Zaprtje – Ob zaprtju si pomagajmo s pravilno prehrano

Zaprtje

Zdravilna hrana

▪ polnozrnata živila

▪ lanena semena

▪ med

▪ melasa

▪ mlečni izdelki

▪ stročnice

▪ zelena listnata zelenjava

▪ sveže sadje

▪ suhe slive

▪ grozdje

▪ voda

Škodliva hrana

▪ sladkor

▪ enostavni ogljikovi hidrati

▪ meso in mesni izdelki

▪ sir

▪ aditivi in konzervansi

▪ trdo kuhana jajca

▪ alkohol

Zaprtje ali obstipacija je izločanje majhne količine trdega blata. Ob iztrebljanju se mora oseba mučno napenjati in ima kljub temu občutek, da ne more opraviti velike potrebe. Težave z zaprtjem so lahko kratkotrajne ali kronične. Nenaden pojav zaprtja pri sicer zdravi osebi lahko odraža resno bolezen. Težave z iztrebljanjem so pogost problem med ljudmi. Zaprtje se pojavlja pogosteje pri ženskah in je glede na celotno populacijo prisotno nekje pri 2 do 20 odstotkih oseb. Največ obolelih je med starostniki, pri katerih doseže pojavnost tudi do 50%.

O številu iztrebljanj pri zaprtju težko govorimo, povečini gre za manj kot tri iztrebljanja na teden, vendar od osebe do osebe število niha. Težave so predvsem subjektivne narave, saj gre za spremembo pogostosti, ki jo zazna vsaka oseba drugače. Ljudje ne govorijo zlahka o kroničnih težavah z zaprtjem, saj jih večina obišče zdravnika šele po nekaj letih. Nekaterim je mučen že sam pomislek na preiskave, vendar se lahko s čakanjem dolgotrajne težave samo še stopnjujejo.

Simptomi in znaki

Simptomi zaprtja so dolgo, močno napenjanje pred defekacijo, neučinkovito iztrebljanje kljub napenjanju, težak začetek defekacije, nezmožnost v popolnosti izprazniti zadnjik, redko tiščanje na blato, stalno tiščanje v trebuhu, napihnjenost, lahko tudi bolečine. Nekateri se ob težavah odločijo uporabljati odvajala ali klistir, vendar povečini to ne pomaga. Odvajanje je namreč lahko moteno tudi pri mehkem blatu. Ob preiskavah se izključi vzroke, ki so najbolj verjetni. Tako se najprej preišče kri, odvzet vzorec blata in občasno tudi urin. Kolonoskopija se opravlja redko, nujno se opravi le pri osebi nad petdeset let, ki še ni imela nikoli opravljene te preiskave. Spremembe, ki se ugotovijo, vodijo do končne odločitve glede pravega vzroka težav. 

Vzroki

Dolgotrajno zaprtje je lahko posledica bolezni ali nepravilnega funkcioniranja prebavil. Do težav lahko pride zaradi starosti, telesne neaktivnosti, nosečnosti, dehidracije, depresije oziroma anksioznosti, bolezni endokrinega sistema, presnovnih motenj, nevroloških bolezni ali pa je vzrok mehanična zapora. Tudi stanja, ki prizadenejo konec črevesa ter analno odprtino, lahko vodijo v zaprtje. To so razjeda ali razpoka na izhodu iz zadnjika in hemoroidi. Resne bolezni, ki so lahko vzrok mehanski zapori, so kolorektalni rak, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, možganska kap, diabetes ter bolezni ščitnice. En izmed možnih vzrokov za zaprtje je lahko tudi disfunkcija mišic medeničnega dna. Gre za nesposobnost iztisnjenja zadostnih količin blata iz zadnjika, zato se le to zadržuje v zadnjiku. Osebe z disfunkcijo mišic medeničnega dna ne zmorejo sprostiti mišice zapiralke zadnjika, do česar pride zaradi popoškodbenih brazgotin, epiziotomije (prerez presredka) ob porodu, vzrok disfunkcije je lahko tudi šibkost mišic medeničnega dna.

Dieta

Pogost vzrok nenadnega zaprtja, ki se lahko izmenjuje z obdobji normalnega odvajanja blata, je nepravilna prehrana in nezdrav življenjski slog. Večina hrane, ki jo dandanes kupimo v trgovini, je polne dodatkov in ostalih snovi, ki jih telo ne potrebuje. Uživanje rafinirane hrane ter visoko energijskih živil, ki so v bistvu prazne kalorije brez mineralov, vitaminov in pomembnih hranil, vodi do slabšanja funkcije črevesja. Škodi tudi uživanje mesa v velikih količinah, prekomerno pitje pravega čaja oziroma kave, požiranje nezadostno prežvečene hrane, pitje premalo tekočin, prenajedanje, nepravilno kombiniranje živil. Vse našteto povzroča težave v prebavilih in črevesju, kar se kaže z nerednimi odvajanji blata.

Sprememba prehrane je v veliko pomoč, saj je zaprtje, povezano z uživanjem nezdravih živil, zelo pogost pojav. Glede na to, da je slaba prehrana prej pravilo kot izjema, se spremembe lotimo na začetku, ko zaznamo, da je nekaj narobe. Najpomembneje je, da izločimo vsa predelana živila, vnaprej pripravljene jedi in ostala živila, ki so polna aditivov in konzervansov. V prehrano vključimo preprosta živila, iz katerih doma pripravimo obrok. Hrano ob jedi primerno prežvečimo, da se prepoji s slino, ki nato skupaj z grižljajem potuje v želodec in naprej po prebavnem traktu. Slina ima veliko encimov, ki so pomembni v presnovi, z žvečenjem pa spodbujamo nastanek le te v žlezah slinavkah. Dlje kot žvečimo, več sline nastaja, zato je hitro hranjenje odsvetovano.

Ob začetku sprememb v prehrani, je primerna dieta, pri kateri uživamo le sadje. Trajala naj bi sedem dni in je primerna predvsem pri dolgotrajnih in težkih primerih zaprtja. Pred to dieto lahko naredimo tudi petdnevni post z vodo in pomarančnim sokom, če nam tak način čiščenja črevesja prija.

Hrana, ki škodi

sladkor ni dober za žileSladkor

Sladka živila in dodajanje veliko sladkorja v hrano je odsvetovano, saj se pri hranjenju z velikimi količinami sladkorja, niža telesna količina vitaminov skupine B. Vitamini skupine B so pomembni za primerno funkcioniranje črevesja.

Poleg sladkorja povzročajo zaprtje tudi ostali enostavni ogljikovi hidrati.Enostavni ogljikovi hidrati

Poleg sladkorja povzročajo zaprtje tudi ostali enostavni ogljikovi hidrati. Pretežno se nahajajo v beli moki, rižu, kruhu ter pekovskih izdelkih.

 

Meso ne vsebuje skoraj nič vlaknin, zato lahko traja kar nekaj časa, da preide skozi prebavni trakt. Meso in mesni izdelki

Meso ne vsebuje skoraj nič vlaknin, zato lahko traja kar nekaj časa, da preide skozi prebavni trakt. Posebej kadar uživamo meso ali mesne izdelke z drugimi živili, ki imajo nizko vsebnost vlaknin, se lahko pojavijo težave v obliki zaprtja. Sicer ima meso prednosti v obliki hitro prebavljivih beljakovin, ampak ga moramo v izogib prebavnim težavam uživati skupaj z živili, ki vsebujejo veliko vlaknin.

Sir ne vsebuje skoraj nobenih vlaknin in lahko poslabša ali povzroči zaprtje.Sir

Sir ne vsebuje skoraj nobenih vlaknin in lahko poslabša ali povzroči zaprtje. V kolikor obstaja pri osebi laktozna intoleranca, se mora siru in mlečnih izdelkov še posebej izogibati, saj lahko sicer poslabša stanje s prebavo.

Skupaj z ostalimi dodatki v hrani, povezujejo z zaprtjem predvsem aditive in konzervanse. Aditivi in konzervansi

Skupaj z ostalimi dodatki v hrani, povezujejo z zaprtjem predvsem aditive in konzervanse. Mešanica le teh je še posebej škodljiva.

 

Živil, ki imajo veliko vsebnost maščob in skorajda nič vlaknin, se je potrebno ob zaprtju čim bolj izogibati.Trdo kuhana jajca

Živil, ki imajo veliko vsebnost maščob in skorajda nič vlaknin, se je potrebno ob zaprtju čim bolj izogibati.

 

Pitje alkohola vodi v dehidracijo in preprečuje zadostno absorpcijo hranil.Alkohol

Pitje alkohola vodi v dehidracijo in preprečuje zadostno absorpcijo hranil.

 

Hrana, ki zdravi

Eden izmed glavnih vzrokov zaprtja zaradi nepravilne prehrane je pomanjkanje vlaknin.Polnozrnata živila

Eden izmed glavnih vzrokov zaprtja zaradi nepravilne prehrane je pomanjkanje vlaknin. Te se v večjih količinah nahajajo v polnozrnatih živilih, zato jih vključimo v prehrano namesto kruha in pekovskih izdelkov iz bele moke.

Čajna žlička lanenih semen, ki jih zaužijemo pred vsakim obrokom, zagotavlja tako vlaknine kot tudi primerno konsistenco blata.Lanena semena

Čajna žlička lanenih semen, ki jih zaužijemo pred vsakim obrokom, zagotavlja tako vlaknine kot tudi primerno konsistenco blata. Najbolje je, da jih pred uživanjem nekaj ur namakamo v vodi.

med za zdravo kriMed

Med deluje v telesu blago odvajalno in se v primeru zaprtja priporoča.

 

Melasa sicer vsebuje velike količine sladkorja, vendar je kristaliziran in vsebuje ogromno količino magnezija, ki pripomore k urejanju prebave.Melasa

Melasa sicer vsebuje velike količine sladkorja, vendar je kristaliziran in vsebuje ogromno količino magnezija, ki pripomore k urejanju prebave.

 

tročnice vsebujejo mešanico vlaknin, ki je sestavljena iz netopnih in topnih vrst le teh. Vlaknine pripomorejo k povečanju količine vode znotraj črevesa in zmanjšanju časa prehoda hrane skozi črevo in zato delujejo proti zaprtju. Stročnice

Stročnice vsebujejo mešanico vlaknin, ki je sestavljena iz netopnih in topnih vrst le teh. Vlaknine pripomorejo k povečanju količine vode znotraj črevesa in zmanjšanju časa prehoda hrane skozi črevo in zato delujejo proti zaprtju.

Izmed vrst zelene listnate zelenjave pripomore k normalni prebavi posebej špinača. Zelena listnata zelenjava

Izmed vrst zelene listnate zelenjave pripomore k normalni prebavi posebej špinača. To lahko pripravo kot kuhano prilogo, še bolje pa je, da nekaj listov prihranimo in jih dodamo k solati. Zelena solata kot je kristalna, endivija in ostale vrste, z vsebnostjo vlaknin, mineralov in rudninskih snovi poskrbijo, da črevesna vsebina normalno potuje skozi črevesje.

pektin v sadjuSveže sadje

Izmed vrst sadja, ki delujejo proti zaprtju, uživamo sveže hruške, grozdje, fige, papajo, mango, kivi, grenivko, guavo, ribez, kosmulje, josto in pomaranče. Suho sadje je prav tako zaželeno. Proti zaprtju delujejo suhe fige, marelice, rozine, datlji in slive.

Suhe slive so znane po njihovem delovanju v primeru zaprtja. Suhe slive

Suhe slive so znane po njihovem delovanju v primeru zaprtja. Netopne vlaknine v njih so podlaga za razvoj koristnih bakterij v črevesu. Bakterije, ki se prehranjujejo s temi vlakninami, proizvajajo masleno kislino, ki je kratko verižna maščobna kislina. Maslena kislina ohranja zdravje črevesne stene.

Grozdje je v izjemno pomoč, kadar trpimo za zaprtjem. Grozdje

Grozdje je v izjemno pomoč, kadar trpimo za zaprtjem. Vsebuje optimalno razmerje celuloze, sadnega sladkorja in naravnih kislin, zaradi katerega ima v telesu odvajalni učinek. Dnevna količina grozdja, ki naj bi ga zaužili pri zaprtju je vsaj 350 gramov. Kadar ni na voljo svežega grozdja, uporabimo rozine, ki smo jih poprej namakali v vodi 24 do 48 ur. V vodi, v kateri se namakajo, se nahaja nekaj pomembnih mineralov, zato jo lahko popijemo.

Od mlečnih izdelkov pripomorejo k normalni prebavi maslo, smetana, jogurt, kefir in pinjenec. Mlečni izdelki

Od mlečnih izdelkov pripomorejo k normalni prebavi maslo, smetana, jogurt, kefir in pinjenec. Medtem, ko uživanje naštetih mlečnih izdelkov deluje proti zaprtju, pa uživanje kravjega mleka vse bolj povezujejo z zaprtjem, torej je lahko uživanje kravjega mleka vzrok zaprtja.

Največkrat vode ne smatramo kot živilo, vendar je v primeru zaprtja še kako pomemben del prehrane.Voda

Največkrat vode ne smatramo kot živilo, vendar je v primeru zaprtja še kako pomemben del prehrane. Zadostno pitje ohranja sluznice črevesja, obnavlja prebavni trakt ter pripomore k mehkejši konsistenci blata. Poleg naštetega skrbi za pravilno delovanje mišic in žlez slinavk. Razen tega z vodo razstrupljamo telo, saj se z njo iz telesa spirajo raznovrstni strupi. En in pol do tri litre vode dnevno je zadostna količina, ki skrbi za normalno prebavo ter presnovo hranil. Pred in po hranjenju je potrebno s pitjem počakati pol ure do eno uro, saj se drugače želodčni sokovi preveč razredčijo.

