Slabokrvnost – anemija – Hrana kot naravno zdravilo za slabokrvnost

Slabokrvnost – anemija

Zdravilna hrana

▪ živila z veliko železa

▪ rdeča pesa

▪ meso in mesni izdelki

▪ banane

▪ limone

▪ živila z vitaminom B12

▪ med

▪ melasa

▪ mleko in skuta

▪ jajca

Škodliva hrana

▪ sladkor

▪ bela moka

▪ polifenoli in oksalati

▪ ocvrta hrana

▪ vnaprej pripravljena živila

▪ kava

▪ alkohol

Slabokrvnost, poimenovana tudi anemija, je stanje, pri katerem s prenosom krvi telo ne dobi zadostne količine kisika. Zmanjša se količina hemoglobina v rdečih krvnih celicah, število rdečih krvnih celic ali pa je težava mešane narave. Vsak dan nastane v našem telesu 100 milijonov novih rdečih krvnih celic, imenovanih tudi eritrociti. Pogoj za nastanek zadostne količine le teh je dovolj proteinov, vitaminov in železa. Izmed vitaminov so še posebej pomembni vitamini iz skupine B, izmed katerih izstopa folna kislina (B9) ter vitamin B12 (kobalamin). Rdeče krvne celice skrbijo za zadosten prenos kisika do telesnih celic. Kisik dobivajo s prehodom skozi pljučno žilje, kjer se le ta veže na hemoglobin, ki je barvilo, prisotno znotraj rdečih krvničk. Hemoglobin je sestavljen iz proteinov in železa in ima v vsaki rdeči krvni celici štiri vezavna mesta, kamor se začasno veže kisik. Ta nato s krvnim tokom po žilah potuje do vseh organov in tkiv ter jim omogoča rast in razvoj. Brez zadostne količine kisika se telo ne more normalno razvijati. Pojavijo se določeni simptomi in znaki, ki jih brez krvnih testov zlahka zamenjamo za kakšno bolj nedolžno dogajanje v telesu. Količina hemoglobina v telesu je od človeka do človeka različna, razlikuje se tudi glede na spol. Določene normalne vrednosti za ženske v rodni dobi so 120-140g/l in za moške srednjih let 140-160g/l. 

Znaki in simptomi

Čeprav so znaki in simptomi pomanjkanja kisika v telesu sprva blagi, se po dlje časa trajajočem pomanjkanju pojavijo resnejše težave. Slabokrvnost lahko povzroči zelo hude oblike bolezni, kar se večina izmed nas ne zaveda.

Na začetku se oboleli dolgo počutijo dobro, nato se pojavijo znaki kot so utrujenost, nejevolja, slabost, težka sapa, hitro utripanje srca. Posledice pomanjkanja kisika so nepravilno delovanje določenih tkiv in organov, kar lahko povzroči glavobol, spremembe v obnašanju, mravljinčenje po udih, motnje požiranja, pojačane menstruacije ali zaprtje. Na pregledih se ugotavljajo blede veznice in koža, pospešen utrip srca, šum nad srcem, spremembe sluznice jezika in požiralnika, razjede ustnih kotov, spremembe na nohtih rok. Ob zelo hudi anemiji se lahko pojavijo krvavitve v določene organe, kot je na primer oko.

Vzroki

Najpogostejši vzrok slabokrvnosti je pomanjkanje železa. Pomanjkanje železa nastane postopoma. Najprej telo porabi zaloge železa, kar se že kaže na krvnih testih. Koncentracija železa v krvi je še nekaj časa po tem normalna, nato začne tudi količina železa v serumu upadati. Kadar pade pod najnižjo še zadostno koncentracijo, se pojavi anemija. Vzroki pomanjkanje železa so lahko dolgotrajne krvavitve, pomanjkljiva absorpcija železa iz hrane ali povečane potrebe po železu. Pri ženskah lahko gre za pojačane ali pogostejše menstruacije. Prav tako lahko do stalnih izgub krvi vodi redno jemanje nekaterih zdravil. Za ugotavljanje prikrite krvavitve v prebavila se opravljajo testi na kri v blatu.

Dejavnika tveganja za stalno znižane koncentracije železa v krvi sta nepravilna prehrana in stres, pogost vzrok slabokrvnosti pa je tudi pomanjkanje vitamina B12. Do pomanjkanja pride zaradi nezadostnega vnosa, povečanih potreb ali motenj presnove.

Dieta

Prehrana je prva, ki jo je potrebno urediti, kadar se pri osebi dokaže znižana koncentracija železa ali pomanjkanje vitaminov skupine B. Le redko so potrebni še nadaljnji koraki, saj se po mesecu ali dveh pravilne prehrane, stanje največkrat uredi. Količina železa, ki ga dnevno pridobimo s hrano, je odvisna od načina prehranjevanja. V razvitih državah s hrano pridobimo približno 16mg železa na dan. Ženske pogosteje kot moški uživajo prehrano, ki vsebuje manj železa in ga lahko pridobijo veliko manj, od 10 do 12mg dnevno. Zaradi menstruacij taka količina ne zadostuje za dnevne potrebe. Paziti je potrebno tudi na prehranjevanje z živili, s katerimi pridobimo zadostne količine vitamina B12. Na splošno se je potrebno izogibati vnaprej pripravljenim živilom, prehrani z veliko ogljikovimi hidrati ter zagotoviti zadosten vnos sadja in zelenjave.

Hrana, ki ni priporočljiva

sladkor ni dober za anemijoSladkor

Znano je, da je pri ljudeh, ki uživajo večje količine rafiniranega sladkorja, slabokrvnosti več. Bolj kot so ogljikovi hidrati enostavni, večja je njihova škodljivost. Belega sladkorja se je tako potrebno izogniti, kar velja tudi za belo moko.

bela moka ni dobra za slabokrvnostBela moka

Tako kot sladkor, vsebuje bela moke in izdelki iz nje, veliko enostavnih ogljikovih hidratov. Uživanju teh se je potrebno izogniti, tudi zato, ker presnova železa in folata po uživanju glutenskih živil upade.

Polifenoli in oksalatiPolifenoli in oksalati

Izogibajte se kombinaciji živil polnih železa z živili, ki vsebujejo polifenole ali oksalate. Ti namreč zavirajo absorpcijo železa iz prebavil. Polifenole vsebujejo čokolada, kava, vino in pravi čaj. Oksalate najdemo v rabarbari, listnati blitvi, čokoladi in špinači.

ocvrta hrana se ne priporoča pri slabokrvnosti Ocvrta hrana

Ocvrta hrana je polna nezdravih maščob in drugih snovi, ki vplivajo na funkcijo organizma in slabšajo oksidativne zmožnosti. V primeru slabokrvnosti se je potrebno truditi, da telesu ponudimo zdrava živila in ga ne obremenjujemo dodatno.

predpripravljena hrana škoduje pri anemijiVnaprej pripravljena živila

V predpripravljenih živilih najdemo ogromno aditivov in konzervansov, ki naj bi skrbeli za obstojnost živil, v telesu pa povzročajo povečanje potreb po kisiku. Tako s temi živili dodatno obremenjujemo telo.

kava škoduje pri nizkem krvnem tlakuKava

Kofein slabo vpliva an absorpcijo železa iz hrane, zato moramo v primeru anemije prenehati s pitjem kave. To je še posebej pomembno, kadar gre za hudo anemijo.

 

alkohol škoduje pri slabokrvnostiAlkohol

Redno uživanje alkohola vpliva na manjšo funkcijo železa v telesu, prav tako pa zavira presnovo folata, zato izgobanje alkoholu izboljša simptome in znake večine anemij.

 

Hrana, ki je priporočljiva

hrana bogata z železomŽivila z veliko železa

Vsejedci povečini dobijo dovolj železa s prehrano, saj se ta skriva v mesu in ostalih mesnih izdelkih v koncentriranih količinah. Vendar tudi mesojedci občasno potrebujejo nadomestitev železa, saj je vsako telo svet zase.

Za nadomestitev železa se priporoča redno uživanje zelenjave, kot je rdeča pesa, zeleni listi čebule, buča, korenje, radič, brokoli, zelena, paradižnik in krompir. Od sadja vsebujejo visoko vrednost železa jabolka, banane, temno grozdje, marelice, slive in jagode.

Druga živila z veliko železa so še ječmen, rjavi riž, fižol, soja in sončnična semena.

sok rdeče pese za zdrav krvni tlakRdeča pesa

Kadar govorimo o zdravljenju slabokrvnosti s prehrano, je rdeča pesa zagotovo najpomembnejše živilo, ki ga moramo vzeti v obzir. Peso lahko uživamo svežo, nekoliko pokuhano ali pijemo pesin sok. Le ta vsebuje kalij, fosfor, kalcij, žveplo, jod, železo, baker, vitamine skupine B (B1, B2, niacin, B6), vitamin C in flavonoide (vitamin P) ter dobro razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in maščobami. Z visoko vsebnostjo železa rdeča pesa regenerira in povrne funkcijo rdečih krvničk, s tem pa pomaga telesu do zadostne preskrbe s kisikom. Primerna je za vse generacije, tako odrasle kot otroke in mladostnike, saj pokuhana obdrži le delček zemeljskega priokusa, večino pese pa pridobi prijeten, sladkast okus. Po enem mesecu rednega uživanja ene manjše pese ali dvakrat po deciliter soka dnevno zagotovo prinaša rezultate v primeru, ko gre za anemijo zaradi pomanjkanje železa v prehrani.

meso za zdravo kriMeso in mesni izdelki

Želeso, ki se nahaja v mesu in mesnih izdelkih je že vezano na hem in ga naše telo hitro pridobi iz teh živil. Rastlinsko železo naše telo nekoliko težje pridobi, zato lahko že z majhno količino mesa pridobimo veliko železa, rastlinskih virov pa moramo zaužiti sorazmerno več za enak učinek.

banane za zdravo kriBanane

Banane še enkrat izpostavimo, saj so zelo dober vir železa, poleg tega pa vsebujejo tudi folno kislino in B12, ki sta oba koristna v boju proti slabokrvnosti.

 

citrusi za zdravo kriLimone

Citrusi z visoko vsebnostjo vitamina C pomagajo pri boljši absorpciji železa iz hrane. Vsaj dvakrat dnevno naj bi oseba z anemijo zaužila sok ene limone.

 

vitamini bŽivila z vitaminom B12

Vitamin B12 se nahaja večinoma v hrani živalskega izvora. Dobri viri vitamina so meso (še posebej jetra), ribe in morska hrana, perutnina, mleko in mlečni izdelki. Jajca sicer vsebujejo kar nekaj vitamina B12, vendar je ta večinoma za človeško telo nedostopen. Iz jajc ga namreč lahko uporabimo manj kot 9%. Redko najdemo vitamin B12 tudi v nekaterih fermentiranih živilih. V primeru prehranjevanja na veganski način je potrebno vitamin B12 v dieto dodajati v obliki podjezičnih pršil.

med za zdravo kriMed

Med poleg visoke vsebnosti železa vsebuje tudi veliko bakra, ki pripomore k boljši absorpciji železa. Tako je med že dolgo let znan po preprečevanju nastanka anemij.

 

melasa proti anemijiMelasa

Melasa je bogat vir rastlinskega železa. Ena žlica melase vsebuje 3,5mg železa, kar predstavlja 19% dnevno priporočene količine za ženske v rodni dobi in 43% priporočene dnevne doze za moške ter ženske po menopavzi. Prav tako predstavlja ena jedilna žlica 13% dnevno priporočenega vnosa za malčke in nosečnice.

skuta za zdravo kriMleko in skuta

Mleko in skuta vsebujeta veliko proteinov visoke vrednosti. Ti poleg pomembnih mikrohranil sestavljajo eritrocite in so pomembni pri nadomeščanju večje količine rdečih krvničk.

 

jajca za zdravo kriJajca

Prav tako kot mleko in skuta jajca vsebujejo polno proteinov, ki sodelujejo pri nastanku rdečih krvnih celic.

 

Druga priporočila

Količina vitamina D je povezana s slabokrvnostjo, tako se priporoča dnevno zmerno gibanje na soncu, vsaj 15 minut. Za izboljšanje prekrvavitve se priporočajo hladne kopeli enkrat dnevno, redna zmerna telesna vadba ter masaže z eteričnimi olji. Stres je velik dejavnik tveganja za anemijo, zato je pomembno, da si privoščite dovolj počitka, ugodno delovanje pa ima tudi ukvarjanje s QiGong vadbo ali redna meditacija.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Recommendations to Prevent and Control Iron Deficiency in the United States. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00051880.htm. Pridobljeno 29.7.2016.

Tonzilitis – Kako premagati okužbo tonzil s pravilno prehrano

Tonzilitis – vnetje tonzil

Zdravilna hrana

▪ sveže sadje in sadni sokovi

▪ sveža zelenjava in zelenjavni sokovi

▪ med

▪ morska hrana

▪ polnozrnata živila

▪ mleko

Škodliva hrana

▪ sladkor

▪ bela moka

▪ ocvrta hrana

▪ priboljški

▪ kava in pijače s kofeinom

▪ alkohol

Vnetje zgornjih dihal je povezano z različnimi dejavniki tveganja ter se povečini pojavi v obdobjih zmanjšane imunske odpornosti. Dihala so sestavljena tako, da vdihan zrak iz nosne in ustne votline potuje v žrelo in nato grlo ter iz grla v sapnik in sapnice, naprej pa pot nadaljuje po spodnjih dihalnih poteh, ki se nahajajo v pljučih. Skupaj z zrakom vdihnemo tudi nekaj mikrobov, ki se nahajajo v okolici. Učinkovita obrambna linija proti okužbi z vdihanimi mikroorganizmi je sluznica ter zgornje plasti le te, ki odstranjujejo mikrobe oziroma jim preprečijo vstop v spodaj ležeče plasti dihalnega sistema.

