KRONIČNA KANDIDOZA – Kako si pri kandidozi pomagati s prehranskimi dopolnili

KRONIČNA KANDIDOZA

Kronična kandidoza ali glivični sindrom je kompleksno stanje, sklop več telesnih simptomov, ki se pojavijo zaradi prekomerne razrasti sicer neškodljive glivice Candide albicans v prebavnem traktu. Bolj prepoznana je kronična kandidoza postala v zadnjih tridesetih letih, največ težav pa naj bi povzročala v prebavnem traktu in urogenitalni poti, v endokrinem, živčnem ter imunskem sistemu. V laboratoriju se jo lahko dokaže pri preiskavah krvi in blata.

Običajno glivica kandida neškodljivo prebiva v gubah in razpokah prebavnega trakta. Težava nastane, ko so mehanizmi imunskega sistema izčrpani ali kadar je poškodovana sluznica črevesja (v primeru črevesnih bolezni, okužb…). Takrat se glivica kandida prekomerno razraste, telo skozi črevesje absorbira celice glivic kvasovk in dele glivic kvasovk ter tudi različne strupe. To v telesu človeka povzroči različne motnje, kar privede do glivičnega sindroma.

Znaki in Simptomi

Znaki kronične kandidoze so raznoliki in zajemajo več organov ter imunskih funkcij. Ljudje, ki imajo težave s kronično kandidozo največkrat povedo, da se vsesplošno slabo počutijo. Značilni simptomi, ki se pojavijo zaradi pretirane razrasti glivice kandide so:

▪ Utrujenost

▪ Alergije

▪ Nepravilno delovanje imunskega sistema

▪ Depresija

▪ Preobčutljivosti / alergije na kemične snovi

▪ Prebavne težave

 

Zgoraj omenjeni simptomi so le eni izmed najpogostejših znakov kandidoze. Povezane zdravstvene težave so tudi močan predmenstrualni sindrom, razne alergije, motnje endokrinega sistema, ekcem, luskavica in sindrom razdražljivega črevesja.

Kandidozo lahko potrdijo z laboratorijskimi preiskavami, in sicer s preiskavo blata, kjer se analizira koliko je prisotnega kvasa in kakšen je njegov nivo v blatu ter s krvnimi preiskavami s testom kandida protiteles ali kandida imunskih kompleksov. Za merjenje imunskega odziva je potrebno testirati protitelesa IgG, IgA, IgM. V kolikor so te vrednosti višje od normale, je to pokazatelj za pretirano razraslo glivico kandido.

Najbolj značilno glivični sindrom prizadene ženske, stare od 15 – 50 let. Ženske so kar osemkrat bolj dovzetne za kronično kandidozo, saj k temu pripomore drugačen hormonski sistem kot pri moških, kontracepcijske tabletke ter antibiotiki, ki se jih ženskam večkrat predpiše. Običajne pritožbe, ki spremljajo kronično kandidozo so kronična utrujenost, izguba energije, splošno slabo počutje ter zmanjšana spolna sla. To spremljajo gastrointestinalni simptomi, ki zajemamo glivično vnetje ustne votline, napihnjenost in veliko črevesnih plinov, trebušni krči, srbenje zadnjika ter spremenjeno delovanje črevesja. Izjemno pogoste so tudi glivične okužbe nožnice ter pogosta vnetja mehurja in spremenjen menstrualni cikel z močnim predmenstrualnim sindromom. Posebno občutljiva na pretirano razrast glivic ter toksine, ki jih glivice izločajo sta živčni in imunski sistem. Iz tega razloga osebe s kronično kandidozo pogosto doživljajo depresijo, razdražljivost in se ne morejo zbrati. Prav tako razvijejo več alergij, preobčutljivosti na kemične snovi, upade jim imunski sistem. Značilno za osebe, ki imajo pretirano razraslo glivico je tudi, da imajo močno željo po hrani, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov. Če analiziramo zdravstveno zgodovino oseb s kronično kandidozo ugotovimo, da so imele že pred kronično kandidozo več vaginalnih glivičnih vnetij, da so dalj časa uporabljale antibiotike zaradi okužb ali aken, da so uporabljale oralno hormonsko kontracepcijo ali kortikosteroide.

Vzroki

Najpomembnejši dejavnik, ki pripomore k pretirano razrasli glivici kandidi in kronični kandidozi je dolgotrajnejše jemanje antibiotikov. Antibiotiki zavirajo imunski sistem in zdravo črevesno mikrofloro, ki sicer skrbi, da se glivice pretirano ne razrastejo. Poleg antibiotikov na razvoj kandidoze vpliva tudi zmanjšano izločanje blata (na primer ob zaprtju), nezadostna razgradnja hrane (na primer zaradi pomanjkanja raznih encimov, ki sodelujejo pri predelavi hrane), imunosupresivi (na primer kortikosteroidi) ter oslabljena imunska odpornost organizma. Pogosti vzroki, da smo bolj dovzetni za pretirano razrast glivice kandide, ki ob prekomerni razširjenosti v organizmu povzroča več zdravstvenih težav so še nekvalitetna prehrana; pomanjkanje vitaminov in mineralov; oslabljeno jetrno delovanje in spremenjena črevesna flora.

Dieta in življenjski slog – kako si pri kandidozi lahko pomagate sami?

Kronična kandidoza prizadene človeka v celoti, zato mora biti tudi zdravljenje celostno. Težave ne bomo rešili le tako, da bomo s pomočjo sintetičnih ali naravnih zdravil zatrli glivice; temveč moramo pri zdravljenju nasloviti tudi vse ostale dejavnike, ki so nas podvrgli pretirani razrasti glivic.

▪ Če le ni neizogibno, prenehajte z jemanjem antibiotikov, korstikosteroidov, imunsoupresivov in oralne kontracepcije.

▪ Pazite na prehrano. Hrana, ki jo jemo izjemno vpliva na črevesno floro – lahko spodbuja rast ”dobrih” oziroma zaželenih mikroorganizmov, ki sodelujejo pri prebavi hrani in podpirajo človeški imunski sistem ali pa spodbuja rast ”slabih” oziroma neželenih mikroorganizmov, ki človeški imunski sistem obremenijo in oslabijo. Glivica kandida se hitro razraste v primeru, da uživate veliko ogljikovih hidratov, mleka in mlečnih izdelkov ter hrano, ki vsebuje veliko kvasa in plesni (alkoholne pijače, siri – posebno zorjeni, suho sadje in arašidi). K pretirani razrasti glivice kandide pripomore tudi hrana, na katero ste alergični in jo (nevede) uživate.

▪ Podprite se s prehranskimi dodatki. Najverjetneje vam v telesu primanjkuje več vitaminov in mineralov.

▪ Prevzemite pozitivni pogled na svet.

▪ Naučite se novih tehnik soočanja s stresom (sprehod, meditacija, različne vadbe – qigong, tai chi, joga).

▪ Poskrbite, da dovolj dolg in kakovostno spite.

▪ Pričnite z uživanjem probiotikov.

▪ Uživajte prehranske dodatke (glej spodaj), ki zatirajo glivice ter spodbujajo rast dobrih črevesnih mikroorganizmov.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri kandidozi:

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik

Ameriški slamnik podpira imunski sistem in obenem zavira razraščanje glivice kandide, kar je idealna kombinacija za spopadanje s kronično kandidozo. 

 

Česen je že vrsto let znan kot rastlina, ki uničuje bakterije, glivice, viruse in parazite. Dokazano preprečuje razrast kandide.Česen

Česen je že vrsto let znan kot rastlina, ki uničuje bakterije, glivice, viruse in parazite. Dokazano preprečuje razrast kandide, obenem pa krepi imunski sistem.

Mnogo zeliščarjev in ostalih naravnih zdravilcev pri spopadanju s kandido prisega na ekstrakt grenivkinih pečk, ki deluje protiglivično.Grenivkine pečke

Mnogo zeliščarjev in ostalih naravnih zdravilcev pri spopadanju s kandido prisega na ekstrakt grenivkinih pečk, ki deluje protiglivično.

 

Olje origana deluje antibakterijsko, protivirusno, protiglivično in antiseptično. Olje origana

Olje origana deluje antibakterijsko, protivirusno, protiglivično in antiseptično. Zmanjšuje bolečine in vnetja, krepi imunski sistem, pomaga pri težavah dihal in dihalnega sistema, izboljšuje gibljivost sklepov ter pomaga pri težavah prebavnega sistema in bolečinah v želodcu. Najpomembnejše za osebe s kronično kandidozo pa je, da olje origana uničuje glivice kandide.

Drugi dodatki

Kaprilna kislina je nasičena maščobna kislina, ki jo najdemo v kokosovem olju in olju palmovih jedrc.Kaprilna kislina

Kaprilna kislina je nasičena maščobna kislina, ki jo najdemo v kokosovem olju in olju palmovih jedrc. Kaprilna kislina je ena izmed redkih snovi, ki hkrati spodbuja rast prijaznih mikroorganizmov v črevesju in zavira prekomerno razraščanje glivice kandide. Na voljo je v obliki prehranskih dodatkov, priporočljivo pa je tudi, da kokosovo olje uporabljate pri pripravi hrane.

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki nas oskrbijo z bakterijami, ki podpirajo naš imunski sistem, obenem pa preprečujejo pretirano razrast glivice kandide. So izjemno pomembno prehransko dopolnilo, ko se soočamo s kandidozo. Pri odločanju med različnimi vrstami probiotikov izberite tiste, ki vsebujejo največ aktivnih mikroorganizmov različnih sevov.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Ameriški slamnik: 500 mg, trikrat na dan

Česen: 500 – 100 mg v kapsuli, dvakrat na dan

Grenivkine pečke: 200 mg, dvakrat do trikrat na dan

Kaprilna kislina: 1000 mg, trikrat na dan

Olje origana: vzemite 300 – 500 mg kapsulo ekstrakta origana ali tekočino z ekstraktom trikrat dnevno z obroki

Probiotki: držite se navodil za uporabo na izdelku. Običajno se probiotiki uživajo dvakrat ali trikrat dnevno.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Murray, M., Pizzorno, J. (2012), The Encyclopedia of Natural Medicine. Third Edition. New York: A Division of Simon & Schuster, Inc.

DIAREJA – Kako si ob diareji pomagati s prehranskimi dodatki 

DIAREJA

Diareja pomeni povečano število odvajanja blata s povečanim volumnom blata, ki je spremenjene strukture v primerjavi z običajnim (blato je mehkejše ali celo tekoče). Diareja je posledica pospešenega prehajanja vsebine skozi črevesje in posledično pogostejšega odvajanja in zmanjšanja trdote blata. Največkrat se pojavita obe spremembi hkrati, lahko pa se pojavi le pogostejše odvajanje ob običajni strukturi blata ali zmanjšanje trdote blata brez pogostejšega odvajanja.

Diareja je najpogostejši vzrok smrti v državah v razvoju in drugi najpogostejši vzrok smrti pri dojenčkih. Lahko se pojavi nenadoma (akutno) ali kot kronični simptom bolezni tankega ali debelega črevesja.

Znaki in Simptomi

Diareja je običajno blag in občasen pojav, ki ne pomeni nič resnega. Mogoče pa je, da je (hujša) diareja prvi znak resnejše bolezni ali okužbe z mikroorganizmi. Kaže se s pogostejšim odvajanja blata, ki je mehko, zdrizasto ali v hujših primerih celo vodeno. Med blato je lahko primešana tudi sluz in kri. Posledice diareje zajemajo izgubo vode (dehidracija) in elektrolitov ter slabšo absorpcijo hranil (malabsorpcija).

Vzroki

Poznamo štiri različne vrste diareje. Osmotska diareja je največkrat posledica slabe absorpcije ogljikovih hidratov (na primer laktoze v primeru laktozne intolerance), vnosa magnezijeve soli ali prevelikega vnosa vitamina C. Sekrecijska diareja je lahko posledica bakterijskih toksinov; gastrointestinalnih hormonov in nevropeptidov, ki jih izločajo tumorji; malabsorpcije maščob; zlorabe odvajalnih sredstev ali pa kirurške odstranitve takega črevesja. Motorična diareja se pojavi zaradi povečane gibljivosti črevesja, kar skrajša čas zadrževanja vsebine v njem. To vodi v diarejo zaradi nepopolne absorpcije, saj zanjo ni časa. Mogoči vzroki za motorično diarejo so lahko zvišana koncentracija ščitničnih hormonov, prekomerno izločanje nekaterih aktivnih snovi zaradi tumorjev, nenormalna aktivnost avtonomnega živčnega sistema (gre za psihogeni nastanek – driska se na primer pojavi pred izpitom) ali avtonomna nevropatija pri sladkorni bolezni. Zadnja vrsta diarej je vnetna diareja, do nje pride zaradi vnetja poškodb sluznice, ki prekriva notranjo steno črevesja. Vzroki so lahko okužbe z bakterijami, virusi, paraziti ali pa gre za avtoimuno bolezen (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis…).

Dieta in življenjski slog – kako si pri diareji lahko pomagate sami?

Glavna navodila osebam, ki imajo diarejo so naslednja:

Ne jejte trde hrane. Med akutno fazo diareje se trde hrane ne sme uživati, namesto tega se je potrebno osredotočiti na (dovoljšen) vnos tekočine.

Izgubljeno vodo in elektrolite nadomestite s pitjem zeliščnih čajev, čistih zelenjavnih juh, sadnih sokov in z napitki, ki so narejeni posebno za nadomestitev izgubljenih elektrolitov.

Izogibajte se mlečnim izdelkom. Akutna črevesna bolezen, virusna ali bakterijska, poškoduje celice, ki tvorijo tanko črevo. To vodi v začasno izgubo encima laktaze, ki omogoča prebavljanje mlečnega sladkorja laktoze, ki se nahaja v vseh mlečnih izdelkih. Iz tega razloga je črevesje v času bolezni nezmožno predelati mlečne izdelke. Izjema pri uživanju mlečnih izdelkov velja za probiotične jogurte, ki z živimi kulturami pomagajo povrniti ravnovesje v prebavnem traku.

V nekaterih primerih pri omilitvi simptomov lahko pomaga uživanja prepečenca, banan in riževih vafljev. Če med diarejo čutite potrebo po hrani, sezite po teh živilih.

Izogibajte se prehranskih alergenom. Eden izmed najbolj pogostih razlogov za kronično drisko je alergija na hrano. Vnos hrane na katero ste alergični povzroči sproščanje histamina in drugih snovi, te pa imajo po navadi odvajalni učinek.

Dobro je vedeti, da dosledno umivanje rok lahko prepreči izbruh diareje, če je ta posledica zastrupitve s hrano ali virusne ter bakterijske okužbe. Pred obrokom si vedno umijte roke, enako velja za pripravljanje hrane in po obisku stranišča. Toliko bolj pozorni na to pravilo bodite v vročini in na potovanjih. V primeru, da niste prepričani ali je voda pitna raje posezite po plastenkah.Če se vam zdi, da se vam diareja pojavi po določeni hrani, je vzrok težav lahko v intoleranci ali alergiji na hrano. V tem primeru svetujemo, da pozorno spremljate svojo prehrano in vodite dnevnik hrane, da ugotovite katere hrane se morate v bodoče izogibati.