Druga priporočila

Pomanjkanje telesne aktivnosti zaradi sedečega načina življenja je eden izmed dejavnikov tveganja za težave z zaprtjem. Povezava obstaja tudi med čustvenimi težavami ter prekomernim stresom in zaprtjem, saj lahko to vpliva na celotni živčni sistem. Priporoča se torej, da se oseba, ki ima težave, zadostno giblje in se izogiba stresnim situacijam oziroma prilagodi okolje, ki povzroča stres. Redna zmerna telesna vadba spodbuja pravilno gibanje črevesja in pripomore k zmanjšanju spremljajočih težav, kot je na primer napenjanje. Vse dejavnosti, ki spodbujajo sprostitev, so zaželene. Izbira je odvisna od posameznika, vendar je potrebno posebno pozornost nameniti sprostitvi takrat, kadar ni mogoče spremeniti stresnega okolja. Primer tega je na primer delovno okolje, ki ga s težavo spremenimo, kadar je povezano z veliko drugimi ljudmi.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Daher, S. , D. Solé , M. B. De Morias . “Cow’s Milk and Chronic Constipation in

Children.” The New England Journal of Medicine 1999;340: 891.

 Iacono, G. , F. Cavataio , G. Montalto , et al. “Intolerance of Cow’s Milk and Chronic Constipation in Children.” The New England Journal of Medicine 1998;339: 1100-1104.

Zakisanost telesa / acidoza – Prehrana, ki ima v telesu bazični učinek, je zdravilo za acidozo

Zakisanost telesa – acidoza

Zdravilna hrana

▪ sadje

▪ citrusi

▪ listnata in korenasta zelenjava

▪ rozine

▪ špinača

▪ paradižnik

▪ mango

Škodliva hrana

▪ meso

▪ jajca

▪ kosmiči in živila z visokim deležem ogljikovih hidratov

▪ ribe

▪ ocvrta hrana

▪ kava

 

acidoza

Osnovno o acidozi

Ravnovesje kislin in baz v telesu zagotavlja nemoten potek fizioloških procesov. Neravnovesje prizadene številne funkcije telesa, zato obstajajo številni mehanizmi, ki skrbijo za normalne vrednosti pH. Vrednost pH je način merjenja kislinsko-baznega razmerja, ki se nekoliko razlikuje med telesnimi tekočinami. Normalne vrednosti pH krvi so tako med 7,35 in 7,45, kar ne velja za ostale predele telesa. Želodčni sok, na primer, ima vrednost pH 1, kar je podlaga za zelo kislo okolje, v katerem se presnavljajo živila do posameznih molekul. Tudi sluznice v telesu proizvajajo snovi, ki skrbijo za zaščito proti infektom in so kislega značaja. Prav tako je kisla koža, ki ima povprečno pH vrednost 5,5. Ko pogledamo bazične snovi v telesu, se lahko najprej ustavimo pri žolču in soku trebušne slinavke, ki sta odgovorna za alkaliziranje kisle vsebine, ko ta prispe iz želodca v dvanajstnik in nadaljuje pot po tankem črevesju. V kolikor se pojavi nepravilno delovanje jeter ali trebušne slinavke ima to lahko za posledico poškodbe prebavnega trakta, saj se ne izloča dovolj alkalnih snovi, ki bi poskrbele za ravnovesje pH.

Kadar govorimo o zakisanosti telesa, se osredotočimo na padec pH vrednosti krvi. Te so normalno zelo blizu nevtralne vrednosti (pH 7), a se nekoliko nagibajo k alkalnim vrednostim. Kadar bi lahko prišlo do spremembe pH krvi, se vključijo mehanizmi, ki poskrbijo, da do tega ne pride. Za vzdrževanje normalnih ravni med 7,35 in 7,45 so v prvi vrsti pomembna pljuča in ledvice. Pljuča z izločanjem ogljikovega dioksida med  dihanjem pripomorejo k ravnovesju kislin, ledvice pa z izločanjem bikarbonatnih ionov uravnovešajo baze. To sta le dva izmed načinov vzdrževanja normalnega pH, saj obstaja veliko tako imenovanih pufrov, ki so alkalne ali kisle snovi. Ti se izločajo ob normalnih pogojih, njihovo nastajanje in izločanje pa je pospešeno, kadar je to potrebno. V krvi se na tak način vzdržuje stalna vrednost pH.

Simptomi in znaki

Ko pride do zakisanja telesa se pojavijo različne posledice, kot so lakota, težave s prebavo, zgaga, bolečina za prsnico, slabost, bruhanje, glavobol, bolezni živčevja in utrujenost. Zaradi prekomernih količin kislin v telesu se lahko sčasoma razvijejo različne bolezni. Povezave z acidozo imajo ledvične in revmatske bolezni, bolezni srčno-žilnega sistema, spremembe na koži in vrsta degenerativnih obolenj. Zmožnost obrambe proti okužbam je znižana, prav tako je zmanjšana vitalnost. Posledično je telo bolj izčrpano in se težje obnavlja, kar privede do hitrejšega staranja.

Vzroki

Do spremembe pH krvi pride zaradi različnih vzrokov. Lahko so posledica bolezenskega dogajanja, kadar pride do presnovnih bolezni ali sprememb v delovanju določenih organov. Pogost vzrok tako imenovane zakisanosti telesa je tudi prehrana, o čemer se vse pogosteje govori v zadnjem času. Padec pH krvi sledi kmalu po zaužitju hrane, ki deluje v telesu kislo. Po tem se kmalu vključijo vsi mehanizmi za ohranjanje pH vrednosti, ki vzdržujejo pH vsaj 7,35. Kadar se dolgotrajno prehranjujemo z acidogeno hrano, se lahko zgodi, da mehanizmi za ohranjanje ravnovesja ne zmorejo več uravnovešati le tega. Pride do stalno prenizkih vrednosti krvi, ki povzročajo različne spremembe v telesu.

Dieta

Zakisanost kot posledico nepravilnega prehranjevanja lahko v popolnosti preprečimo s spremembo prehrane. Kadar je naša prehrana preveč kisla, znižamo vnos acidogenih živil, ter skrbimo za redno uživanje živil, ki v telesu delujejo bazično. Držali naj bi se načela, da mora naša prehrana biti količinsko sestavljena iz štirih petin alkalizirajočih živil ter ene petine acidogenih živil. Prehranjevanje na ta način pripomore k zadostnim vrednostim alkalnih snovi v telesu ter vzdržuje normalen pH krvi. Že predno se pojavi acidoza, se sprememba prehrane odrazi v večji vitalnosti organizma. Kadar pa se pojavi, velja, da hujša kot je zakisanost, več je potrebno uživati živil, ki delujejo bazično. Baze namreč uravnovesijo kisline in več kot uživamo bazičnih živil, bolj se stanje zakisanosti popravi.

Začetek urejanja stanja zakisanosti naj bi bil post s sokom svežih pomaranč, ki naj bi trajal tri dni. V tem obdobju se uživa sok razredčen z navadno vodo, da se doseže začetna sprememba metabolizma oziroma presnove. Pomarančni sok deluje bazično in ureja nivo pH in zaloge pufrov oziroma bazičnih tekočin, ki ob izločanju izničijo učinke kislin, se napolnijo. Iz telesa se v času postenja izplavijo velike količine toksinov in škodljivih snovi, ki prav tako kot acidogena živila vplivajo na zakisanje organizma.

Po tridnevnem postu sledi tri do pet dni uživanja izključno sadja. V treh do petih obrokih dnevno se uživa sočno sadje, kot so jabolka, hruške, breskve, papaja, grozdje, pomaranče in ananas. V primeru, da se stanje acidoze ne izboljša, oziroma se slabša, podaljšamo obdobje uživanja izključno sadja, dokler se simptomi ne umirijo.

Po začetnem izboljšanju simptomov se lotimo dolgoročne spremembe prehranjevanja. Ta zahteva red in sledenje priporočilom ter se odraža v urejenem pH krvi ter izginotju simptomov in znakov ter v nekaterih primerih tudi bolezni, ki so bile povzročene z uživanjem pretežno acidogenih živil. Za izboljšanje stanja organizma bomo tako morali pol ure pred zajtrkom popiti kozarec mlačne vode, v katero dodamo polovico sveže stisnjenega soka limete in čajno žličko medu. Pri zajtrku je obvezno potrebno zaužiti vsaj en kos sadja, priporoča se tudi redno pitje kozarca mleka z medom. Ob kosilu zaužijemo skledo solate z dodatkom korenovk. Popoldanski malici pridružimo kozarec soka iz citrusov, ob večerji pa zaužijemo skledo sveže ali pokuhane zelenjave, kot so repa, korenček, cvetača, jajčevci ali buče.

Hrana, ki zakisa telo in se je moramo izogibati

meso lahko škoduje pri revmatoidnem artritisuMeso

Vse vrste mesa in mesni izdelki delujejo v telesu kislo ter zmanjšajo rezerve alkalnih snovi v krvi in telesnih tkivih.

 

Prav tako kot meso, delujejo kisloJajca

Prav tako kot meso, delujejo tudi jajca, vendar je njihov učinek manjši, tako naj bi se v prehrani poraba jajc zmanjšala in ni potrebe po popolnem izključevanju iz jedilnika.

 

Ogljikohidratna živila se pri presnovi spreminjajo v snovi, ki porabljajo antioksidante ter bazične tekočine v telesuKosmiči in živila z visokim deležem ogljikovih hidratov

Ogljikohidratna živila se pri presnovi spreminjajo v snovi, ki porabljajo antioksidante ter bazične tekočine v telesu. Prekomerni porabi teh se je zato potrebno izogniti. Ogljikovi hidrati so povečini prisotni v prehrani v zelo velikih količinah. Skrivajo se v kruhu, pecivih, ostalih pekovskih izdelkih, slaščicah, krompirju, rižu, testeninah in lahko ob stalnem uživanju privedejo do težav z zakisanostjo. Spadajo med eno petino živil, ki naj bi jih količinsko zaužili za ohranjanje kislinsko-baznega ravnotežja.

Ribe sicer v prehrani oseba z acidozo lahko uživa, vendar naj količinsko štejejo med tisto petino živil, ki so acidogena. Ribe

Zaradi vsebnosti zdravih maščobnih kislin so ribe priporočene vsaj dva do trikrat tedensko pri skoraj vsaki bolezenski težavi. Vendar v presnovi le teh nastajajo tudi snovi, ki delujejo kislo. Ribe sicer v prehrani oseba z acidozo lahko uživa, vendar naj količinsko štejejo med tisto petino živil, ki so acidogena.

Pri presnovi ocvrtih živil se tvorijo kisle snovi in odpadni produkti, ki rušijo kislinsko-bazično ravnovesje še dolgo po zaužitju.Ocvrta hrana

Pri presnovi ocvrtih živil se tvorijo kisle snovi in odpadni produkti, ki rušijo kislinsko-bazično ravnovesje še dolgo po zaužitju. Redno uživanje ocvrte hrane ima za posledico stalne padce pH krvi, kar povzroča hitro praznjenje zalog bazičnih snovi in vodi v različne bolezni.

Kofein deluje v telesu kislo, zato redno pitje kave povzroča zakisanost.Kava

Kofein deluje v telesu kislo, zato redno pitje kave povzroča zakisanost. Tudi le občasna skodelica kave naj bi bila izključena iz življenja osebe, ki ima težave z acidozo, saj se po zaužitju začasno zelo zniža pH telesa, izpraznijo pa se tudi zaloge bazičnih snovi.

Hrana, ki pripomore k razkisanju telesa

Vse vrste sadja imajo po zaužitju bazični učinek.Sadje

Vse vrste sadja imajo po zaužitju bazični učinek. V presnovi le teh se ustvarjajo produkti, ki spodbujajo ravnovesje kislin in baz ter pomagajo napolniti rezerve alkalnih snovi v krvi in telesnih tkivih.

Izmed vseh vrst sadja imajo najboljši učinek proti zakisanosti citrusi.Citrusi

Izmed vseh vrst sadja imajo najboljši učinek proti zakisanosti citrusi. Čeprav sicer vsebujejo veliko kisline, se v njih skriva tudi veliko alkalnih soli.

 

Presna in kuhana zelenjava ter vrste, ki vsebujejo manj škroba, imajo v presnovi bazične produkte. Listnata in korenasta zelenjava

Presna in kuhana zelenjava ter vrste, ki vsebujejo manj škroba, imajo v presnovi bazične produkte. Izmed teh so še posebej koristne vrste zelene listnate zelenjave, rdeča pesa, korenček, cvetača, jajčevci in buče. Sladko sadje ima pozitivne učinke, ko je ravnovesje kislin še ohranjeno. V kolikor se giblje pH krvi pod 7,35 se je dobro izogibati sladkega sadja.

V rozinah se nahaja povečana količina alkalnih snovi, zato se v primeru acidoze priporoča uživanje okrog 100 gramov rozin.Rozine

V rozinah se nahaja povečana količina alkalnih snovi, zato se v primeru acidoze priporoča uživanje okrog 100 gramov rozin. Kisline, ki so tudi sestavni del tega suhega sadja, so med presnovo v popolnosti oksidirane in tako ne predstavljajo nobene nevarnosti za kislinsko-bazično ravnovesje.

Izmed zelene listnate zelenjave je še posebej koristna špinača. V njej se skrivajo velike količine kalcija in ostalih bazičnih snovi. Špinača

Izmed zelene listnate zelenjave je še posebej koristna špinača. V njej se skrivajo velike količine kalcija in ostalih bazičnih snovi. Poleg ohranjanja pH vrednosti krvi v območju normalnih vrednosti, pripomore špinača tudi k ustvarjanju telesnih zalog bazičnih tekočin.