Proti okužbam pomagajo tudi številne žleze, ki izločajo slino in bezgavke, ki skrbijo za normalen odziv imunskega sistema. Tonzile oziroma mandlji, so bezgavke, ki ležijo med sprednjim in zadnjim žrelnim lokom. Kadar močno odpremo usta, lahko loka jasno vidimo. Pri otrocih so mandlji nekoliko večji in jih je po navadi moč opaziti, kadar otroku pogledamo v odprta usta. V obdobju odraščanja se funkcija tonzil zmanjša, prav tako se tudi tkivo mandljev zmanjša. Povečini so mandlji pri odraslih osebah toliko zmanjšani, da jih v žrelu ne vidimo. Vnetje tonzil je pogostejše pri otrocih, vendar imajo tudi nekateri odrasli pogosta, ponavljajoča se akutna vnetja ali kronično vnetje.

Znaki in simptomi

Vnetje tonzil se pri odraslih in otrocih kaže s povečanjem mandljev oziroma oteklino, rdečino, večkrat z bolečnostjo tega predela žrela, lahko so pridružene tudi bele obloge. Otežkočeno je požiranje, ki je lahko zelo boleče, že ob požiranju sline. Skupaj z naštetim se lahko pojavi vročina, glavobol, hripavost ter splošna utrujenost. V hudih primerih vnetja so lahko boleča tudi ušesa, pri otrocih pa lahko pride do bruhanja. V kolikor se pri otrocih pojavi kronični tonzilitis je lahko ta povezan s hujšanjem.

Vnetje lahko poteka v dveh oblikah, kot akutno ali kronično. Akutno vnetje je proces, ko pride do prej naštetih znakov, ki sčasoma izzvenijo in ne puščajo dolgotrajnih posledic. Kronični tonzilitis je stanje, pri katerem so mandlji kronično povečani, z vmesnimi obdobji akutnih poslabšanj. Pojavi se lahko tako pri otrocih, kot odraslih.

Vzroki

Večinoma je vzrok vnetja tonzil okužba z bakterijami. Izmed teh je skoraj v vseh primerih povzročitelj streptokok. Slabe prehranjevalne navade so dejavnik tveganja za okužbo. Večkrat je lahko pred okužbo tonzil prisoten prehlad, tako je potrebno čim bolj izključiti možnosti za prehladno obolenje. Nenadne spremembe vremena lahko vodijo v okužbo, zato se moramo nanje dobro pripraviti. Večkrat je okužba prisotna v hladnih mesecih, čeprav nas lahko doleti tudi poleti. Nezadostna količina spanca je prav tako povezana z več okužbami.

Dieta in druga priporočila

V kolikor je stanje večkrat ponavljajoče se, brez hujših simptomov, lahko veliko naredimo s pravilno prehrano. Premišljeno sestavljena prehrana pomaga tako preventivno kot kurativno, torej kadar se vnetje že pojavi. Poskrbimo lahko za manj ponavljanj oziroma za blažje simptome, zato je dobro, da se o nekaterih živil dodatno poučimo. Ob zelo hudem vnetju je potrebno poseči po antibiotičnem zdravljenju, česar ne gre zanemariti.

V času vnetja se v organizmu nahajajo toksini, ki jih je potrebno očistiti iz telesa. Ker gre za nalezljivo bolezen, ki je precej kužna in organizmu predstavlja breme, mora oboleli ležati v postelji, če je le možno, v svoji sobi. Pomembno je prezračevanje sobe vsaj na dve uri za 10min, takrat se okna odprejo na stežaj.

Oboleli bi moral vsaj za nekaj dni biti le na dieti s sokovi in zadostnimi količinami tekočin. Iz svežih, ekoloških citrusov se pripravi limonada oziroma oranžada, ki jo lahko osladimo z medom. V kolikor je oboleli otrok, ki ne mara teh sokov, lahko uživa sočno sadje, kot so jabolka, grozdje, grenivke, pomaranče, hruške, ananas, breskve ali melone. Navsezgodaj se na prazen želodec priporoča pitje do pol litra tople vode, kar očisti telo. Koristen je tudi klistir, ki ga izvajamo enkrat dnevno.

Po prenehanju glavnih simptomov se oboleli prehranjuje z živili, ki ne zakisajo telesa in vsebujejo proti vnetju koristne snovi. Ta so sveže sadje in zelenjava, polnozrnata živila ter mleko.

Hrana, ki ni priporočljiva

sladkor ni dober za vnetje tonzilSladkor

Poskusite izločiti sladkor iz prehrane. V primeru kroničnega tonzilitisa naredite poskus z enim tednom brez sladkorja in ugotovite, kako sprememba prehrane vpliva na vas. Uživanje sladkorja zmanjša odziv telesa na okužbo.

Bela moka

Veliko živil, ki so polna bela mokaškoduje vnetju tonzilogljikovih hidratov, vsebuje belo moko.  V presnovi se ta živila spreminjajo v molekule, ki zakisajo naše telo, prinašajo pa tudi veliko drugih učinkov, ki negativno vplivajo na prebolevanje okužb. Vplivajo na razrast določenih bakterij v črevesju, ki ne pomagajo v boju proti bakterijam, ne podpirajo pa rasti za zdravje ugodnih črevesnih mikroorganizmov. Uživanje bele moke in izdelkov iz nje je potrebno kar se da omejiti, najbolje pa izločiti iz prehrane vsaj za obdobje poteka vnetja.

ocvrta hrana zvišuje nevarnost za vnetje tonzilOcvrta hrana

Hrana, cvrta na visokih temperaturah v škodljivih maščobah izgubi vse zdravilne lastnosti. Uživamo praktično le prazne kalorije, ki pa nas zaradi vsebnosti škodljivih maščob le zakisajo in ne ponujajo prav nobenih ugodnih učinkov na zdravje. Prekomerno uživanje ocvrte hrane je tudi zdravim osebam odsvetovano.

sladkarije škodujejo pri vnetju tonzilPriboljški

Pri vnetju mandljev boste že tako morali paziti na reden vnos manjših obrokov koristnih živil, v kolikor se temu pridružijo še priboljški, bo sluznica precej razdražena, kar si ne želimo. Poleg tega vsebujejo slani ali sladki prigrizki večinoma snovi, ki smo jih v primeru vnetij odsvetovali.

Gazirane pjače škodujejo pri vnetju tonzilGazirane pijače

Poleg dejstva, da večina gaziranih pijač vsebuje prekomerne količine sladkorja, velja tudi, da vsebuje snovi, ki zakisajo telo. Te v primeru vnetja niso priporočljive za uživanje.

 

Kava in čaj lahko zvišujeta holesterolKava in pijače s kofeinom

Kofein izraža v telesu diuretične učinke. To pomeni, da telo izgublja večje količine vode skozi ledvice, kot bi je sicer. Spodbujanje k izločanju vodi do izsušitve sluznic in zgostitve sluzi, kar pomaga mikrobom, da se lažje razmnožujejo na prizadetem območju.

alkohol škoduje pri venteju mandelnovAlkohol

Alkohol zmanjša delovanje imunskega sistema in poslabša vnetje sluznice, saj jo razdraži in zmanjša njeno funkcijo. Dokler simptomi in znaki popolnoma ne prenehajo, se alkohola ne sme uživati.

Hrana, ki je priporočljiva

sadje in zelenjavaSveže sadje in sadni sokovi

Po dieti s sokovi je priporočeno uživanje sadja vsaj petkrat dnevno, saj tako podpremo svoj imunski sistem. Dobri viri vitaminov in antioksidantov so limone in jagodičevje. Tudi sveže naribano jabolko ponuja ugodne učinke, kadar je vnetju pridružena huda bolečina.

zelenjavni sokovi za zdrave mandelneSveža zelenjava in  zelenjavni sokovi

Od zelenjave, iz katere pripravimo svež sok, se priporoča korenje, kumarice in rdeča pesa. Lahko se pijejo tudi mešanice teh sokov. Poleg zadostne hidracije, telesu s zelenjavnimi sokovi ponudimo vitamine in minerale, ki podprejo delovanje imunskega sistema.

treba je piti veliko tekočin pri vnetju tonzilVoda in nesladkan čaj

Veliko tekočin pomaga obnavljati sluznice in tudi direktno spira vnetne tekočine. Tudi toksini, ki se nabirajo ob vnetju, se ob zadostnem vnosu tekočin lažje in hitreje izločajo iz telesa. Obdobje bolezni se tako skrajša. Nesladkan čaj mora biti pred uživanjem ohlajen na sobno temperaturo, saj lahko vroči napitki razdražijo sluznico. Vanj lahko dodamo nekaj kapljic sveže limone.

med za zdrave mandljeMed

Med obloži sluznico in ima ugoden, pomirjevalen učinek. Prav tako vsebuje blage antimikrobne snovi, ki vplivajo na zmanjšanje rasti bakterij na mestu vnetja. Za še boljše učinke čajno žličko medu zmešamo s ščepcem cimeta, ingverja ali česna.

ribeMorska hrana

Morska hrana je vir omega 3 maščobnih kislin, ki v telesu delujejo antioksidativno, torej pripomorejo k hitrejšemu izločanju toksinov.

 

polnozrnata živilaPolnozrnata živila

Primernejša od živil iz bele moke so polnozrnata živila. Ta vsebujejo več vlaknin, ki poskrbijo za normalno delovanje črevesja in zmanjšajo zakisanost telesa. Prav tako pripomorejo k optimalni sestavi črevesne mikrobiote.

Alpsko mlekoMleko

V primeru vnetja mandljev se je mleko izkazalo kot dobro živilo. V en kozarec prekuhanega mleka je priporočljivo dodati ščepec kurkume in ščepec popra. Takšno mešanico popijemo vsak večer pred spanjem, tri dni zapored. Uživanje mleka čez dan, ko preidemo iz diete s sokovi, je koristno. V prekomernih količinah je sicer uživanje mleka in mlečnih izdelkov odsvetovano, saj v tem primeru povzroča spremembe na sluznicah.

kefir za zdrave mandelneKefir

Kefir je naravni antibiotik, ki poskrbi za normalno sestavo črevesne mikrobiote. V črevesju se namreč nahaja kar 80% celotnega imunskega sistema, tako je zelo pomembno, da ob okužbah poskrbimo za naše črevesje. Priporoča se pitje enega decilitra kefirja zjutraj in zvečer.

Druga priporočila

Koristne zdravilne učinkovine, ki nam pomagajo v boju proti okužbi, se skrivajo v mnogih živilih. Iz njih si pripravimo koristne zdravilne napitke, tekočine za grgranje ali obloge. Sok polovice limete v kozarcu tople vode zmešamo z dvema čajnima žličkama medu in ščepcem soli ter tako pripravljeno tekočino pijemo v postelji po požirkih. Za grgranje uporabimo žajbljev čaj s timijanom in z dodatkom morske soli. Tople čebulne obloge, s katerimi ovijemo vrat, pustimo delovati dokler še čutimo toploto. Blaga masaža vratu čez dan pomaga pri izločanju vnetnih tekočin.

Tople kopeli so koristne, saj telesu prinašajo toploto, ki jo povečini med vnetjem potrebuje. Svež zrak, sproščanje in kratki sprehodi so za obolelega zelo koristni. Operacija tonzil je skrajna možnost, kadar gre za kronični tonzilitis, ki zaradi povečanja mandljev oziroma redno ponavljajočih se vnetij, kljub vsem drugim ukrepom, v preveliki meri negativno vpliva na kvaliteto življenja.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

PROTIN ALI PUTIKA – Prehranski dodatki, ki so priporočljivi pri spopadanju s protinom

PROTIN ALI PUTIKA

Protin ali putika je pogosta vrsta artritisa, ki nastane zaradi povečane koncentracije sečne kisline v telesnih tekočinah. Zaradi napake v razgrajevanju sečne kisline so koncentracije sečne kisline in uratov (soli sečne kisline) v telesu previsoke in se pričnejo kopičiti. Pri protinu se sečna kislina in soli kisline odlagajo v sklepe, kite, ledvica in ostala tkiva, kjer povzročajo hudo vnetje in poškodbe. Nalaganje sečne kisline vodi v oslabitev in propad sklepov in kit, obloge v ledvicah pa lahko v najslabšem primeru vodijo tudi do odpovedi tega pomembnega organa.

Bolezen je pogostejša pri moških in se običajno pojavi med 30. in 50. letom starosti. Kar 95% bolnikov s protinom je moških. Ženske običajno zbolijo šele po menopavzi.

Dolga leta je protin veljal za bolezen, ki je povezana z obiljem in na bolnike se je gledalo kot na požeruhe, ki pojedo preveč napačne hrane. Zares na bolezen izjemno vpliva prehrana, vendar je mišljenje, da zbolijo samo požrešni ljudje napačno. Bolezen je namreč posledica napake v presnovi in pri nekaterih ljudeh že nekaj grižljajev napačne hrane lahko sproži hud napad.

Znaki in Simptomi

Za prvi napad putike je značilna intenzivna bolečina, ki se običajno pojavi le na enem sklepu. Pri skoraj polovici primerov bolezni je ob prvem napadu protina prizadet prvi palčni sklep. Tudi če se znaki protina ne pričnejo kazati na prvem palčnem sklepu je ta sklep v kar 90% primerov prizadet kdaj kasneje, ko je bolezen že bolj razvita. Če se napad bolezni po bolečini v sklepu še stopnjuje, se pri bolnikih pojavi vročina in mrzlica. Prvi napad bolezni se običajno pojavi ponoči in največkrat ga povzroči kakšen izmed tipičnih sprožilcev. Najpogostejši sprožilni dejavniki so preobilni obrok, zaužitje večje količine alkohola, telesna poškodba, psihični šok, določena zdravila (največkrat gre za zdravila, ki jih uporabljajo pri kemoterapiji; določeni diuretiki ter visoke doze niacina)  ali operacija. 

Vzroki

Protin ali putika nastane zaradi povečane sinteze sečne kisline ali zaradi zmanjšane zmožnosti izločanja sečne kisline. Bolezen se lahko razvije tudi zaradi obeh vzrokov naenkrat. Na bolezen znatno vplivajo prehranjevalne navade, najpogostejši sprožilci bolezni so pitje večjih količin alkohola, hrana z veliko vsebnostjo purina (meso, kvas, svinjina) in maščob, predelani ogljikovi hidrati in  zauživanje več kalorij, kot bi jih potrebovali za optimalno počutje in delovanje telesa.

