Bolečine v stopalu in gležnju – Akupresurne točke za zdravljenje bolečin v gležnju

Bolečine v stopalu in gležnju

Ker smo odvisni od naših stopal in gležnjev, da nosijo našo težo, je izredno težko stati in se premikati, kadar nas bolijo. Zaradi bolečin v stopalih in gležnjih pade celotno telo iz ravnotežja. Šibki gležnji prenašajo nepotrebni stres na boke in kolena, kar lahko s časom privede do degenerativnega osteoartritisa. Lokalne akupresurne točke v gležnjih in stopalih so učinkovite za lajšanje bolečin v gležnju in stopalih, kot tudi za zmanjševanje oteklin in togosti. Vedno je potrebno izvajati pritisk na te točke postopoma. Lahko jih uporabljate tudi za krepitev gležnja in s tem preprečite nastanek ponavljajočih težav. Če ste utrpeli zvin gležnja, počivajte gleženj kolikor je to mogoče dva do tri tedne, da omogočite celjenje in pospešite rehabilitacijo z učinkovitimi akupresurnimi točkami, ki jih boste našli v tem članku.

Pred nekaj leti sem zvil gleženj in nisem pustil dovolj časa, da se poškodba povsem zaceli. Gleženj je bil otrdel, bolečina pa je bila pogosto hujša zjutraj. Ker je bil sklep šibak in ranljiv, sem gleženj rahlo zvil še dvakrat v tem letu. Ko je minilo nekaj mesecev, sem se končno discipliniral in sem izvajal akupresuro na točki GB 40 po 15 minut dvakrat na dan. Po samo enem tednu je bolečina in oteklina izginila. Ker še vedno redno pritiskam to točko, se je gleženj okrepil in poškodba se ne ponavlja.

Ljudje, ki imajo šibke, otekle in toge gležnje, se pogosto izogibajo športu in drugim napornim fizičnim aktivnostim, kot je pohodništvo ali celo hoji. Neaktivna oseba je bolj nagnjeni k kopičenju prekomerne telesne mase, kar ustvarja še dodaten stres na sklepe. To še dodatno otežuje, da neaktivna oseba postane bolj aktivna.

Te akupresurne tehnike lahko uporabljate sami za krepitev sklepa in zmanjševanje oteklin, kar vam bo dalo večjo mobilnost in svobodo.

Naslednje akupresurne točke lahko pomagajo razbremeniti otekanje gležnja, odpraviti bolečino in pritisk; spodbujajo celjenje gležnja po zvinu in pomagajo okrepiti šibke gležnje.

Močne točke za lajšanje težav z gležnji


Večji potok (K 3)Večji potok (K 3)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija:  V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Prednosti: Lajša otekle noge ter bolečine v gležnju, pomaga okrepiti gležnje.

Visoka gora (B 60)Visoka gora (B 60)

Nasproti točke K 3 v vdolbini med zunanjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Prednosti: Lajša otekle noge, zmanjšuje  bolečine v gležnju, bolečine v stegnu, odpravlja revmatizem v sklepu stopala in bolečine v križu.

Žareče Morje (K 6 – Ledvice)Osvetljeno morje (K 6)

Lokacija: En palec širine pod notranjo kostjo gležnja.

Prednosti: Lajša otekle gležnje in zmanjšuje bolečine v peti in gležnju.

B 62Miren spanec (B 62) 

Lokacija:  V prvi vdolbini neposredno pod zunanjo kostjo gležnja. Ta vdolbina je oddaljena eno tretjino razdalje od zunanje kosti gležnja do spodnje strani pete.

Prednosti: Lajša bolečino v gležnju, odpravlja  nespečnost in  blaži lažje bolečine v stopalu.

Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik)Puščavski hrib (GB 40)

Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

Prednosti: Odpravlja bolečine v gležnju, krče v prstih na nogah in išias bolečine, ki potujejo ob strani noge. 