Kljub okusu tega sadeža, ki bolj spominja na kislo, je paradižnik v osnovi alkalen. Paradižnik

Kljub okusu tega sadeža, ki bolj spominja na kislo, je paradižnik v osnovi alkalen. Po zaužitju se pH krvi poviša, nevtralizirajo se tudi kisle snovi, kot so fosfati, urea in amonijak. Priporočeno je redno uživanje paradižnika v solati, pomaga pa tudi v primeru toplotne obdelave, tako so koristne omake iz svežih paradižnikov.

V mangu se nahaja veliko kalija in magnezija, ki sta pomembni sestavini bazičnih tekočin v telesu.Mango

V mangu se nahaja veliko kalija in magnezija, ki sta pomembni sestavini bazičnih tekočin v telesu.

 

Druga priporočila

Pri acidozi, povzročeni z nezdravo prehrano, v bistvu naredimo največ s spremembo prehranjevalnih navad. K hitrejšemu okrevanju lahko pripomorejo dihalne vaje ter redna zmerna telesna vadba. Izberemo lahko jogo, tai chi ali druge oblike gibalnih vaj, saj vključujejo kombinacijo gibanja in dihalnih vaj ter zdravijo ne le telo temveč tudi dušo. Zaželeni so tudi dnevni sprehodi v naravi in izogibanje stresu, ki je eden izmed dejavnikov tveganja za porušenje ravnovesja kislin in baz v organizmu.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

Nespečnost – Hrana, ki ureja cikel spanja in preganja nespečnost

Nespečnost

Zdravilna hrana

sadje

mleko z medom

sendvič s piščancem

zelena

magnezij

cimet

Škodliva hrana

bela moka

sladkor

kava in pravi čaj

čokolada

alkohol

aditivi

sol

Osnovno o nespečnosti

Nespečnost je kronično pomanjkanje spanca zaradi različnih vzrokov. Spanec je nujen za človekovo zdravje, saj se med spanjem poveča regeneracijska sposobnost telesa. Telesne celice se obnavljajo, umiri se bitje srca in energetske zaloge se napolnijo. V času, ko spimo, se odpočijemo od vsakodnevnega stresa, zato se možgani na nek način resetirajo. Hormonski sistem deluje ponoči drugače, kot podnevi, zato spanec čez dan ni tako krepčilen. Pomembno je torej, da spimo ponoči, pravzaprav so primerne ure za spanje od desete ure zvečer naprej. Ure pred dvanajsto namreč štejejo dvojno. Nespečnost človeka oropa energije, predstavlja fizični in psihični napor ter povzroča spremembe v človekovem vsakodnevnem delovanju. Kadar se težave ponavljajo vsakodnevno dlje časa, predstavljajo velik zdravstveni problem.

Nespečnost se velikokrat pojavi pri starostnikih. Njihovo spanje je pogosto moteno, s kratkimi obdobji zbujanja čez noč. Kvaliteta spanca je znižana, kljub temu, da dnevno oseba spi dovolj dolgo. S starostjo se vzorci med spanjem nekoliko spremenijo, spanec ni več tako globok, prav tako se zmanjša potreba po spanju. Otrok pri dvanajstih letih povprečno prespi devet ur dnevno, medtem ko oseba pri dvajsetih prespi povprečno osem ur na dan. Pri štiridesetih se trajanje spanca še zmanjša, saj je povprečje za to starost sedem ur na dan. Pri šestdesetih letih je povprečno trajanje spanja šest in pol ter pri osemdesetih le šest ur na dan.

Tablete za uspavanje niso dolgoročna rešitev. Ob dolgotrajnem jemanju se namreč razvije določena mera odvisnosti, saj se oseba zanese na delovanje tablete in ne na vzorce uspavanja. Sčasoma postanejo takšna zdravila tudi manj učinkovita, zaradi prekomerne vzdraženosti receptorjev v telesu, na katere delujejo. Odvisnost je tako psihološkega in tudi fiziološkega izvora. Kadar se oseba po nekem obdobju jemanja tablet za uspavanje odloči s tem prekiniti, ima lahko večje težave, kot če jih nikoli ne bi jemala. Snovi, ki jih zaužijemo zaradi želje po pomoči z uspavanjem imajo lahko stranske učinke, na kar večina ljudi na začetku ne pomisli. Od teh je možen razvoj prebavnih motenj, izpuščajev na koži,, zmanjšane odpornosti proti okužbam, težave s srčno-žilnim in dihalnim sistemom, slab tek, povišan krvni tlak, težave z ledvicami ali jetri ter zmedenost.

Simptomi in znaki

Simptomi nespečnosti so nezmožnost zaspati, težave s prekomernim zbujanjem, neželeno zbujanje v zelo zgodnjih jutranjih urah oziroma kombinacija naštetih simptomov. Poznamo več tipov nespečnosti. Od znakov, ki napovedujejo začetek težav s spanjem je najpogostejša težava v tem, da oseba ne zmore normalno hitro zaspati. Težave z uspavanjem so torej prve, ki se pojavijo, razvijejo pa se lahko v katerikoli tip nespečnosti. Pridružijo se jim velike spremembe v trajanju in kvaliteti spanca ter stalne spremembe v vzorcih spanja. Poleg naštetih težav se občasno pojavljajo še težave s spominom v obdobju budnosti, težave s koncentracijo in izguba orientiranosti. Pojavijo se lahko tudi težave, povezane z duševnim zdravjem. Te so čustvena nestabilnost, zmedenost in občutek nezainteresiranosti, ki traja čez cel dan. Najpogostejši tip nespečnosti je povezan z nezmožnostjo vzdrževanja spanca.

Vzroki

Najpogostejši vzrok nespečnosti je napetost, ki je pogojena s pretirano zaskrbljenostjo, prekomernim delom oziroma zagnanostjo ali z anksioznostjo. Povzročijo jo lahko potlačena čustva v obliki zamer, jeze ali zagrenjenosti. Povezava obstaja tudi med nespečnostjo in zaprtjem, težavami z želodcem, prekomernim hranjenjem s škrobnimi živili, sladkarijami, prekomernim pitjem kave, s hranjenjem ponoči ter odhajanjem v posteljo s praznim želodcem. Dejavnik tveganja za razvoj nespečnosti je kajenje, ki vzdraži živčni sistem, predvsem živčevje, ki nadzoruje prebavo. Prehodne težave s spanjem se lahko pojavijo v primeru spremembe mesta bivanja in povečanja okoliškega hrupa.

Dieta pri nespečnosti

S prehrano lahko naredimo ogromno, kadar želimo zmanjšati ali odpraviti težave s spanjem. Kronična nespečnost je povezana s pomanjkanjem nekaterih mikrohranil, kot so vitamini skupine B, vitamin C in D, kalcija, magnezija, mangana, kalija in cinka. V kolikor teh pomembnih hranil nimamo v telesu v zadostni meri, se pojavijo motnje spalnega cikla zaradi sprememb v fizioloških funkcijah telesa. Za zadostitev telesnim potrebam po ključnih hranilih je potrebna redna uravnotežena prehrana in pazljivost pri vzorcih hranjenja.

Pri ljudeh, ki imajo težave s spanjem oziroma trpijo za nespečnostjo se velikokrat izkaže, da je vitamin B1 (tiamin) tisti, ki je v največjem pomanjkanju. Omenjeni vitamin skrbi za normalno delovanje živčevja, pri dolgotrajnem pomanjkanju le tega pride do nezmožnosti umirjanja pred spanjem zaradi razdraženosti. Pomanjkanje beljakovine triptofan je prav tako tesno povezano z nespečnostjo. V telesu se namreč triptofan presnovi v serotonin in melatonin, ki spodbujata spanec.

Prilagoditev prehrane v korist izboljšanju vzorcev spanja sprva vključuje post s sadjem, ki naj traja tri do štiri dni. V času posta oziroma sadne diete uživamo sadje vsaj trikrat dnevno. Namen posta je čiščenje strupov in odpadnih produktov iz telesa. Ključno pri tem je, da izberemo zdravo pridelano sadje, ki po nabiranju ter v času skladiščenja ni obdelano z vrsto škodljivih snovi. Takšna živila se v prodajalnah najdejo pod oznako ekološko ali biodinamično. Slednje ima pred ekološkim to prednost, da se pri pridelavi in skladiščenju striktno izogibajo uporabi vseh škodljivih substanc, ne gre torej le za zmanjševanje uporabe le teh. V pomoč organizmu je v obdobju čiščenja priporočljiv dnevni klistir s toplo vodo.

Po obdobju sadne diete naj bi posamezni obroki bili sestavljeni z namenom podpiranja fizioloških procesov v telesu, ki urejajo cikle spanja. Za zajtrk se priporoča sveže in suho saje, semena in jogurt. Vsak dan naj bi pojedli eno veliko mešano zelenjavno solato, en obrok pa naj bi vseboval povečane vrednosti beljakovin.

Hrana, ki škoduje

Redno uživanje izdelkov iz bele moke v velikih količinah se povezuje z depresijo, hiperaktivnostjo ter nespečnostjoBela moka

Redno uživanje izdelkov iz bele moke v velikih količinah se povezuje z depresijo, hiperaktivnostjo ter nespečnostjo.  

 

Pri nespečnosti se priporoča, da skrbimo za normalne vrednosti krvnega sladkorja, zato ob želji po sladkem, posezimo raje po sadju.Sladkor

Sladkor vpliva na nenadna povišanja krvne glukoze, nato pa ta upade. Ta nihanja so povezana z razdražljivostjo in drugimi simptomi ter prizadenejo živčevje. Pri nespečnosti se priporoča, da skrbimo za normalne vrednosti krvnega sladkorja, zato ob želji po sladkem, posezimo raje po sadju.

Uživanje kave, posebej pozno v teku dneva, lahko povzroči nespečnost. Kava in pravi čaj

Uživanje kave, posebej pozno v teku dneva, lahko povzroči nespečnost. Redno uživanje večjih količin kave prav tako vpliva na spanec, saj se kofein v telesu zadržuje do osem ur in se s stopnjevanjem koncentracije upočasnjuje tudi njegovo izločanje iz telesa. Podoben vpliv ima pravi čaj, ki vsebuje substanco tein, podobno kofeinu.

 teobromin v čokoladi, je znan motilec spanjaČokolada

Velikokrat se v čokoladi nahajajo majhne količine kofeina. Tudi druge sestavine čokolade vplivajo na poslabšanje simptomov nespečnosti. Eden izmed njih je teobromin, ki je znan motilec spanja. Bela čokolada, za razliko od temne, ne vsebuje teobromina in redko vsebuje kofein. Tako jo lahko uporabimo za nadomestek, a v omejenih količinah, saj vsebuje visok odstotek sladkorja.

Po pitju alkohola so možganski valovi med spanjem neurejeni, prav tako pa nas alkohol dehidrira, kar vodi v utrujenost, ki zahteva še več spanca.Alkohol

Morda se bo kdo vprašal, zakaj se alkohol nahaja na listi škodljivih živil. Povzroča namreč zaspanost, vendar se težava skriva drugje. Po pitju alkohola so možganski valovi med spanjem neurejeni, prav tako pa nas alkohol dehidrira, kar vodi v utrujenost, ki zahteva še več spanca.

Aditivi, barvila in konzervansi povečini delujejo stimulativno. To je poleg nezdrave prehrane in stresa velik dejavnik tveganja za nezdrave vzorce spanja.Aditivi

Aditivi, barvila in konzervansi povečini delujejo stimulativno. To je poleg nezdrave prehrane in stresa velik dejavnik tveganja za nezdrave vzorce spanja. Nespečnost je povezana tudi z alergijami in preobčutljivostjo, kar se velikokrat pojavi zaradi prevelikega vnosa dodatkov v hrani.

Velike količine soli vplivajo na povečanje krvnega tlaka ter dehidrirajo telo. Oboje predstavlja velik dejavnik tveganja za nespečnost.Sol

Velike količine soli vplivajo na povečanje krvnega tlaka ter dehidrirajo telo. Oboje predstavlja velik dejavnik tveganja za nespečnost, zato je potrebno v primeru nespečnosti pomisliti na prevelik vnos soli.

Hrana, ki koristi

Od sadja je priporočljivo uživati sveže, sočne vrste, kot so jabolka, hruške, grozdje, pomaranče in ananas. Sadje

Od sadja je priporočljivo uživati sveže, sočne vrste, kot so jabolka, hruške, grozdje, pomaranče in ananas. Banane so prav tako v pomoč, saj vsebujejo triptofan. Sadje je odlično nadomestilo sladkih priboljškov.

mleko z medomMleko z medom

V mleku se skriva pomembna sestavina in sicer triptofan. To je beljakovina, ki pripomore k uspavanju. Med nahrani živčevje in pomirja ter pripomore, da se triptofan absorbira v telo. Ena skodelica toplega mleka z medom pred spanjem nam pomaga hitreje zaspati.

Kombinacija triptofana in ogljikovih hidratov je pokazala pozitivne učinke v boju zoper nespečnost.Sendvič s piščancem

Kombinacija triptofana in ogljikovih hidratov je pokazala pozitivne učinke v boju zoper nespečnost. Triptofan se nahaja v piščančjem mesu, za absorpcijo v telo pa potrebujemo ogljikove hidrate, ki jih dobimo z uživanjem kruha ali kakšnih drugih živil, bogatih z ogljikovimi hidrati.