Dieta

Alkohol poveča proizvodnjo sečne kisline, ker pospeši razgradnjo purina. Prav tako zmanjša izločanje sečne kisline, kar se zgodi zaradi povišane proizvodnje laktata (sol mlečne kisline) in vodi v okvarjeno delovanj ledvic. Iz teh razlogov moramo popolnoma prenehati z uživanjem alkohola. To omogoči znižanje ravni sečne kisline, kar prepreči pojav bolezni pri mnogih posameznikih.

Za obvladovanje protina oziroma putike se že dolgo časa priporoča posebna dieta. Ta predstavlja glavni steber pri obvladovanju bolezni in pri preprečevanju slabšanja stanja bolnikov. Hrana z visoko vsebnostjo purina je v primeru protina povsem prepovedana in se jo mora črtati z jedilnika. Bistveno za bolnike je, da se odpovejo mesu (posebno jetrom, ledvicam, srcu), lupinarjem (školjkam, polžem, rakom), vsem vrstam kvasa in več vrst ribam (slaniki, sardele, skuše, inčuni). Pri hrani s srednjo vsebnostjo purina pa moramo biti zelo zmerni in bistveno zmanjšati njen vnos. To se nanaša na stročnice, špinačo, blitvo, šparglje, ostale ribe, svinjino, cvetačo, gobe, otrobe in celo žitno zrnje.

Debelost so znanstveniki in zdravniki povezali z višjo obolevnostjo za protinom. Izguba odvečne telesne teže znatno pripomore k zmanjšanju nivoja sečne kisline. Ko si prizadevamo izgubiti težo moramo zaužiti čim več hrane z visoko vsebnostjo vlaknin in malo maščob. Takšno prehranjevanje bo pomagalo tudi nadzorovati povišano stopnjo holesterola in trigliceridov – oboje je pri pretežkih posameznikih namreč nezdravo povišano.

Osebe, ki trpijo zaradi protina bi se morale izogibati tudi predelanim ogljikovim hidratom, fruktozi in nasičenim maščobam. Preprosti sladkorji (rafiniran sladkor, med, javorjev sirup, koruzni sirup, fruktoza…) namreč povečajo proizvodnjo sečne kisline, hkrati pa nasičene maščobe zmanjšajo izločanje sečne kisline. Kombinacija hrane, ki vsebuje preproste sladkorje in nasičene maščobe je iz tega razloga za bolnike s protinom izjemno škodljiva. Prehrano bolnikov morajo sestavljati kompleksni ogljikovi hidrati. Priporočljive so polnozrnate žitarice, zmerno uživanje stročnic in veliko zelenjave. Za osebe s protinom je še bolj kot za druge ljudi pomembno, da veliko pijejo in niso nikoli dehidrirani. Voda namreč razredči urin in poveča izločanje sečne kisline. Prav tako pitje dovoljšnih količin vode zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Prehranski dodatki, priporočljivi pri spopadanju s protinom oziroma putiko:

Bolečina akutnega napada protina je izjemno huda in takrat moramo do zdravnika, ki nam bo predpisal protivnetno in protibolečinsko zdravilo. Zdravila, ki jih ponuja sodobna farmacija za protin sicer ne zdravijo vzrokov bolezni in ne preprečujejo napredovanja bolezenskega stanja, vendar zaustavijo vnetne procese. Ob dolgotrajni uporabi imajo obstoječa zdravila hude stranske učinke, zato je pomembno, da bolezen nadzorujemo s primerno prehrano. Bolniki so lahko veseli novice, da je ta ukrep dovolj učinkovit in da uporaba zdravil po 12 urah od napada protina skoraj nikoli ni več potrebna.

Vitamini

b vitamin proti protinomB vitamini

Vitamini B kompleksa pomagajo ublažiti stres, ki je pogost spremljevalec ali celo sprožilec napadov protina. Dodajanje B vitaminov je zato izjemno priporočljivo.

 

cink proti protinuCink

Cink je mineral, ki pripomore k presnovi beljakovin.

 

 

GermanijGermanij

Germanij je kemijski element, ki ublaži bolečino in zatekanje. Pomaga pri obolelih sklepih.

  

folna kislinaFolna kislina (Vitamin B9)

Folna kislina pomaga pri metabolizmu beljakovin. Kar nekaj študij je ugotovilo, da zavira encim, ki je odgovoren za proizvodnjo sečne kisline. Iz tega razloga je dodajanje folne kisline pri bolnikih s protinom zelo priporočljivo.

Zelišča

Češnjev sok proti protinuČešnjev sok

Češnje znižujejo koncentracijo sečne kisline, zato je češnjev sok znano zdravilo zoper protin. Poleg češenj pomagajo tudi glogove in brinove jagode, borovnice in ostalo temno rdeče in modro jagodičevje. Ti sadeži namreč vsebujejo sestavine, ki uravnavajo koncentracijo sečne kisline.

Grozdne peške proti protinuGrozdne pečke

Grozdne pečke vsebujejo veliko bioflavonoidov, ki učinkujejo z vitaminom C in preprečujejo razgrajevanje kolagena, zaradi česar se lahko poslabšajo bolezenski znaki artritisa. 

 

koprive kot obkladek proti protinuKopriva

Če liste koprive položimo na mesta, ki jih je prizadel protin, nam to lahko olajša bolečine v sklepu. Čeprav se morda ta način zdravljenja sliši krut, saj nas listi koprive opečejo, je to učinkovit način za omilitev bolečine zaradi protina. Če imamo na voljo svežo rastlino je liste priporočljivo sočiti in nato sok nanesti na obveze, s katerimi bomo obvezali prizadete sklepe. Obkladek te vrste naj bi nam pomagal pri soočanju z bolečinami zaradi artritisa.

sok zelene proti protinuSok zelene

Sok zelene je odličen diuretik, pospešuje pretok urina skozi ledvice in tako olajša bolezenske znake protina.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

B vitamini: 100 mg po 2krat / dan

B₆: 50 mg / trikrat na dan

Cink: 30 – 45 mg / dan

Folna kislina (Vitamin B9): 10 mg / dan

Kombinacija antioksidantov: priporočljiva je kombinacija, ki vsebuje alfa in beta karoten, superoksid dizmutazo, vitamina C, E in selen. Jemljite 2 – 3 odmerke na dan

Germanij: 100 mg po dvakrat / dan

Izvleček grozdni pečk: 3krat / dan po 100 mg v tableti oziroma kapsuli

Sok grozdnih pečk: 3krat / dan spijte po en kozarec češnjevega soka

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Hipotenzija / Nizek krvni pritisk – Uredimo krvni tlak, naravne rešitve, prehrana

Hipotenzija – nizek krvni pritisk

Zdravilna hrana

 beljakovine

 vitamin C

 vitamini skupine B – B5

 sok rdeče pese

 slana hrana

 sadni in zelenjavni sokovi

 bazilika

Škodliva hrana

 enostavni ogljikovi hidrati

 kava

  alkohol

 veliki obroki

Osnovno o hipertenziji

Hipotenzija, oziroma kronično stanje nizkega krvnega pritiska je med ljudmi premalo poznano stanje. Veliko več se govori o škodljivosti previsokega krvnega pritiska in z njim povezanimi zapleti. Le ti so dokaj pogosti, vendar je pri določenih osebah težava ravno v kronično prenizkem tlaku, ki lahko prav tako povzroči zdravstvene posledice. Normalne vrednosti krvnega tlaka se gibljejo med 60/100 in 90/140. Za določitev ali gre za nizek krvni pritisk, moramo poznati normalne tlake pri določeni osebi. Težava je velikokrat v tem, da pred pojavom simptomov in znakov nimamo podatka o meritvah tlakov. Teh si namreč povečini ne merimo redno. Tako je potrebno pred kakršnimi koli zaključki dlje časa meriti krvni tlak, da dobimo občutek o povprečnih vrednostih za določeno osebo. Ljudje smo si med seboj namreč različni in tako se od človeka do človeka razlikuje tudi zanj normalen krvni pritisk. Skupaj z večkratno merjenim nizkim pritiskom, se morajo pojavljati tudi bolezenski simptomi in znaki.

Znaki in simptomi

Pri dlje časa trajajočem nizkem pritisku v žilah se velikokrat pojavi povečana utrujenost, šibkost, lahko tudi vrtoglavica in občutek nemoči v okončinah. Pridruženi so lahko glasno bitje srca, prekomerno potenje, težave z vidom, zaspanost skozi cel dan in tudi depresija. Znižan pretok krvi skozi pomembne organe, kot sta srce in možgani, lahko vodi do sinkope oziroma omedlevice. To je stanje kratek čas trajajoče izgube zavesti, kadar oseba nima več nadzora nad svojim telesom ter se zgrudi in obleži na tleh. Zavest se kmalu po tem povrne, saj se zaradi spremembe položaja telesa v življenjsko pomembne organe vrne zadosten pretok krvi. Omedlevica je pogostejša v določenih situacijah, tj. dolgotrajno stanje na mestu, vroče okolje, gneča, slab zrak, huda utrujenost, večje količine popitega alkohola, lakota ter pri nekaterih tudi čustvene stiske ali težke stresne okoliščine.

Vzroki

Pri normalni količini krvi, ki kroži skozi srčno-žilni sistem se nizek krvni tlak pojavi zaradi motenj v avtonomnem živčnem sistemu, ki nadzoruje žilno upornost. Nikoli ne smemo izključiti tudi morebitnega vpliva zdravil. Jemanje zdravil za zniževanje visokega krvnega pritiska, zdravil za odvajanje vode, nitratov in pomirjeval je lahko prav tako vzrok za padec tlakov. V kolikor posumimo na to možnost, je najverjetneje potrebna prilagoditev doze ali zamenjava zdravil s primernejšimi.

Direktni vzroki za padec tlakov znotraj srčno-žilnega sistema so zmanjšan minutni iztis srca, zmanjšan upor v žilah na periferiji telesa, dehidracija ali nepravilno delovanje ledvic. Minutni iztis srca lahko pade zaradi  krvavitve, močnega znojenja ali resnejših težav, kot je na primer srčni infarkt. Zmanjšan upor na periferiji telesa se lahko pojavi zaradi motenj pri vzdrževanju znotrajžilnega tlaka, v nekaterih primerih se pojavi ortostatska hipotenzija. Ortostatska hipotenzija pomeni, da se tlak v pomembnih organih ob vstajanju iz ležečega položaja nenadoma močno zniža. Razlog tiči v tem, da zaradi gravitacije ob spremembi položaja, večina krvi preide v spodnji del telesa. Hitra sprememba zaradi nepravočasnega krčenja žil v nogah privede do pomanjkanja volumna krvi v zgornjem delu telesa, kjer se nahajajo vitalni organi. Zaradi nezadostne prekrvljenosti le teh pride do omotice ali celo omedlevice.

Dehidracija je posebej nevarna v poletnih mesecih, ko je zaradi večjega potenja tudi izguba vode iz telesa velika. Prav tako se dehidracije bojimo ob okužbah črevesja, kadar se pojavi huda driska. V tem primeru je potrebno nadomeščati izgubljeno tekočino z oralnimi rehidracijskimi praški.

Dednost ima veliko vlogo pri tem stanju. Nizek krvni tlak je lahko v določenih družinah prisoten pri več družinskih članih, brez da bi povzročal kakršne koli težave. V tem primeru ukrepi za zviševanje tlaka niso potrebni.

Dieta

Prehrana oseb z bolezensko znižanim krvnim pritiskom naj bi bila urejena tako, da se lahko organizem čim bolj optimalno regenerira. K temu pripomore predvsem visoko proteinska prehrana. Lahko se začne z nekajdnevno (do en teden) trajajočo dieto, na kateri se uživa le sveže sadje, ki vsebuje veliko tekočin in vitaminov. Primerne so predvsem pomaranče, jabolka, ananas, grozdje, hruške, breskve ter papaja.

Po nekajdnevni dieti se v prehrano dodajo mleko in mlečni izdelki. Prehrana s sadjem ter mlekom in mlečnimi izdelki naj bi trajala od enega tedna do tri tedne, v odvisnosti od tega, kako dolgo je oseba pripravljena dieto voditi. Po obdobju prehranjevanja na tovrsten način se postopoma v prehrano vključijo ostala živila, ki naj vsebujejo zadostne vrednosti beljakovin.

Jedilnik osebe s prekomerno nizkim krvnim pritiskom bi moral biti pester. Izločevati bi moral določena živila, ki škodujejo telesnim celicam in naj bi vključeval nekatera ključna živila, ki pripomorejo k izboljšanju simptomov. Vzorec teh živil vam predstavljamo spodaj.

Hrana, ki poslabša stanje v primeru nizkega krvnega pritiska

bel kruhEnostavni ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati se po zaužitju hitro presnavljajo, kar še posebej velja za enostavne ogljikove hidrate. Omenjen hitri prehod iz želodca v tanko črevo spremlja padec tlaka po obroku. Da poskrbimo, da se to ne bi dogajalo, se izogibajmo belemu kruhu, živilom iz bele moke, belemu rižu, krompirju ter živilom z veliko sladkorja.

kava škoduje pri nizkem krvnem tlakuKava

Čeprav je znano, da kava po pitju nekoliko poviša krvni pritisk, pa je dejstvo, da pitje kave pospeši tudi izločanje vode iz telesa. Pravi kavi in napitkom s kofeinom se je tako dobro izogibati. V kolikor resnično ne morete brez kave, morate zaužiti toliko vode, da uravnovesite nivo tekočin v telesu. Pri zaužitju skodelice kave je tako potrebno popiti tri skodelice vode.

alkohol škoduje hipotenzijiAlkohol

Po zaužitju alkohola se sprostijo mišice po telesu, kar velja tudi za žile. S tem se dodatno zniža krvni pritisk in to lahko pri že tako nizkem tlaku vodi do hujših zdravstvenih posledic. Pri hipotenziji z jasno izraženimi simptomi se je potrebno alkoholu izogibati.

velik obrok škoduje nizkemu pritiskuVeliki obroki

Po velikem obroku je padec tlaka v žilah večji, kot po manjšem. Priporočajo se mali obroki skozi cel dan, da preprečimo večje padce krvnega tlaka po obroku. Za kratkotrajni dvig krvnega tlaka po obroku lahko ponekod zasledite nasvet, da je dobro po obroku popiti skodelico kave. To ni priporočljivo, saj kofein prepreči delovanje določenih pomembnih molekul, kar privede do manjšega vnosa mikrohranil, kot je na primer železo, v telo. V primeru, da trpite za slabokrvnostjo, je takšna praksa celo bolj nevarna kot za posameznike z normalnimi vrednostmi hemoglobina.