Zvin gležnja

Zvini gležnja so pogosti med športniki. Akupresurna točka Puščavski hrib GB 40 je še posebej učinkovita za rehabilitacijo gležnja po zvinu. Držite to točko pet do deset minut in menjavajte med močnim in rahlim pritiskom vsakih 60 sekund.  Zaključite to terapijo s 60. sekundami rahlega pritiska. Za največji zdravilni učinek pritiskajte na to točko, dokler ne občutite enakomernega pulza na tem območju.

Močne akupresurne točke za gležnje

Lezite ali pa se udobno usedite.

1. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok) in točko  B 60 (Visoka gora). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Z blazinicami prstov pritisnite na B 60 (na zunanji strani gležnja) v vdolbini med kostjo gležnja in ahilovo tetivo. Trdno držite eno do dve minuti, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

K 3 in B 60 K 3 b

 

2. Korak

Simulirajte K 6 (Osvetljeno morje) in B 62 (Miren spanec). Nežno primite akupresurno točko K 6 (znotraj gležnja) in  točko B 62 (zunaj gleženja) neposredno pod kostjo gležnja. Trdno držite deset sekund in nato počasi spustite. Ponovite stimulacijo pet do desetkrat na vsakem gležnju.

K 6 in B 62 K 6 in B 62 a

 

3. Korak

Držite točko GB 40 (Puščavski hrib). Počasi vendar trdno pritisnite na akupresurno točko GB 40 (v udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja). Držite to pomembno akupresurno točko tri do pet minut oz. tako dolgo dokler ne začutite dobro definiran pulz. Držite to točko tudi na drugi nogi dokler ne občutite pulza.

GB 40 b Puščavski hrib (GB 40 - Žolčnik) Lokacija: V veliki udrtini neposredno pred zunanjo kostjo gležnja.

 

4. Korak

Po stimulaciji teh akupresurnih točk za gležnje, si vzemite nekaj minut, tako da zaprete oči in se sprostite. Ali pa si privoščite naslednjo masažo stopal:

Masaža stopal

Masaža stopal spodbuja serijo akupresurnih in refleksnih točk v gležnju in stopalu.  Deluje tako, da povrne naravno ravnovesje telesa. Začnite tako, da si sezujete čevlje. Položite levi gleženj na desno koleno, tako da  boste lahko udobno dosegli stopala. Položite oba palca na spodnjo stran podplata blizu nožnih prstov, medtem ko prsti na rokah primejo zgornjo stran stopal. Temeljito masirajte nožne palce, medtem pa sproščeno dihajte. Nato počasi s palci od prstov navzdol masirajte spodnjo stran podplata proti peti. Osredotočite se na globoko sproščeno dihanje, medtem ko temeljito masirate svoje podplate. Nato uporabite svoje palce za masažo stopalnega loka  od pete proti nožnemu palcu. Uporabite blazinice prstov, da nežno pritisnete med kostmi na vrhu stopala, medtem ko paca stimulirata točko K1 (Brbotajoči vrelec). Nato premaknite svoje roke proti gležnju in začnite temeljito masirati ahilovo tetivo vse do mečnih mišic. Nato zamenjate in zmasirajte še drugo stopalo.

K 3 in K 1 a

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Boleče menstruacije – Dismenoreja – Akupresurne točke, ki lajšajo simptome

Boleče menstruacije – Dismenoreja

Skoraj vse ženske občutijo nenavadne ali neobičajne menstruacije v različnih obdobjih življenja: neredne, kratke, nenavadno močne ali šibke, krvavitve med cikli in celo izostanek menstruacije. Vse to je običajno. Če pa se katerikoli od teh znakov ponavlja več kot tri mesece zapored, morate nujno obiskati ginekologa.

Menstruacija

Menstruacija je mesečna krvavitev približno vsake štiri tedne, s katero živijo ženske skozi plodno obdobje življenja, od prve menstruacije (menarhe) pa vse do menopavze. Da se za oplojeno jajčece ustvari primerno okolje za razvoj in rast, ženski spolni hormon estrogen povzroči, da se sluznica maternice (endometrij) vsak mesec zadebeli. Če jačeče ni oplojeno, se ta odebeljena sluznica odlušči in prične se menstrualna krvavitev.