Kar je zanimivo pri zeleni ni njen okus, temveč vonj. Ta izvira iz mešanice rastlinskih hormonov in esencialnih olj, ki pripomorejo k uspavanju.Zelena

Kar je zanimivo pri zeleni ni njen okus, temveč vonj. Ta izvira iz mešanice rastlinskih hormonov in esencialnih olj, ki pripomorejo k uspavanju. Uživanje sveže zelene pri nespečnosti pomaga, saj se spodbujajo procesi v našem telesu, ki zagotavljajo trden spanec.

Pomanjkanje magnezija je znano pri osebah z nespečnostjoMagnezij

Pomanjkanje magnezija je znano pri osebah z nespečnostjo, predvsem se velikokrat pojavi pri starostnikih. Dobri viri magnezija so alge, oreški, polnozrnata živila, tofu in zelena listnata zelenjava.

V tradicionalni medicini velja cimet kot dobro sredstvo zoper nespečnost.Cimet

V tradicionalni medicini velja cimet kot dobro sredstvo zoper nespečnost. Deluje namreč pomirjevalno na gladke mišice v telesu, spodbuja prebavo in znižuje krvni sladkor.

 

Druga priporočila za urejanje cikla spanja

Za trden spanec lahko veliko naredimo z urejanjem prehranskih navad. Obroki, zaužiti pozno zvečer oziroma tik pred spanjem, vodijo v težave z uspavanjem. Zadnji obrok pred spanjem naj bi zaužili vsaj dve, najbolje pa tri ure pred spanjem. Okoliščine ob hranjenju so prav tako pomembne, saj se sočasna negativna čustva, kot je jeza, strah, žalost in druga, izražajo v obliki prebavnih težav in motenj s spanjem. Izkušnje kažejo, da so koristne tople kopeli nog in celotnega telesa pred spanjem. Pomagajo lahko tudi pripravki iz baldrijana. Osredotočiti se moramo na zmanjševanje stresa, kar lahko dosežemo na primer z jogo, dihalnimi vajami in ostalimi tehnikami sproščanja.

 

Viri

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Tanaka E. et al. Associations of protein, fat, and carbohydrate intakes with insomnia symptoms among middle-aged Japanese workers. J Epidemiol. 2013;23(2):132-8. Epub 2013 Feb 16.

Alkoholizem – Prehrana za ljudi, ki želijo premagati alkoholizem in pozdraviti telo

Alkoholizem

Zdravilna hrana

▪ pinjenec

▪ vitamini skupine B

▪ kalcij

▪ zelenjava

▪ sveže sadje

▪ semena in kalčki

▪ oreški

▪ polnozrnata živila

Škodliva hrana

▪ pikantne začimbe in hrana

▪ močna zelišča

▪ sir

▪ meso

▪ bela moka in bel riž

▪ sladkor

Osnovo o alkoholizmu

Alkoholizem spada med bolezni odvisnosti. Je kronična bolezen, ki ima za posledico, da oseba ne zmore nadzorovati želje po alkoholu. Povezana je z rednim prekomernim pitjem alkoholnih pijač. Odvisnost povzroči več dejavnikov, povezana je z občutki, ki jih oseba doživi v stanju alkoholnega opoja. Alkoholizem je zelo resen družbeni problem. Veliko ljudi po svetu umre zaradi prekomernega pitja alkohola, bolezen je v 20. stoletju zasedala mesto ene izmed treh najbolj smrtnih. Obolenje prizadene ne le tistega, ki ji je podvržen, temveč tudi ljudi v okolici obolelega. Vodi do nesrečnih odnosov, razbitih družin, nasilja, prometnih nesreč in kriminalnih dejanj.  

Alkohol nastane ob fermentaciji, ki je naravni proces. V naravi fermentira prezrelo sadje in druge snovi, ki vsebujejo veliko sladkorja. Proces je namenjen razpadu, ljudje pa ga uporabljamo za pridelavo alkohola. V alkoholnih pijačah se nahaja etilni alkohol oziroma etanol, ki ob zaužitju vpliva na živčevje in zavira njegovo delovanje. Po zaužitju se alkohol hitro absorbira in se razširi po celotnem telesu. Večina alkohola se presnavlja v jetrih, ki ga oksidirajo v razpadne produkte, ti pa se nato izločijo iz telesa. Približno deset odstotkov zaužitega alkohola se izloči preko pljuč z zrakom, ki ga izdihamo ter preko ledvic.

Simptomi in znaki

Znak alkoholizma je prekomerno uživanje alkohola, ki je redno in je povezano s simptomi odvisnosti. Za določanje količine zaužitega alkohola se po dogovoru uporablja merske količine oziroma merice. Ena merica alkohola je en deciliter vina, malo pivo (2,5 dcl), 0,33 dcl žganja ali 2,5 dcl mošta. V eni merici se skriva 10g čistega alkohola. Prekomerna količina popitega alkohola je za ženske več kot ena merica na dan oziroma več kot 7 meric alkohola v enem tednu ali več kot tri merice ob eni priložnosti. Za moške je prekomerno pitje več kot dve merici na dan oziroma več kot 14 meric alkohola v enem tednu ali več kot pet meric alkohola ob eni priložnosti. Ob tem velja, da mora vsaj en dan na teden oseba abstinirati, saj je pogoj za alkoholizem redno pitje brez obdobja prenehanja. Meje za manj tvegano pitje med ženskami in moškimi se razlikujejo ker se sestava telesa in fiziološki procesi glede na spol nekoliko razlikujejo. Alkohol ima tendenco povečanja želje, več kot ga namreč popijemo, bolj si ga želimo. Prekomerno pitje je povezano tudi z manjšim vnosom hrane in v tem smislu predstavlja napor za telo. Obremenjuje jetra in jih počasi uničuje, kar lahko končno vodi do ciroze in nepopravljivih poškodb jeter ter tudi do smrti. Spremembe se kažejo tudi na želodcu, prebavilih, možganih ter srcu.

Vzroki

Razlogi, zakaj se pri nekaterih osebah pojavi alkoholizem, so različni. Alkoholizem je povezan z genetsko zasnovo, saj se v večji meri pojavlja pri članih iste družine. Prav tako na nezdrave vzorce pitja alkohola vpliva socialni status, depresija in druge težke življenjske okoliščine. Sprva oseba pije prekomerno zaradi lažjega spanja, da se lahko sprosti v družbi ali da začasno odloži anksioznost. Prekomerno pitje oseba uporablja kot izhod v sili, saj se ne zmore spoprijemati z vsakdanjimi obremenitvami in stresom. Prekomerno pitje se sprevrže v alkoholizem, kadar oseba ni več zmožna nadzorovati želje po alkoholu in se odvisnost kaže tudi na nivoju fizioloških procesov. Spremeni se namreč prenos prenašalcev v določenih delih možganov, ki skrbijo za nadzor le tega.  

Dieta

S prehrano lahko podpremo organizem, da se očisti strupov ter se počasi prične regenerirati. Najpomembnejše je, da se oboleli odloči za popolno abstinenco od alkohola. Šele v tem primeru lahko pričakujemo, da bo sprememba prehrane vplivala na zmožno regeneracije telesa. Začetek prehranske podpore poteka z deset dnevnim postom s sadnimi sokovi. V ta namen se uporablja dnevno sveže stisnjen sok iz ekološko pridelanih pomaranč. Po želji se lahko sok redči z mlačno vodo. Poleg soka se ne sme uživati ničesar drugega, razen voda po potrebi. Sadni sok se lahko zamenja z zelenjavnim, če je to zaželeno. Telo se v obdobju posta prične čistiti in izločati strupene snovi, da proces poteka karseda optimalno in da preprečimo zastajanje strupov v telesu, se priporoča dnevni klistir s toplo vodo. Po desetih dneh posta pričnemo s prehrano, ki naj bi vsebovala določena živila ter naj bi se hkrati izogibala hrani, ki lahko škoduje. Spodaj smo pripravili pregled teh živil.

Hrana, ki ni priporočljiva, saj zavira obnavljanje telesnih celic

Prekomerno uživanje sladkorja vodi do poslabšanja kontrole krvnega sladkorja ter vpliva na željo po alkoholuSladkor

Prekomerno uživanje sladkorja vodi do poslabšanja kontrole krvnega sladkorja ter vpliva na željo po alkoholu. Le ta se poveča, zato se je potrebno sladkorju in sladkim jedem izogibati v čim večji meri. Večina strokovnjakov priporoča popolno umaknitev sladkorjev in drugih enostavnih ogljikovih hidratov iz jedilnika.

Podobno kot sladkor, delujejo tudi ostali enostavni ogljikovi hidrati. Zaradi fizioloških procesov, do katerih pride pri presnovi, vplivajo na povečanje želje po alkoholuBela moka in bel riž

Podobno kot sladkor, delujejo tudi ostali enostavni ogljikovi hidrati. Zaradi fizioloških procesov, do katerih pride pri presnovi, vplivajo na povečanje želje po alkoholu. V telo prinašajo tudi druge snovi, ki skupaj z enostavnimi ogljikovimi hidrati slabo vplivajo na razvoj zdrave črevesne flore.

Uživanje mesa poveča tveganje za poškodbe jeter in vnetjeMeso

Uživanje mesa poveča tveganje za poškodbe jeter in vnetje. Posebej nevarni se ti učinki izkažejo v kombinaciji s prekomernim pitjem alkohola. Meso vsebuje velike količine nasičenih maščob, ki pripomorejo k poškodbi celic ter vnetju jetrnega tkiva.

Tako kot meso, vsebuje veliko nasičenih maščob tudi sir. V kombinaciji z alkoholom je uživanje sira tvegano, saj poveča možnosti za obolenja jeter Sir

Tako kot meso, vsebuje veliko nasičenih maščob tudi sir. V kombinaciji z alkoholom je uživanje sira tvegano, saj poveča možnosti za obolenja jeter in srčno-žilnega sistema. Tudi kadar se s prekomernim uživanjem alkohola preneha, je uživanje nizkokakovostnih sirov, ki jih lahko dandanes kupimo v trgovini, povezano s povečanim tveganjem za obolenja srca in ožilja, povišan krvni tlak, zvečan holesterol in nekatere druge kronične bolezni.

čistilna zeliščaMočna zelišča

Terapije z zelišči so popularne zaradi čistilnega učinka, ki naj bi jih imela zelišča na jetra. Vendar v visokih koncentracijah različne zeli škodujejo, saj je količina različnih učinkovin preprosto prevelika, da bi jo presnova v jetrih zmogla obvladati. Tako so jetra prekomerno obremenjena. Pred jemanjem kateregakoli zeliščnega pripravka se je potrebno posvetovati z zdravnikom, nikakor pa ne jemati več pripravkov naenkrat na lastno pest.

Pikantna hrana in začimbe razdražijo sluznico in jo tanjšajo.Pikantne začimbe in hrana

Večinoma pusti prekomerno pitje alkohola posledice na želodčni sluznici in steni ter na ostalih delih prebavil. Lahko pride do gastritisa ali celo razjed. Pikantna hrana in začimbe razdražijo sluznico in jo tanjšajo. Težave s sluznico so lahko prisotne tudi brez jasnih znakov, zato je potrebno iz prehrane izključiti živila, ki slabšajo zdravje želodčne stene.

Hrana, ki podpira zdravje organizma in je priporočljiva

Vlaknine, ki predstavljajo velik delež polnozrnatih živil, pomagajo obnoviti spremenjeno črevesno floro, ki se razvije zaradi prekomernega pitja alkohola.Polnozrnata živila

Vlaknine, ki predstavljajo velik delež polnozrnatih živil, pomagajo obnoviti spremenjeno črevesno floro, ki se razvije zaradi prekomernega pitja alkohola. Poleg polnozrnatih živil zagotavljajo visok vnos vlaknin še stročnice, artičoke, leča, grah, avokado, fige, čičerika, datlji, buče, koren peteršilja, sladki krompir ter jabolka.

Poleg pomembnih rudninskih snovi, vsebujejo oreški vlaknine in pomembne mineraleOreški

Poleg pomembnih rudninskih snovi, vsebujejo oreški vlaknine in pomembne minerale. Telesu zagotavljajo tudi zdrave maščobne kisline, ki delujejo antioksidativno ter pomagajo izločati strupe.

 

Kalčki vsebujejo antioksidante, pomagajo v boju proti okužbam in pomagajo telesu do hitrejšega celjenjaSemena in kalčki

Kalčki vsebujejo antioksidante, pomagajo v boju proti okužbam in pomagajo telesu do hitrejšega celjenja. Semena vsebujejo zdrave maščobe, ki pomagajo zadostiti kaloričnim potrebam organizma, hkrati pa ne obremenjujejo prebavil ter jeter.

Sadje ponuja ogromno vitaminov in pomembnih encimov, ki sodelujejo v presnoviSveže sadje

Sadje ponuja ogromno vitaminov in pomembnih encimov, ki sodelujejo v presnovi. S tem pripomorejo k izboljšanju počutja in prebave ter vodijo k hitrejšemu okrevanju.

 

Solate s svežo zelenjavo bi morale biti na dnevnem jedilniku vsake osebeZelenjava

Solate s svežo zelenjavo bi morale biti na dnevnem jedilniku vsake osebe. Telesu zagotavljajo veliko mineralov, vitaminov in rudninskih snovi, ki so vključene v procese obnavljanja telesnih celic. V telesu zelenjava deluje alkalno in preprečuje zakisanost. Dnevno je zato potrebno zaužiti veliko različne sveže zelenjave, prav tako pa je koristna tudi prekuhana, ki jo lahko jemo kot prilogo ali v najrazličnejših omakah.