Večina diarej se zaustavi sama od sebe, če pa se diareja pojavi pri otroku, ki je mlajši od šest let; če je izjemno huda ali na blatu opazimo kri; če traja več dni in če je oseba zaradi diareje močno dehidrirana in v hudih bolečinah, je obisk pri zdravniku nujen!

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri diareji:

Ob pogostem in redkem odvajanju izgubimo mnogo hranil in elektrolitov, zato je pomembno, da izgubljene snovi nadomestimo. To je še toliko pomembnejše v primeru, da diareja traja dalj časa ali če je izjemno huda. Priporočljivo je, da izgubljena hranila nadomestimo z multivitaminsko formulo in z minerali. Poleg tega se pri diareji priporočajo še spodaj našteti prehranski dodatki.

Vitamini, minerali in antioksidanti

folna kislina proti anemijiFolna kislina

Folna kislina skrajša čas okrevanja in zdravi črevesne stene. Priporočljiva je ob vsaki črevesni okužbi ter tudi pri diarejah, ki se pojavijo zaradi drugih razlogov, ne le okužb.

 

Drugi dodatki

pivski kvasPivski kvas

Pivski kvas lajša diarejo, ki je nastala zaradi okužbe.

 

 

prebavni encimiPrehranski encimi

Prehranski encimi pomagajo pri razgradnji hrane in izboljšajo absorpcijo hranil. V kolikor boste med diarejo lačni, z obrokom hrane vzemite tudi 1 – 2 kapsuli prehranskih encimov.

 

ProbiotikiProbiotiki

Probiotiki so izjemno pomembni za zdravo ravnovesje med ”dobrimi” in ”slabimi” mikroorganizmi v črevesju. Črevesju uravnavajo mikrofloro in na ta način uravnavajo prebavo. Obstaja izjemno veliko različnih vrst probiotikov. Jemljite jih po navodilu na posameznem proizvodu, ki ste ga izbrali.

Zelišča

česen za zdrave žileČesen

Česen se imenuje tudi naravni antibiotik, saj deluje protimikrobno in uniči določene viruse in bakterije, ki povzročajo diarejo. Zdravilci ga že vrsto let priporočajo pri črevesnih okužbah.

Ingver deluje protivnetno in je včasih zelo učinkovit pri zdravljenju migreneIngver

Ingver lajša črevesno vnetje in simptome zastrupitve s hrano. Med diarejo pijte svež ingverjev čaj, dodatno lahko posežete tudi po ingverjevih kapsulah ali tinkturi.

 

kanadski zlati koren proti herpesuKanadski zlati koren

Tudi ta rastlina tako kot česen deluje protimikrobno in pomaga zatreti parazite. Kanadski zlati koren se priporoča v primeru, da je diareja vzrok parazitske okužbe.

 

Origanoorigano

Origano ima močne antimikrobne lastnosti, zato se ga priporoča vedno, ko sumimo, da je vzrok težav zastrupitev s hrano ali okužba.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Česen: posezite po česnovem ekstraktu v kapsulah ali tabletah. Priporočljivi sta 2 kapsuli, trikrat dnevno.

Folna kislina: 5000 mcg, trikrat na dan, 2 ali 3 dni zaporedoma

Ingver: vzemite 500 mg kapsulo ali 2 ml ingverjeve tinkture vsaki dve uri v akutni fazi diareje

Kanadski zlati koren: vzemite 4 – 6 gramov prahu korenine kanadskega zlatega korena ali      4 – 6 ml tekočine izvlečka rastline

Origano: vzemite 500 mg kapsulo, štirikrat dnevno

Pivski kvas: vzemite kapsulo ali tableto pivskega kvasa trikrat dnevno, » tedna zaporedoma

Prehranski encimi: z obrokom hrane vzemite 1 ali 2 kapsuli

Viri:

▪ Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

▪ Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

CELULIT – Tudi prehranski dodatki lahko pomagajo v boju s celulitom

CELULIT

Celulit je kozmetična napaka kože, ki se navzven izraža in prepozna kot pomarančasta koža z vdolbinicami in izbočenostmi. Od 90% – 98% primerov celulita imajo ženske, kar odraža razlike v podpornih strukturah v tkivu kože med moškimi in ženskami.  V lažji ali bolj izraziti obliki celulit prizadene kar 80% žensk, ne glede na starost in njihov siceršnji tip postave – v nasprotju s pogostim prepričanjem imajo celulit tudi ženske z vitko postavo.

Znaki in Simptomi

Celulit se na videz najbolje opiše s pojmom pomarančaste kože. Celulit pa ni samo povsem kozmetična napaka kože, saj simptomi celulita na prizadetih delih zajemajo tudi občutek tiščanja in teže, kar je še posebno izraženo v nogah. Koža je na otip občutljiva, posebno če jo uščipnemo, stisnemo ali močneje masiramo. Takrat je celulit tudi najbolj viden. Celulit najobičajnejše zajame zadnjico, stegna, v nekoliko manjši meri spodnji del trebuha, v bolj izrazitih primerih pa še kožo na vratu ter nadlahteh. To so tudi področja, ki so običajno prizadeta pri ženski debelosti. 

Poznamo več stopenj celulita. V prvi stopnji je celulit viden le, če kožo stisnemo s prsti, sicer pa ne. V druga stopnji je celulit že viden, delno je moten tudi krvni obtok podkožja in limfa. Prihaja že do zastajanja tekočin in kopičenja odpadnih snovi v podkožju. V tretji stopnji se vidnost celulita znatno poveča, nepopravljivo se preoblikuje tudi struktura kože in podkožja. Krvni in limfni pretok sta vse slabša in slabša, dotok kisika in hranilnih snovi je prizadet in pomanjkljiv, vezivno tkivo pa je vedno manj elastično. Okrog maščobnih celic se oblikujejo vozli kolagena, ki še dodatno pritiskajo na zgornje plasti kože; pomarančni relief je viden v vseh položajih telesa, v najhujših primerih pa so vozlički in vneto vezivno tkivno lahko celo boleči.

Vzroki za celulit

Celulit lahko opišemo kot želatinasto snov, ki je sestavljena iz  maščobe, vode in odpadnih snovi. Nahaja se tik pod kožo in se tudi brez posebnih zunanjih vplivov s časom gosti, kar povzroča vidne učinke na koži. Vzrokov za nastanek celulita je več. Povezujemo ga z debelostjo, dednostjo, prehrano, športno aktivnostjo, hormonskim (ne)ravnovesjem; ženske pa so za razvoj celulita bolj dovzetne kot moški že zaradi same strukture kolagenskih vlaken v podkožju. Kolagenska vlakna moških so prepletena v mrežo, ki leži pod kotom na zgornje plasti kože; pri ženskah pa so kolagenska vlakna urejena vzporedno in pravokotno na usnjico. Kolagenska vlakna v podkožju tvorijo prostorčke, v katerih se nahajajo maščobne celice in če se maščobne celice spremenijo, se spremeni tudi pritisk na zgornje dele kože. To se pri ženskah zaradi posebne urejenosti kolagenskih vlaken opazi tudi navzven, saj je pritisk na zgornje plasti kože neenakomeren. Celulit se pojavi kadar se maščobne celice povečajo in kadar je oslabljeno vezivno tkivo. Celulit je naraven pojav za ženske, zato ga ni mogoče popolnoma odpraviti.

Dieta in ukrepi, ki se priporočajo kot pomoč pri odpravljanju celulita

Primarni cilj, ki ga morajo doseči ženske, da bi se celulit vsaj delno odpravil oziroma bil manj viden, je zmanjšanje velikosti maščobnih celic s pravilnim načinom prehranjevanja in z gibanjem. Izguba teže pri prekomerno težkih posameznicah mora biti postopna, saj nagla izguba teže pri ženskah, ki že imajo spremenjeno vezivno tkivo in kožo (pogosto zaradi starosti) lahko privede do tega, da je celulit še bolj viden. Pomembno je, da dovolj pijete, pomagate pa si lahko tudi z masažo. Nekaterim intenzivna masaža hkratno z drugimi ukrepi izjemno pomaga pri zmanjšanju celulita. Izogibajte se nezdravi, vnaprej pripravljeni hrani, ki je polna transmaščob. Jejte svežo pripravljeno hrano, z veliko zelenjave in sadja. Jedilnik naj bo raznolik. Priporočljivo je tudi, da se odpoveste kajenju, alkoholu in nošenju preozkih ter sintetičnih oblačil.

Prehranski dodatki

Vitamini in minerali

Če imate celulit, je priporočljivo, da povečate vnos kalcija.Kalcij

Če imate celulit, je priporočljivo, da povečate vnos kalcija. Kalcij namreč zmanjšuje telesno maščobo, posledično pa tudi celulit.

 

Za osebe s celulitom je priporočljivo, da posežejo po multivitaminskem pripravkuMultivitaminski pripravek

Za osebe s celulitom je priporočljivo, da posežejo po multivitaminskem pripravku, ki naj vsebuje vitamine B6, C in E. Vsi ti vitamini so namreč ključni za zdravje kože. Vitamin B6 pripomore k izločanju odvečne tekočine v telesu in pod kožo ter na ta način pripomore k boljšem izgledu kože.  Vitamin C pomaga telesu pri razstrupljanju, izjemno pomemben pa je tudi za zdrav videz in prožnost kože. Pripomore k zmanjšanju celulita. Multivitaminski dodatek naj vsebuje tudi vitamin E, ki izboljša cirkulacijo in pripomore k zdravju kože. Multivitamine uživajte po navodilih na embalaži.

Drugo

Antioksidanti, kot je koencim Q – 10, izboljšujejo cirkulacijo in zmanjšujejo vidnost celulita. Koencim Q – 10

Antioksidanti, kot je koencim Q – 10, izboljšujejo cirkulacijo in zmanjšujejo vidnost celulita. Antioksidanti sodelujejo pri učinkovitejši presnovi maščob in na ta način pripomore k zmanjšanju celulita.

Zelišča

Regrat je naravni diuretik, ki pomaga, da se izpod kože izloči ujeta tekočina, zaradi česar se priporoča pri ženskah s celulitom.Regrat

Regrat je naravni diuretik, ki pomaga, da se izpod kože izloči ujeta tekočina, zaradi česar se priporoča pri ženskah s celulitom. Privoščite si 2 skodelici regratovega čaja na dan.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Kalcij: 1000 mg / dan

Koencim Q – 10: 200 mg / dan

Viri:

▪ Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

Migrena – Tudi hrana vpliva na pojav migrenskega glavobola

Migrena

Zdravilna hrana

▪ sadje in zelenjava

▪ niacin

▪ kava

Škodliva hrana

▪ bela moka

▪ sladkor

▪ slaščice

▪ mesni izdelki

▪ sir

▪ mastna hrana

▪ konzervirana hrana

▪ dodatki in druge snovi

Osnovno o migreni 

Migrenski tip glavobola je znan že iz zapisov starih ljudstev. Za migrenami so trpele nekatere znane osebe, kot so Cezar, Darwin in Freud. Predvideva se, da ima migreno približno deset odstotkov svetovnega prebivalstva, pogosteje se pojavlja v razvitem svetu. V Sloveniji migrene prizadenejo 25 odstotkov žensk in enega od 12 moških. Nekateri ljudje trpijo za močnimi in pogostimi simptomi migrene, spet drugi jo imajo le občasno, ali med napadi mine celo nekaj let. Postavitev diagnoze je lahko dolgotrajen proces, saj je potrebno poleg natančnega opisa bolečine in pridruženih simptomov zdravniku podati tudi vzorec pojavljanja glavobolov. Preiskava za diagnostiko obolenja ne obstaja, prav tako ne poznamo posebnih zdravil, ki bi ozdravila migreno. Obstaja nekaj sredstev, ki pripomorejo k zmanjšanju pridruženih simptomov, kot so protibolečinska sredstva, zdravila proti slabosti in druga. Lajšanje obolenja je osredotočeno predvsem na zmanjševanje dejavnikov tveganja, med katerimi so pomembni tudi prehranski dejavniki.

Simptomi in znaki

Migrena je močan glavobol, ki se pogosto pojavlja enostransko, najpogosteje v bližini senc oziroma v področju nad ušesi. Lahko se pojavi obojestransko, redkeje se pojavi tudi kjer koli v področju glave. Spremljajo jo različni simptomi, kot so slabost, preobčutljivost za svetlobo, zvok, vonjave, slaba koncentracija, povečano potenje, spremembe zaznavanja temperature okolice, bolečine v trebuhu ali povečano tiščanje na vodo. Pred migreno se lahko pojavi aura, ki napoveduje napad bolečine. Aura je različnih oblik, lahko se pojavijo vzorci svetlobe, pomanjkanje energije oziroma omotica, slušne zaznave ali predhodni sunki blažje bolečine, ki se nato razvijejo v migrenski napad. Opozorilni znaki približujočega se migrenskega glavobola so tudi okorelost v vratu, ramenskem obroču ali udih, občutek ščemenja oziroma mravljinčenja, težave z govorom in izjemno redko izguba zavesti. Po auri se v roku 15 minut do ene ure pojavi migrena. Nekateri pred napadom ne zaznavajo simptomov aure. Bolečina pri migreni je lahko zmerna do zelo huda, razbijajoča in se  načeloma ob premikanju poslabša. Čez celotno obdobje trajanja napada se lahko bolečina pomika na druga področja glave.

Vzroki

Migreno po najnovejših hipotezah povzroči sprememba ravni nevronskih prenašalcev v možganih. Znano je, da se zniža nivo serotonina, kar lahko vodi do nenadnega skrčenja možganskih žil, ki tako dovajajo manj kisika v možgansko tkivo. Te spremembe najverjetneje povzročajo simptome aure. Po skrčenju sledi nenadno raztezanje žil, ki privede več krvi v možgane, vendar pa je najverjetneje ravno to vzrok za nastanek migrenske bolečine. Dejavniki tveganja za razvoj migrenskih glavobolov so hormoni, zaradi česar je obolenje prisotno pri večjem odstotku žensk. Le te opažajo, da je lahko migrena pogostejša okrog časa menstruacije, ko se znižajo vrednosti estrogenov. Z migreno povezujejo še druge dejavnike, ki so čustveni, telesni, okoljski, medicinski in prehranski. Prehranski sprožilni dejavniki so pomanjkanje hrane, pozni ali neredni obroki, dehidracija, uživanje alkohola, nekaterih prehranskih dopolnil, kofeina ter določene hrane, kot so citrusi, čokolada in sir.

Dieta

Kar se tiče prehrane in prehranskih navad, je ob znanih napadih migrene potrebno paziti na ustrezni kalorični vnos. Če vnašamo manj energije, kot je dnevno potrebujemo za potek fizioloških funkcij telesa, se to odraža v poslabšanju simptomov in pogostejši pojavnosti napadov, ki trajajo dlje. Dolgotrajne nepravilno izvedene diete oziroma hitro hujšanje se zato odsvetujejo. Hrano jemo počasi, jo dobro prežvečimo in namesto nekaj večjih obrokov čez dan uživamo več manjših obrokov. Zdravila, ki lajšajo bolečine ali slabost pripomorejo k začasnemu izboljšanju simptomov, vendar se zaradi uporabe le teh pogostost napadov, njihovo trajanje in intenziteta ne spremenijo. Sprememba prehrane deluje neposredno na vzroke, ki pripomorejo k razvoju migrene.