Hrana, ki pomaga dvigniti krvni tlak v normalne okvire    

visoko proteinska hrana za nizek pritiskBeljakovine

Proteini so ključna hranila, ki pripomorejo k obnavljanju telesnih celic. Pri znižanem krvnem tlaku gre največkrat za motnje v telesni regeneraciji, zato se priporoča, da pri prehranjevanju pazimo na pravilno razmerje hranil. Prehrana, ki vključuje okrog 20 do 25% celokupnega proteinskega vnosa, veliko pripomore k zdravju srca in ožilja ter uravnava krvni tlak.

Živila z visoko vsebnostjo beljakovin so manj masten grški jogurt, perutnina, kvinoja, govedina iz proste reje, konopljina semena, soja, skuta, sir rikota, jajca, leča ter rakci.

CitrusiVitamin C

Antioksidativno delovanje vitamina C pomaga pri večini težav z zdravjem. Za uživanje povečanih količin tega vitamina izberite citruse, jabolka ter ostalo sveže sadje in zelenjavo. Ne pozabite, da se vitamini pri toplotni obdelavi nad 35 stopinj Celzija spremenijo v molekule, ki več nimajo tako močnih pozitivnih učinkov na zdravje.

vitamini b Vitamini skupine B – B5

Izkustvena uporaba vitaminov B pri kronično znižanem krvnem tlaku se je izkazala v veliko pomoč. Izmed celotnega kompleksa B vitaminov po učinku še posebej izstopa pantotenska kislina, oziroma vitamin B5. Prehrana, ki vsebuje zadostne količine vitaminov B kompleksa, zmanjšuje težave s krvnim tlakom. Pantotenska kislina je prisotna praktično v vseh živilih. Bogati viri tega vitamina pa so meso, jetra, ribe, mleko, jogurt, avokado, grah, leča in polnozrnata živila.

sok rdeče pese za zdrav krvni tlakSok rdeče pese

Sok iz korenine surove rdeče pese pomaga uravnati krvni tlak. Dvakrat dnevno dva decilitra  neprekuhanega soka pripomoreta k znatnemu izboljšanju v roku enega tedna.

 

sol škoduje hipertenzijiSlana hrana

Dokler ne dosežemo želenih vrednosti krvnega tlaka z dieto, je priporočljivo uživati nekoliko bolj slano hrano kot po navadi. Pretiravanje s soljo nikakor ni dovoljeno, saj lahko privede do drugih težav z zdravjem.

sadni in zelenjavni sokovi proti holesteroluSadni in zelenjavni sokovi

Redno pitje naravnih sokov iz sadja in zelenjave brez dodatkov pripomore k zadostni hidraciji, poleg tega pa nas napolni z vitamini in minerali. Dobro je izbrati citruse in drugo sadje, ki vsebuje veliko tekočin, od zelenjave pa je posebej koristen korenčkov sok. Optimalnih učinkov boste deležni le v primeru, da so sokovi sveže stisnjeni. Sokovnik je za ta namen zelo dobra izbira.

bazilikaBazilika

Listi bazilike vsebujejo veliko kalija, magnezija, vitamina C in vitamina B5, ki pripomorejo k uravnoteženem krvnem tlaku. Za osebe s težavami z znotrajžilnim tlakom je priporočljivo uživanje 4 do 5 svežih listov vsako jutro ali vsakodnevno pitje čajne žličke izvlečka bazilike v medu.

Drugi ukrepi, ki pomagajo urediti krvni tlak

Krvni tlak povišajo redna zmerna telesna dejavnost, gibanje na svežem zraku in soncu, tople solne kopeli z eteričnimi olji, ki naj bi jih izvajali tik pred spanjem, zadosten spanec ter določene dihalne vaje. V kolikor trpite za simptomi, ki se pojavijo po spremembi telesnega položaja, poskrbite, da boste iz ležečega v sedeči položaj prehajali počasneje kot sicer. Nasvete za samopomoč lahko najdete v priročnikih ter na veliko spletnih mestih. Bodite pozorni le na vir, ki vam te informacije podaja.

Viri

  Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

  Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

  Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

 “What Are the Signs and Symptoms of Hypotension?”.nhlbi.nih.gov. National Institutes of Health. November 1, 2010. Pridobljeno 25. jul. 16.

ŽOLČNI KAMNI – Prehranski dodatki, ki odpravljajo težave žolčnih kamnov

ŽOLČNI KAMNI

Žolčni kamni so trdni delci, ki nastajajo v žolčniku ali v žolčnih kanalih. So okrogle ali ovalne oblike ter gladke površine. Žolčnik se nahaja v majhni hruškasti vrečki pod jetri, kjer se shranjuje žolč. Žolč izločajo jetra, naloga žolča pa je prebavljanje maščob. Ves žolč se na koncu izloči v tanko črevo.

Žolčni kamni so zelo neprijetna nadloga in napadi žolčnih kamnov so izjemno boleči. Kadar so težave, ki jih povzročajo žolčni kamni zelo hude, je potrebno kamne kirurško odstraniti; v nekaterih blažjih primerih se žolčne kamne lahko odstrani (razbije) s pomočjo ultrazvoka, brez kirurškega posega. Žal to ne preprečuje vnovičnega nastajanja kamnov. Žolčne kamene je možno preprečiti oziroma že nastale kamne obvladovati brez operacije, vendar je potrebno zato spremeniti življenjski slog. Najbolj pomembna je pri tem sprememba prehrane in vpeljava prehranskih dodatkov v naš nov jedilnik.

Znaki in Simptomi

Osebe, ki imajo žolčne kamne lahko živijo povsem brez težav, lahko pa žolčni kamni povzročajo obdobja hude bolečine v trebuhu, ki seva tudi v zgornji del hrbta. Bolečino začutimo le kadar se žolčni kamen zatakne v kanalu, ki vodi iz žolčnika v črevesje. Žolčnik lahko prizadene infekcija in vnetje, kako hude težave bomo imeli pa je odvisno od oblike in velikosti žolčnih kamnov. Žolčni kamni lahko povzročijo kronično bolezen žolčnika. Znaki te bolezni so poleg bolečine tudi napenjanje, hudi vetrovi, slabost in trebušni krči. V najhujših primerih je potrebno žolčnik kirurško odstraniti. Diagnoza žolčnih kamnov je zelo preprosta – za potrditev je potrebno narediti ultrazvok.

Vzroki

Žolčni kamni nastanejo zaradi neravnovesja v sestavinah žolča. Žolč sestavlja več snovi. To so žolčne soli, bilirubin, holesterol, fosfolipidi (gradniki celičnih membran), maščobne kisline, voda, elektroliti in še nekaj drugih sestavin. Najpogosteje so nastali žolčni kamni mešanica holesterola in anorganskih kalcijevih soli.

Poglavitni razlog za nastanek žolčnih kamnov je prehrana s premalo vsebnostjo vlaknin. Običajno ljudje z žolčnimi kamni jedo veliko predelanih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob ter izjemno malo vlaknin. To vodi v zmanjšano sintezo žolčnih kislin, ki jo opravljajo jetra. Posledično se znatno zmanjša topnost žolča in prične se nastanek žolčnih kamnov. Povečano tveganje za nastanek kamnov prav tako predstavlja visok vnos rafiniranega sladkorja.

Ženske so precej bolj dovzetne za žolčne kamne. Možnost za nastanek kamnov je pri ženskah za kar štirikrat višja kot v primerjavi z moškimi. Najverjetneje so ženske bolj nagnjene k žolčnim kamnom zaradi povišane sinteze holesterola ali zaradi zmanjšane sinteze žolčnih kislin, kar je posledica estrogena. Na večjo pojavnost žolčnih kamnov pri ženskah vpliva še nosečnost, uporaba oralne kontracepcije ali povišan nivo estrogena.

Kot dodatno tveganje za nastanek žolčnih kamnov se smatra tudi debelost. Pri pretežkih posameznikih je pojavnost žolčnih kamnov namreč precej višja kot pri posameznikih z normalno telesno težo. Poleg naštetih vzrokov za nastanek žolčnih kamnov so dejavniki tveganja še druge bolezni jeter, alkoholizem, kronična vnetja jeter ali žolčnika, alergije na hrano, genetska občutljivost in okužbe s paraziti.

Dieta

Žolčni kamni so povezani s sodobnim načinom prehranjevanja. Da bi preprečili nastanek žolčnih kamnov moramo povečati vnos zelenjave, sadja in prehranskih vlaknin. To nam ne služi samo kot preventiva; sprememba prehrane je namreč tudi del zdravljenja ob že nastalih žolčnih kamnih. Posebno priporočljive so vlaknine, ki se ob zaužitju zasluzijo (so topne v vodi). Take vrste vlaknin vsebujejo na primer ovseni otrobi in guar gumi, pektin, zelenjava in sadje. Na dan je potrebno zaužiti po več manjših in zdravih obrokov. Osebe z žolčnimi kamni morajo prav tako omejiti vnos nasičenih maščob, holesterola, sladkorja in živalskih proteinov. Potrebno se je izogibati vsej ocvrti hrani in na dan popiti dovolj vode (vsaj 2 litra). Dovoljšen vnos vode namreč vzdržuje primerno vsebnost vode v samem žolču. Za kavo se je pokazalo, da povzroča krčenje in zožitev žolčnika, zato se je morajo osebe z žolčnimi kamni izogibati.

Vegetarijanski način prehranjevanja se je izkazal kot izjemno dobra preventiva pri nastajanju žolčnih kamnov. Najverjetneje vegetarijanstvo pomaga iz dveh razlogov. Eden je povečan vnos vlaknin; drugi razlog se skriva v biokemični sestavi zelenjave. Zelenjavni proteini namreč delujejo preventivno na nastanek žolčnih kamnov; živalski proteini pa v nasprotju pripomorejo k oblikovanju kamnov. Pri žolčnih kamnih je zato priporočljiva vegetarijanska dieta ali pa vsaj omejitev zauživanja mesa, kot tudi jajc in mlečnih izdelkov.

Znanstveniki in zdravniki že kar nekaj časa povezujejo nastanek žolčnih kamnov tudi z alergijami na hrano. Osebe z žolčnimi kamni so v raziskavah živele povsem brez težav, če so sledile izločevalni dieti, ki je iz prehrane izključevala najbolj pogoste prehranske alergene. Ponovno zaužitje prehranskih alergenov pa je pri večini bolnikov sprožilo hud napad žolčnih kamnov.

Prehranski dodatki, ki odpravljajo težave žolčnih kamnov

Vitamini in minerali

vitamin c proti žolčnim kamnomVitamin C

Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči nastanek žolčnih kamnov. Vitamina C nam zato ne sme manjkati, pomanjkanje pa moramo nadomestiti s prehranskimi dodatki.

 

vitamin E proti žolčnim kamnom Vitamin E

Vitamin E preprečuje, da maščobe v telesu postanejo žarke. Iz tega razloga je priporočljivo, da ga dodatno vnašamo v telo.

 

Zelišča

kurkuma proti žolčnim kamnomKurkuma

Kurkuma je poleg pegastega badlja in poprove mete ena izmed ključnih rastlin, ki se jih uporablja kot zdravilo za žolčne kamne. Raziskovalci so dokazali, da kurkuma blagodejno vpliva na jetra in spodbuja izločanje žolča. S spodbujanjem izločanja žolča se pospeši razgradnja maščob iz hrane, to pa preprečuje nastajanje žolčnih kamnov in bolezni žolčnika. Kurkumo kot začimbo lahko varno uporabljamo v kuhinji pri pripravi obrokov.

Pegasti badelj Je zdravilno zelišče s katerim se zdravijo tudi žolčni kamniPegasti badelj

Ta rastlina vsebuje snov, ki se imenuje similarin. To je anktioksidant, ki varuje jetra pred poškodbami prostih radikalov. Pegasti badelj tudi spodbuja rast novih jetrnih celic, ki nadomeščajo stare in poškodovane celice. Dobro delovanje jeter je nujno za zdravo delovanje žolčnika, zato je pegasti badelj pomembno zelišče, s katerim lajšamo nepravilnosti pri žolčniku. Rastlina tudi preprečuje nastanek žolčnih kamnov in jih zdravi, in sicer tako, da povečuje topnost žolča, ki ga izloča žolčnik. Ta nato lažje in hitreje prehaja skozi telo.

poprova meta čaj proti žolčnim kamnomPoprova meta

Poprova meta že od nekdaj velja za rastlino, ki pomaga pri prebavnih težavah. Pomagala naj bi tudi ob prehudem napenjanju, ki je eden izmed znakov žolčnih kamnov. Pijemo lahko čaj poprove mete ali pa poprovo meto najdemo v raznih dodatkih, ki raztapljajo žolčne kamne.

indijski trpotec proti žolčnim kamnomPsilium ali indijski trpotec

Psilium znižuje holesterol in na ta način zmanjšuje možnost za nastanek žolčnih kamnov.

 

regrat proti žolčnim kamnomRegrat

Regrat je naravni diuretik, ki pospešuje prebavo. Vsebuje veliko lecitina in kalija, to pa spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Spomladi, ko raste regrat, si čim večkrat privoščimo regratovo solato, ki čisti in krepi jetra.