Kalcij je prisoten v zeleni listnati zelenjavi, kot je na primer špinača ali nadzemna koleraba, nekaj ga je tudi v mlečnih izdelkih.Kalcij

Veliko oseb, ki trpi za alkoholizmom, ima pomanjkanje kalcija zaradi nizkih vrednosti vitamina D. Zaradi tega lahko pride do osteoporoze ali zlomov kosti. Kalcij je prisoten v zeleni listnati zelenjavi, kot je na primer špinača ali nadzemna koleraba, nekaj ga je tudi v mlečnih izdelkih.

vitamin bVitamini skupine B

Osebe, ki so daljše obdobje prekomerno uživale alkohol, imajo zagotovo pomanjkanje vsaj enega izmed vitaminov skupine B. Najpogosteje pride do pomanjkanja tiamina (B1). Dobri prehranski viri tiamina so šparglji, gobe, arašidi, soja, sončnična semena ter kvas. Nekaj manj ga vsebujejo polnozrnata živila ter oreški.

V pinjencu se skrivajo snovi, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja sluznice želodca. Pinjenec

V pinjencu se skrivajo snovi, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja sluznice želodca. Primeren je predvsem pri pridruženih težavah s kislino in prebavnih težavah. Zaradi naravnega delovanja kot probiotik, pomaga vzdrževati zdravo črevesno bakterijsko floro, kar pripomore k izboljšanju imunskega sistema.

Druga priporočila

Dnevno je bolje zaužiti več manjših obrokov kot dva ali tri večje. S tem se porazdeli breme, ki ga imajo ob vsakem obroku jetra. Ta naj bi čim bolj počivala in s prevelikimi obroki jih zelo obremenimo. Prav tako je obremenjen celoten prebavni sistem, ki je v primeru alkoholizma bil že tako razdražen.

Kajenje je odsvetovano zaradi draženja sluznic ter oksidativnega delovanja na telo, kar upočasnjuje obnavljanje telesnih celic. Nikotin v telesu tudi povečuje željo po alkoholu, saj se odvisnost od alkohola fiziološko kaže na enakih delih možganov kot odvisnost od nikotina.

Skupaj s prehransko podporo je potrebno telo podpreti tudi z redno zmerno telesno aktivnosti ter zadostno mero počitka. Spanje vsaj osem ur na dan z odhodom v posteljo vsaj eno do dve uri pred polnočjo zelo dobro vpliva na regeneracijske sposobnosti telesa. Za zadostitev pomanjkanju vitamina D se je potrebno vsakodnevno gibati na soncu.

 

Viri

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Biery, J. R. , J. H. Williford , and E. A. McMullen . “Alcohol Craving in Rehabilitation: Assessment of Nutrition Therapy.” Journal of the American Dietetic Association 1991;91: 463-466.

▪ Guenther, R. M. “Role of Nutritional Therapy in Alcoholism Treatment.” Int J Biosoc Res 1983;4: 5-18.

▪ Adams, Mike. “Sugar Addicts.” Natural News.com, 2006. http://www.naturalnews.com/020795.html

Jetrna ciroza – Hrana, ki skrbi za naša jetra

Jetrna ciroza

Zdravilna hrana

▪ sadni sokovi

▪ mleko

▪ jagodičevje

▪ papaja

▪ polnozrnate žitarice in kosmiči

▪ soja, grah, stročnice in leča

▪ ribe

Škodliva hrana

▪ alkohol

▪ živila pridelana s pesticidi in drugimi kemičnimi snovmi

▪ maščobe in olja

▪ meso, bogato z maščobami

▪ rafinirana, predelana in konzervirana hrana

▪ sladkor

▪ pekoča hrana in začimbe

▪ sol

▪ kava

Osnovno o cirozi jeter

Jetra so eden izmed najpomembnejših žleznih organov našega telesa. Nahajajo se tik pod trebušno prepono in so odgovorna za številne pomembne funkcije. Proizvajajo žolč, holesterol, lecitin, protrombin odgovoren za strjevanje krvi, številne encime ter albumine, ki so krvne beljakovine ključne za odstranjevanje odpadnih produktov iz telesa. Poleg tega jetra skrbijo za pravilno delovanje številnih hormonov, proizvajajo aminokisline in presnavlja beljakovine v glukozo in maščobe, kadar telo potrebuje energijo. Jetra so tudi skladišče mnogo v maščobi topnih vitaminov (A, D, E in K) ter mineralov. Večina snovi, ki jih zaužijemo potuje skozi jetra, tako hranila kot tudi zdravila in zdravilne učinkovine. Jetra so tista, ki skrbijo za presnovo in izločanje le teh, s tem pa urejajo ravnotežje snovi v telesu ter skrbijo za zaščito pred okužbami. Bolezni, ki prizadenejo jetra, se odražajo na zmanjšanju vseh naštetih jetrnih funkcij.

jetrna ciroza

Ciroza jeter je končna stopnja več različnih jetrnih bolezni. V zgodnjih stadijih bolezni je stanje še ozdravljivo, v tem času se aktivno iščejo vzroki, ki se jih nato zdravi. Brez ustreznega zdravljenja bolezen sčasoma napreduje v neozdravljivo stanje, pojavijo se spremembe, v katerih se lahko razvije tudi rak jetrnih celic. V Evropi ciroza skupaj z jetrnoceličnim rakom predstavlja tretji vzrok smrti pri odraslih nad 50. letom starosti. Kadar so jetra tako daleč poškodovana, da okrevanje več ni mogoče, je presaditev jeter edina še možna rešitev življenja.

Simptomi in znaki

Osebe s cirozo lahko imajo vrsto različnih simptomov in znakov, zato enotna slika bolezni ne obstaja. Dokaj značilne so kožne spremembe, ki se pojavijo na predelu prsnega koša in hrbta. Te so v obliki pajkasto razraščenih podkožnih kapilaric. Velikokrat se pojavi rdečica dlani, slaba poraščenost kože, ob zlatenici je koža rumenkaste barve, prav tako so rumenkaste beločnice. Koža lahko zelo srbi. Opažamo povečan trebuh na katerem so lahko vidne podkožne žile, pogosta je popkovna kila. Možne so krvavitve iz žil požiralnika ali iz nižje ležečih predelov prebavil, lahko se pojavijo razjede na požiralniku. Približno tretjina obolelih ima žolčne kamne. Na preiskavah, ki jih izvajajo v laboratorijih, se pod mikroskopom na jetrnem tkivu vidi preoblikovanje tkivne sestave. Pri napredovali cirozi jeter so prizadeti praktično vsi organi v telesu.

Vzroki

Najpogostejši vzrok jetrne ciroze v razvitih deželah je alkohol, sledi mu bolezenska zamaščenost jeter, tretji najpogostejši vzrok jetrne ciroze je hepatitis C. Ciroza jeter se lahko pojavi tudi v otroškem oziroma obdobju mladostništva. V tem primeru je glavni razlog presnovna jetrna bolezen. Vzroki za obolenje se lahko prepletajo med seboj in tako govorimo o součinkovanju več vzrokov. Ena izmed pogostih kombinacij, ki se pojavljajo je prekomerno pitje alkohola in hepatitis C oziroma debelost, diabetes tipa 2, bolezensko povišan krvni tlak ter povišan holesterol LDL. Pri nekaterih osebah ne moremo najti vzroka za obolenja in v teh primerih poimenujemo cirozo kriptogena. 

Dieta

Prva pomoč glede vnosa živil je zagotovo popolna abstinenca od alkohola. Prvih nekaj dni po ugotovitvi bolezni je priporočljivo pričeti s čiščenjem jeter tako, da se izvaja sedemdnevni post s sokovi. Primerni so sokovi iz svežega sadja oziroma zelenjave, natančneje rdeče pese, limone, papaje in grozdja. Sadje mora biti zelo dobro dozorelo.

Tej dieti sledi dva do tritedensko prehranjevanje le s sadjem in mlekom. Takrat se priporočajo trije obroki dnevno, saj pogostejši obroki tudi bolj obremenijo presnovo in jetra. Od sadja so priporočljiva jabolka, hruške, grozdje, grenivke, pomaranče, ananas in breskve. Prvi dan po sedemdnevnem postu sta dovoljena dva kozarca mleka na dan, nato postopoma povečujemo količino za en deciliter dnevno, dokler ne dosežemo količine petih kozarcev mleka na dan. Mleko je najboljše sveže in nepasterizirano, lahko pa je rahlo pogreto, če to obolelemu ugaja. Težava, ki jo imamo dandanes je ta, da večino mleka kupimo v trgovini. V trgovinah se redko kdaj dobi nepasterizirano nehomogenizirano mleko katerega njegov izvor bi poznali. Pogosto nismo prepričani glede izvora mleka, se pravi ne moremo kupiti domačega mleka od živali, ki so spuščene zunaj. Prav tako je med molžo potrebna posebna pozornost glede higiene. Torej v kolikor ne morete dobiti takšnega mleka, raje kupite pasterizirano mleko. Dobro je, če kupite  nehomogenizirano mleko, pridelano na ekološki način.

Po dveh do treh tednih prehrane s sadjem in mlekom sledi dodajanje ostalih živil na jedilnik. Pričnemo dodajati semena, oreške in žitarice, ostalo zelenjavo in sadje, kjer pazimo na zadostno količino zaužitih nepredelanih oziroma presnih živil. Pazimo na zadosten vnos kvalitetnih beljakovin, ki jih pridobimo s kozjim mlekom, domačo skuto, kaljenimi semeni in žiti ter oreški, od katerih naj bi največ zaužili mandljev.

Hrana, ki škoduje pri jetrni cirozi

Abstinenca od alkohola je ključna za preprečitev nadaljnjih poškodb jeter.Alkohol

Abstinenca od alkohola je ključna za preprečitev nadaljnjih poškodb jeter.

 

Potrebno je paziti, da je sadje, ki ga uživamo v času okrevanja, pridelano vsaj na ekološki oziroma biodinamični način, saj se le tako izognemo strupom.Živila pridelana s pesticidi in drugimi kemičnimi snovmi

Potrebno je paziti, da je sadje, ki ga uživamo v času okrevanja, pridelano vsaj na ekološki oziroma biodinamični način, saj se le tako izognemo strupom. Vse, kar zaužijemo se presnavlja preko jeter, zato si jih ne želimo dodatno obremenjevati s strupi. Ti se nahajajo ne le znotraj, temveč tudi na lupini sadja, predvsem citrusov in ostalih svetlečih se sadežev. Snovi, katerim se je potrebno izogibati so pesticidi, anorganska gnojila in kemikalije, ki so po sadju polite tudi že po pobiranju zato, da ohranjajo svežino sadja. Če res nimate možnosti kupiti zdravo pridelanega sadja, ga pred uživanjem zelo dobro operite najprej pod tekočo hladno vodo in nato še nekaj sekund pod tekočo vročo vodo. Tako boste lahko očistili tudi večino voska, v kolikor je ta prisoten na zunanji strani svetlečih se sadežev.

Za več tednov moramo iz prehrane izključiti vse maščobe in olja, saj se le ta presnavljajo s pomočjo žolča, ki ga proizvajajo jetra. Maščobe in olja

Za več tednov moramo iz prehrane izključiti vse maščobe in olja, saj se le ta presnavljajo s pomočjo žolča, ki ga proizvajajo jetra. Ob nižjem vnosu mastne hrane se zniža tudi proizvodnja žolča, kar jetra razbremeni in jim omogoči optimalno okrevanje. Tako v dieti bolnika s cirozo sprva ne poznamo zdravih in škodljivih maščob, temveč se izogibamo vsem vrstam le teh.

meso lahko škoduje pri revmatoidnem artritisuMeso, bogato z maščobami

Po postu in nekaj tednih kasneje, ko pričnemo v dieto dodajati druga živila, je potrebna pozornost pri mesu. Najbolje je, da ga oboleli ne uživa kar precej časa, dokler se znaki na preiskavah ne izboljšajo v veliki meri. Vendar če res ne gre drugače, se izbira pusto meso, nikakor pa ne uživa predelanih mesnin in mesnih izdelkov katere koli vrste. Dovoljena je torej predvsem perutnina, od tega belo meso, saj ostali deli vsebujejo precej več maščob. V zmernih količinah se lahko uživa ribe, sveže, pečene brez maščobe in ne predelanih ali konzerviranih v olju.

Živila, ki so predelana in podvržena postopkom rafiniranja, so očiščena večine za telo zdravih snovi. Rafinirana, predelana in konzervirana hrana

Živila, ki so predelana in podvržena postopkom rafiniranja, so očiščena večine za telo zdravih snovi. Poleg tega predelana in konzervirana hrana vsebuje vrsto dodatkov, ki še dodatno obremenjujejo jetra in prebavila ter delujejo v telesu toksično.

Hrana z veliko sladkorja vpliva na kislinsko-bazno ravnovesje v telesu.Sladkor

Hrana z veliko sladkorja vpliva na kislinsko-bazno ravnovesje v telesu. Vodi v zakisanje telesa, kar spremeni presnovne zakonitosti, skrbi pa tudi za proizvodnjo maščob. Odvečni sladkor se nalaga v obliki maščobnih celic, sprememba v le te pa poteka skozi jetra. Prepričati se moramo torej, da je sladkor v vseh oblikah v obdobju ciroze jeter škodljiv. Le tega zagotovo ne primanjkuje v kolikor se držimo priporočil glede uživanja sadja.

Pekoča hrana in pekoče začimbe povišajo vrednosti kisline v želodcu, kar vodi do draženja želodca in požiralnika ter poveča tveganje za krvavitve iz žil v požiralniku.Pekoča hrana in začimbe

Pekoča hrana in pekoče začimbe povišajo vrednosti kisline v želodcu, kar vodi do draženja želodca in požiralnika ter poveča tveganje za krvavitve iz žil v požiralniku.