Prehrano pričnemo spreminjati z izvajanjem dva do tridnevnega posta, pri katerem uživamo le pomarančni sok. Popiti moramo zadostno količino tekočin, zato se priporoča kozarec pomarančnega soka, 2dcl, vsaki dve uri z začetkom takoj po zbujanju. Želimo pridobiti čim več hranljivih snovi iz pomaranč in hkrati vnesti čim manj škodljivih, zato je najbolje, da kupimo ekološko pridelane pomaranče. Zaradi velike neobstojnosti vitamina C, vsaki dve uri stisnemo sveži sok ene pomaranče in ga pomešamo z 2dcl mlačne vode. Ta proces je pomemben zaradi čiščenja odpadnih in toksičnih snovi iz telesa. Posta ne izvajamo dlje kot je priporočeno, da ne pride do pomanjkanja energije. Po obdobju posta preidemo na dieto s sadjem, ki naj traja maksimalno pet dni. Na dieti uživamo sveže sočno sadje, kot so jabolka, hruške, grozdje, grenivke, pomaranče, ananas, breskve in melone. Kot že prej omenjeno, izbiramo sadje, pridelano na zdrav način, ki ne vsebuje ostankov pesticidov, lahkotopnih gnojil, antibiotikov ter drugih snovi, ki se sicer uporabljajo v konvencionalni pridelavi. Ob uživanju grenivk bodimo pozorni, saj lahko vplivajo na presnovo številnih zdravil.

Hrana, ki škoduje

Bela moka in izdelki iz nje so v zadnjem času velikokrat omenjeni kot škodljivo živilo. Bela moka

Bela moka in izdelki iz nje so v zadnjem času velikokrat omenjeni kot škodljivo živilo. Žal škodujejo tudi osebam, ki trpijo za migrenami. Enostavni ogljikovi hidrati namreč vplivajo na visoka nihanja krvnega sladkorja, kar se je izkazalo kot močan dejavnik tveganja za razvoj migrene.

sladkor ni dober za žileSladkor

Sladkor je prisoten praktično povsod. Tako se svetuje, da se izogibamo sladkorji v največji možni meri. To lahko dosežemo na različne načine, na primer, da ne sladkamo čaja ter jedi in da izbiramo živila z manj sladkorja. Uživanje velikih količin sladkorja je povezano s pogostejšimi migrenskimi glavoboli in več pridruženimi simptomi.

Včasih se je sladkemu težko upreti, vendar si moramo predočiti, da imajo slaščice veliko aditivov, konzervansov, barvil, arom in drugih snovi, ki nam prav nič ne koristijo. Slaščice

Včasih se je sladkemu težko upreti, vendar si moramo predočiti, da imajo slaščice veliko aditivov, konzervansov, barvil, arom in drugih snovi, ki nam prav nič ne koristijo. V telo jih vnašamo v velikih količinah že z drugimi živili, slaščice pa jih na splošno vsebujejo v največji meri.

V predelanih mesninah najdemo snovi, ki lahko poslabšajo stanje pri migreni.Mesni izdelki

V predelanih mesninah najdemo snovi, ki lahko poslabšajo stanje pri migreni. To so predvsem dodatki, ki se nahajajo v hrenovkah, paštetah ter drugih mesnih izdelkih. Nekateri so mnenja, da lahko že meso samo po sebi vpliva na pridružene težave pri migreni, vendar povezava ni dokazana. Kadar torej nakupujemo, izberimo nepredelano meso, po možnosti iz ekološke pridelave.

plesniv sirSir

Vrste sira, ki vsebujejo plesni ali tisti, ki so dolgo časa zorjeni, so velikokrat razlog za začetek migrene. Spremljajte vzorec pojavljanja le te in hkrati vodite dnevnik prehrane, da lahko morebiti najdete povezavo med uživanjem sirov in napadi.

Slabe maščobe vplivajo na zakisanje telesa ter zmanjšujejo antioksidacijski potencial telesa. Mastna hrana

Slabe maščobe vplivajo na zakisanje telesa ter zmanjšujejo antioksidacijski potencial telesa. Kisikovi prosti radikali lahko poškodujejo žilje, kar velja tudi za žile v možganih, zato se izogibajmo pretiranemu uživanju slabih maščob. Namesto teh lahko izberemo maščobe, ki vsebujejo veliko omega 3. Le te pripomorejo k izboljšanju zdravja žilnega sistema.

predpripravljena hrana škoduje artereoskleroziKonzervirana hrana

Pri konzerviranih živilih je več različnih dejavnikov tveganja. To je tako sladkor, ki pa se v konzervah nahaja v družbi še ostalih snovi. Konzervansi, ki ohranjajo trajnost živilom so žal v veliki meri povzročitelji slabših izidov migrene, ki lahko traja dlje.

Adetivi1Dodatki in druge snovi

S pojavom migrene so povezana umetna sladila, sulfiti, ojačevalci okusov in mononatrijev glutamat. Prav tako niso nedolžna nekatera zelišča in začimbe, ki so lahko pri nekaterih vzrok za začetek migrenskega glavobola. Sulfite najdemo v vinu in suhih sadežih.

Hrana, ki pomaga

sadje in zelenjavaSadje in zelenjava

Antioksidanti, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi imajo velik vpliv na ohranjanje zdravja srčno žilnega sistema. Ker v nastanku migrene veliko vlogo igra prav ožilje, je pomembno, da skrbimo za zdrave stene žil. Te se lahko namreč ob dolgotrajni slabi prehrani poškodujejo, kar še poslabša izide pri migrenskem napadu, kot so čas trajanja in pridruženi simptomi.

B3 niacinNiacin

Izkazalo se je, da k olajšanju simptomov pripomore niacin, vitamin iz skupine B. Kadar želimo dvigniti nivo določenega B vitamina v telesu, je potrebno uživati celotno skupino le teh, torej B kompleks. Nadomeščanje le enega izmed njih lahko namreč privede do spremenjenih vrednosti ostalih iz skupine.

KofeinKava

Kofein, ki se nahaja v kavi in drugih pijačah, igra v primeru migrene dvojno vlogo. Ob rednem uživanju ter prekomernem pitju se lahko pogostost pojavljanja migren celo podvoji. Vendar lahko po drugi strani kofein uporabimo v svoj prid, kadar nismo pod njegovim nenehnim vplivom. Kofein deluje tako, da zoži razširjene žile in lahko tako ob zaužitju v času prvih znakov, kot je aura, prepreči nastanek migrene. Svetuje se, da ob zaznani auri popijemo skodelico kave ali druge pijače, ki vsebuje kofein, ter se nato uležemo  v temen, miren prostor. Trajanje migrene lahko na tak način omejimo na eno uro ali manj. V obdobju aure naj bi pomagali tudi analgetiki.

Druga priporočila

Napade migrene poslabša dehidracija, zato je potrebno uživati zadostne količine tekočin. Dobro je, da manjše količine porazdelimo čez celoten dan, saj se večja količina popite vode ne absorbira v celoti, temveč se direktno izloči. Meja za popolno absorpcijo je, odvisno od osebe, od tri do pet dcl tekočine naenkrat. 

Priporoča se vodenje zdravega načina življenja, v katerega je vključena tudi redna zmerna telesna dejavnost. Dva do trikrat tedensko se priporoča katera koli izmed aerobnih aktivnosti, kot so tek, plavanje, kolesarjenje ter en do dvakrat tedensko ukvarjanje z eno izmed številnih sprostitvenih tehnik, kot so joga, tai chi, qigong, meditacija in ostale. Za sprostitev so odlične tudi tople kopeli za noge, tople obloge preko trebuha ali ob hrbtenici. Kadar se napad že prične, lahko v nekaterih primerih težave omili v toplo vodo namočena brisača, ki jo ovijemo okrog vratu in jo pustimo ovito, dokler še čutimo toploto.

Skoraj vsi oboleli z migreno imajo v času napada potrebo po miru, tišini in zaradi občutljivosti na svetlobo, se veliko bolje počutijo v temnem prostoru. V času napada prija, da se oboleli uleže in v miru počaka, da bolečina in pridruženi simptomi prenehajo. Razumevanje, da lahko vsak gib ali sprememba položaja, zvok ali svetloba na obolelega zelo vplivajo, je še posebej pomembno za družinske člane oziroma bližnje. V času migrenskega glavobola je za obolelega bistvenega pomena, da mu pomagate in ponudite ozračje, v katerem bodo njegovi simptomi in znaki lahko minili brez težav.

 

Viri

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪  Društvo za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni. Migrena. Dostopno 20.10.2016 na spletnem naslovu: http://glavobol.com/kaj_je_glavobol/primarni_glavoboli/migrena/

Hiperaktivnost in motnje pozornosti – Hrana, ki umiri prekomerno odziven živčni sistem

 

Hiperaktivnost in motnje pozornosti

Zdravilna hrana

▪ omega 3

▪ beljakovine

▪ polnozrnata živila

▪ začimbe in zelišča

▪ ekološka in biodinamična hrana

Škodliva hrana

▪ sladkor

▪ pšenica

▪ umetna sladila

▪ aditivi

▪ suho sadje

▪ alkohol

Hiperaktivnost in motnje pozornosti so nevrološke posebnosti pri določenih osebah, pri katerih gre za težave s koncentracijo, prekomerno aktivnost in težave z nadzorovanjem vedenja. Te težave so najpogosteje prisotne pri otrocih, pojavijo se namreč v največji meri med šestim in dvanajstim letom starosti. Diagnozo se postavi po najmanj šest mesecih trajanja težav, ki močno vplivajo na bivanje doma, sodelovanje v šoli ali drugih dejavnostih. Mnogo otrok s težavami ima dobro koncentracijo, kadar gre za stvari, ki jih zelo radi počnejo, težko pa sledijo zahtevam okolice. To velikokrat vodi v nestrinjanja, prepire in nezadovoljstvo ter preprečuje grajenje tesnih in globokih odnosov ter prijateljstev.

Simptomi in znaki

Pri hiperaktivnosti in motnjah pozornosti gre za težko koncentracijo pri dejavnostih, ki zahtevajo dlje trajajočo pozornost. Prisoten je nemir, beganje od dejavnosti k dejavnosti, pogosto je pridružena hitra jeza in veliko afektov. Izbruhi čustev so pogosto nenadni in močni, prav tako pa se lahko oseba hitro spet pomiri. Pojavljajo se težave pri vzgoji, v odnosih, slab šolski uspeh in počasno pridobivanje nekaterih učnih kompetenc. Čeprav so prisotni močni vedenjski problemi, je lahko na določenih področjih otrok celo boj uspešen, kot vrstniki. Tako ni redko, da otroci z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo blestijo pri specifični dejavnosti. Diagnoza temelji na natančni strokovni oceni več različnih strokovnjakov v daljšem obdobju. Pomembno je namreč ločiti med normalno otroško razigranostjo in obolenjem.

Vzroki

Čeprav je hiperaktivnost z motnjami pozornosti vedno pogostejši pojav in jo proučujejo že dolga leta, vzroki za pojav pri večini obolelih niso jasni. Vzrok je znan le pri peščici otrok in odraslih, ki trpijo zaradi prehranskih ali drugih okoljskih dejavnikov, ki so jasno dokazljivi.

Dieta

Leta 2012 je bila objavljena uradna raziskava, ki podpira dejstvo, da prehrana vpliva na osebe s hiperaktivnostjo in motnjo pozornosti. Raziskavo so opravili na otrocih z omenjenimi težavami in ugotovili, da se večina dobro odzove na prehranske spremembe. Diete, ki so jih preučili in jih uvedli otrokom s težavami, so pokazale različne rezultate. Ena izmed njih, Feingoldova dieta, obeta veliko, vendar je za celotno družino prenaporna. Izloča namreč veliko živil, med njimi tudi tiste, ki vsebujejo naravne salicilate, ki jih najdemo skoraj v vseh vrstah sadja, zelenjavi in ostalih jedeh, ki so redno na naši mizi. Nadalje rezultati kažejo pozitiven vpliv izločitve hitre prehrane in predelanih živil. Le to namreč omili ali v popolnosti odpravi simptome motenj pozornosti. Prav tako je dieta, ki izloča čim manj živil, bolj primerna za izvajanje, predvsem pri otrocih, ki so nekoliko večji in obiskujejo šolo ali se prehranjujejo drugje izven doma.

Pogosti vzroki težav s preobčutljivostjo živčevja so preobčutljivosti na določene pogostejše alergene. Ti so mleko, oreški, pšenica, soja, koruza in nekateri drugi ter dodatki, ki jih vse pogosteje najdemo v prehrani. Zaradi tega je potrebno pričeti z natančnim raziskovanjem sestave živil, v kolikor tega še ne počnete. S tem lahko morda odkrijemo skrito preobčutljivost, saj se po določenem času izločanja sumljivega živila iz prehrane, simptomi omilijo. Vse sicer ni tako preprosto, saj je preobčutljivosti nekoliko manj, kot si mislimo. Dandanes že marsikdo išče težave v tej smeri, pa žal pogosto ostane praznih rok. Vzroke za stanje torej velja iskati na različnih področjih, s prehrano pa dokazano pripomoremo k izboljšanju simptomov.

Hrana, ki poslabša simptome hiperaktivnosti in motenj pozornosti

Velika nihanja vrednosti sladkorja v krvi vodi v slabšanje obolenj, kot so težave s pozornostjo in hiperaktivnost.Sladkor

Sladkor in sladke jedi ter pijače, ki vsebujejo velike količine rafiniranega sladkorja, povzročijo nenadne dvige krvnega sladkorja. Velika nihanja vrednosti sladkorja v krvi vodi v slabšanje obolenj, kot so težave s pozornostjo in hiperaktivnost.

Pšenica

Velikokrat se pri hiperaktivnih osebah, predvsem otrocih, odkrije preobčutljivost na alergene, ki jih najdemo v pšenici. Velikokrat se pri hiperaktivnih osebah, predvsem otrocih, odkrije preobčutljivost na alergene, ki jih najdemo v pšenici. Tukaj ne gre le za gluten, temveč za še nekaj drugih snovi, ki se skrivajo znotraj tega na široko uporabljanega žita. Kadar imamo opravka s preobčutljivostjo na pšenico so lahko pridružene težave s prebavo, pogoste okužbe, astma ali težave s kožo.

Resnica je, da umetna sladila povečujejo apetit in vplivajo na način zaznavanja sladkega okusa v možganih. Delujejo torej podobno kot droge. Umetna sladila

Večina ljudi v razvitih državah vsakodnevno uživa različna umetna sladila, kot so aspartam, natrijev acesulfam, neotam, natrijev ciklamat in saharin. Ta sladila so brez kalorij in jih nekateri priporočajo za uživanje, če želimo izgubiti prekomerno telesne težo. Prisotna so v različnih izdelkih, sladkih jedeh, sladkarijah, sladoledih in celo v žvečilnih gumijih. Resnica je, da umetna sladila povečujejo apetit in vplivajo na način zaznavanja sladkega okusa v možganih. Delujejo torej podobno kot droge. Redno uživanje umetnih sladil lahko povzroči hiperaktivnost in druge težave, kot je na primer nespečnost.