Drugi dodatki

lecetin kot dodatek proti žolčnim kamnomLecitin

Lecitin nastaja v jetrih in je udeležen pri presnavljanju maščob. Na voljo je kot dodatek in zdravniki ga mnogokrat predpisujejo za zmanjševanje velikosti holesterolnih žolčnih kamnov. Vsak dan bi ga morale jemati vse osebe, ki so v nevarnosti, da bodo dobile žolčne kamne.

TavrinTavrin

Tavrin je aminokislina, ki jo vsebujejo žolčne soli. Spodbuja nastajanje in izločanje žolča. Ta je nujen za razgrajevanje maščob in lipidov, in če ga primanjkuje, se lahko zviša holesterol. Pri ženskah nastaja manj tavrina kot pri moških, zato so ženske bolj nagnjenje k (holesterolnim) žolčnim kamnom. Tavrin se priporoča za vse, ki so nagnjeni k nastajanju žolčnih kamnov, še posebno pa za ženske.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Lecitin: 1 – 2 žlici trikrat / dan

Pegasti badelj: 1 – 3 kapsule / dan

Psilium: 5 g / dan

Tavrin: 250 mg dvakrat / dan

Vitamin C: 500 – 1000 mg do trikrat / dan

Vitamin E: 200 – 400 IU / dan

 

Viri:

 Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

 Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

 Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

VNETJA UŠES (OTITIS MEDIA) – Prehranska dopolnila, ki pomagajo pri vnetjih ušes

VNETJA UŠES (OTITIS MEDIA)

Za akutno vnetje srednjega ušesa (otitis media) je značilno, da celotno srednje uho, vključno z bobničem postane vneto in okuženo. Običajno nas akutno vnetje ušes doleti pred vnetjem zgornjih dihal ali pa nastane zaradi alergije. Pri kroničnem vnetju pa je značilna nenehna oteklost srednjega ušesa, ki lahko nato postane gojišče za akutne okužbe. Ponavljajoči izbruhi vnetja ušes so najpogostejši razlog obiska pri pediatru – otroci imajo namreč še posebno velikokrat vneto srednje uho.

Znaki in Simptomi

Za akutno vnetje ušes je značilna huda bolečina v ušesu, razdražljivost, nedavno vnetje zgornjih dihalnih poti ali alergija. Bobnič je rdeč, moten in nabrekel. Prav tako je za vnetje srednjega ušesa značilna vročina in tresavica. Vnetje ušes zna biti tudi precej resno, zato je pri akutnem vnetju potreben obisk pri zdravniku. Znak kroničnega vnetja srednjega ušesa pa je neboleča izguba sluha in moten, nepregiben oziroma tog bobnič.

Vzroki

Glavni dejavniki tveganja za vnetje ušes pri otrocih so oskrba v varstvu, ki pogosto pripelje do več prehladnih obolenj in drugih okužb, kurjenje v peči na drva, izpostavljenost pasivnemu kajenju in nedojenje oziroma prehitra opusitev dojenja. Vsi dejavniki tveganja, razen oskrbe otrok v varstvu, imajo nekaj skupnega: vodijo do nepravilnega delovanja evstahijeve cevi, kar predstavlja osnovni vzrok za vnetje srednjega ušesa pri skoraj vseh primerih bolezni. Evstahijeva cev regulira tlak v srednjem ušesu, ščiti srednje uho pred izločki nosu in grla ter bakterijami in čisti srednje uho tekočin.

Požiranje zaradi aktivnosti okoliških mišic povzroči aktivno odpiranje evstahijeve cevi. Dojenčki in manjši otroci so še posebno dovzetni za težave z evstahijevo cevjo, saj je cev pri njih ožja in bolj vodoravna. Hitro lahko pride do zapore evstahijeve cevi, ki nastane zaradi kolapsa cevi same (to se zgodi zaradi šibkega in nežnega tkiva, ki drži evstahijevo cev na mestu ali zaradi okvarjenega mehanizma za odpiranje cevi) ali zaradi zastoja sluzi, ki nastane kot odgovor na draženje, alergijo ali okužbo.  Zapora evstahijeve cevi sprva vodi do kopičenja ušesnih tekočin, kasneje pa ta predel ušesa postane gojišče za bakterije in nastane bakterijsko vnetje srednjega ušesa.

K vnetju ušes pogosto pripomore tudi suh zrak. Ta namreč povzroči zatekanje nosne sluznice in zmanjša prezračevanje evstahijeve cevi ali pa osuši obloge evstahijeve cevi. Ko se obloge osušijo se poveča izločanje v ušesu, hkrati pa se zmanjša sposobnost uho očistiti odvečnih tekočin. Iz tega razloga je pomembno, da poskrbimo, da zrak v bivalnih prostorih ni suh. Za osebe, ki imajo pogosto težave z vnetjem ušes je zelo priporočljiv vlažilec zraka.

Dieta in ukrepi pri vnetjih ušes

V zadnjem času so bile alergije na hrano v znanstvenih raziskavah izpostavljene kot eden izmed glavnih razlogov za kronično vnetje srednjega ušesa. Izločitev prehranskih alergenov se je zato izkazalo zelo učinkovito pri zdravljenju. Nekatere študije so pokazale, da izločitev prehranskih alergenov pri blaženju kroničnega vnetja srednjega ušesa pomaga kar 90% otrok. Alergije na hrano je zelo težko določiti, ko je prisotno akutno vnetje ušesa, zato zdravniki priporočajo, da naj se iz prehrane izločijo najbolj alergena živila. To so mleko in mlečni izdelki, jajca, pšenica, agrumi in arašidi. Prav tako bi morale osebe, ki imajo težave z vnetjem ušes iz prehrane izločiti preproste ogljikove hidrate (sladkor, med, suho sadje, koncentrirani sadni sokovi) in ves čas skrbeti za zdravo in uravnoteženo prehrano. To omogoča normalno delovanje imunskega sistema. Poleg prehrane je pomembno, da se oseba s pogostimi vnetji ušes (posebno, če je to otrok) tudi veliko giblje, je na svežem zraku in dobi dovolj spanca na noč.

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri spopadanju z vnetji ušes

Vitamini in minerali

cink proti vnetjem ušesCink

Cink krepi imunski sistem in je zato priporočljiv vedno, ko se telo bori z vnetjem ali okužbo.

 

mangan proti vnetjem ušesMangan

Pri osebah, ki imajo pogosto vnetja ušes so odkrili, da imajo zelo nizke vrednosti mangana. Pomanjkanje je priporočljivo nadomestiti s prehranskimi dodatki.

 

c vitamin proti vnetju všesVitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem in njegovo sposobnost borbe z okužbami. Iz tega razloga je priporočljiv tudi pri vnetju ušes.

 

Zelišča

ameriški slamnik proti vnetju všesAmeriški slamnik

Ameriški slamnik je rastlina, ki je že zelo dolgo poznana v zdravilstvu, pa tudi sodobna medicina in farmacija jo vedno bolj spoštujeta. Rastlina je izjemno učinkovita pri zdravljenju in zatiranju virusov ter zmanjšuje vnetje z antibiotičnimi snovmi, ki se nahajajo v listih in koreninah rastline. V nasprotju z antibiotiki na telo učinkuje blago, hkrati pa spodbuja imunski sistem, ki poskrbi za naravno obrambo pred boleznijo. Krepi telo in spodbuja sposobnost za premagovanje bolezni. Ker ima protivnetne in protiinfekcijske lastnosti je zelo priporočljiva pri zdravljenju prehladov in (akutnih) vnetij ušes.

česnovo olje proti vnetju ušesČesen

Česnovo olje je znano ljudsko zdravilo za bolečine ušesih. Nekaj kapljic olja iz kapsule s česnovim pripravkom narahlo natresemo v uho. Kapljic pa nikoli ne smemo uporabljati, če ima oseba z vnetjem ušes kirurško vstavljene cevčice ali če še nismo bili pri zdravniku. Olje namreč preprečuje jasen pogled na bobniče.

Drugi dodatki

Acidofilus za vnetje ušesAcidofilus

Gre za probiotično bakterijo, ki spodbuja imunski odziv in pomaga premagovati bakterije in viruse. Dobimo jo v probiotičnih jogurtih, kefirju ali v kapsulah oziroma v tekoči obliki.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Acidofilus: 1 kapsula dvakrat / dan ali v primeru acidofilusa v tekoči obliki 1 žlička pripravka na dan

Ameriški slamnik: od 500 – 1500 mg / dan, najmanj en teden

Cink: trikrat po 10 mg / dan

Mangan: 10 mg / dan

Vitamin C: 3000 mg / dan

Viri:

Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Hipertenzija / Visok krvni tlak – Prehranjujmo se zdravo in poskrbimo za normalen krvni tlak

Hipertenzija – visok krvni tlak

Zdravilna hrana

česen

kalij in kalcij

manj maščob

kvinoja

avokado

sok rdeče pese

jagodičevje

Škodliva hrana

sol

sladkor

meso in mesni izdelki

nasičene in trans maščobe

kava

alkohol

Osnovno o hipertenziji

Hipertenzija ali prekomerno povišan krvni tlak je dejavnik tveganja za mnoge kronične bolezni. Pomembno je, da imamo krvni tlak v mejah normale, saj sicer tvegamo pojav hujših srčno-žilnih zapletov. Krvni tlak se meri v milimetrih živega srebra, kar označimo kot mmHg. Merimo zgornji in spodnji pritisk, ki označujeta delovanje levega srca. Zgornji tlak pomeni, da merimo krčenje levega dela srca, ki proizvaja višji pritisk, imenovan sistolni. Kadar se levi del srca sprosti, se krvni tlak zniža, ta tlak imenujemo diastolni. Vrednosti sistolnega in diastolnega tlaka zapisujemo v obliki sistolni/diastolni, na primer 123/75. Srednja vrednost normalnega krvnega tlaka je 120/80, blago zvišane vrednosti se gibljejo med 140/90 in 160/95mmHg. Zmerno povišan krvni tlak je vrednost sistoličnega tlaka nad 160mmHg in diastolnega nad 100mmHg. Tlak nad 180/115 je visoko povišan in če traja dolgo časa, je potrebno razmisliti o dolgotrajnem zdravljenju z zdravili za zniževanje krvnega pritiska. Ob morebitnih simptomih ali znakih je potrebno obiskati svojega osebnega zdravnika.

Znaki in simptomi

Simptomi pri blago ali zmerno povišanem tlaku so pogosto neopazni ali blagi. Zaradi tega jih lahko velikokrat zamenjamo za fiziološko dogajanje v telesu. Pri bolj občutljivih osebah se lahko simptomi pojavijo prej kot pri ostalih. Simptomi povišanega tlaka so lahko glavobol ob zbujanju, bolečnost rok, ramen in nog, razbijanje srca, bolečina v področju srca, pogosto siljenje na vodo, ponavljajoče se krvavitve iz nosne sluznice, nervoza, napetost, razdražljivost, povečana utrudljivost in nezmožnost zaspati kljub utrujenosti. Pridružene so lahko težave s prebavo, težave z dihanjem, in drugi manj pogosti simptomi. Dolgotrajen visoko povišan krvni tlak pomembno poveča tveganje za srčni infarkt, možganske inzulte in odstop mrežnice, kar so resna stanja, ki zahtevajo urgentno obravnavo.

Vzroki

Najbolj proučevana vzroka za povišan krvni tlak sta stres in nezdrav življenjski slog. Večkraten, kratkotrajen stres povzroči akutna obdobja povišanega tlaka, medtem ko dolgotrajna izpostavitev stresu vodi do kronično povišanega krvnega pritiska. K povišanju le tega pripomorejo tudi kajenje, redno uživanje kave in pravega čaja, gaziranih pijač z veliko vsebnostjo sladkorja ter procesiranih živil. Zaradi povišanega pritiska se sposobnost izločanja škodljivih snovi iz telesa pomembno zmanjša, kar vodi do nabiranja toksinov, po nekaj letih tudi v zamašitev žil zaradi nezadostnega izločanja maščob. Skupaj s povišanimi vrednostmi holesterola, debelostjo in ostalimi dejavniki tveganja se začnejo vrstiti nekatere kronične bolezni. Nezdravo prehranjevanje skupaj z nezdravim načinom življenja lahko sčasoma vodi v diabetes, aterosklerozo ter nekatera druga kronična presnovna obolenja. Nabiranje sočasnih zdravstvenih težav povzroči cikel, ki vodi do prezgodnje umrljivosti ter pomembno vpliva na kvaliteto življenja.

Omenili smo, da se pri dalj časa trajajoči hipertenziji osebni zdravnik povečini odloči za zdravljenje z zdravili. Zdravila so res nujna, v kolikor ne spremenimo življenjskih navad, saj se s tem izognemo povečanemu tveganju za pridružena obolenja. Veliko ljudi raje izbere pot, ki zahteva manj truda. Vendar se je potrebno zavedati, da zdravila ne odstranijo vzroka bolezni. V kolikor vzrok vztraja, se kljub zdravljenju pogosto pojavijo zapleti. Na primer, krvni tlak ob zdravljenju ponovno naraste in nato je potrebno povečati dnevno količino zdravil. Prekritje vzroka in ignoriranje pomembnosti spremembe življenjskega sloga pogosto vodijo tudi do izbruha težav na drugem mestu v telesu. Tako se lahko na primer pojavijo alergije, ki jih pred tem ni bilo, ali drugi simptomi, ki jih radi obravnavamo kot samostojne. Resnica je velikokrat v tem, da telo izraža stres na različne načine in če mu onemogočamo le to na en način, si bo izbralo drug način.

Dieta

Prehrana ima v okviru spremembe življenjskega sloga pomembno vlogo. Vnos škodljivih živil je potrebno čim bolj omejiti, hkrati pa poskrbeti za uživanje koristnih živil v zadostni meri. Ta so predvsem živila z visokim antioksidativnim delovanjem, ki varujejo pred prostimi kisikovimi radikali. Priporočena je vegetarijanska dieta, v kolikor pa se ne morete odreči mesu, pa znižajte uživanje le tega na dva do trikrat tedensko.