 

Uporaba soli v prehrani pripomore k zadrževanju vode v telesu, kar povzroča težje izplavljanje toksinov in poslabša stanje povišanega krvnega tlaka ter drugih pridruženih stanj.Sol

Uporaba soli v prehrani pripomore k zadrževanju vode v telesu, kar povzroča težje izplavljanje toksinov in poslabša stanje povišanega krvnega tlaka ter drugih pridruženih stanj. Če ne gre drugače, solimo res samo živila, ki nujno potrebujejo dodatek soli, kot so ribe ali pusto meso. Ostalo hrano uživamo nesoljeno.

Kava škoduje, saj pripomore k zakisanosti telesaKava

Kava škoduje, saj pripomore k zakisanosti telesa.

 

 

Hrana, ki pomaga

V jagodičevju najdemo ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pripomorejo k izboljšanju obolenja jeter in pripomorejo k zdravju celotnega telesa.Jagodičevje

V jagodičevju najdemo ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pripomorejo k izboljšanju obolenja jeter in pripomorejo k zdravju celotnega telesa.

 

Semena papaje pripomorejo k izboljšanju simptomov in znakov jetrne cirozePapaja

Semena papaje pripomorejo k izboljšanju simptomov in znakov jetrne ciroze. Prah zmletih semen se dodaja k sadnemu soku.

 

V obdobju ciroze je dobro užiti več polnozrnatih živil, saj vlaknine poskrbijo za normalno prebavo.Polnozrnate žitarice in kosmiči

V obdobju ciroze je dobro užiti več polnozrnatih živil, saj vlaknine poskrbijo za normalno prebavo.

 

Zaradi obolenje je nujno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Le te so pomembne za obnavljanje telesnih celic. Soja, grah, stročnice in leča

Zaradi obolenje je nujno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Le te so pomembne za obnavljanje telesnih celic. Dnevni vnos proteinov pri cirozi naj bi znašal 1,2g na kg telesne teže. Priporočljive so beljakovine rastlinskega izvora, kot so soja, grah, stročnice ter rdeča leča.

Zmerne količine rib zadostijo telesnim potrebam po kalorijah, hkrati pa zaradi vsebnosti zdravih maščob ne obremenijo jeterRibe

Zmerne količine rib zadostijo telesnim potrebam po kalorijah, hkrati pa zaradi vsebnosti zdravih maščob ne obremenijo jeter.

 

Druga priporočila

Pri okrevanju je pomemben počitek, zato naj oboleli leži v postelji ter se ne napreza. V kolikor je bolezni pridruženo zaprtje, je potrebno narediti vse, da se le to odpravi. Zaradi tega se priporočajo redni dnevni klistirji s toplo vodo. Za okrevanje jeter so primerne tudi tople obloge z brisačo. V ta namen obstajajo recepti za čaj oziroma zeliščni pripravek, v katerega se brisača namoči. Nato se položi preko jeter in zavaruje z drugimi povezami ali debelo odejo. Obloga se odstrani, ko občutek toplote preneha. Vsako jutro naj bi se oboleli gibal ter izvajal dihalne vaje čez dan. Skrbeti je potrebno za zadostno količino popite vode čez dan. V kolikor primanjkuje pomembnih mikrohranil se priporočajo naravni prehranski dodatki. Kadar gre za odvisnost od alkohola je priporočljivo obiskati program za zdravljenje odvisnosti.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

PARODONTALNA BOLEZEN – Prehranska dopolnila, ki  pripomorejo k zdravi ustni votlini

PARODONTALNA BOLEZEN

Dobeseden prevod parodontalne bolezni bi se glasil ”bolezen okoli zob”. Parodontalna bolezen, znana tudi kot parodontoza, označuje vnetno stanje dlesni (gingvitis) ali vnetno stanje podpornih struktur zob (periodontitis) oziroma kombinacijo obojega. Bolezen običajno poteka tako, da napreduje: začne se z vnetimi dlesnimi in postopoma vodi do vnetja podpornih struktur zob. Do določene stopnje bolezen prizadene kar 85% ljudi in je glavni razlog za izgubo zob pri starostnikih.

Znaki in Simptomi

Za vnete dlesni ali gingvinitis je značilna rdečina, vidne spremembe na dlesnih in krvavenje iz dlesni. Vnetje podpornih struktur zob ali periodontitis pa se kaže z lokalizirano bolečino, omajanimi zobmi, z zobnimi žepi, rdečino, oteklino in tipičnimi znaki okužbe (občutek utripanja na prizadetih delih v ustni votlini, vročina). V primeru rentgentskega slikanja čeljusti je ob periodontitisu lahko vidna poškodovana in obrabljena čeljustna kost.

Vzroki

Parodontalna bolezen lahko nastane zaradi več razlogov. Povzroči jo slaba higiena ustne votline ali pa je izraz bolj resnega sistemskega obolenja telesa. Pri slednjem tveganje za nastanek parodontalne bolezni predstavlja sladkorna bolezen ali diabetes; pomanjkanje raznih vitaminov; slabokrvnost ali anemija; levkemija; bolezni, ki vplivajo na kolagen v telesu ali motnje v delovanju levkocitov. Z nastankom parodontalne bolezni je prav tako povezana asteroskleroza (počasi napredujoč proces kopičenja holesterola iz krvi v stenah žil odvodnic / arterij, ki povzroči, da se žila zoži ali zamaši).      Včasih so mislili, da je vzrok parodontalne bolezni v bakterijskem plaku na zobeh, najnovejše sprejeto mnenje pa je, da so za parodontalno bolezen dovzetni posamezniki, ki imajo slab prehranski status (pomanjkanje vitaminov in mineralov) in oslabljen imunski sistem. Takšni posamezniki so nagnjeni k razvoju bolezni tudi ob najboljši možni ustni higieni.

Poleg že naštetih vzrokov k nastanku parodontalne bolezni pripomore še (nezavedno) škrtanje z zobmi; trdno stiskanje zob; dihanje skozi usta; prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja in veliko preprostih ogljikovih hidratov ter uporaba tobačnih izdelkov, drog in alkohola. Prav tako k razvoju doprinese hormonsko neravnovesje, dednost in stres.

Dieta in ukrepi, ki  pripomorejo k zdravi ustni votlini

Največ kar lahko storite za preprečitev nastanka in nadaljnjega razvoja parodontalne bolezni je, da se izogibate sladkorju. Sladkor znatno poveča nastajanje zobnega kamna, obenem pa zavira pravilno delovanje belih krvnih celic kar pripomore k nastanku bolezni. Jejte zdravo, zauživajte veliko vlaknin, veliko zelenjave in sadja ter malo preprostih ogljikovih hidratov. Izogibajte se alkoholu in prenehajte s kajenjem, če kadite.

 Izredno pomembna je tudi pravilna in redna ustna higiena, čeprav se je potrebno zavedati, da pri velikem številu bolnikov samo ustna higiena ne zadostuje za vzdrževanje zdravja ustne votline. Poleg ustne higiene, ki mora zajemati umivanje zob po vseh obrokih, nitkanje medzobnih prostorov, uporabo intradentalnih zobnih ščetk in redne preglede pri zobozdravniku, ki zajemajo peskanje in odstranjevanja zobnega kamna, je potrebno tudi podpreti imunski sistem in izboljšati prehranski status. Telesu ne sme manjkati vitaminov in mineralov. Šele s kombinacijo zdrave prehrane z malo sladkorja in veliko zelenjave ter sadja, dosledne ustne higiene, podpore imunskemu sistemu in ob dobrem prehranskem statusu se lahko bolezen nadzoruje in uravnava tako, da ne napreduje.

Prehranski dodatki

Vitamini in minerali

antioksidanti proti kataraktiAntioksidanti 

Antioksidanti pomagajo pri celjenju dlesni. Posebno priporočljivi za zdravo ustno votlino so vitamin A (beta – karoten), vitamin C, vitamin E in selen. Izjemno dobro na vnete dlesni vpliva vitamin E. Ko je vnetje zelo hudo je priporočljivo, da odprete kapsulo olja vitamina E in ga vtrete neposredno na prizadeto mesto. To bo olajšalo bolečine in pospešilo celjenje dlesni.

Cink je izjemno pomemben pri zdravljenju parodontalne bolezniCink

Cink je izjemno pomemben pri zdravljenju parodontalne bolezni. Pomanjkanje cinka so raziskovalci povezali z razvojem parodontoze. Starejši ljudje imajo mnogokrat pomanjkanje cinka, zaradi česar so bolj dovzetni za nastanek bolezni. Cink stabilizira membrane, znan je po antioksidantnih učinkih, pomemben je za sintezo kolagena, preprečuje nastajanje zobnega plaka ter znatno skrajša čas celjenja poškodovanih dlesni. Pri parodontalni bolezni je priporočljiva uporaba ustne vode, ki vsebuje 5% cinka. Ustno vodo uporabljajte dvakrat na dan.

Folna kislina zmanjšuje vnetja in krvavenje, zato jo je ob prizadeti ustni votlini smiselno z dodatki vnašati v telo.Folna kislina (vitamin B9)

Folna kislina zmanjšuje vnetja in krvavenje, zato jo je ob prizadeti ustni votlini smiselno z dodatki vnašati v telo.

  

Drugi dodatki

Koencim Q – 10 lajša simptome bolezni, zaradi česar je nujni prehranski dodatek pri parodontalni bolezni.Koencim Q – 10

Koencim Q – 10 lajša simptome bolezni, zaradi česar je nujni prehranski dodatek pri parodontalni bolezni.

 

Kvercetin poveča učinkovitost vitamina C, zaradi česar se ga jemlje sočasno z vitaminom.Kvercetin

Kvercetin poveča učinkovitost vitamina C, zaradi česar se ga jemlje sočasno z vitaminom.

 

Zeliča

Aloe vera pomaga umiriti vnete in utripajoče dlesni ter pomaga pri celjenju vnetega tkivaAloe vera

Aloe vera pomaga umiriti vnete in utripajoče dlesni ter pomaga pri celjenju vnetega tkiva. Najbolj je učinkovita v obliki gela, ki ga nanesemo neposredno na dlesni tik pred nočnim počitkom.

 

Kamilice so zelišče, ki je znano po tem, da umirja vnetjaKamilice

Kamilice so zelišče, ki je znano po tem, da umirja vnetja. Če imamo prizadete dlesni in podporne strukture zob je priporočljivo spiti vsaj 3 skodelice kamiličnega čaja na dan.

 

Kanadski zlati koren ob neposrednem nanosu na prizadeto mesto pomaga pri preprečevanju infekcije.Kanadski zlati koren

Kanadski zlati koren ob neposrednem nanosu na prizadeto mesto pomaga pri preprečevanju infekcije. Zmešajte 1 čajno žličko prahu kanadskega zlatega korena z vodo. Vode dodajte toliko, da bo nastala gosta pasta. Pasto nato nanesite na zobno ščetko in si z njo nežno ščetkajte zobe in dlesni.

Mira je rastlina, ki pomaga pri preprečevanju okužbMira

Mira je rastlina, ki pomaga pri preprečevanju okužb. Običajno je na voljo v prahu, ki ga zmešamo z vodo in vtremo v dlesni.

 

Zeleni čaj je naravni antiseptik Zeleni čaj

Zeleni čaj je naravni antiseptik (snov, ki uniči mikroorganizme na tkivu). Ob parodontalni bolezni je priporočljivo spiti 3 skodelice zelenega čaja na dan. Najboljše je, da čaj pijete ob obrokih.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Beta – karoten (vitamin A): 10,000 IU / dan

Folna kislina (vitamin B9): 4 mg / dan                                 

Koencim Q – 10: 50 mg / dan 3 tedne zapored

Kvercetin: 300 mg po 3krat / dan

Selen: 400 mcg / dan

Vitamin C: 3000 mg / dan

Vitamin E: 400 IU / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

▪ Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

ZAPRTJE -Prehranski dodatki, s katerimi si lahko odpravimo zaprtje

ZAPRTJE

Zaprtje se nanaša na nezmožnost odvajanja blata. Pogostost odvajanja blata, trdota blata in količina blata se od posameznika do posameznika tako močno razlikujejo, da je mnogokrat težko določiti mejo kaj je še normalna črevesna funkcija in kdaj gre za zaprtje. V splošnem pa se zdravniki holistične medicine in zdravniki, usmerjeni v zdravo prehrano strinjajo, da je priporočljivo iztrebljanje blata najmanj enkrat na dan.

Znaki in Simptomi

Simptomi zaprtja običajno niso nevarni, so pa neprijetni. Znaki zaprtja so preredko odvajanje blata ter trdi in majhni iztrebki, ki jih je težko izločiti, ko blato končno odvajamo. Zaprtje je običajno diagnosticirano, če ima oseba pretrdo blato vsaj trikrat tedensko ali pa tudi, če ima oseba težave ob odvajanju blata kljub temu, da redno hodi na stranišče. Za zaprtje gre lahko tudi, ko je iztrebljanje manj pogosto kot je običajno za določenega posameznika. Včasih se lahko pri odvajanju blata osebe tako naprezajo ali pa je blato tako trdo, da ima za posledico krvavenje iz danke, saj se je pri izločanju natrgala danka. Ostali simptomi zaprtja vključujejo še občutek tiščanja tudi po tem, ko je oseba že šla na stranišče; boleč in otekel trebuh; tiščanje v trebuhu in črevesju; prekomerno napenjanje ob iztrebljanju in občutek slabosti. Poleg že naštetih simptomov, obstajajo tudi simptomi zaprtja, ki niso neposredno povezani s praznjenjem črevesja in delovanjem prebavnega sistema, vendar so bolj splošne narave in so posledica prej omenjenih težav. Ti zajemajo pomanjkanje energije, slab zadah, obložen jezik, migrene in druge vrste glavobolov, težave s kožo, težave s koncentracijo, tvorbo bolečih krvnih žil in depresijo.