Ugotovljena je povezava z uživanjem živil z veliko aditivi ter pojavom depresije, astme, alergij, hiperaktivnosti, težav z učenjem ter migrenskih glavobolov.Aditivi

Aditivi v hrani se uporabljajo za podaljševanje roka trajanja ali za izboljšanje okusa. V skupino aditivov spadajo konzervansi, umetna barvila, ojačevalci okusa in sintetične kisline. Ne smemo si zatiskati oči pred dejstvom, da uredbe na področju prehrane ne prepovedujejo uporabe vseh škodljivih snovi. Številni sintetični aditivi, ki so prisotni v hrani, nam škodujejo. Ugotovljena je povezava z uživanjem živil z veliko aditivi ter pojavom depresije, astme, alergij, hiperaktivnosti, težav z učenjem ter migrenskih glavobolov.

V nekaterih živilih najdemo naravne snovi, ki so derivati salicilne kisline. Nekatere osebe, še posebej otroci z motnjo pozornosti so občutljivi na te snovi. Suho sadje

V nekaterih živilih najdemo naravne snovi, ki so derivati salicilne kisline. Nekatere osebe, še posebej otroci z motnjo pozornosti so občutljivi na te snovi. Največ se jih skriva v suhem sadju in predelanih živilih. Če sumite na negativen vpliv salicilatov, za nekaj časa izključite sumljiva živila in bodite pozorni. Kadar pride do izboljšanja simptomov velja, da se je dobro takim živilom izogibati.

Stimulansi, kot je alkohol in tudi druge droge, vplivajo na živčni sistem.Alkohol

Stimulansi, kot je alkohol in tudi druge droge, vplivajo na živčni sistem. Prekomerno vzburjenje živčevja poslabša simptome hiperaktivnosti. Posebej je alkohol škodljiv v obdobju nosečnosti. Pitje alkohola med nosečnostjo vpliva na razvoj živčevja nerojenega otroka, primanjkljaji v razvoju pa lahko kasneje v življenju vodijo do težav s koncentracijo in hiperaktivnosti.

Hrana, ki omili simptome ter pripomore k ozdravitvi hiperaktivnosti in motenj pozornosti

Pojav hiperaktivnosti je tesno povezan s pomanjkanjem omega 3 maščobnih kislin v prehrani. Omega 3

Pojav hiperaktivnosti je tesno povezan s pomanjkanjem omega 3 maščobnih kislin v prehrani. Te delujejo antioksidativno in preprečujejo vpliv prostih radikalov, ki lahko poškodujejo tkiva po telesu, vključno z možgani. V prehrani izključimo slabe maščobe, kot so ocvrta živila, trans maščobe in poceni industrijsko pridelano meso. Pica, sladoled in hamburgerji bodo tako morali zapustiti naše krožnike. Ta živila namreč zmotijo delovanje hormonskega sistema, medtem ko zdrave maščobe zagotavljajo pravilno delovanje le tega. Losos, sardine, avokado, orehi, chia semena in druga živila vsebujejo veliko zdravih maščob.

visoko proteinska hranaBeljakovine

Za zadostitev telesnim potrebam po beljakovinah, je potrebno v prehrano vključiti pestro paleto živil, ki v veliki meri vsebujejo le te. To je še posebej zahtevno storiti, kadar je pridružena alergija na mleko in mlečne izdelke, saj so ti bogat vir beljakovin. Številna živila poleg mleka in mlečnih izdelkov so dober vir beljakovin. Izberemo lahko stročnice, jajca, ribe in pusto meso ali lečo. Redno uživanje živil, ki vsebujejo veliko beljakovin, izboljša koncentracijo in lajša simptome hiperaktivnosti.

Polnozrnata živila naj bodo zmeraj v prednosti pred izdelki iz bele moke, saj imajo tudi veliko vsebnost vlaknin, ki urejajo prebavo.Polnozrnata živila

Kompleksni ogljikovi hidrati so odlična izbira za težave s hiperaktivnostjo. Za prebavo le teh porabi telo precej več energije, kot za prebavo enostavnih ogljikovih hidratov. Tako se skupaj z zadostno količino gibanja energija telesa usmeri v koristne procese. Polnozrnata živila naj bodo zmeraj v prednosti pred izdelki iz bele moke, saj imajo tudi veliko vsebnost vlaknin, ki urejajo prebavo.

Uporaba nekaterih zelišč in začimb deluje ne le dobro na okušalne celice na jeziku, temveč tudi na živčevje.Začimbe in zelišča

Uporaba nekaterih zelišč in začimb deluje ne le dobro na okušalne celice na jeziku, temveč tudi na živčevje. Izmed močnih zelišč in začimb, ki bi jih morali pri kuhi uporabljati, kadar imamo težave s hiperaktivnostjo so kurkuma, žafran, cimet, česen, origano, ingver, kajenski poper in črni poper.

bio hranaEkološka in biodinamična hrana

Kadar le lahko, izbirajmo ekološko oziroma biodinamično pridelana živila. Pri teh vemo, da uživamo  gensko nespremenjeno hrano, brez hormonov, antibiotikov, pesticidov, organskih gnojil in drugih umetnih snovi, ki obremenjujejo naše telo in vplivajo na presnovo ter zdravje celotnega organizma.

Druga priporočila

Poleg upoštevanja prehranskih nasvetov moramo dosledno slediti morebitnemu režimu zdravljenja. Zaradi spremembe jedilnika namreč ni sprejemljivo opuščati jemanje zdravil. Le to je v dogovoru z zdravnikom možno po nekaj časa, ko se prehranske spremembe tudi pokažejo na vedenju in občutenju. Omejite gledanje televizije in sedenje za računalnikom. Omejitve so pomembne predvsem kadar gre za otroke, saj se njihovi možgani še razvijajo in lahko dolgotrajno preživljanje časa za ekranom vodi v strukturne spremembe, ki se kasneje kažejo celo življenje. Zadosten spanec je pomemben za regeneracijo. Otroci prav tako tudi odrasli, dnevno potrebujejo vsaj sedem do osem ur spanca. Sprehodi in gibanje na svežem zraku koristijo za sproščanje napetosti. Otroci naj se čim več časa igrajo zunaj, kadar to ni mogoče v bližini doma, je potrebno omogočiti prosto igro na najbližjem možnem mestu v naravi, tudi če je za to žal potrebno oditi dlje od okolice doma. Čas preživet zunaj dokazano vpliva na razvoj možganov, saj imajo otroci, ki večino časa preživijo v zaprtih prostorih s hiperaktivnostjo in motnjami pozornosti težave v večjem deležu, kot ostali. Dihalne vaje so primerne za odrasle kot tudi otroke. Počasno, globoko dihanje naj bi izvajali sede z zaprtimi očmi vsaj nekaj minut dva do trikrat dnevno. Dihalne vaje so posebej priporočljive po epizodi jeze ali drugih izbruhih čustev.

 

Viri

Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

Amen T. 9 Food rules for ADHD Families: What to Eat, What to Avoid. Dostopno 2.10.2016 na spletnem naslovu: http://www.additudemag.com/adhd/article/11028-3.html

 

Bolezni prostate – Povečanje prostate in pomoč v prehrani

Bolezni prostate

Zdravilna hrana

▪ poper

▪ paradižnik

▪ velika kopriva

▪ bučno seme

▪ laneno seme

▪ selen

▪ vitamin E

Škodliva hrana

▪ Visoko kalorična hrana

▪ Pesticidi in težke kovine

▪ Kava

Tretjina do polovica moških se v življenju sreča s težavami v delovanju prostate. Večina le teh je v starosti nad petdeset let. Kadar gledamo starostno skupino moških nad 80 let, je tistih s težavami v delovanju prostate kar tri četrtine. Odstotek obolelih torej s starostjo narašča in število le teh postavlja težave s prostato zelo visoko na lestvici najpogostejših obolenj pri moških. V začetku se težave ne kažejo, z napredovanjem pa lahko povzročijo številna pridružena stanja, kot so artritis, bolezni ledvic in povišane vrednosti sečnine v krvi. Prav zaradi napredujoče narave bolezni in velikega števila obolelih, je potrebno stanje prostate redno spremljati. Kadar ugotovimo spremembe v zgodnjem obdobju, je možno bolezen učinkovito zdraviti.

Prostata je žleza, ki se nahaja blizu stika sečnice in mehurja. Velika je približno tako, kot je velik divji kostanj, torej premera približno 2,5 – 3 cm, tehta pa okrog 25 gramov. Njen volumen je le okrog 18 mililitrov, a kljub temu igra pomembno vlogo v telesu. Sestavljena je iz mišic in žleznega tkiva, v njej pa se križata dve poti, izločala in izvodila spolnih organov. Funkcije prostate so številne. Proizvaja hormone, ki delujejo na lokalni ravni in na nivoju telesa, kot so rastni faktorji in dihidrotestosteron. Poleg proizvodnje hormonov ima prostata tudi funkcijo izločanja bazične tekočine, ki je sestavina semenske tekočine in skrbi za preživetje moških spolnih celic v kislem okolju nožnice. Najpomembnejše sestavine te bazične tekočine so citronska kislina, poliamini, holesterol, lipidi in cink. Poleg teh proizvaja prostata tudi specifične beljakovine, kot je prostata specifični antigen, oziroma PSA. Le ta je bil odkrit v semenski tekočini leta 1966 in se uporablja v laboratoriju kot dokaz za pravilno ali nepravilno delovanje prostate.

Simptomi in znaki

Težav s prostato je več vrst. V zadnjem času se veliko poudarka daje raku prostate, čeprav je neškodljivo povečanje prostate precej pogostejši pojav. Povečanje prostate zasledimo tudi pod imenom benigna hiperplazija prostate oziroma BHP. Simptomi in znaki, ki nakazujejo na spremembe v velikosti ali funkciji prostate so šibak ali počasen curek urina, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja po uriniranju, težak začetek uriniranja ali pogosto tiščanje na vodo. Prav tako se lahko pojavijo nenadni močni pozivi na vodo, pogosto tiščanje na vodo ponoči, curek urina, ki med uriniranjem preneha in se zopet pojavi, oziroma je za uriniranje potreben prekomeren napor. Veliko moških odlaša z obiskom zdravnika, vendar je ob pojavu enega ali več od zgoraj naštetih simptomov potrebno obisk zdravnika načrtovati čim prej.

Vzroki

Nenevarno povečanje prostate je ena izmed najpogostejših bolezni pri moških v starejših letih, vendar direktnega vzroka obolenja kljub temu ne poznamo. Dejavniki tveganja za razvoj bolezni so debelost, povišan krvni tlak, povišane vrednosti LDL holesterola in sladkorna bolezen. BHP je povezana tudi z dedno nagnjenostjo za razvoj obolenja.

Dieta

Zdravljenje povečanja prostate ali drugih težav, ki se pojavijo v tej pomembni žlezi, pogosto vključuje zdravila. Vsa imajo lahko tudi škodljive stranske učinke, zato se je potrebno pred jemanjem o teh pozanimati. V nekaterih primerih je zdravljenje neizogibno, v drugih je spet možnost, da se z zdravili počaka. Vendarle je za odločanje glede zdravljenja odločilno, da veste, kakšno je stanje v telesu, saj natančna diagnostika izključi druga resnejša stanja, ki se lahko kažejo z istimi simptomi in znaki. Mnogi rastlinski pripravki, ki se priporočajo za lajšanje simptomov, lahko vplivajo na presnovo zdravil, zato se pred jemanjem posvetujte o možnih součinkovanjih. Pred nakupom katerega koli rastlinskega pripravka se prepričajte, da je vsebina zares takšna, kot vam to obljublja napis na ovojnini oziroma v oglasu.

Najbolj nenevaren način lajšanja obolenja prostate je sledenje načelom zdrave prehrane. Pri obolenju, ki prizadene to žlezo je potrebno v prehrano vključiti določena živila oziroma izključiti nekatera, ki lahko stanje poslabšajo. Najprej je potrebno preko nekajdnevnega posta očistiti telo. V obdobju dveh do treh dni naj bi oboleli užival le vodo, h kateri lahko doda nekaj sveže stisnjenega limoninega soka. Kozarec vode je potrebno zaužiti vsaj enkrat na uro, kar pripomore k povečanju količine izločenega urina. Po postu se lotimo počasnega vključevanja ostalih živil v prehrano. Tri dni uživamo le sadje, kot so jabolka, grozdje, pomaranče, hruške, grenivke, limete, mango, melone ali katero drugo vrsto sočnega sadja. Izključiti oziroma izogibati se moramo živilom, ki so znani dejavniki tveganja za razvoj obolenja prostate. V prehrani poznamo snovi, ki vplivajo na razvoj nenevarnega povečanja prostate in snovi, ki lahko zavrejo razvoj le tega. Prav tako prehrana pomembno vpliva na nastanek raka prostate. Več se ga odkrije pri tistih, ki uživajo precej živalskih maščob, rdečega mesa in imajo pomanjkanje selena ter vitamina A. Pri vegetarijancih je manjši delež obolelih kot pri vsejedcih.

Hrana, ki slabo vpliva na zdravje prostate

trans maščobeVisoko kalorična hrana

Živila bogata z enostavnimi ogljikovimi hidrati in maščobami vodijo v povišanje vrednosti holesterola v krvi. Ocvrta, hitro pripravljena oziroma ulična hrana naj bodo tako na jedilniku le izjemoma, najbolje pa je, da tako pripravljena živila izključimo iz prehrane. Ta je dejavnik tveganja za razvoj bolezni prostate. Paziti moramo na zadosten vnos sadja in zelenjave, semen in oreškov ter zdravih maščob, saj le tako uredimo vrednosti holesterola v krvi.

pesticidiPesticidi in težke kovine

Uživanje hrane polne pesticidov je povezano z nekoliko povečanim tveganjem za nastanek raka prostate. Prav tako je dokazano, da težke kovine vplivajo na povečanje pojavnosti tako raka kot tudi benigne hiperplazije prostate.

Kofein je diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa. Kava

Kofein je diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa. Zaradi močnega učinka lahko vpliva na poslabšanje simptomov obolenja prostate, kot so nenadni močni pozivi na vodo in druge težave.

Hrana, ki znižuje tveganje za pojav povečanja prostate

Plodovi črnega popra ali izvlečki iz le teh so v zdravilne namene uporabljani že tisočletja. Poper

Plodovi črnega popra ali izvlečki iz le teh so v zdravilne namene uporabljani že tisočletja. Najprej so jih uporabljali v Ayurvedski medicini, ki temelji na zdravljenju z dietami, inhalacijami in masažami. Poper je uporaben za lajšanje težav z izločali, revmatskimi obolenji ter bolečinami, ki izvirajo iz živčevja. Kadar imamo zdrav prebavni trakt in uživamo pestro prehrano, bioperin, ki se nahaja v popru, vpliva na boljšo prebavo in optimalno porabo zaužitih hranil. Priporočena dnevna doza bioperina je 5 miligramov. Ob zdravi prehrani in uživanju 5mg bioperina na dan se nivo selena v krvi dvigne za do 30 procentov in vrednosti beta-karotena narastejo za približno 60 procentov. Beta-karoten je predstopnja vitamina A.