Hrana, ki pripomore k povišanim vrednostim krvnega tlaka

sol škoduje hipertenzijiSol

Kuhinjska sol oziroma natrijev klorid je za osebe s povišanim krvnim tlakom v normalnih količinah lahko škodljiva. Zato je potrebno dnevno porabo soli omejiti. Priporočena maksimalna dnevna doza soli je 1,5 grama. Veliko soli dobimo predvsem z uživanjem procesiranih ali vnaprej pripravljenih živil ter vložene zelenjave. Bolje je, da kupujemo sveže sestavine in si obroke pripravljamo sami doma.

sladkor in bela moka zvišujeta holesterolSladkor

Prehranjevanje z velikimi dnevnimi dozami sladkorja je povezano z visokim krvnim pritiskom. Priporočeno je, da vnos sladkorja omejimo. Ženske naj bi zaužile maksimalno 6 čajnih žličk sladkorja, moški pa 9 čajnih žličk dnevno.

mesu se ob visokem pritisku izogibajteMeso in mesni izdelki

Študija, ki je bila objavljena v eminentni reviji JAMA (Journal of American Medical Association) je pokazala zanimive rezultate. Osebe, ki preidejo na vegetarijansko dieto imajo v povprečju za 7 mmHg nižji krvni tlak, kot pred uživanjem brezmesne prehrane. Rastlinska živila ne vsebujejo veliko natrija, ki v povečanih količinah povzroča zviševanje pritiska. Po drugi strani vsebujejo veliko več kalija, kot živila živalskega izvora, kar vodi do boljših vrednosti tlakov. Prehod na vegetarijansko dieto torej pripomore k znižanju tlaka toliko, kot bi k temu pripomogla izguba 5 kilogramov telesne teže.

trans maščobeNasičene in trans maščobe

Prehrana, ki vsebuje velike količine nasičenih in trans maščob, poviša LDL. Ta lipoprotein prenaša holesterol na periferijo žil in povzroča nabiranje plakov ter druge škodljive posledice. Visoke vrednosti LDL vodijo do poslabšanja visokega tlaka in pripomorejo k tveganju za koronarno bolezen srca.

kava škoduje visokemu pristiskuKava

Pitje kave povzroči nenaden porast krvnega pritiska. Ta lahko po kakšni uri ali dveh po zaužitju kave sicer pade pod normalno raven, saj kava pripomore k povečanemu izločanju tekočin iz telesa. Nihanja krvnega tlaka telesu ne prinašajo dobrobiti, prav tako lahko nenadno povišanje krvnega pritiska dvigne že tako visoke vrednosti v nevarne višine.

alkohol škoduje hiperteznijiAlkohol

Pitje alkohola je lahko za hipertonike dvorezni meč. Manjše količine alkohola na dan (ena merica za ženske in dve za moške) lahko pomagajo znižati krvni tlak. Po drugi strani pa pitje večje količine alkohola vodi do povišanja tlaka. Dolgotrajno pitje večjih količin alkohola je povezano z neurejenimi vrednostmi krvnega pritiska. Alkohol zaradi svojih lastnosti ni primeren v kolikor jemljete zdravila za zniževanje tlaka. Zaradi velike vsebnosti kalorij lahko tudi vodi do nabiranja telesne teže.

Hrana, ki pomaga pri urejanju krvnega tlaka

česen pomaga pri visokemu pristiskuČesen

Česen je znan kot eno izmed najučinkovitejših živil za zniževanje krvnega tlaka. S snovmi, ki jih vsebuje, širi majhne žile, kar pripomore k znižanju tlaka v celotnem srčno-žilnem sistemu. Poleg tega niža srčni utrip ter ureja srčno ritmično akcijo, v kolikor je ta neredna. Redno uživanje česna zmanjša simptome omotice, omrtvelosti in mravljinčenja udov, težav z dihanjem ter lajša težave z napihnjenostjo črevesa.

kalij je odličen za visok pristiskKalij in kalcij

Povišan krvni tlak je vzročno povezan s količino kalija in kalcija, ki ga zaužijemo. Zadostne vrednosti teh mineralov v telesu poskrbijo za izločanje natrija iz telesa. Prekomerne vrednosti natrija povzročajo visok pritisk, zato moramo le te ohranjati v normalnih okvirih. Prehrana, bogata s kalijem zniža možnosti za nastanek hipertenzije. Poleg tega je ugotovljeno tudi, da osebe s hipertenzijo zaužijejo premalo kalcija.

S kalijem bogata živila so sladki krompir, banane, paradižnikova omaka, listi rdeče pese, stročnice, jogurt, školjke, suhe slive, korenčkov sok, melasa, ribe, soja, mleko, pomarančni sok ter nekatere vrste buč. Kalcij v večji meri vsebujejo mleko in mlečni izdelki, zelena listnata zelenjava, por, muškatna buča, česen, acai jagode, suhe slive, dateljni, suhe marelice, borovnice, jagode in kosmulje, mandlji, brazilski oreščki, sezam, pistacije ter bučna semena.

manj mastni mlečni izdelkiManj maščob

Manj mastna živila pomembno vplivajo na nivoje krvnega tlaka. V kolikor uživate mleko in mlečne izdelke, je bolje kot polnomastne, izbrati manj mastne izmed njih. Tako še zmeraj zadostimo visokim telesnim potrebam po kalciju, a znižamo verjetnost visokih vrednosti LDL. Živila, ki vsebujejo veliko, predvsem nasičenih maščob, vodijo do kroničnih težav s tlakom, kar lahko sčasoma povzroči hujše zdravstvene zaplete.

kvinoja za zdrav kvrni tlakKvinoja

Visoko proteinsko polnovredno žito ima prijeten oreškast okus, vsebuje vrsto za zdravje ugodnih snovi, kot so fitonutrienti, poleg tega pa z uživanjem kvinoje zadostimo telesnim potrebam po magneziju. Čas kuhanja tega žita, ki znižuje krvni tlak, je za polovico krajši, kot čas, ki ga potrebujemo za kuhanje riža. Zadosti tudi potrebam oseb z glutensko preobčutljivostjo, saj le tega ne vsebuje.

avokado proti aknamAvokado

Sadež vsebuje minerale, ki znižujejo krvni tlak in za srce zdrave mononenasičene maščobe. Zeleno meso avokada, ki se skriva tik pod krhko ovojnico, vsebuje največjo koncentracijo naštetih snovi, zaradi tega je dobro sadež olupiti čim bolj na tanko.

sok rdeče pese za zdrav krvni tlakSok rdeče pese

Pesin sok zniža tlak v nekaj urah po zaužitju. Poleg pomembnih mineralov vsebuje veliko nitratov, ki sproščajo krvne žile in izboljšajo pretok krvi.

 

jagodičevje pomaga proti aknamJagodičevje

Gozdni sadeži vsebujejo veliko flavonoidov, ki so naravni zniževalci krvnega tlaka. Predvsem velja to za borovnice, maline ter jagode.

 

Drugi ukrepi, ki pomagajo pri hipertenziji

Izogibanje stresu in redna zmerna telesna vadba tako kot pri mnogih drugih zdravstvenih težavah, veliko pomaga tudi v primeru povišanega krvnega pritiska. Za sprostitev se lahko udeležite joge, meditacije, QiGonga in podobnih tečajev, ki vam pomagajo, da se naučite na produktiven način soočati z vsakodnevnim stresom.

 

Viri

Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

Nitrate in beetroot juice lowers blood pressure. (2010, June 29). Pridobljeno na spletu, 24.7.2016: http://www.qmul.ac.uk/media/news/items/smd/31048.html

Bellows, L., Moore, M. (2013, February). Diet and hypertension. Pridobljeno na spletu, 24.7.2016: http://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/diet-and-hypertension-9-318/

DIABETES ALI SLADKORNA BOLEZEN – Prehranski dodatki, ki pomagajo pri nadzorovanju sladkorne bolezni

DIABETES ALI SLADKORNA BOLEZEN

Diabetes ali sladkorna bolezen je kronično obolenje, pri katerem je moten metabolizem ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin in se kaže v povišani ravni krvnega sladkorja (glukozi). Diabetes znatno poveča tveganje za razvoj srčnih bolezni, kapi, bolezni ledvic, retinopatije (spremembe na očesnem ozadju, ki so posledica prekomerno povišane vrednosti glukoze v krvi) in izgubo živčne funkcije.

Diabetes se lahko pojavi, ko trebušna slinavka ne izloča dovolj inzulina ali ko celice v telesu postanejo neobčutljive na inzulin. V obeh primerih je rezultat enak – krvni sladkor ne more priti v celice, kjer bi se shranil, kar vodi do resnih posledic.

Diabetes ločimo na 2 veliki kategoriji: diabetes tipa 1 in diabetes tipa 2.

Pri sladkorni bolezni tipa 1 trebušna slinavka ne proizvaja inzulina, hormona, ki je nujno potreben za znižanje krvnega sladkorja. Najpogosteje se pojavi pri otrocih ali v puberteti, zanjo je značilno, da so beta celica trebušne slinavke povsem uničene. Za nadzor sladkorne bolezni tipa 1 je potrebno vrednosti krvnega sladkorja celo življenje uravnavati z inzulinom.

Sladkorna bolezen tipa 2, ki se ji reče tudi od inzulina neodvisni diabetes, pa nastane zaradi relativnega pomanjkanja inzulina, ki je posledica premajhnega izločanja glede na raven glikemije in zaradi neodzivnosti perifernih receptorjev na inzulin. Običajno se sladkorna bolezen tipa 2 pojavi po 40. letu starosti. Pri približno 90% vseh sladkornih bolnikov gre za sladkorno bolezen tipa 2. Najobičajnejše je raven inzulina pri sladkorni bolezni tipa 2 sprva povišana, kar nakazuje na izgubo občutljivosti celic na inzulin. To imenujemo tudi inzulinska rezistenca.

Poleg teh dveh tipov sladkorne bolezni, pa poznamo še nekatere druge oblike. Takšen je na primer sekundarni diabetes (nastane kot posledica drugih bolezni, na primer bolezni trebušne slinavke, hormonskega neravnovesja, podhranjenosti ali zaradi uporabe drog), nosečniški diabetes (pojavi se med nosečnostjo) in motena toleranca na glukozo (gre za stanje, ki je značilno za prediabetes ali pa gre za mejni diabetes. Osebe, ki imajo moteno toleranco na glukozo imajo vrednosti glukoze in glukozno toleranco nekje med normalnimi in nenormalnimi mejami). 

Znaki in Simptomi

Klasični simptomi diabetesa tipa 1 so pogosto uriniranje, pretirana žeja in apetit. Tudi pri diabetesu tipa 2 so lahko prisotni ti simptomi, vendar so običajno znatno manj izraziti kot pri diabetesu tipa 1. Če so simptomi mili, večina ljudi niti ne obišče zdravnika. Najverjetneje ima sladkorno bolezen precej več ljudi kot kažejo uradne statistike, le da bolezen ni odkrita.

 

Za diagnozo diabetesa so potrebni izpolnjeni naslednji kriteriji:

Zjutraj, na tešče mora biti koncentracija krvnega sladkorja enaka ali višja od 6,1 mmol / l. Za diagnozo mora biti glukoza nad normalno vrednostjo ob vsaj dveh različnih merjenjih.

Diabetes se potrdi s pomočjo glukoznega testa. Izvede se ga zjutraj na tešče. Spiti moramo 75 gramov glukoze, raztopljene v 3 dcl vode. Dve uri po obremenitvi mora biti vrednost glukoze v krvi pod 7, 8 mml / l, v nasprotnem primeru gre za sladkorno bolezen ali prediabetes.

Vzroki

Pravi vzrok za razvoj sladkorne bolezni tipa 1 je neznan, vendar pa zadnje teorije nakazujejo, da gre verjetno za avtoimun proces, ki vodi v uničenje beta celic v trebušni slinavki, ki proizvajajo inzulin. Na razvoj sladkorne bolezni tipa 2 pa vpliva debelost. Kar 90% oseb z diabetesom tipa 2 je namreč predebelih. V veliki večini primerov se normalno raven krvnega sladkorja pri pretežkih osebah lahko doseže z dosegom idealne telesne teže in zdravega načina prehranjevanja ter redno telesno vadbo.

Dieta

Pri sladkorni bolezni tipa 2 je najpomembneje, da bolniki izgubijo odvečno telesno težo in znižajo maščobo v telesu. To običajno izboljša vse simptome sladkorne bolezni ter včasih celo pripelje do ozdravitve. Pri vseh tipih sladkorne bolezni pa se morajo bolniki izogibati preprostih, procesiranih in koncentriranih ogljikovih hidratov. Na jedilniku morajo biti vlaknine in kompleksni ogljikovi hidrati, izogibati pa se je potrebno nasičenim maščobam. Posebno priporočljivo je jesti stročnice, čebulo in česen. Enako pomembna je tudi telesna dejavnost. Redna telovadba zmanjšuje nevarnost, da bi dobili sladkorno bolezen, v primeru glukozne tolerance pa zniža nivo glukoze v krvi. Ob rednem gibanju se celice bolje odzivajo na inzulin in bolje presnavljajo glukozo.

Prehranski dodatki, ki pripomorejo k nadzorovanju sladkorne bolezni

Najprej je potrebno poudariti, da se v nobenem primeru ne sme iznenada prenehati z jemanjem inzulina ali drugih zdravil za diabetes, ki nam jih je predpisal zdravnik. Običajno pa je potrebno dozo inzulina ali drugih zdravil po uživanju dodatkov na novo prilagoditi. Iz tega razloga je kontrola krvnega sladkorja doma obvezna, ko smo začeli z jemanjem dodatkov, ki nam lahko pomagajo pri nadzorovanju bolezni.