Vzroki

Za zaprtje obstaja mnogo razlogov, vendar je najpogostejši dieta, ki vsebuje premalo vlaknin. Ostali vzroki, ki prav tako pripomorejo k zaprtju so nezadosten vnos tekočin, pomanjkanje telesne vadbe in določena zdravila (pogosto je vzrok zaprtja anestezija; zdravila za zmanjševanje kislosti želodčnega soka; antidepresivi idr.).  Vzrok zaprtja je lahko tudi v nezadostnem delovanju ščitnice ali pa se zaprtje pojavlja v sklopu kompleksnejšega sindroma razdražljivega črevesja.

Dieta in drugi ukrepi kot pomoč pri zaprtju

Pri zaprtju zelo učinkovito pomaga dieta z visoko vsebnostjo vlaknin, dovoljšen vnos tekočine (2 litra vode na dan za odraslega človeka ali več, če gre za hujše zaprtje) in telesna vadba. Visok vnos vlaknin poveča tako pogostost kot količino praznjenja črevesja ter skrajša čas prehoda blata (čas med uživanjem hrane in iztrebljanjem). Prav tako visok vnos vlaknin preprečuje absorpcijo strupov iz črevesja nazaj v telo in preventivno deluje pri nastanku mnogih drugih bolezni, ne le zaprtja. Dobro je vedeti, da so posebno učinkoviti proti zaprtju otrobi in namočene suhe slive. Priporočljiva doza otrobov ob zaprtju je ½ skodelice otrobnih kosmičev na dan, ki jih nato jeste več tednov zapored. Dozo otrobov skozi tedne postopno povečujete do 1 skodelice in pol na dan. Ko jeste otrobe, morate tudi veliko piti (nekoliko več kot običajno), saj otrobi v prebavnem traktu vsrkajo kar nekaj tekočine. Spijte najmanj 6 – 8 kozarcev vode na dan. Poleg otrobov so, kot smo omenili že zgoraj, priporočljive tudi suhe slive, ki jih lahko uživate cele ali pa iz njih naredite kompot. Oboje ima odvajalni učinek in bo pripomoglo k boljši prebavi.

 Pri zaprtju vam lahko pomaga še masaža črevesja. Zjutraj, najboljše po zajtrku, si z dlanmi stisnjenimi v pest, pritisnite na spodnji del trebuha in masirajte krožno, v smeri urinega kazalca. To bo stimuliralo črevesje in ga pognalo v delovanje.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagamo pri zaprtju

Splošna medicina ob hujšem zaprtju osebam s težavami lahko pomaga z odvajali (odvajalne svečke ali tablete), ki pa niso primerna za pogosto uporabo. Ob zaprtju si lahko pomagate tudi s klistiranjem, ki prav tako ne sme biti prepogosto, je pa izjemno učinkovito in po njem lahko posežete dokler vam ne bo pomagal nov življenjski stil s telesno vadbo in zdravo prehrano. Če ste dalj časa posegali po odvajalih ali klistirju, se bo moralo črevesje znova navaditi normalnega delovanja brez odvajal. Za to bo potrebno nekaj časa in doslednosti. Pomembno je, da ugotovite kaj je vaš glavni razlog zaprtja (premalo gibanja, nekvalitetna prehrana) in odstranite vzrok težav. Nikoli ne zadržujte potrebe po praznjenju črevesja in upoštevajte načela zdrave prehrane ter potrebe telesa po gibanju (najmanj 20 minut na dan). Čez čas bo ob naštetih ukrepih vaše črevesje začelo ponovno običajno odvajati blato, ob zaprtju pa si lahko pomagate še s spodaj naštetimi naravnimi prehranskimi dodatki.

Vitamini in minerali

V raziskavah je bilo ugotovljeno, da so ljudje s pomanjkanjem folne kisline kronično zaprti. Folna kislina

V raziskavah je bilo ugotovljeno, da so ljudje s pomanjkanjem folne kisline kronično zaprti. Ko folno kislino dodajo, težava običajno izgine.

 

Magnezij se pogosto uporablja kot odvajalo. Magnezij

Magnezij se pogosto uporablja kot odvajalo. Možen vzrok za zaprtje je tudi pomanjkanje magnezija. Magnezij spodbuja krčenje mišic v črevesju, kar spodbuja peristaltiko, ki potiska blato do danke, dokler ga ne izločimo.

Vitamin E pomaga zdraviti vzdraženo črevesje, ki ne deluje normalno, zaradi česar je priporočljiv pri zaprtjuVitamin E

Vitamin E pomaga zdraviti vzdraženo črevesje, ki ne deluje normalno, zaradi česar je priporočljiv pri zaprtju.

 

Drugi dodatki

Lanena semena so izjemno učinkovita ob zaprtju. 1 do 2 čajni žlički lanenih semen namočite čez noč, potem pa jih zjutraj pojejte skupaj z jogurtomLanena semena

Lanena semena so izjemno učinkovita ob zaprtju. 1 do 2 čajni žlički lanenih semen namočite čez noč, potem pa jih zjutraj pojejte skupaj z jogurtom. To bi moralo spodbuditi peristaltiko. Lanena semena ne pomagajo le pri odpravljanju zaprtja, temveč tudi zdravijo črevesje.

ProbiotikiProbiotiki

Mogoč vzrok za zaprtje je porušeno ravnovesje mikroorganizmov, ki v simbiozi s človekom bivajo v debelem črevesju in sodelujejo pri prebavi. Običajno se zgodi, da se v črevesju nahaja premalo probiotičnih kultur, ki pripomorejo k zdravi prebavi, obenem pa je razraščenih preveč drugih mikroorganizmov, ki v manjši meri niso škodljivi, če pa se razrastejo povzročajo težave. To neravnovesje lahko odpravimo z dodajanjem probiotikov, ki jih uporabljajte po navodilih za uporabo na proizvodu.

Semena indijskega trpotca imajo visoko vsebnost vlaknin in so priporočljiva pri vseh prebavnih težavah, saj pripomorejo k zdravemu črevesju in črevesnemu delovanju.Psilium ali semena indijskega trpotca

Semena indijskega trpotca imajo visoko vsebnost vlaknin in so priporočljiva pri vseh prebavnih težavah, saj pripomorejo k zdravemu črevesju in črevesnemu delovanju. Imeli naj bi zmožnost odpravljati zaprtje, prav tako pa naj bi preprečevali tudi drisko. Že več stoletij je psilium poznan kot izjemno učinkovit pri omenjenih težavah. 1 do 2 žlički semena indijskega trpotca je ob zaprtju priporočljivo raztopiti v kozarcu mlačne vode in mešanico spiti trikrat na dan, po obroku. 

Zelišča

Aloe vera deluje kot odvajaloAloe vera

Aloe vera deluje kot odvajalo. Pripomore k oblikovanju mehkejšega blata, obenem pa spodbuja celjenje in zdravljenje prebavnega traku. Pomaga očistiti prebavni trakt. Pri zaprtju je priporočljivo piti 60 ml čistega soka (brez sladkorja) aloe vere na dan, najboljše zjutraj, na tešče.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Folna kislina: 400 mcg / dan

Magnezij: 900 mg / dan, v treh odmerkih

Vitamin E: 400 IU / dan

 

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

 

HEPATITIS – Prehranski dodatki, ki pomagajo osebam s hepatitisom

HEPATITIS

Pri hepatitisu gre za vnetje jeter. Hepatitis lahko povzroči veliko dejavnikov, kot so okužbe, pretirano uživanje alkohola, razna zdravila, kemične snovi in strupi, motnje v presnovi ali celo spremenjen lasten imunski odziv (avtoimuni hepatitis). Najpogosteje hepatitis povzročajo tako imenovani hepatotropni virusi hepatitisa A, B, C, D, E in G. Za hepatitisom A in E zbolijo predvsem potniki, ki potujejo v tropska in subtropska področja; hepatitis B in C pa sta lahko resni kronični bolezni, ki desetletje ali več potekata povsem prikrito in po mnogih letih privedeta do hude poškodbe jeter, ciroze ali celo raka na jetrih, ki je dokazano povezan s tema okužbama.

Znaki in Simptomi

Značilna za hepatitis je izguba apetita, slabost, bruhanje in utrujenost, pojavijo pa se tudi znaki gripe. Ti simptomi se pojavijo približno od dveh tednov do enega meseca preden virus prizadene jetra. Kdaj se pojavi prizadetost jeter, je odvisno od inkubacijske dobe virusa. Ko virus napade jetra, se to pokaže kot občutljivost in povečanje jeter, vročina, koža in beločnice bolnika pa postanejo značilno rumenkaste barve. Laboratorijske preiskave krvi pokažejo povišane jetrne encime in povišan nivo bilirubina v krvi.

Akutni virusni hepatitis je izjemno težka bolezen, ki zahteva počitek v postelji. Bolniki za popolno okrevanje potrebujejo od dveh do šestnajst tednov; običajno za hepatitis tipa A zadostuje približno 9 tednov, za hepatitis tipa B, C, D in G pa 16 tednov.

Večina bolnikov od hepatitisa povsem okreva, eden izmed stotih umre, približno 10% bolnikov z hepatitisom B in približno 10% – 40% bolnikov z hepatitisom C pa razvije kronični virusni hepatitis. Simptomi kroničnega virusnega hepatitisa se precej razlikujejo. Posameznik lahko nima nikakršnih simptomov bolezni ali pa je kronično utrujen, ima resnejše poškodbe jeter, cirozo jeter in raka na jetrih.

Vzroki hepatitisa

Hepatitis lahko povzroči več zdravil in strupenih kemikalij, najpogosteje pa je vzrok za bolezen virus. Najpogostejši tipi virusa hepatitisa so A, B in C. Virus hepatitisa A se pojavi sporadično ali v epidemiji in se prenaša po fekalnooralni poti ali z neposrednim tesnim stikom z osebe na osebo. Hepatitis B in C se prenese z okuženo krvjo ali z drugimi telesnimi tekočinami. Najpogostejši način prenosa je spolni odnos z okuženo osebo. Ostali virusi, ki povzročajo hepatitis so hepatitis tipa D, E in G, virus herpes simplex in Epstein – Barr virus.

Dieta

Med akutno fazo bolezni se morajo bolniki najprej osredotočiti na zadostno uživanje tekočine. Priporočljivo je jesti zelenjavne juhe, piti zelenjavne sokove zmešane z vodo in zeliščne čaje. Trda hrana je v akutni fazi bolezni omejena. Priporoča se le uživanje rjavega riža; zelenjava, kuhana na sopari in pusti viri beljakovin (perutnina). V kroničnih primerih bolezni je potrebno slediti smernicam zdravega načina prehranjevanja. Bolniki naj uživajo čim manj nasičenih maščob in preprostih ogljikovih hidratov (sladkor, prečiščena bela moka, sadni sokovi, med), izogibajo naj se tudi ocvrti hrani in prevelikem uživanju živalskih beljakovin. S takim načinom prehranjevanja se pomaga ohraniti čim boljšo funkcijo razstrupljanja jeter.

Prehranski dodatki, ki pomagajo osebam s hepatitisom

Pri kroničnem hepatitisu je zdravljenje obvezno, saj sicer bolniki tvegajo cirozo jeter ali raka na jetrih. Poleg zahodne medicine pa bolnikom pomagajo tudi naravni proizvodi, ki jih lahko uporabljate hkratno z ostalimi farmacevtskimi zdravili.

Vitamini in minerali

Pomanjkanje selena v telesu je povezano z motnjami imunskega sistema, rakom in poškodbami jeter.Selen

Pomanjkanje selena v telesu je povezano z motnjami imunskega sistema, rakom in poškodbami jeter. Osebe z jetrnimi boleznimi imajo v primerjavi z zdravimi posamezniki mnogo nižji nivo selena, zaradi česar ga je smiselno dodajati v obliki prehranskih dodatkov.

Nekateri izsledki raziskav izjemno hvalijo vitamin C v boju proti hepatitisuVitamin C

Nekateri izsledki raziskav izjemno hvalijo vitamin C v boju proti hepatitisu. Ta naj bi akutni hepatitis izboljšal že v štirih dneh, porumenela beločnica in koža pa naj bi ob uživanju vitamina C izginila v roku šestih dni.

Vitamin D se je izkazal kot dober protivirusni agent, še posebno učinkovito naj bi pomagal pri virusu hepatitisa C. Vitamin D

Vitamin D se je izkazal kot dober protivirusni agent, še posebno učinkovito naj bi pomagal pri virusu hepatitisa C. Obenem vitamin D krepi imunski sistem, zaradi česar se telo lažje bori proti virusu. Osebe, ki ob zdravljenju zahodne medicine dodatno uživajo še vitamin D, imajo pri zdravljenju hepatitisa boljše rezultate. Osebe, ki imajo v telesu nižji nivo vitamina D in zbolijo za hepatitisom težje okrevajo, bolj verjetno razvijejo kronični hepatitis in cirozo jeter.

Zelišča

Korenina golostebelnega sladkega korena spodbuja imunski sistemGolostebelni sladki koren

Korenina golostebelnega sladkega korena spodbuja imunski sistem in deluje protivirusno. Kar nekaj raziskav je pokazalo, da ekstrakti te rastline pomagajo pri zdravljenju hepatitisa B in C.