Likopen, pigment, ki se nahaja v rdeče obarvanem sadju in zelenjavi, spada v skupino karotenoidov. Karotenoidi so antioksidanti, ki preprečujejo oksidativne poškodbe organov in tkiv, ki bi sicer bili izpostavljeni delovanju škodljivih prostih radikalov. Paradižnik

Likopen, pigment, ki se nahaja v rdeče obarvanem sadju in zelenjavi, spada v skupino karotenoidov. Karotenoidi so antioksidanti, ki preprečujejo oksidativne poškodbe organov in tkiv, ki bi sicer bili izpostavljeni delovanju škodljivih prostih radikalov. Likopen je topen v maščobah in se nalaga v različnih organih, med drugim tudi v prostati, kjer zavira pojav raka prostate. Priporočena dnevna količina zaužitega likopena je 3 do 6 miligramov. Izmed naravnih virov likopena ga največ vsebuje paradižnik.

Velika kopriva (Urtica dioica) blagodejno deluje na prostato ob prisotnih težavah, kot je povečanje žleze. Velika kopriva

Velika kopriva (Urtica dioica) blagodejno deluje na prostato ob prisotnih težavah, kot je povečanje žleze. Pospešuje tudi odvajanje vode. Študije dokazujejo, da izvleček velike koprive zavira procese v telesu, ki naj bi vodili v benigno povečanje prostate. Priporočena dnevna doza je 120 miligramov. Kopriva je odlična kot priloga k različnim jedem, pripravimo jo lahko enako kot špinačo.

bučna semenaBučno seme

V bučnih semenih se nahaja beljakovina kukurbitin, ki naj bi delovala proti parazitskim boleznim. Poleg tega vsebuje dve nenasičeni maščobni kislini, ki sta odgovorni za ugoden vpliv v primeru benignega povečanja prostate. Lahko jih uživamo samostojno ali kot dodatek k solatam, omakam in drugim jedem.

V prostati se nalagajo maščobe, med njimi tudi holesterol.Laneno seme

V prostati se nalagajo maščobe, med njimi tudi holesterol. Povišan nivo slabega holesterola v krvi je torej dejavnik tveganja za nastanek benigne hiperplazije prostate. Lanena semena so bogat vir magnezija in omega-3 maščobnih kislin. Omega 3 znižujejo nivo holesterola v krvi in s tem pozitivno vplivajo na zdravje prostate. Uživamo lahko semena v kruhu ali drugih pekovskih izdelkih, katera pred peko namočimo v vodi čez noč. V prehrani je priporočljivo tudi redno uživanje lanenega olja.

selenSelen

Mineral v sledovih, ki ga telo potrebuje za proizvodnjo encima glutation peroksidaze. Le ta skupaj z vitaminom E skrbi za zaščito celic ped škodljivim vplivom prostih radikalov. Selen igra pomembno vlogo pri preprečevanju nastanka različnih oblik raka, med njimi tudi raka prostate. Selen se nahaaj v mesu, morskih sadežih, polnozrnatih živilih, brazilskih oreških, polnozrnatem rižu, česnu, repi, ječmenu in pomarančnem soku. Količina, ki jo najdemo v hrani, je odvisna od sestave tal, na kateri uspevajo sadeži, oziroma hrana za živali.

Vitamin E je antioksidant, ki ščiti pred škodljivim vplivom prostih radikalov.Vitamin E

Vitamin E je antioksidant, ki ščiti pred škodljivim vplivom prostih radikalov. Obstajajo dokazi, da omenjeni vitamin preprečuje nastanek nekaterih oblik raka. Priporočljiv dnevni vnos je 15 miligramov. Najdemo ga predvsem v rastlinskih oljih, semenih, oreških in polnozrnatih živilih.

Druga priporočila

Kar se tiče bolezni prostate, je najpomembneje delovati preventivno. Priporočljivo je redno opravljati preglede, predvsem po 50. letu starosti. Na večanje tveganja s starostjo ne moremo vplivati, lahko pa zmanjšamo dejavnike tveganja za razvoj obolenja. Koristi zdrav način življenja, ki vključuje redno zmerno telesno dejavnost, gibanje v naravi, ter opustitev kajenja oziroma prekomernega pitja alkohola. Izogibamo se pitju gaziranih ali mrzlih pijač. Kadar s prehrano ne zagotavljamo dovolj snovi, ki ščitijo pred nastankom obolenja, lahko posežemo po zaupanja vrednih prehranskih dodatkih. Prav tako se je zaradi veliko stresa v moderni dobi dobro redno ukvarjati z eno izmed številnih tehnik sproščanja. Študije so dokazale, da je več obolelih zaposlenih v kmetijstvu, kemijski dejavnosti, tovarnah barvil, tkanin, proizvodnji DDT-ja in težkih kovin.

 
Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

Hirurgija Drašković, poliklinika dr Drašković. Anatomija i funkcija prostate. Dostopno 30.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.poliklinikadraskovic.com/vesti/clanak/anatomija-i-funkcija-prostate 

▪ Kmetec, A. Bolezni prostate – moške težave. Naša lekarna št. 48, december 2010. 

▪ Davis, J. L. Enlarged Prostate: A Complex Problem. Dostopno 30.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.webmd.com/men/prostate-enlargement-bph/features/enlarged-prostate-bph-complex-problem#8

▪ Mijatović, N. Povečana prostata – ne teče več, kot je nekoč. Zdravje. si. Dostopno 30.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.zdravje.si/povecana-prostata-benigna-hiperplazija

▪ Urologija. Naravna preventiva bolezni prostate. Dostopno 1.10.2016 na spletnem naslovu: http://urologija.si/nekategorizirano/810/#2

▪ Prins, G. S. Endocrine disruptors and prostate cancer risk. Endocr Relat Cancer. 2008 Sep; 15(3): 649. dostopno 1.10.2016 na spletnem naslovu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2822396/

Ledvično popuščanje in odpoved – Prilagajanje prehrane pri obolenju ledvic

Ledvično popuščanje in odpoved – Kronična ledvična bolezen

Zdravilna hrana

▪ ogljikovi hidrati

▪ maščobe

▪ vitamini in minerali

▪ zelje

▪ jabolka

▪ borovnice

Škodliva hrana

▪ sol

▪ sladkor

▪ beljakovine

▪ kalcij in fosfor

▪ tekočine

▪ kalij

Kronična ledvična bolezen, med ljudmi poimenovana ledvično popuščanje je okvara funkcije ali strukture ledvic. Pri bolezni je lahko filtracijska sposobnost ledvic ohranjena ali zmanjšana. Da okvaro ledvic označimo kot kronično, mora trajati najmanj tri mesece zapored. Glede na filtracijsko sposobnost ledvic ob odkritju bolezni lahko le to razdelimo v pet stopenj. Povečini bolezen napreduje s časom, naknadno se lahko pojavijo tudi zapleti. V zadnjem času so se načini za diagnostiko in zdravljenje te bolezni zelo razvili. Zaradi tihega poteka zgodnjih stopenj ledvične bolezni je pojavnost le te med ljudmi težko oceniti. Predvidevanja so, da naj bi za to boleznijo trpelo okrog deset odstotkov ljudi.

Osnovni funkcijski del ledvice je nefron. To je skupek žil in kanalčkov, preko katerih se iz telesa skozi ledvice izloča voda z odpadnimi snovmi. Ena ledvica ima od 1 do 2 milijona nefronov in ti delujejo kot filter za kri, ki priteče vanje. Preko žil se izločajo nekatere snovi prosto s pomočjo osmoze. Za določitev delovanja ledvic se uporablja meritev določenih snovi, ki se izločajo v urin ne glede na ostale dejavnike. Najpogosteje je to kreatinin, ki se določi najprej v krvi in nato v urinu. Na ta način se izračuna delovanje ledvic. Znižana funkcija ledvic ni le težava sama po sebi, temveč vpliva na pojav številnih drugih kroničnih bolezni, kot so na primer srčno-žilna obolenja.

Simptomi in znaki

Znaki ledvične okvare so tiščanje na vodo ponoči, izločanje večjih količin urina in pogostejše tiščanje na vodo ter povišan krvni tlak. Lahko so prisotne otekline, predvsem okrog oči ter na spodnjih okončinah, ki ne izginejo po spanju. Simptom ledvičnega obolenja so lahko nenadne hude bolečine, vendar te niso toliko povezane s kronično odpovedjo funkcije, temveč s pojavim ledvičnih kamnov, ki lahko stanje spremljajo. Diagnozo potrdijo v laboratoriju z dokazovanjem pojava in dviga vrednosti specifičnih snovi v krvi in urinu ter s slikovnimi preiskavami, na katerih lahko ugotovijo spremembe strukture. Ob hujših težavah je potreben odvzem vzorca tkiva za biopsijo.

Vzroki

Najpogostejši vzrok odpovedi ledvic je diabetes. Zaradi obremenjenosti ledvic pri sladkorni bolezni se letno veča število bolnikov s kronično ledvično boleznijo. Dejavniki tveganja za pojav obolenja so še različne druge bolezni, ki poškodujejo strukturo ali funkcijo ledvic. Zaradi propada številnih nefronov, so preostali bolj obremenjeni, tako se poveča tudi tlak v ledvicah, kar vodi v še hitrejše bolezenske spremembe organa. Dejavniki, ki vplivajo na hitrejše napredovanje kronične ledvične bolezni so višja starost, moški spol, genetski faktorji, povišan krvni tlak, beljakovine v urinu, povišan LDL holesterol, debelost, kajenje in uživanje alkohola.

Dieta

Priporočila, ki jih najdete v tem članku so informativne narave, saj se primerna prehrana določa individualno, za vsako osebo posebej. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč dietetiki in drugi prehranski strokovnjaki, ki sestavijo prehranski načrt glede na dejavnike tveganja in stopnjo bolezni.

Kar zaužijemo vpliva na celotno zdravje našega organizma. V primeru kronične bolezni ledvic je predvsem pomembno, da skrbimo za ohranjanje normalne telesne teže in uživamo zdravo prehrano brez dodatka soli, ki ugodno vpliva na krvni pritisk. Če je pridružen diabetes, lahko dobro uravnavamo nivo glukoze v krvi s skrbnim izbiranjem živil in pitjem nesladkanih tekočin. Urejen krvni sladkor preprečuje poslabšanje ledvične bolezni.

Bistvo diete pri ledvičnih obolenjih je ohranjanje urejenih vrednosti elektrolitov, mineralov in tekočin v telesu. Nepravilna prehrana je lahko še posebej obremenjujoča za osebe, ki morajo zaradi težav redno hoditi na dialize. Med temi posegi je posebnega pomena, da pazimo na vnos tekočin. Osebe na dializi izločajo zelo malo urina in s tem tekočina zastaja v telesu, v organih, kot so srce, pljuča in drugi.

Hrana, ki škodi 

Kadar imamo povišan krvni tlak zaradi ledvičnega obolenja je obilica soli zagotovo nekaj, česar si v prehrani ne želimo. Sol

Kadar imamo povišan krvni tlak zaradi ledvičnega obolenja je obilica soli zagotovo nekaj, česar si v prehrani ne želimo. Sol vpliva na dvig krvnega tlaka, saj zaradi ohranjanja elektrolitskega ravnotežja tekočina prehaja v žilje. Sol moramo zato omejiti oziroma se je potrebno dodajanju soli v prehrano popolnoma izogniti, kar je odvisno od stopnje ledvičnega obolenja.

Najpogosteje se bolezen ledvic pojavi zaradi neurejene sladkorne bolezni.Sladkor

Najpogosteje se bolezen ledvic pojavi zaradi neurejene sladkorne bolezni. Prav tako se bolezen poslabša zaradi neurejenih vrednosti krvnega sladkorja, zaradi česar moramo biti pozorni na dnevno vnos sladkorja. Sladkor se skriva praktično povsod. Najdemo ga v konzerviranih in predelanih živilih, kot tudi v vnaprej pripravljeni hrani, v hrani iz restavracij, menze in hrani iz prodajaln s hitro prehrano. Uporablja se za podaljšanje roka trajanja živil in predvsem za ojačitev okusa. Bel rafiniran sladkor že tako ni zdrav, nadomestiti pa ga je mogoče s številnimi bolj zdravimi alternativami, kot so med, agavin ali javorjev sirup, melasa itd. Pri uživanju le teh moramo kljub temu paziti, saj ugodno vplivajo na nivoje glukoze v krvi, po drugi strani pa lahko ob prekomernem uživanju privedejo do drugih škodljivih učinkov, kot je vpliv na raven maščob v krvi.

Uživanje mesa in drugih živil, ki izvirajo od živali, je povezana z večjim tveganjem za nastanek varic.Beljakovine

Zaradi ledvičnega obolenja bo najverjetneje potrebno omejiti vnos beljakovin. O tem se je potrebno temeljito pogovoriti z dietetikom, pri katerem načrtujete individualni prehranski načrt. Dieta z zmerno omejenim vnosom beljakovin je sestavljena tako, da dnevno na kilogram telesne teže zaužijemo 1g beljakovin. Oboleli na dializi morajo po drugi strani nekoliko povišati dnevni vnos beljakovin, količina je ponovno določena individualno, glede na zdravje telesa. Dobri viri beljakovin so ribe, perutnina, svinjina, jajca, mleko in mlečni izdelki, stročnice, leča, čičerika in soja.

fosfor1Kalcij in fosfor

Od začetka in skozi celotno obdobje obolenja ledvic obstaja nevarnost, da v telesu naraste nivo fosforja. Visoke vrednosti fosforja lahko povzročijo pomanjkanje kalcija v krvi. Znižane vrednosti le tega poskuša telo nadomestiti z izločanjem kalcija s kosti, kar sčasoma lahko privede do osteoporoze. Mlečni izdelki vsebujejo visoke vrednosti fosforja, vendar ga ekološko pridelana živila vsebujejo manj. Visoke vsebnosti fosforja v konvencionalno pridelanih živilih so posledica uporabe umetnih gnojil oziroma fosfatov v proizvodnji.

Gazirane pjače poslabšajo simtome artritisaTekočine

V začetnih fazah ledvične bolezni je potrebno zelo malo prilagajati količino zaužitih tekočin. Kljub temu je zdravo, da za pitje izbiramo vodo ali nesladkan čaj ter doma stisnjene sokove iz svežega ekološko pridelanega sadja. Sladki napitki in gazirane pijače niso primerne. Kasneje v napredovanju bolezni je potrebno glede na stadij bolezni zaradi zmanjšane funkcijske sposobnosti ledvic prilagajati količino popitih tekočin.