Vitamini in minerali

kromza sladkorno bolezenKrom

Nedavne raziskave so pokazale, da krom lahko preprečuje sladkorno bolezen tipa 2 oziroma inzulinsko odpornost. Učinkuje tako, da zvišuje učinkovitost inzulina, zaradi česar za uravnavanje krvnega sladkorja zadošča manj inzulina. Pri sladkornih bolnikih je bilo po uvedbi kroma po 4 mesecih jemanja kromovega dodatka opaziti izboljšanje – krvni sladkor se je znižal. Pomanjkanje kroma v prehrani lahko pripelje do nepravilnosti glukozne tolerance. Temu se lahko z dodajanjem kroma izognemo. Vir kroma je kurkuma in božja rutica (zelišče), priporočljivo pa je krom dodajati tudi v obliki tablet.

magnezij proti diabetesuMagnezij

Kronično pomanjkanje magnezija povzroči v telesu več nepravilnosti in težav, med drugim tudi motnje v presnovi sladkorja. Nizke koncentracije magnezija zvišujejo tveganje za razvoj bolezni in so lahko celo vzročni dejavnik za izbruh. Magnezij izboljšuje učinkovitost inzulina. Dober vir magnezija v prehrani so banane, marelice, kari in pšenični otrobi.

mangan pogosto primankuje sladkornim bolnikomMangan

Ravni mangana so pri sladkornih bolnikih običajno za polovico nižje kot pri običajnih ljudeh. Iz tega razloga je potrebno mangan dodajati.

 

vitamin b6Vitamin B₆

Ta vitamin dokazano preprečuje retinopatijo zaradi sladkorne bolezni, ki je poglavitni vzrok slepote zaradi slabega krvnega obtoka.

 

vitamin e za sladkorne bolnikeVitamin E

Vitamin E, ki je tudi pomemben antioksidant, ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 pomaga tako, da bolje izrabljajo inzulin. Po 4 mesecih dodajanja vitamina E so celične membrane pri sladkornih bolnikih manj inzulinsko odporne, kar je znamenje, da se sladkor bolje presnavlja.

biotinVitamin H (biotin)

Biotin poveča občutljivost na inzulin in izboljša skladiščenje krvnega sladkorja. Izboljšanje je bilo v raziskavah opaziti pri sladkorni bolezni tipa 1 in 2.

 

Drugi dodatki

q12 za zdravo srceKoencim Q – 10

Koencim Q – 10 pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov in je zato nepogrešljiv dodatek sladkornih bolnikov.

 

Zelišča

Česen deluje proti bakteriskoČesen

Uživanje česnovih dodatkov učinkuje proti sladkorni bolezni. Česen  vsebuje snov S – alil cistein sulfoksid. Gre za aminokislino, ki vsebuje žveplo. Ugotovljeno je bilo, da ta snov zelo znižuje glukozo v krvi in holesterol.

ginsengGinseng

Ginseng so uporabljali zdravilci za pomoč pri sladkorni bolezni že vrsto let. Izboljšal naj bi vrednosti krvnega sladkorja in povečal nivo energije pri osebah z diabetesom tipa 2.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Česen:                                                 ena kapsula surovega česna / dan

Koencim Q – 10:                              120 mg / dan

Kromov pikolinat:                          ena do tri 200 mg tablete / dan

Magnezij:                                          500 mg / dan

Mangan:                                             30 mg / dan

Vitamin B₆:                                        2 – 4, 2 mg / dan

Vitamin E:                                          ena ali dve kapsuli po 400 IE / dan

Vitamin H (biotin):                        9 – 16 mg / dan

Viri:

Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Holesterol – Kadar se ravnotežje maščob poruši, izberite pravo dieto

Holesterol

Zdravilna hrana

olja, ki vsebujejo polinenasičene maščobne kisline

olja, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline

živila z visokim deležem vlaknin

živila z visoko vsebnostjo lecitina

vitamin E

sadni oziroma zelenjavni sokovi

zelenjava

pektin

rdeče vino

Škodliva hrana

živila z visoko vrednostjo holesterola

živila z visoko vsebnostjo nasičenih maščob

sladkor in bela moka

kava in pravi čaj

rafinirana živila

ocvrta hrana

Osnovno o holesterolu

Holesterol je molekula, ki je ena izmed znanstveno najbolje preučenih. V telesu nastaja v glavnem v jetrih in črevesju, nekaj pa ga pridobimo s prehrano. Poti presnove holesterola v telesu so znane do potankosti. Holesterol, ki nastaja v telesu, skupaj s tistim, ki ga vnesemo s prehrano, sodeluje pri pomembnih fizioloških procesih. Pomen holesterola v naših organizmih je velik, saj sodeluje tako pri nastajanju celičnih membran, steroidnih hormonov, kot tudi pri nastanku žolčnih soli. Brez te ključne molekule naša telesa ne bi mogla obstajati.

Povišanje holesterola nad normalen nivo se imenuje hiperholesterolemija. Oseba s povišanim holesterolom ima večje možnosti za nekatere kronične in akutne bolezni. Ena izmed pogostih bolezni, ki se pojavi zaradi dalj časa povišanega holesterola v krvi je koronarna arterijska bolezen. Gre za nalaganje plakov znotraj žil, ki prehranjujejo srce. Prav tako se plaki nalagajo znotraj drugih žil po telesu. Tako se sčasoma lahko poviša krvni tlak, kar nadalje okvari delovanje žil in srca. Tveganje za srčno-žilna obolenja, kot je srčni infarkt in možganska kap je prav tako pomembno povišano.

Znaki in simptomi

Vrednosti holesterola se merijo v krvi in sicer v miligramih na 100ml krvi. Normalne vrednosti se gibljejo med 150 in 250mg/100ml krvi. Osebe z aterosklerozo imajo visoke vrednosti holesterola, tj. nad 250mg/100ml.

Pri dolgotrajnih povišanih vrednostih holesterola se lahko pojavijo določeni simptomi, ni pa izključeno, da visoke vrednosti dolgo časa ostanejo navzven neopažene. Pogosto srečamo pri obolelih srčno-žilne simptome, kot je visok krvni tlak, angina pektoris, oziroma bolečina za prsnico, srčni infarkt ali druge težave. Sprva, ko vrednosti holesterola še niso povišane dlje časa, se pojavi povečana utrujenost in občasno tudi spremembe razpoloženja. Sčasoma, po dlje trajajočih visokih vrednostih holesterola v krvi lahko pride do delne zapore žil v nogah, kar povzroča bolečine v mečih ob hoji. Možni so številni drugi simptomi, vendar ponavadi povišane vrednosti holesterola vztrajajo brez simptomov, dokler se ne pojavijo hujše težave z zdravjem.

Vzroki povišanega holesterola

Vzrok povišanja holesterola nad nivo normale je predvsem uživanje hrane bogate z maščobami. Po krvi se holesterol prenaša vezan na posebne prenašalne molekule, imenovane lipoproteini. Ti so v dveh glavnih oblikah, LDL in HDL. LDL pomeni Low Density Lipoproteins, prevedeno lipoproteini nizke gostote. HDL so lipoproteini visoke gostote, oziroma High Density Lipoproteins. Z nastankom bolezenskih znakov je povezana predvsem visoka vrednost lipoproteinov nizke gostote, oziroma LDL. Ti so odgovorni za prenos holesterola iz jeter na periferijo in povzročajo nalaganje le tega v maščobne celice in žile. HDL skrbi za prenos holesterola v jetra in njegovo izločanje iz telesa, torej vpliva na žilje pozitivno in niža tveganje za srčno-žilna obolenja. Visoke vrednosti HDL so tako zaželene, medtem, ko se visokih vrednosti LDL želimo izogniti. Pomembno torej ni le to, kako visoke vrednosti holesterola imamo, temveč kakšno razmerje vlada v našem telesu med LDL in HDL, ki so prenašalne molekule za holesterol.

Dieta

Količina holesterola, ki ga v telo vnesemo s prehrano, je odvisna od vsebnosti maščob v hrani. Približno 30% holesterola, ki ga dnevno telo porabi, vnesemo s hrano, ostali delež ga nastane v jetrih in črevesu. Poskrbeti moramo za visoke vrednosti HDL in nizke vrednosti LDL, da dosežemo nizke vrednosti holesterola v krvi. Izogibati se moramo uživanju živil, ki vsebujejo visoke vrednosti holesterola in nasičenih maščob, saj to vodi do povišanih vrednosti LDL. Veliko holesterola vsebujejo jajca, drobovina, sir, visoko vsebnost nasičenih maščobnih kislin pa najdemo še v drugih živilih, ki se pogosto znajdejo na naših krožnikih. Navajamo jih spodaj.

Ameriško združenje za bolezni srca in ožilja (AHA) priporoča, da oseba s povišanimi vrednostmi holesterola omeji dnevni vnos le tega na 300mg (ženske 275mg). Prav tako priporoča dieto z nizkim deležem celokupnih maščob, ki naj bi sestavljala maksimalno 30 procentov zaužitih hranil. Od vseh dnevno zaužitih maščob naj bi tretjino sestavljale nasičene maščobne kisline.

Uživanje vlaknin vpliva na nivoje LDL. Tako lahko s povečanjem dnevnega vnosa vlaknin pozitivno vplivamo na vrednosti le tega.

POZOR! V kolikor morate za zniževanje holesterola jemati zdravila, imenovana statini, se izogibajte pitju grenivkinega soka. Kombinacija lahko povzroči hude stranske učinke, kot so poškodbe mišic in jeter.

Hrana, ki pripomore k povišanim vrednostim holesterola v krvi

Visoka vsebnost holesterolaŽivila z visoko vrednostjo holesterola

Kot smo že omenili,obstajajo živila, s katerimi v telo direktno vnašamo holesterol. To so jajca, drobovina, oziroma živalski organi ter vse vrste sira.

 

Visoka vsebnost holesterolaŽivila z visoko vsebnostjo nasičenih maščob

Maslo, slanina, govedina, polnomastno mleko, pravzaprav večina živil živalskega izvora vsebuje povečane vrednosti nasičenih maščobnih kislin. Kokosovemu in palmovemu olju se ni potrebno izogibati, čeprav vsebujeta nasičene maščobe. Molekule v teh oljih so namreč krajše in se v telesu presnavljajo drugače, kot nasičene maščobne kisline živalskega izvora.

sladkor in bela moka zvišujeta holesterolSladkor in bela moka

Prekomerno uživanje sladkorja in bele moke poviša tveganje za visoke vrednosti holesterola v krvi, prav tako pa se poviša tveganje za nekatera druga kronična obolenja, kot je na primer artritis.

Kava in čaj lahko zvišujeta holesterolKava in pravi čaj

Sestavine, ki jih najdemo v kavi, vplivajo na jetrne encime, ki sicer urejajo nivoje holesterola v krvi. Zaradi tega kava močno zviša nivoje holesterola. Prav tako se za uživanje ne priporoča pravi čaj.

Rafinirana živila zvišujejo holesterolRafinirana živila

Živila, ki vsebujejo rafinirane sladkorje dokazano vplivajo na povišanje vrednosti LDL. Najdemo jih lahko tudi v živilih, pri katerih sicer ne pomislimo takoj na rafiniran sladkor. To so predvsem vložena živila in omake, kot je na primer paradižnikova omaka.

ocvrta hrana zvišuje holesterolOcvrta hrana

Holesterol, ki je oksidiran zaradi cvrtja, je znatno slabši za zdravje srčno-žilnega sistema. Skupaj s kisikom se holesterol v procesu cvrenja pretvori v tako imenovani oksiholesterol. Oksidirani holesterol je vzrok za veliko več arterijskih plakov, kot neoksidirani, zato se ga je potrebno na daleč izogibati. 

Hrana, ki pomaga pri zniževanju nivojev holesterola v krvi

olja LDLOlja, ki vsebujejo polinenasičene maščobne kisline

Polinenasičene maščobne kisline ne vplivajo na povišanje LDL v tolikšni meri, kot nasičene. Zaradi ugodnejših nivojev LDL, se priporoča, da zamenjamo nezdrave maščobe z bolj zdravimi, se pravi s polinenasičenimi in nenasičenimi. Visoke vsebnosti polinenasičenih maščobnih kislin vsebujejo koruzno, sojino, sezamovo, in žafranikino (rumenikovo) olje.

olivno olje proti holesteroluOlja, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline

Najboljša za uporabo pri neurejenih vrednostih maščob v krvi, so olja z visoko vsebnostjo nenasičenih maščob. Ta praktično ne vplivajo na nivoje LDL. Najbolj znana izmed teh sta olivno ter arašidovo olje.

vlaknine znižujejo holesterolŽivila z visokim deležem vlaknin

Uživanje zadostne mere vlaknin pripomore k znižanju vrednosti LDL. Živila z veliko vsebnostjo prehranskih vlaknin so polnozrnati kosmiči, ovsena kaša, stročnice, krompir, korenje, rdeča pesa, repa, zelena solata, zélena. Od sadja se z najvišjim deležem vlaknin ponašata mango in guava.

soja vsebuje LecitinŽivila z visoko vsebnostjo lecitina

Lecitin razgradi holesterol na manjše molekule, ki jih telo lažje presnovi, hkrati pa ne prizadenejo telesnega zdravja. Tako je priporočljivo uživati živila, bogata z lecitinom. Veliko ga vsebujejo rastlinska olja, polnozrnati kosmiči, soja ter nepasterizirano mleko, ki pa ga moramo vnašati v omejenih količinah zaradi vsebnosti neželenih nasičenih maščob. Telo je sposobno lecitin proizvajati samo, vendar le v primeru, da zadostimo potrebam po vitaminih skupine B. V kolikor jih s prehrano ne vnašamo v zadostnih količinah, se priporočajo prehranski dodatki.

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Hrana, ki je polna vitamina E pomaga znižati vrednosti LDL in poviša vrednosti lecitina v krvi. Vitamin E deluje antioksidativno in varuje telesne celice pred negativnim vplivom prostih kisikovih radikalov.

sadni in zelenjavni sokovi proti holesteroluSadni oziroma zelenjavni sokovi

Z visoko vsebnostjo vitaminov in mineralov in drugih antioksidantov pozitivno vplivajo na telesno presnovo.