 

Pegasti badelj ščiti jetra, spodbuja regeneracijo jetrnih celic in pomaga znižatiPegasti badelj

Pegasti badelj ščiti jetra, spodbuja regeneracijo jetrnih celic in pomaga znižati povišane jetrne encime v krvi. Je izjemna podpora jetrom, ki jo ob hepatitisu bolniki potrebujejo. 

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Golostebelni sladki koren: 500 mg, trikrat na dan          

Pegasti badelj: vzemite 600 – 100 mg pegastega badlja v kapsuli ali tableti na dan

Selen: 400 mcg / dan

Vitamin C: 500 – 1000 mg, trikrat na dan

Vitamin D: 2000 – 4000 IU / dan

Viri:

▪ Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

▪ Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

AFTE – Prehranski dodatki, ki so priporočljivi, če se vam pojavijo afte

AFTE

Afte ali aftozne razjede so najpogostejša bolezenska sprememba ustne sluznice, pojavijo pa se pri približno 20 % ljudi. Afte spremlja visoka občutljivost in bolečina. Pogosto se prvič pojavijo že v otroštvu, pogostejše so pri deklicah in ženskah. Afte so povsem nenevarne, so pa neprijetne in otežujejo govor ter hranjenje. Običajno izginejo v roku sedmih do enaindvajsetih dni, pogosto pa se ponavljajo. Niso nalezljive.

Znaki in Simptomi

Afta se pokaže kot posamična boleča plitva razjeda z rdečim robom, ki se pojavi na ustni ali lični sluznici, lahko pa tudi na ali pod jezikom. Redkeje se afta naredi na mehkem nebu. Afta se spremeni v večje ali manjše razjede. Možno je, da se pojavijo dve ali tri afte hkrati; v redkejših primerih je njihovo število lahko še večje. Afte se večinoma pozdravijo same od sebe in ne puščajo nikakršnih brazgotin. Kakšen dan pred nastankom afte se na ustni sluznici pojavi pekoč občutek zbadanja. Področje, kjer se afta pojavi je sprva rdeče in boleče, nato pa nastane okrogla ranica s pravilnimi robovi, ki so lahko rdeče barve, ranica pa je nekoliko rumenkasta.

Poleg malih aft poznamo tudi velike afte in afte, ki so podobe herpesu. Pri obeh vrstah so rane na ustni sluznici večje in bolj globoke – presežejo 1 centimeter; tudi celjenje je dolgotrajnejše – zdravijo se od enega do dveh mesecev in na sluznici pustijo brazgotino.

Vzroki

Afte se pri posamezniku lahko pojavijo večkrat letno, vzroki pa so različni. Ponavljajoče afte nakazujejo na stres, hormonske spremembe (pogosto se pojavijo pred menstruacijo), pomanjkanje hranil v telesu, preobčutljivost na razno hrano (pogosto na gluten in mleko), oslabljen imunski sistem in telesno preobremenjenost.

Sluznica v ustih in v grlu je pogosto prvi del telesa, kjer se pokaže pomanjkanje hranilnih vrednosti, saj se tam celice nahajajo v izjemno velikem številu. Kar nekaj študij je pokazalo, da se afte v mnogo večjem obsegu pojavljajo pri ljudeh, ki imajo razne prehranske primanjkljaje.

Dieta in drugi ukrepi    

Pri aftah zdravimo predvsem njihove posledice. Cilj zdravljenja aft je lajšanje bolečine, preprečevanje nastanka večjih okužb ter hitrejše celjenje razjed. Ker naj bi bil pri mnogih ljudeh vzrok za pojav aft občutljivost na gluten, je priporočljivo, da iz svojega jedilnika izločite glutenske žitarice. Pri mnogih ljudeh se po tem ukrepu afte popolnoma prenehajo pojavljati.

Prav tako je za osebe, ki se jim afte velikokrat pojavljajo priporočljivo, da se izogibajo ostrim in trdim zobnim ščetkam ter drugim predmetom, ki lahko mehansko poškodujejo ustno sluznico, saj takšne poškodbe hitro vodijo v nastanek aft.

V primeru, da vam afta nikakor noče izginiti in bolečina ne pojenja pa pojdite k zdravniku, morda boste potrebovali antibiotično zdravljenje.

Prehranski dodatki, ki so priporočljivi, če se vam pojavijo afte:

Vitamini in minerali

Vitamini B kompleksa so izjemno pomembni za zdrav imunski sistemB kompleks

Vitamini B kompleksa so izjemno pomembni za zdrav imunski sistem, sodelujejo pri procesih celjenja in so priporočljivi pri vsakršni bolezni.

 

vitamin CVitamin C

Vitamin C spodbuja zdravljenje tkiv in obenem krepi imunski sistem, ki je zelo verjetno oslabljen, če se vam afte neprenehoma ponavljajo.

 

Drugi dodatki

ProbiotikiProbiotiki

Probiotične kulture zmanjšujejo občutljivost prizadete sluznice, obenem pa pomagajo vzpostaviti pravilno razmerje med bakterijami. Ko se vam pojavi afta, je priporočljivo žvečenje dveh ali treh probiotičnih kapsul trikrat dnevno.

Propolis slovi po svoji moči zdravljenja sluznic in deluje proti škodljivim mikroorganizmomPropolis

Propolis slovi po svoji moči zdravljenja sluznic in deluje proti škodljivim mikroorganizmom. Je izjemno učinkovit v spopadanju z aftami in običajno proces zdravljenja skrajša na dva do tri dni. Sprva se po nanosu pojavi pekoča bolečina, ki hitro zgine, afta pa postane manj boleča.

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ran. Priporočljiv je vedno, ko smo bolj obremenjeni, utrujeni in ko zbolimo.

 

Golostebelni sladki korenGolostebelni sladki koren

Golostebelni sladki koren ali likviricija deluje protivirusno in protibakterijsko ter hitro pomiri draženje, ki spremlja afte.

 

Mira je rastlina, ki spodbujanje celjenje in pomaga pri zdravljenju ustnih razjed.Mira

Mira je rastlina, ki spodbujanje celjenje in pomaga pri zdravljenju ustnih razjed.

 

regrat proti PMS-uRegrat

Regrat pomaga pri zdravljenju aftnih razjed, obenem pa deluje preventivno in preprečuje nadaljnje ponovitve aft.

 

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Ameriški slamnik: vzemite 1 kapsulo ali tableto / dan

B kompleks: 50 mg, trikrat / dan

Golostebelni sladki koren: 200 mg zmlete rastline v prahu zmešajte z 200 ml tople vode. S to mešanico si dve minute spirajte usta, tri do štirikrat na dan.

Mira: 200 – 300 mg ekstrakta mire zmešajte z nekoliko mlačne vode. S tem si izpirajte usta nekaj minut, trikrat na dan.

Propolis: Nekaj kapljic propolisa si kanite na vatirane palčke in s tem namažite prizadeto mesto na ustni sluznici. To ponovite večkrat na dan.

Regrat: Jemljite kapsule z ekstraktom regrata 6 tednov zapored. Priporočljive so 500 – 1000 mg kapsule, ki jih vzemite do trikrat dnevno.         

Vitamin C: vzemite 3000 mg vitamina C na dan, vendar si odmerek porazdelite tekom dneva.

Viri:

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

[/alert][/row]

FOLIKULITIS – Prehranski dodatki, ki pomagajo preprečevati vnetje lasnega mešička

FOLIKULITIS

Folikulitis je bakterijska okužba lasnega mešička v koži. Okužba je lahko površinska ali pa zajema globlji del mešička. Prizadene celoten lasni mešiček in okoliško tkivo. Za folikulitis so najbolj dovzetni dlakasti predeli telesa, ki so bolj izpostavljeni trenju, pritisku in vlagi v primerjavi z drugimi deli kože. Največkrat se okužba pojavi na vratu, pod pazduho in na zadnjici. Tveganje za nastanek okuženega lasnega mešička predstavlja tudi uporaba krem in losjonov, ki vsebujejo naftne derivate. Vnetje lasnega mešička se lahko razširi, zato je na enem mestu običajno prizadetih več lasnih mešičkov skupaj; mogoče pa je tudi, da se posamezni vneti mešički združijo. To imenujemo tur ali ognojek.

Znaki in Simptomi

Za folikulitis je značilna boleča in vneta oteklina lasnega mešička, ki se na zunaj kaže kot absces. Absces izgleda kot majhen zaokrožen ali stožčast vozlič, ki je obdan z rdečico, center abscesa pa je mehurček bele barve. Prizadeto območje kože je občutljivo in boleče; če je vnetje močno se pri osebi s folikulitisom lahko pojavi tudi blago povišana telesna temperatura. Čeprav je folikulitis neprijeten, pa se največkrat pozdravi v roku enega ali dveh tednov, sam od sebe. 

Vzroki

Za pojav folikulitisa ne obstaja nikakršen poseben razlog, če pa ima oseba neprestane težave z vnetji lasnih mešičkov to lahko nakazuje na šibkejši imunski sistem ali na kakšno drugo bolezen, ki izčrpava imunski sistem (na primer diabetes, AIDS ali rakavo obolenje).

Ponavljajoča vnetja lasnih mešičkov lahko pomenijo visoko infekcijsko obliko bakterij, slabo higieno, izpostavljenost škodljivim kemikalijam ali kronično oslabljen imunski sistem.

Dieta in drugi ukrepi, ki pomagajo preprečevati folikulitis

Ker za pojav folikulitisa ne poznamo posebnega vzroka, razen mogočega oslabljenega imunskega sistema, je priporočljivo, da oseba s težavami zauživa hrano, ki bo krepila imunski sistem. Ta je lahko oslabljen zaradi primanjkljajev hranil, alergij na hrano in pretiranega vnosa sladkorja oziroma prečiščenih ogljikov hidratov. Jejte raznovrstno hrano, z veliko sadja in zelenjave. Iz jedilnika izločite ves sladkor ter hrano, na katero ste preobčutljivi.

Cilji naravne medicine pri zdravljenju vnetij lasnih mešičkov je naslovitev primarnih zdravstvenih težav, zaradi katerih se pri posamezniku folikulitis večkrat pojavlja; boljša prehranjenost kože z vitaminom A in cinkom; ter dezinfekcija prizadetega območja. Slednje lahko dosežemo z neposrednim nanašanjem zeliščnih antiseptikov. Izjemnega pomena je, da ob okužbi vzdržujemo dobro higieno, prizadeto področje pa naj bo povito in namazano z oljem čajevca ali grenko soljo zmešano z vodo. Na prizadet lasni mešiček bo blagodejno vplival tudi kanadski zlati koren, ki ga v obliki ekstrakta nanesemo na okužbo.

Če pa je okužba lasnega mešička huda in se ne prične izboljševati po dveh ali treh dneh kljub ukrepom, ki ste jih sprejeli, poiščite zdravniško pomoč, saj se okužba lahko razširi globje v kožo in povzroči vnetje vezivnega tkiva. V najslabšem primeru lahko okužba prodre v krvni obtok.

Dodatki, ki so priporočljivi pri blaženju vnetja lasnega mešička:

Zdravniki okužbe lasnih mešičkov zdravijo z antibiotičnimi mazili, ki se jih nanaša neposredno na prizadeta mesta, vendar so lahko učinkoviti tudi drugi, naravni pripravki, ki nimajo stranskih učinkov (tanjšanje kože in suha koža so pogoste posledice antibiotičnih mazil). Poleg naravnih pripravkov so ob pojavu folokulitisa priporočljivi tudi prehranski dodatki, ki krepijo imunski sistem.

Vitamini in minerali

Cink spodbuja imunski sistemCink

Cink spodbuja imunski sistem in je zato priporočljiv dodatek pri vsaki bolezni.

 

Vitamin A izjemno dobro vpliva na zdravje kožeVitamin A

Vitamin A izjemno dobro vpliva na zdravje kože. Ko je ta prizadeta, je še toliko bolj priporočljiv kot sicer.

 

Vitamin C krepi imunski sistem, kar bo preprečevalo nastanek fulikulitisa Vitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem, kar bo preprečevalo nastanek fulikulitisa ali ob morebitni okužbi spodbujalo telo k premagovanju škodljivih bakterij.

 

Zelišča

Kanadski koren blagodejno vpliva na zdravljenje vnetih lasnih mešičkovKanadski zlati koren

Kanadski koren blagodejno vpliva na zdravljenje vnetih lasnih mešičkov. Zmešajte 1 žličko korenine v prahu z vodo, tako da bo nastala zmes podobna pasti. To potem dvakrat dnevno nanesite neposredno na vnet lasni mešiček in pokrijte z vpojno gazo.

Olje čajevca je najboljše zeliščno zdravilo za zdravljenje folikulitisaOlje čajevca

Olje čajevca je najboljše zeliščno zdravilo za zdravljenje folikulitisa. Čajevec je majhno drevo, ki je sprva rastlo le na najskrajnejšem severu – obalnem predelu Novega Južnega Walesa v Avstraliji. Olje čajevca je izjemen antiseptik in kožo zelo dobro razkuži. Učinkovito je zoper veliko bakterij, dobro prodira v kožo in obenem ne povzroča draženja.  Več študij je dokazalo, da se vnetje lasnega mešička hitreje zdravi pri ljudeh, ki si pomagajo z oljem čajevca, na prizadetem delu kože ne ostanejo niti brazgotine. Najbolj učinkovito je, da se olje nanese neposredno na prizadeto mesto. Če se pri tem pojavi razdraženost kože, poskusite olje predhodno zmešati z vodo.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: prvi mesec jemljite od 30 – 45 mg cinka na dan, kasneje bo dovolj od 20 – 30 mg / dan

Vitamin A: 5000 IU / dan (v primeru nosečnosti ne presezite 3000 IU / dan)

Vitamin C: 500 – 1000 mg, trikrat na dan

 

Viri:

▪  Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

▪  Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.