KalijKalij

Kalij najdemo praktično v vseh živilih. Nekaj ga potrebujemo za pravilno delovanje mišic, vendar so prekomerne količine tega minerala lahko škodljive. Kadar ledvice ne delujejo pravilno, je lahko nivo kalija v telesu prevelik ali premajhen. Neurejene vrednosti lahko privedejo do mišičnih krčev, težav z bitjem srca ali šibkosti mišic. Namesto živil, ki vsebujejo visoke vrednosti kalija, kot so avokado, banane, melone, pomaranče, slive, rozine, artičoke, špinača, krompir, paradižnik, fižol, rjavi riž, izbiramo živila z manjšo vsebnostjo kalija. Med te spadajo jabolka, brusnice, grozdje, ananas, jagode, cvetača, čebula, paprika, radič, endivija, beli riž, perutnina in druga živila.

Hrana, ki koristi

Živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, so odličen vir energije. Pestra izbira in dobro kombiniranje ogljikohidratnih živil je še posebej pomembna v primeru, ko je zaradi resnosti obolenja predpisana dieta z omejenim vnosom beljakovin. Ogljikovi hidrati

Živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate, so odličen vir energije. Pestra izbira in dobro kombiniranje ogljikohidratnih živil je še posebej pomembna v primeru, ko je zaradi resnosti obolenja predpisana dieta z omejenim vnosom beljakovin. Najbolje je izbirati sadje, zelenjavo in polnozrnate žitarice.

zdrava oljaMaščobe

Maščobe so lahko dober vir kalorij. Morda ta trditev zveni nekoliko neintuitivno, vendar razlog za to gre pripisati zmotnim informacijam glede maščob. Vse maščobe seveda niso zdrave in primerne za uživanje, zato izbirajmo zdrave vrste maščob. Te so polinenasičene in mononenasičene, ki se nahajajo v olivnem, repičnem, lanenem, kokosovem, žafranovem in nekaterih drugih rastlinskih oljih. Zdravi viri maščob vsebujejo veliko snovi, ki ščitijo zdravje celotnega organizma, posebej dobro pa vplivajo na srčno-žilni sistem. Izogibamo se maščobam, ki povišajo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

multivitaminVitamini in minerali

Kadar omejujemo vrsto ali količino določenih živil, se kaj hitro znajdemo pri pomanjkanju katerega od ključnih vitaminov ali mineralov. Dializa odvzame določene vitamine in zdravila lahko spremenijo absorpcijo teh ključnih snovi. Kadar kljub uživanju veliko sadja in zelenjave ne moremo zagotoviti zadostnih vrednosti vitaminov in mineralov v telesu, se priporočajo prehranski dodatki. Najpogosteje se v obliki dodatkov predpisujejo B kompleks, železo, vitamin C, vitamin D in kalcij. Pred uživanjem le teh, se je nujno potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom.

zelje za zdravo kožoZelje

V zelju je veliko rastlinskih snovi, ki delujejo antioksidativno in tako varujejo pred škodljivim vplivom prostih radikalov.

 

Polna vlaknin in antioksidantov, so jabolka odlično živilo za vse, ki trpijo za ledvičnimi boleznimi. Jabolka

Polna vlaknin in antioksidantov, so jabolka odlično živilo za vse, ki trpijo za ledvičnimi boleznimi. Poleg tega preprečujejo zaprtje, varujejo pred pojavom srčno-žilnih obolenj in zmanjšajo tveganje za pojav raka.

Borovnice delujejo namreč protivnetno in antioksidativno, saj vsebujejo antioksidante, imenovane antocianidini in druge snovi.Borovnice

Pravzaprav so za ledvične bolnike odlične vse vrste jagodičevja. Borovnice izpostavljamo zaradi njihovega izrazitega vpliva na vnetje. Delujejo namreč protivnetno in antioksidativno, saj vsebujejo antioksidante, imenovane antocianidini in druge snovi.

Druga priporočila

Življenje s kronično boleznijo ledvic je lahko naporno. Velikokrat vodi do pridruženih težav, ki v še večji meri prizadenejo organizem in počutje obolelega. Obstaja veliko načinov, kako lahko bolezen lajšamo doma. Med te spada redno spremljanje in uravnavanje krvnega pritiska, ki naj bi ga vzdrževali pod vrednostjo 130/80. Tudi če nimamo spremljajočih težav moramo skrbeti za normalno telesno težo in redno zmerno gibanje je vse prej kot odsvetovano pri kroničnem obolenju ledvic. Kajenje je vsekakor dejavnik tveganja, ki ga lahko z nekaj volje odstranimo iz življenja. Vodi namreč do hitrejšega nabiranja oblog v žilah, kar po dolgem času zmanjša tok krvi do ledvic in poviša krvni pritisk. Prav tako se velja izogibati pitju alkohola ter uporabi ostalih drog.

 

Viri

Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

National Kidney Foundation. Vitamins and Minerals in Kidney Disease. Dostopno 28.9.2016 na spletnem naslovu: https://www.kidney.org/atoz/content/vitamineral.

American Kidney Fund. Kidney-friendly diet for CKD. Dostopno 28.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.kidneyfund.org/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/kidney-friendly-diet-for-ckd.html.

Mitch WE. Chronic kidney disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman’s Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 130.

Colman, S. DaVita renal dietitian. Top 15 Healthy Foods for People with Kidney Disease. Dostopno 28.9.2016 na spletnem naslovu: https://www.davita.com/kidney-disease/diet-and-nutrition/lifestyle/top-15-healthy-foods-for-people-with-kidney-disease/e/5347.

Srčno popuščanje – Pri bolezni srca nam lahko pomaga tudi zdrava prehrana

Srčno popuščanje

Zdravilna hrana

▪ sadje in zelenjava

▪ mono- in polinenasičene maščobe

▪ beljakovine

▪ kompleksni ogljikovi hidrati

▪ začimbe in zelišča

Škodliva hrana

▪ nasičene in trans maščobe

▪ sol

▪ prigrizki

▪ predelana in vnaprej pripravljena hrana

▪ sir

▪ alkohol

Srce je črpalka, ki po celotnem telesu črpa kri. Kadar govorimo o črpalni moči tega pomembnega organa, mislimo predvsem na delovanje leve polovice srca, saj je ta odgovorna za zagotavljanje normalnega telesnega krvnega obtoka. Vpliv na delovanje levega srca ima količina krvi, ki vstopi vanj, hitrost bitja srca, krčljivost srčne mišice ter upor, proti kateremu mora srce potiskati kri. Popuščanje srca je nezmožnost srca, da bi zagotovilo zadosten pretok krvi, ki ga organi potrebujejo za osnovno delovanje. Srce tako bije s pospešeno frekvenco, vendar kljub temu prečrpa po telesu manjšo količino krvi, kot bi jo sicer naj črpalo zdravo srce. Kronično srčno popuščanje je stanje, pri katerem težave trajajo dlje časa in so blažje. Za zagotovitev zadostne prekrvavitve tkiv po telesu se ob kroničnem srčnem popuščanju vzpostavijo nekateri fiziološki kompenzatorni mehanizmi. Srčno popuščanje je prisotno pri okrog 2 do 5 odstotkov ljudi, med katerimi je največ starostnikov nad 65 let. Pogostost bolezni iz leta v leto narašča. Napovedujejo, da naj bi do leta 2040 bolezen imelo več kot 20 odstotkov starostnikov.

Simptomi in znaki

Srčno popuščanje je pravzaprav skupek simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi nezadostne tkivne prekrvavitve. Najpogosteje se pojavijo napete vratne vene zaradi pospešenega bitja srca, katerim so lahko pridružene otekline in povečana jetra. Oboleli ima težave ali celo bolečine ob dihanju, najpogosteje ob naporu, pri napredovali bolezni pa se težave z dihanjem lahko pojavijo že v mirovanju. Težave so ob vstajanju oziroma spremembi položaja, takrat lahko oboleli začuti pomanjkanje sape. Značilni simptomi in znaki pri popuščanju srca so tudi hitra utrujenost, spremenjena zavest, tiščanje na vodo ponoči in modrikasto obarvanje perifernih tkiv. Akutno srčno popuščanje se razvije v kratkem času, simptomi in znaki so zato mnogo močneje izraženi, kot pri kroničnem srčnem popuščanju. Resnost le teh je odvisna od stopnje prizadetosti srca. Bolj kot je srce prizadeto, izrazitejši so simptomi. Nenadnemu obolenju srca je lahko, zaradi spremenjena pritiska v ožilju, pridružen pljučni edem. Le ta nastane zaradi povečanega prehoda tekočine iz žilja v pljučno tkivo, pri čemer se voda iz pljuč ne more ponovno absorbirati dovolj hitro. V tem primeru je stanje urgentno in je potrebno v najkasnejšem možnem času poiskati pomoč v najbližji bolnišnici. Umrljivost je v primeru akutno nastalega srčnega popuščanja zelo velika, skoraj polovici obolelih pa se v roku šestih mesecih od odpusta iz bolnišnice težave ponovijo.

Vzroki

Popuščanje lahko nastane zaradi nenadne spremembe hitrosti bitja srca, nenadno povečanem volumnu krvi, ki priteče v srce, slabši krčljivosti mišice zaradi vnetja ali nezadostne prekrvljenosti ter zaradi povečanja tlaka na izhodu iz srca (na primer ob sklerozi arterije). Poznamo dve obliki popuščanja, akutno in kronično. Akutno srčno popuščanje nastane nenadoma, simptomi in znaki nastanejo oziroma se poslabšajo v nekaj urah ali dneh, stanje zahteva takojšnje zdravljenje. Kronično srčno popuščanje največkrat nastane zaradi nezadostne prekrvavitve srčne mišice ali dolgotrajno povišanega krvnega tlaka. Popuščanje lahko nastane pri osebah, ki so že preboleli srčni infarkt. Oslabela funkcija srca je lahko posledica motenj ritma, jemanja nekaterih zdravil, zastrupitve, okužbe, slabokrvnosti ali povečanega delovanja žleze ščitnice.

Dieta

Prehrana osebe, ki trpi za srčnim popuščanjem, naj bi bila polna zelenjave, sadja, polnozrnatih živil in stročnic. Maščobe moramo izbirati pazljivo, saj vplivajo na nastanek samo bolezni ter poslabšanje simptomov. S tem v mislih omejimo uživanje nasičenih in trans maščob, v polni meri pa lahko uživamo mono- in polinenasičene maščobe. Jemo redno in ne izpuščamo obrokov, saj želimo vzdrževati normalne ravni glukoze v krvi. Če jemo velikokrat v restavracijah je potrebno prav tako paziti na izbor bolj zdravih jedi. Da preprečimo prevelik vnos soli je potrebno prositi natakarja za manj soljeno hrano in ga povprašati o vsebnosti soli v drugih jedeh, kot je na primer kruh ali solata. Naročimo lahko tudi na žaru popečeno ali kuhano zelenjavo brez dodatka soli, omak ali polivk. Uporabimo limono in poper, da jedi dodamo okus. Namesto ocvrtega krompirja naročimo riž, kuhan nad paro ali polnozrnate testenine brez prekomerno soljene omake. Kadar zelenjava, ki jo naročamo, ni sveža ali zamrznjena, raje naročimo solato, saj zelenjava na sobni temperaturi v nekaj dneh izgubi večino hranilne vrednosti. Izognimo se tudi dodatkom, ki jih dobimo ob jedeh, kot so kečap, majoneza, gorčica in drugi, saj poleg visoke vsebnosti soli, vsebujejo tudi ogromno konzervansov, barvil, ojačevalcev okusa in ostalih dodatkov.

Če se trenutno ne prehranjujete zdravo, je potrebno prehod na bolj zdravo prehrano narediti postopoma. Spreminjanje prehranjevalnih navad je pogosto težje, kot se zdi. S potrpežljivostjo in vztrajnostjo ter podporo družine oziroma okolice nam lahko uspe doseči zastavljene cilje, ki pa morajo biti postavljeni realno. Naredite si načrt, kako boste iz tedna v teden spremenili le del prehrane. Tako boste pri spremembi uživali in prehod na zdravo prehrano ne bo predstavljal nobenih težav.

Hrana, ki škodi

trans maščobne kislineNasičene in trans maščobe

Nasičene maščobe vsebujejo meso, jajca, mleko in vsi drugi živalski izdelki. Trans maščobe se skrivajo v največji meri v delno hidrogeniranih oljih in vnaprej pripravljenih izdelkih ter ocvrtih jedeh. Vnos teh živil moramo strogo omejiti, najbolje je, da preidemo na vegetarijansko dieto, ki predstavlja zlati standard zdravega prehranjevanja, kadar gre za srčna obolenja.

Sol v prekomernih količinahSol

Dodajanje preveč soli v hrano je dejavnik tveganja za razvoj visokega krvnega pritiska. Kadar ta traja kronično, vpliva na pojav srčnih bolezni, zato moramo paziti na omejen dnevni vnos soli. Okus soli lahko kljub majhni količini le te okrepimo z dodatkom drugih začimb, za izboljšanje okusa jedi pa lahko uporabimo celo paleto različnih zelišč.

chipsPrigrizki

Ob nenehnem uživanju prigrizkov le stežka pazimo na kalorije in omejimo vnos določenih snovi, kot je na primer sol. Namesto slanih, ocvrtih ali drugače predelanih prigrizkov si med obroki raje privoščimo koščke sadja, zelenjave, semena ali oreške.

Izogibamo se predelanim in vnaprej pripravljenim živilom, kot so juhe, testenine in omake iz vrečke, jušne kocke, konzervirana zelenjava, paradižnikov koncentrat, zamrznjeni cmoki in druge jedi, omake za solate in vloženemu sadju.Predelana in vnaprej pripravljena hrana

Izogibamo se predelanim  in vnaprej pripravljenim živilom, kot so juhe, testenine in omake iz vrečke, jušne kocke, konzervirana zelenjava, paradižnikov koncentrat, zamrznjeni cmoki in druge jedi, omake za solate in vloženemu sadju.

Večina vrst sira vsebuje veliko soli, ki lahko povišajo krvni tlak.Sir

Večina vrst sira vsebuje veliko soli, ki lahko povišajo krvni tlak. Če imate radi sir, izberite vrste, ki imajo manj soli in jih kljub temu uživajte v zmernih količinah.

 

Alkoholu se moramo izogibati, saj je stimulans, ki ne le poviša krvni tlak, temveč tudi hitrost bitja srca. Alkohol

Alkoholu se moramo izogibati, saj je stimulans, ki ne le poviša krvni tlak, temveč tudi hitrost bitja srca. Posebej je nujna abstinenca, kadar je srčno popuščanje posledica bolezni jeter zaradi prekomernega pitja alkohola.