 

Lakto-vegetarijanska dietaZelenjava

Vrednosti LDL nižajo jajčevci, česen, čebula, paprike ter korenovke.

 

pektin v sadjuPektin

Pektin je topna vlaknina, ki zniža absorpcijo in sintezo holesterola v telesu. Najdemo ga v jabolkih, bananah, grenivki (! – pozor pri jemanju statinov), pomarančah, hruškah. Z uživanjem sadja vnesemo več pektina kot s sadnimi sokovi. Uživanje dveh kosov sadja z visokimi vrednostmi pektina dnevno kar za petino zniža tveganje za srčna obolenja. V izogib škodljivim snovem izberite sadje, pridelano na ekološki način.

en kozarec vina na dan proti holesteroluRdeče vino

Flavonoidi, ki se nahajajo v rdečem vinu, ščitijo telesne celice pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo visoki nivoji LDL. Uživanje alkohola mora biti seveda zmerno, ne več kot en deciliter vina za ženske na dan in ne več kot dva decilitra dnevno le tega za moške.

Drugi ukrepi, ki pomagajo v primeru povišanih vrednosti holesterola

Pitje zadostne mere tekočin, vpliva na krvne vrednosti holesterola. Priporočljivo je popiti vsaj dva do tri litre brezalkoholnih, nesladkanih tekočin dnevno, v poletnih mesecih pa še kak liter več. Najbolje je, da pijete vodo ali nesladkan čaj.

Redna zmerna telesna vadba pomembno znižuje vrednosti LDL, hkrati pa poviša vrednosti HDL. Po nekaj časa redne telesne vadbe se cirkulacija izboljša, poraba hranil se zaradi povečanja mišične mase zviša, kar vodi do izboljšanja presnove maščob. 

Pozitivne učinke so pokazale kopeli v mlačni vodi, prav tako parne kopeli, ki pa jih ne smete uporabljati, v kolikor trpite za povišanim krvnim tlakom ali imate že izražene druge srčno-žilne težave.

Prenehanje kajenja vodi v povišanje vrednosti HDL, krvni tlak se zniža, v roku enega leta se tveganje za srčno-žilna obolenja prepolovi.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

DEPRESIJA – Prehranski dodatki, ki pomagajo pri spopadanju z depresijo

DEPRESIJA

Depresija je bolezen, pri kateri so značilni občutki nizke samozavesti, prevladujoč pesimizem in obup. Znamenja depresije so tudi nespečnost, prebavne motnje, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah, pozabljivost in zmanjšana zmožnost zbranosti. Ljudje lahko pri depresivnih posameznikih na zunaj opazijo hujšanje ali pridobivanje teže in odmik od družabnega in poslovnega življenja.

Depresija je lahko zelo mila in pomeni le prehodno slabše razpoloženje ali pa gre za zelo hudo obliko klinične depresije. Je najpogostejša duševna motnja in jo lahko med drugim povzroči hud stres.

Znaki in Simptomi

Klinična depresija je bolezen, pri kateri gre za veliko več kot samo za nizko in depresivno razpoloženje. Prava definicija depresije je osnovana na več kriterijih:

Slab apetit in posledična izguba telesne teže ali povečan apetit in posledična povečana telesna teža

Nespečnost ali pretirano spanje

Fizična hiperaktivnost ali popolna neaktivnost

Izguba zanimanja oziroma veselja do običajnih aktivnosti, upad želje po spolnosti

Izguba energije in utrujenost

Občutki ničvrednosti, sramote in neutemeljeni občutki krivde

Zmanjšana zmožnost mišljenja ali zbranosti

Ponavljajoče misli na smrt ali samomor

Če je pri posamezniku prisotnih pet od navedenih osmih kriterijev, to kaže na klinično depresijo; posameznik s prisotnimi štirimi kriteriji pa je verjetno depresiven.

Navedeni simptomi morajo trajati najmanj en mesec. Po tem časovnem obdobju lahko rečemo, da je oseba klinično depresivna.

Vzroki

Vzroki za depresijo so lahko psihološke ali fizične narave. Na splošno pa velja, da dobrega počutja ne moremo ločevati od čustev in občutij. Znanost je dokazala, da hud stres v resnici oslabi sposobnost imunskega sistema za premagovanje bolezni prav tako, kot lahko huda bolezen sproži hudo depresijo.

Ena izmed znanih teorij depresije je, da gre pri tej bolezni za priučeno nemoč. Depresija naj bi bila torej rezultat občutkov pesimizma in brezupa, ki jih oseba nenehno doživlja zaradi same navade na občutenje teh čustev.

Glavna psihološka teorija pa depresijo pojasnjuje s kemičnim neravnovesjem v glavi, ki vpliva na nevrotransmiterje v možganih (serotonin, adrenalin in noradrenalin), tako da jih vrže iz ravnovesja. Najobičajnejši vzrok za depresijo je pomanjkanje serotonina.

Depresijo lahko sprožijo tudi travme iz otroštva ali pa nedavni hudi in stresni dogodki; na primer izguba službe ali ljubljenega človeka.

Nekatere raziskave so pokazale, da je depresija povezana z nizkim krvnim tlakom. Ta naj bi precej prispeval k depresiji ali pa jo celo sprožil. Tiste osebe, ki imajo nizek krvni tlak običajno čutijo izrazitejša znamenja depresije (žalost, utrujenost in slabši apetit). Nizek krvni tlak naj bi bil prav tako povezan s sindromom kronične utrujenosti, boleznijo, za katero je tudi značilna depresija. Iz tega razloga je pomembno, da poskrbimo za normalno raven krvnega pritiska. To pripomore k zmanjšanju kronične utrujenosti in depresivnim simptomom.

Pomembno je, da pri pojavu depresije najprej izključimo povsem enostavne organske dejavnike, ki bi lahko pripomogli k pojavu bolezni. Ti dejavniki so pomanjkanje določenih hranil,  slaba prehrana, droge in tudi zdravila, ki jih predpiše zdravnik, alkohol, kofein in nikotin, hipoglikemija ali zmanjšana funkcija ščitnice.

Dieta in ukrepi ob depresivnem razpoloženju / depresiji

Pomanjkanje katerega koli hranila lahko vpliva na možganske funkcije in vodi v depresijo, anksioznost oziroma tesnobo ali v ostale duševne težave. Možgani za pravilno delovanje ves čas potrebujejo oskrbo s krvnim sladkorjem, zato je zelo pomembno, da se prepreči hipoglikemija. Simptomi hipoglikemije so lahko blagi ali pa zelo močni. Hipoglikemija se lahko kaže kot depresija, anksioznost oziroma tesnoba, razdražljivost in ostale psihološke motnje. Prav tako so znaki hipoglikemije utrujenost, glavobol, zamegljen vid, pretirano potenje, zmedenost, nepovezano govorjenje in krči oziroma tresenje. Več študij je pokazalo, da imajo številni posamezniki z depresijo prenizek krvni sladkor – hipoglikemijo. Včasih pri takšnih osebah pomaga le tako preprost ukrep, kot je izogibanje preprostih ogljikovih hidratov.

Poleg prehrane je pri premagovanju depresije pomembno tudi gibanje oziroma telesni napor. Ko smo telesno aktivni se namreč sprošča nastajanje endorfinov, ki so naravni analgetiki in spodbujajo dobro počutje.  Predvsem je priporočljivo gibanje na svežem zraku in soncu, naravni svetlobi. Najboljša pa je kombinacija telesne aktivnosti ter pogovora (psihoterapije) in po potrebi tudi jemanje zdravil in prehranskih dodatkov ter tudi vadbe, ki sprošča in hkrati krepi telo (na primer qi gong, tai chi, joga).

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri spopadanju z depresijo ali depresivnim razpoloženje

Zdravniki pri osebah, ki imajo depresijo predpišejo antidepresive. V hujših primerih depresije so antidepresivi velikokrat izjemnega pomena in oseba res ne more delovati brez njih. Pri milejših oblikah depresije pa prehranski dodatki mnogokrat zadostujejo in nam ni potrebno posegati po zdravilih, ki nam poleg olajšanja simptomov prinesejo tudi številne neželene učinke. Vedno pa naravni pristop dodatno pomaga pri zdravljenju depresije, četudi hkratno jemljemo zdravila, ki nam jih predpiše zdravnik. V vsakem primeru pa je pred prenehanjem jemanja zdravil nujno posvetovanje z zdravnikom.  

Vitamini in minerali

b vitamin proti depresijiB vitamini

B vitamini so naravno zdravilo proti stresu, ta pa je pogostokrat vzrok za depresijo. Iz tega razloga je pomembno, da se varujemo z zadostnim vnosom vitaminov B. Mnogi bolezenski znaki depresije, na primer zbeganost, izguba spomina in apatičnost so posledica pomanjkanja vitamina B₁₂. To je še posebno pogosto pri starejših ljudeh, saj zaradi sprememb v presnovi ljudje nad šestdesetim letom ne absorbirajo tega vitamina iz hrane. V starejših letih je ta dodatek zato nujno potreben.

cink za boljše delovanje možganCink

Nizke vrednosti cinka znanstveniki povezujejo s slabim in depresivnim razpoloženjem. Pri nekaterih osebah dodajanje cinka bistveno pripomore k izboljšanju počutja.

 

krom proti depresijiKrom

 Krom pomaga pri regulaciji inzulina in serotonina. Čeprav je malo raziskav, ki bi natančneje pojasnjevale povezavo med kromom in depresijo, je zauživanje kroma priporočljivo v multivitaminskih tabletah.

selen proti depresijiSelen

Nizka vsebnost selena pripomore k depresivnem razpoloženju, zato je dodajanje selena zelo priporočljivo. Ljudje, ki imajo selena premalo ali pa na spodnji meji so bolj nagnjeni k depresiji, anksioznosti, zmedenosti in sovražnemu vedenju.

vitamin D proti astmiVitamin D

Vitamin D je izredno pomemben za normalno možgansko delovanje človeka. Kar nekaj študij je pokazalo, da so nizke vrednosti vitamina D povezane z depresijo in z drugimi boleznimi oziroma simptomi, ki jo spremljajo (na primer demenca, izguba spomina). Smiselno je, da vsak, ki ima depresijo (še posebno, če se mu ponavlja) preveri svoje vrednosti vitamina D v telesu. Raziskave so pokazale, da je dodajanje vitamina D zelo pomagalo depresivnim osebam, ki so imele predhodno izjemno hudo pomanjkanje vitamina; malo manj pa je bilo učinkovito, če je bila vrednost vitamina D manj drastično nizka.

Drugi dodatki

omega 3 v ribahMaščobne kisline OMEGA – 3

Naše počutje je odvisno od polinenasičenih maščobnih kislin, na primer dokozaheksanoinske kisline oziroma DHK. To je maščobna kislina, ki jo dobimo v ribah. Raziskovalci so opazili, da pri ljudeh, ki živijo na obalnih predelih in kjer ribe predstavljajo vsakodnevno hrano, ni opaziti skoraj nič depresije. DHK, maščobna kislina, ki jo dobimo v ribah, je bistvena za normalno duševno delovanje. Te maščobne kisline so v telesu izjemno pomembne tudi pri nastajanju nevrotransmitorjev. Če dobimo premalo maščobnih kislin OMEGA – 3 postanemo nasilni, napadalni ali depresivni. Uživanje zadostne količine pravih maščob je zato ključnega pomena pri osebah z depresijo. V telo jih vnašamo predvsem z sinjini ribami (losos, morski list, ostriž, tuna, sardele) in z dodatki.

Zelišča

ginko biloba proti depresijiGinko biloba

Ekstrakt te rastline se je izkazal kot dober naravni antidepresiv, posebno pri osebah, ki so starejše od 50 let. Še posebno dobro deluje v kombinaciji z antidepresivi, ki nam jih predpiše zdravnik. Nekatere raziskave so ugotovile, da ginko biloba poveča učinek antidepresivov.

kva kava proti depresijiKava kava

Gre za rastlino iz družine poprovcev. Pripravki iz kave kave so odobreni v številnih evropskih državah za zdravljenje anksioznosti, nespečnosti in nemira. Rastlina lahko povrne duševni mir, spokojnost in popravi počutje.

sibirski ginseng proti depresijiSibirski ginseng

Sibirski ginseng spodbuja energijo, dobro vpliva zoper stres in depresijo.

 

sivka proti depresijiSivka

Sivka je med zeliščarji že zelo dolgo poznana kot naravno sredstvo za tesnobo, živčnost, izčrpanost in depresijo. Pomagala naj bi ublažiti občutek nemoči.

 

Šentjanževka pomaga pri depresijiŠentjanževka

Šentjanževka je zelo uspešna pri zdravljenju blage depresije. Nekatere raziskave so pokazale, da se njena učinkovitost lahko primerja z antidepresivi.

 

žefran proti depresijiŽafran

Žafran naj bi bil zelo učinkovit pri blagih in zmernih depresijah. Lahko ga uporabljamo kot začimbo, ponekod pa je možno najti žafranov ekstrakt. Ena izmed študij je pokazala, da je ekstrakt enako učinkovit kot Prozac – znan antidepresiv.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil 

B vitamini: 50 mg kapsula B kompleksa / dan, 500 mg tableta vitamina B₁ (tiamina) dan in 1000 mcg tableta vitamina B₁₂ / dan

Cink: 15 mg / dan

Ginko biloba: 3krat po 60 mg  / dan

Kava kava: 1 kapsula 3krat / dan

Krom: 65 – 125 mcg / dan

Maščobne kisline OMEGA – 3: 1000 MG kapsula do 6krat / dan              

Selen: 50 – 100 mcg / dan

Sibirski ginseng: 1 d 2 500 mg kapsuli / dan

Sivka: 150 mg 2krat / dan

Šentjanževka: 1 kapsula 3krat / dan

Vitamin D: 5 – 10 mcg

Viri:

Mindsel, E. (2010), Vedno zdravi. Z vitamini, minerali, zelišči in zdravo hrano. Ljubljana: Mladinska knjiga.

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.