Hrana, ki koristi

Zelenjava in sadje v sebi skriva veliko hranilnih snovi ter vlaknin. Sadje in zelenjava

Zelenjava in sadje v sebi skriva veliko hranilnih snovi ter vlaknin. Ogljikovi hidrati, ki se v teh živilih nahajajo, so kompleksni in ne predstavljajo bremena za trebušno slinavko. Vrednosti krvnega sladkorja po uživanju sadja in zelenjave ne poskočijo tako hipno, kot po uživanju enostavnih ogljikovih hidratov, zaradi česar ne predstavljajo tveganja za nastanek sladkorne bolezni ter drugih kroničnih obolenj.

olivno olje proti holesteroluMono- in polinenasičene maščobe

Kadar uporabljamo maščobe pri kuhanju ali kot dodatek k solatam in prilogam, izberemo olja, ki vsebujejo visoke vrednosti mononenasičenih ter polinenasičenih maščobnih kislin. Mononenasičene se skrivajo v olivnem, arašidovem, sezamovem, repičnem in žafranovem olju. Vsebujejo jih tudi avokado, arašidovo maslo in oreški ter semena. Polinenasičene maščobne kisline se nahajajo v sojinem, koruznem, sončničnem olju, kot tudi v ribah. Ribe, ki jih vsebujejo največ so skuša, losos, sled in postrv.

proteini v zelenjaviBeljakovine

Za zadostitev potreb telesa po beljakovinah izbiramo različna živila, kot so stročnice, leča, soja, konopljina semena, chia semena, kvinoja, spirulina, semena ter oreški. Semena lahko jemo samostojno, ali jih dodamo k solatam ali omakam. Oreške in semena lahko z malo iznajdljivosti uporabimo ob katerem koli obroku, saj se skladajo z večino drugih živil. Kadar oreške zmešamo z vodo v blenderju, ustvarimo domače mleko iz oreškov. Primerno so predvsem brazilski oreški, indijski oreški, lešniki in mandlji, ki jih pred mešanjem v mešalniku čez noč namakamo v vodi.

kopleksni oglikovi hidratiKompleksni ogljikovi hidrati

V prehrano vključimo rjavi riž, ovsene kosmiče, kvinojo, sladki krompir in polnozrnate žitarice, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate.

 

Uporaba zelišč in začimb doda jedem okus brez dodatka velike količine soli ali sladkorja.Začimbe in zelišča

Uporaba zelišč in začimb doda jedem okus brez dodatka velike količine soli ali sladkorja. Da pridobimo izrazitejšo aromo, suha zelišča pred dodajanjem v jedi zdrobimo. Sveža zelišča utrgamo tik pred začinjanjem jedi. Kadar želimo prepojiti z okusom celotno jed, kuhamo zelišča in začimbe v njih dlje časa, od začetka kuhanja ali jih dodamo najkasneje petnajst minut pred koncem priprave. Če želimo bolj poudariti okus same zeli ali začimbe, jo dodamo tik pred koncem kuhanja, ali celo že, ko je jed pripravljena. V tem primeru bo ohranila okus, ki se ne bo pomešal z ostalimi sestavinami.

Druga priporočila

Zadostna hidracija je pomembna pri vseh kroničnih boleznih in tako tudi srčne bolezni niso izjema. Velikokrat se nam zgodi, da občutimo lakoto, ko smo pravzaprav le žejni. Kadar imamo povišano telesno težo bi morali na pitje tekočin še toliko bolj paziti. Dva do tri litre dnevno je zaželen vnos vode oziroma nesladkanega čaja. Če imate pridruženo ledvično popuščanje pa se za informacije o priporočeni dnevni količini popitih tekočin obrnite na svojega osebnega zdravnika. V primeru debelosti je potrebno paziti tudi na kalorični vnos, ki naj ne presega 1500 kalorij za ženske in 2000 kalorij za moške. Glede na resnost težav s srcem naredimo tedenski načrt gibanja, saj je sedeč način življenja škodljiv tudi v primeru srčnega popuščanja.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Helping Loved Ones With Heart Disease Eat Right. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-eat-right

▪ American Heart Association. Monounsaturated Fats. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/Monounsaturated-Fats_UCM_301460_Article.jsp#.V-V8p8mtjv0

▪ Nutrition stripped. 10 Plant-based Proteins You Should be Eating. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://nutritionstripped.com/10-plant-based-proteins-eating/

Prhljaj – Hrana, ki prežene prhljaj in hrana, ki stanje poslabša

Prhljaj 

Zdravilna hrana

▪ sadje in zelenjava

▪ česen

▪ olje origana

▪ probiotiki

▪ fermentirana živila

▪ mononenasičene maščobne kisline

▪ vitamini skupine B

▪ cink

Škodliva hrana

▪ nasičene in trans maščobe

▪ sladkor

▪ alergeni v živilih

Osnovno o prhljaju

Z imenom prhljaj označujemo prekomerno luščenje mrtvih celic na lasišču. Koža se nenehno obnavlja, zato je neka mera luščenja kože lasišča normalna. Na lasišču izgubimo okrog 480 tisoč celic na kvadratni centimeter ob pranju s šamponom. Kadar pa je število odmrlih celic povečano, pride do prhljaja. Osebe s prhljajem lahko izgubljajo tudi d 800 tisoč celic na kvadratni centimeter ob enkratnem pranju, kar je skoraj dvakrat več kot pri osebah brez prhljaja. Le ta je lahko kroničen ali se pojavi iznenada, zaradi določenih sprožilcev iz okolja. Večina ljudi se po tem, ko se jim pojavi prhljaj, loteva najrazličnejših metod za odpravo te nevšečnosti. Šamponi proti prhljaju so ena izmed najpogosteje uporabljenih rešitev, vendar pogosto ne delujejo. Pogosto menjavanje le teh lahko celo poslabša težave s kožo lasišča, zato po nekaj časa sledijo drugačni ukrepi. Lahko se lotimo uporabe mask za lase, manj pogostega ali pogostejšega pranja las, izogibamo se lahko klorirani vodi. Kadar te metode delujejo, se težave z lasiščem zmanjšajo in prhljaj sčasoma izgine.

 

Simptomi in znaki

Prhljaj je pogosto obolenje lasišča, ki prizadene vsaj polovico oseb po puberteti in se pojavlja pri obeh spolih enako. Pri prhljaju je prisotno prekomerno luščenje odmrlih kožnih celic lasišča. Pridruženo je lahko srbenje, rdečica, razdraženost kože in občutek oblog na lasišču. Luske so bele do rdeče barve in so polne maščob. Simptomi in znaki se pogosto razlikujejo v odvisnosti od sezone ter se pogosto poslabšajo pozimi oziroma v hladnih mesecih. Prhljaj redko nastane pred puberteto, kar je verjetno zaradi tega, ker je povezan s hormonskimi spremembami. Ob dolgotrajnih resnih simptomih lahko prhljaj zelo vpliva na samozavest. Kadar je vpliv na psihični ravni prevelik, je morda potrebno tudi zdravljenje pri psihologu.

Vzroki

Razlog za prekomerno luščenje je nastajanje prekomerne količine keratinskih lusk na lasišču. Keratinociti, ki so celice na zunanji plasti kože, se pospešeno razmnožujejo  k čemur prispeva deloma tudi imunski sistem. Vzrok temu je lahko preprost – suha koža lasišča. V tem primeru moramo kožo tretirati z olji in podobnimi izdelki, ki povrnejo vlago zgornji, keratinski plasti. Vzrok pa ni nujno le suha koža, namreč poznamo različne vzroke prekomernega luščenja lasišča. Gre lahko za alergično reakcijo, seboroični dermatitis, ekcem, preobčutljivost na izdelke za nego las ali je vzrok okužba z glivami. Podobne simptome in znake kaže tudi luskavica, zato jo lahko včasih zamenjamo za prhljaj. Kadar sumimo na resnejši vzrok dolgotrajnega prhljaja, moramo za diagnostiko obiskati osebnega zdravnika.

Dieta

Zdravje organizma izvira iz notranjosti navzven. To pomeni, da lahko tako slaba kot dobra prehrana vpliva na zdravje lasišča. Nekateri strokovnjaki trdijo, da prehrana na pojav prhljaja nima nobenega vpliva, vendar se v zadnjem času potrjuje vpliv le te na zdravje lasišča. Sledite načelom zdrave prehrane, saj večina živil na jedilniku modernega človeka vodi v zakisanje telesa in povzroča dobro okolje za najrazličnejše okužbe. Razrast gliv je znak, da moramo podpreti imunski sistem. Tako v prehrano vključimo veliko svežega sadja in sveže zelenjave, namesto prilog, bogatih z ogljikovimi hidrati, pa raje uživajmo prekuhano zelenjavo. Uživanje živil, ki so pogosti sprožilci alergij ali tistih, na katere imamo dokazano preobčutljivost, v primeru alergijskega vzroka poslabša stanje. Prehrano moramo urejati individualno, glede na potrebe organizma in na zdravstveno stanje obolelega. Za pomoč se lahko obrnemo na osebnega zdravnika ali nutricionista.

Hrana ki spodbuja nastajanje prhljaja in se je moramo izogibati

Živila z velikim odstotkom nezdravih maščob so slaba v primeru prhljaja. Nasičene in trans maščobe

Živila z velikim odstotkom nezdravih maščob so slaba v primeru prhljaja. Vzpodbujajo tvorbo povečane količine maščob in odpadnih produktov na lasišču, ki v primeru razrasti gliv poslabšajo simptome in znake obolenja. Izbiramo bolj zdrave mononenasičene maščobne kisline.

Prehrana z veliko sladkorja in ostala živila z enostavnimi ogljikovimi hidrati lahko poslabšajo prhljaj.Sladkor

Prehrana z veliko sladkorja in ostala živila z enostavnimi ogljikovimi hidrati lahko poslabšajo prhljaj. Povišan sladkor v krvi namreč spodbuja razrast gliv, ki je pogost vzrok za nastanek prhljaja. Presnavljanje veliko sladkorja vodi tudi do pomanjkanja vitaminov skupine B, ki naj bi bili v prehrani obolelega za prhljajem v izobilju. Prav tako uživanje veliko sladkorja pripomore k zmanjšanju antioksidantov, kot sta vitamin C in E.

alergena hranaAlergeni v živilih

Alergije oziroma preobčutljivostne reakcije lahko povzročijo prhljaj pri nekaterih ljudeh. Kadar smo alergični na določeno živilo, se moramo uživanju le tega izogibati, prav tako pa tudi vseh živil, ki vsebujejo alergen. Če sumimo na preobčutljivost, naredimo izločevalno dieto, pri kateri osumljeno živilo izločimo iz prehrane za dva do štiri tedne in ga nato po tem obdobju vključimo nazaj v prehrano. Če simptomi v vmesnem obdobju izginejo in se nato zopet pojavijo, smo odkrili alergen. Izločevalno dieto izvajamo le z enim živilom naenkrat.

Hrana, ki privede do izboljšanja ali ozdravitve prhljaja

Zelo dobro je, da v prehrano vključimo čim več sadja in zelenjave, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi in vlaknin, ki poskrbijo za dobro prebavo.Sadje in zelenjava

Zelo dobro je, da v prehrano vključimo čim več sadja in zelenjave, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi in vlaknin, ki poskrbijo za dobro prebavo. Slaba prebava lahko vodi med drugim tudi do težav z lasiščem. Jesti moramo tako veliko presnih sadežev in zelenjave kot tudi kuhane. Kuhanje namreč pripomore do izločanja hranil, ki jih sicer dobimo v manjši meri, kot so številni minerali. S kuhanjem večina vitaminov izgubi svoje zdravilne lastnosti.

Zaradi zdravilnih snovi, ki jih vsebuje česen, lahko uživanje česna pripomore k hitrejšem izginotju prhljaja. Česen

Skozi zgodovino je česen bil uporabljen v zdravilne namene za veliko različnih stanj. Zaradi zdravilnih snovi, ki jih vsebuje, lahko uživanje česna pripomore k hitrejšem izginotju prhljaja.

 

olje origanaOlje origana

Divji origano je ena izmed najmočnejših naravnih sredstev za zaviranje rasti gliv. Uživanje ter lokalna uporaba olja iz origana je zato odlična izbira, kadar imamo opravka s prhljajem. Deluje ne le proti glivam, temveč tudi protibakterijsko in proti virusom z ovojnico. Olje podpre telo v boju z vnetjem, tako je primerno za uporabo tudi ob drugih vrstah okužb.

Naravno lahko pozdravimo prhljaj s podporo imunskemu sistemu, kar najlažje naredimo z rednim uživanjem probiotikov. Probiotiki

Naravno lahko pozdravimo prhljaj s podporo imunskemu sistemu, kar najlažje naredimo z rednim uživanjem probiotikov. Tako pripomoremo k rasti dobrih bakterij v črevesju, ki proizvajajo ključne snovi za delovanje imunskega sistema.

Fermentirana živila se ne priporoča pri luskaviciFermentirana živila

Živila, ki so narejena z bakterijskimi kulturami, vsebujejo žive mikroorganizme, ki v črevesju na naraven način spodbujajo prebavo. Redno uživanje fermentiranih živil lahko pripomore tudi k spremembi črevesne flore. Vemo namreč, da črevesna flora sestavlja večji del imunskega sistema, kar osemdeset odstotkov, ter direktno sodeluje s celicami, ki ščitijo telo pred okužbami.

olivno olje1Mononenasičene maščobne kisline

Mononenasičene maščobne kisline delujejo v telesu antioksidativno in pri uživanju v zmernih količinah vodijo do izboljšanja zdravja lasišča. Dobri viri le teh so avokado, oreški, olive in žafranovo olje. Zdravo je uporabljati tudi hladno stiskana rastlinska olja, predvsem olivno in kokosovo. Te lahko uporabimo tudi za zunanjo uporabo na samem lasišču.

B vitaminVitamini skupine B

Pomanjkanje vitaminov B kompleksa lahko poslabša prhljaj. Med vitamini te skupine najdemo tudi biotin, molekulo, ki predstavlja osnovo za rast las. Uživajte z vitamini B bogato hrano, kot so oves, riž, jajca in banane. Biotin se v veliki meri nahaja v jogurtu, paradižnikih in korenju.

Klinične študije so ugotovile, da povečan vnos cinka pripomore k kontroli produkcije maščob v žlezah, ki jih najdemo med drugim tudi na lasišču.Cink

Klinične študije so ugotovile, da povečan vnos cinka pripomore k kontroli produkcije maščob v žlezah, ki jih najdemo med drugim tudi na lasišču. Cink potrebuje zadostne količine vitamina B6 za absorpcijo. Cink vsebujejo stročnice, semena, kot je sezam, oreški in žitarice, med katerimi največje količine vsebuje oves. Živalski viri, ki vsebujejo veliko cinka, so perutnina, ostrige in rdeče meso.

Druga priporočila

Stres je velik dejavnik tveganja za pojav prhljaja. Mnogo ljudi opazi, da se jim prhljaj začne pojavljati takoj po večjem stresnem dogodku oziroma obdobju. Med doživljanjem stresa se v telesu spremeni hormonsko ravnovesje, kar vpliva na spremenjeno sestavo izločkov žlez, ki se nahajajo v koži lasišča. To vodi do spremembe pH in do pogojev za razrast gliv. Stresu se je potrebno že tako izogibati, saj škodljivo vpliva na zdravje celotnega organizma. Pomagajo dihalne vaje, ki so vključene v mnoge tradicionalne tehnike sproščanja. Uporaba veliko različnih izdelkov za nego las lahko vpliva na odziv kože lasišča. Glive, ki se včasih razrastejo in povzročajo nadležne luske, se hranijo z nezdravimi maščobami, ki jih izdelki za nego las vsebujejo. Zmanjšajte ali prenehajte torej z uporabo gelov, sprejev za lase in voskov za oblikovanje pričeske. Raziskava je pokazala, da lahko šamponi, ki vsebujejo pet odstotkov olja čajevca, znatno izboljšajo simptome prhljaja. V trgovini lahko kupimo olje čajevca in nekaj kapljic dodamo našemu šamponu pred pranjem.

Nekatere teorije govorijo o tem, da prhljaj nastane zaradi suhega lasišča, ki je posledica prepogostega pranja las. Spet druge govorijo, da je prhljaj posledica prekomernega nabiranja olj na lasišču, kadar si ne peremo las dovolj pogosto. Kaj torej drži? Pravzaprav oboje. Kot smo že omenili, je vzrok lahko presuha ali premastna koža, ki daje pogoj za razrast gliv. Ugotoviti moramo torej, kje leži vzrok, ki je popolnoma individualen ter preizkusiti ali so naša predvidevanja pravilna. Enostaven preizkus lahko naredimo tako, da na lasišče pred spanjem nanesemo nekaj hladno stiskanega olivnega olja. S tem bomo namreč lasišču povrnili lipide. Hkrati se lahko zgodi, da z uporabo olivnega olja na lasišču preprečimo rast gliv, saj le to deluje antioksidativno in uravnovesi vrednost pH kože. Kadar je težava blaga, lahko uporabimo naravna olja in se skupaj z zdravim načinom življenja rešimo nadležnega prhljaja.

 

Viri

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Jara, S. 5 Sneaky Reasons You Suddenly Have Dandruff. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.rd.com/health/beauty/dandruff-causes/

▪ Jung, A. How to get rid of dandruff: 11 natural treatments. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.rd.com/health/beauty/dandruff-natural-treatment/

▪ The truth behind dandruff: What causes an itchy scalp? Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://bodyecology.com/articles/truth-dandruff.php

▪ Dandruff & Diet: How What You Eat (and Don’t Eat) Can Cause Dandruff. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.healwithfood.org/dandruff/diet.php

▪ Fields, L. Food and dandruff: What’s the Link? Dostopno 23. 9.2016 na spletnem naslovu: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/food-link#1

Tuberkuloza – Nevarna bolezen in prehranska priporočila

Tuberkuloza

Zdravilna hrana

▪ česen

▪ hren

▪ temno zelena listnata zelenjava

▪ polnozrnata živila

▪ nenasičene maščobe

▪ kalcij

▪ vitamin B6

Škodliva hrana

▪ beli kruh

▪ sladkor

▪ omake

▪ mastna hrana

▪ pravi čaj

▪ kava

▪ alkohol

Osnovno o tuberkulozi

Tuberkuloza je nalezljiva bolezen, ki najpogosteje prizadene pljuča, lahko pa tudi druge organe. Imenovana je tudi jetika oziroma sušica. Velik problem je bolezen predstavljala v Angliji od šestnajstega do devetnajstega stoletja. Konec 19. stoletja je bila tuberkuloza najpogostejši vzrok smrti v Evropi. Z začetkom dvajsetega stoletja so uvedli kirurško zdravljenje tuberkuloze v posebnih prostorih, imenovanih sanatoriji. Kasneje so odkrili zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje, zato kirurško postopanje ni več potrebno. Zdi se nam, da je bolezen zamrla, vendar temu še zdaleč ni tako. Pojavlja se resno, vendar o njej več ne slišimo zaradi učinkovitega zdravljenja.

Z bacili tuberkuloze je okužena tretjina svetovnega prebivalstva, vsako leto zboli 9 milijonov ljudi in približno 2 milijona od teh jih zaradi okužbe umre. V razvitih državah je okužb le približno deset odstotkov, več kot 90 odstotkov obolelih je v državah v razvoju. Čeprav je pojavnost bolezni od začetka dvajsetega stoletja upadala, v zadnjih dvajsetih letih ponovno beležimo porast števila okuženih oseb. Razloge najdemo v opuščanju programov za nadzor tuberkuloze, pojavu okužb z virusom HIV, povečanju potovanj in selitev svetovnega prebivalstva ter pojavu odpornosti pri mikroorganizmih, ki bolezen povzročajo. Odpornost bacilov proti zdravilom je visoka v država ob Baltiku ter na območju bivše Sovjetske zveze, na drugih delih Evrope pa je do dva odstotka odpornih mikroorganizmov. V Sloveniji nadzor nad boleznijo obstaja. Leta 2009 je v Sloveniji bilo 188 bolnikov registriranih z boleznijo, kar pomeni 9,2 osebi na 100.000 prebivalcev.

Simptomi in znaki

Tuberkuloza je lahko pljučna ali zunajpljučna. Pljučna tuberkuloza se najprej ne pokaže, oboleli opazi simptome šele po nekaj tednih. Kadar se razvijejo, se pojavi več tednov trajajoč kašelj, ob katerem skoraj nikoli ni sluzavega izmečka. Kašelj spremljajo bolečine v prsih, lahko pa tudi krvavkast izpljunek. Pri večini oseb je prisotna povišana telesna temperatura, povečano potenje ponoči, utrudljivost, izguba apetita in posledično izgubljanje telesne teže. Simptomi so zelo podobni drugim, blažjim okužbam dihal, ki so pogostejše. Sum na tuberkulozo se pojavi, kadar vidimo, da zmerno povišana telesna temperatura traja dlje časa skupaj s kašljem, ki traja več tednov. Simptomi zunajpljučne tuberkuloze se pojavijo v katerem koli organu, saj lahko do prizadetosti tkiv pride po celotnem telesu. Najpogosteje je prizadeta ovojnica pljuč, pogosto pa tudi bližnje bezgavke, sečila, rodila, kosti in sklepi.

Vzroki

Okužba se razvije zaradi bacilov tuberkuloze, proti katerim se telo ne zmore učinkovito boriti. Povzročitelji pripadajo družini Mycobacteriaceae, od katerih okužbe najpogosteje povzroča Mycobacterium tuberculosis. Drugi povzročitelji so še M. bovis, M. caprae, M. africanum, M canetti in M. microti, ki pa so le redko odgovorni za okužbe pri ljudeh. V celicah lahko mikroorganizmi ostanejo speči, to pomeni, da ne povzročijo znakov okužbe takoj, ampak šele čez nekaj časa. Za razmnoževanje ostanejo lahko sposobni še dolgo časa in lahko povzročijo bolezen tudi po več deset letih. Prenašanje mikobakterij je preko zraka, z majhnimi delci, ki jih vdihnemo. Majhne kužne kapljice se v zrak prenesejo kadar okužena oseba kašlja, kiha, govori ali poje. Kužnost preneha, ko je oseba z zdravili zdravljena vsaj tri tedne in se ob tem simptomi in znaki izboljšajo ter v laboratoriju trikrat zapored ne odkrijejo več povzročiteljev v telesnih tekočinah.

Dieta

Tuberkuloza je včasih veljala za neozdravljivo bolezen, vendar temu dandanes zaradi zdravil ni več tako. Kljub zdravljenju moramo prilagoditi tudi prehrano, da zagotovimo podporo zdravilnim procesom, ki potekajo v organizmu. Prvi korak je dieta s svežim sadjem, ki jo izvajamo tri do štiri dni. Na dieti vsaj trikrat dnevno uživamo sveže sočno sadje, kot so jabolka, grozdje, hruške, breskve, pomaranče, ananas, melone ali katero koli drugo sočno sadje, ki je v obdobju obolenja sezonsko. Pijemo nesladkano limonado ali le vodo. Osebe s prenizko težo naj, v izogib prekomerni izgubi telesne teže v času diete, dnevno zaužijejo tri do štiri kozarce polnomastnega nehomogeniziranega mleka.  Po sadni dieti preide oboleli na dieto z mlekom in sadjem, pri tej je k vsakemu sadnemu obroku dodan kozarec mleka. Mleko naj bo rahlo ogreto, najboljše je nepasterizirano in nehomogenizirano, v kolikor lahko zaupamo viru pridelave. Dieto z mlekom in sadjem izvajamo od štiri do šest tednov. Nato preidemo na prehrano, pri kateri se izogibamo določenih živil, ki jih naštevamo spodaj.

Hrana, ki škoduje in lahko vodi do resnih zapletov oziroma daljšega okrevanja

beli kruhBeli kruh

Enostavni ogljikovi hidrati, ki se skrivajo v kruhu, prinašajo le občutek sitosti, niso pa primerni zaradi pomanjkanja vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, ki jih potrebuje organizem, da si opomore od okužbe. Izogibamo se tudi testeninam in vsem ostalim izdelkom iz navadne bele moke ter raje posežemo po polnozrnatih različicah.

Uživanje sladkorja vzpodbuja razrast škodljivih mikrobov Sladkor

Uživanje sladkorja vzpodbuja razrast škodljivih mikrobov in se mu zato moramo izogibati. Sladkor je enostavno prebavljiv in daje občutek sitosti, vendar je to v primeru tuberkuloze na račun dolgotrajnejšega okrevanja oziroma zapletov bolezni.

omakeOmake

Omake so res tiste, ki dajo hrani piko na i, vendar se jih v primeru okužb moramo izogibati. Vnaprej pripravljene omake vsebujejo veliko sladkorja, soli in maščob, ki so škodljivi za organizem.

Živila, polna nasičenih maščob, lahko poslabšajo simptome tuberkuloze. Mastna hrana

Živila, polna nasičenih maščob, lahko poslabšajo simptome tuberkuloze. Povzročijo lahko drisko, trebušne krče in povečajo utrujenost. Uživamo pečeno, kuhano in nad paro pripravljeno hrano, brez uporabe masla, polnomastnega sira ter kremnih omak.

Čaj, ki vsebuje veliko teina lahko celo stimulira rast mikroorganizmov.Pravi čaj

Čaj, ki vsebuje veliko teina lahko celo stimulira rast mikroorganizmov. Intuitivno bi morda mislili, da nam lahko pravi čaj pomaga, vendar temu žal ni tako. Zeleni čaj deluje v boju proti bakterijam veliko bolje, saj je naravni antioksidant. Če imamo radi čaj, je najbolje izbirati domače zeliščne čaje.

Kofeina in drugih stimulantov, kot je tobak, se moramo ob okužbah izogibati. Kava

Kofeina in drugih stimulantov, kot je tobak, se moramo ob okužbah izogibati. Kofein pripomore k večjemu izločanju vode iz telesa, kar vodi do večjih koncentracij toksinov v telesu, prav tako pa zakisa telo.

Pitje alkohola vpliva na delovanje zdravil proti tuberkulozi,Alkohol

Pitje alkohola vpliva na delovanje zdravil proti tuberkulozi, zaradi česar se lahko okužba zaplete in preide v neozdravljivo stanje. Prav tako lahko alkohol v kombinaciji z zdravili poškoduje jetra zaradi vpliva na določene presnovne procese v jetrih.

Hrana, ki pomaga telesu, da se učinkoviteje bori z okužbo

Česen je znan kot močno naravno sredstvo proti okužbam.Česen

Česen je znan kot močno naravno sredstvo proti okužbam. K hitrejšemu okrevanju pripomore tudi v primeru tuberkuloze, ter ščiti pred morebitnimi naknadnimi okužbami zaradi znižane imunske odpornosti. Raziskave kažejo, da česen ščiti tudi pred nekaterimi vrstami raka, zato bi ga v sveži obliki morali redno dodajati v prehrano. Uživamo ga lahko samostojno, kot dodatek solatam ali pa si pripravimo česnov sirup. Tega naredimo tako, da z žličko medu zmešamo en nasekljan strok česna in ga pustimo stati čez noč. Iz česna se izločijo zdravilne snovi in precejen sirup lahko dlje časa hranimo na hladnem, kadar ga naredimo v večjih količinah.

hrenHren

Prvi podatki o tem, da hren pomirja kašelj pri tuberkulozi, segajo v trinajsto stoletje. Skozi srednji vek so hren pogosto uporabljali tudi v primerih zastrupitev s hrano in skorbuta. Uporabni so tako korenina kot tudi listi. Uživamo sveže nariban soljen hren, ki ga pustimo stati nekaj minut, da pridobi nekoliko manj pekoč okus. Lahko ga uživamo tudi nastrganega, pomešanega z nekaj kapljicami domačega jabolčnega kisa.

solataTemno zelena listnata zelenjava

Zelenjavo bi morali že tako uživati v velikih količinah, kadar pa v prehrano dodamo zeleno listnato zelenjavo, pa smo telesu zagotovili zadostne količine pomembnih vitaminov in mineralov, kot so železo in vitamini skupine B.

polnozrnata živilaPolnozrnata živila

Enostavne ogljikove hidrate zamenjamo za polnozrnate različice. Tako se izognemo uživanju praznih kalorij in dodamo v prehrano nekaj vlaknin, ki urejajo prebavo. 


olivno olje1Nenasičene maščobe

Kadar pri kuhanju in kot dodatek jedem uporabljamo olja, izberimo nenasičene maščobe, kot je na primer olivno olje namesto masla.

 

mlečni izdelki 1Kalcij

Mleko, ki je dober vir kalcija, lahko pijemo po potrebi. Prav tako druge mlečne izdelke, kefir in sirotko, ki podpirajo delovanje imunskega sistema in razvoj dobrih bakterij v našem črevesju.

 

vitamin b6Vitamin B6

Zdravljenje z izoniazidom, ki je antituberkulotik, lahko povzroči pomanjkanje vitamina B6. Pomanjkanje lahko vodi do bolečin in težav s senzoričnimi živci. Vsak, ki jemlje navedeno zdravilo, bi moral v svoji prehrani zagotavljati zadostne količine tega vitamina. Dobri viri vitamina B6 so pusto meso, ribe, špinača, lubenice, banane, slive in vse vrste krompirja. Prehranske dodatke z vitaminom B6 jemljemo le na priporočilo zdravnika, saj lahko tudi previsok vnos škodi živčnemu sistemu.

Druga priporočila

Pomembna je zadostna mera počitka, pri kateri naj se sprosti telo in um. To pomeni, da branje, sedenje za računalnikom in drugimi napravami ter gledanje televizije ni priporočljivo. Vsak stres podaljša čas okrevanja. Gibanje na svežem zraku pripomore k boljšemu počutju, prav tako mora biti soba, v kateri oboleli počiva, zelo dobro prezračena. Dobro je, da jo prezračimo vsako uro za pet do deset minut. V toplih in prehodnih mesecih je potrebno izpostavljanje dopoldanskemu in popoldanskemu soncu, najbolje dvakrat dnevno za petnajst minut. Sončenje pripomore k povečanju energije in zadosti potrebam telesa po vitaminu D. Dihalne vaje pospešijo okrevanje, prav tako obloge, ki jih polagamo na prsi vsako jutro po zbujanju in pred zajtrkom. Pred spanjem si lahko pripravimo kopel, ki pripomore k lažjemu dihanju, lahko ji dodamo poljubna eterična olja.

 

Viri

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ 5 Foods To Avoid Tuberculosis. Dostopno 21.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.natural-homeremedies.com/blog/foods-that-you-must-avoid-if-you-have-tuberculosis/