Dismenoreja

Medicinsko bolečim menstruacijam rečemo dismenoreja. Bolečine se pojavijo v spodnjem delu trebuha, njihov  vzrok pa so krči maternice v času menstruacije. Pri primarni dismenoreji se bolečina navadno pojavi tik pred začetkom menstruacije in traja običajno prva dva dni menstruacije. Za nekatere ženske je to le rahlo neugodje, za druge pa je to lahko zelo huda bolečina, ki nekaj dni v mesecu ženski pokvari dan.

Dismenorejo delimo na primarno in sekundarno. Primarna dismenoreja je tista, pri kateri ni mogoče najti vzroka zanjo in sekundarna dismenoreja tista, katere vzrok je ena od ginekoloških bolezni. Primarno dismenorejo ima 50-90 % menstruirajočih žensk predvsem v pozni adolescenci in v zgodnjih dvajsetih letih. Navadno se pojavi dve do tri leta po prvi menstruaciji. Bolj resna oblika prizadene 5-15 % žensk. Primarna dismenoreja se pojavlja le v menstruacijskih ciklusih, v katerih se sprosti jajčece.

Pri sekundarni dismenoreji je vedno treba pozdraviti primarni vzrok, ki jo povzroča. Vzroki pa so lahko različni: maternični polipi, endometrioza, ciste na jajčnikih ali tumorji, vnetje organov v mali medenici, uporaba materničnih vložkov, zapora ali zožitev v materničnem vratu.

Simptomi primarne dismenoreje so: topa in konstantna ali utripajoča bolečina v obliki krčev v spodnjem delu trebuha, bolečina seva v spodnji del hrbta ali v noge. Manj pogosti simptomi so lahko še: slabost, bruhanje, driska, znojenje, omotica, glavobol, migrena, bolečine v križu, nervoza, pogosto siljenje na vodo in celo omedlevica. Simptomi predmenstrualnega sindroma (PMS) kot so živčnost, razdražljivost, depresija in napihnjenost trebuha lahko trajajo tudi celotni čas menstruacije.

Kitajska medicina o bolečih menstruacijah

Menstrualni cikel je dober pokazatelj splošnega zdravja. Ko je menstruacija normalna, redna in poteka brez nelagodja, je proizvodnja krvi in cirkulacija v telesu dobra. Stresno življenje, slabe prehranske navade in čustvena neravnovesja povzročajo pomanjkanje Krvi in stagnacijo Qi-ja, kar privede do težav med menstruacijo.

Po kitajski medicini je glavni vzrok za menstrualne bolečine stagnacija Krvi s stagnacijo Qi-ja kot sekundarnim faktorjem. Akupresurne točke predstavljene v tem članku odpirajo blokade in odpravljajo stagnacijo. Učinkujejo ne glede na to, kaj je vzrok bolečine. Te akupresurne točke so lahko med menstruacijo bolj občutljive, tako da bodite pripravljene, da regulirate pritisk, ki ga uporabljate za stimulacijo.

Akupresurne točke za boleče menstruacije

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, menstrualne krče in bolečine, glavobol, utrujenost in slabo koncentracijo.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (Sp 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša menstrualne krče in menstrualne bolečine, želodčne bolečine, zaprtje, grižo, bruhanje in drisko.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Je izredno pomembna točka za kakršenkoli ginekološke težave. Ustavi bolečino in pospeši pretok krvi v maternici.

Vrtenje Zemlje (Sp 8 – Vranica)Vrtenje Zemlje (Sp 8 – Vranica)

Lokacija: Najprej poiščite točko Sp 9, ki se nahaja na notranji strani noge tik pod izboklino, ki je navzdol iz notranjosti kolena in pod glavo golenice. Sp 8 točka se nahaja štiri prste širine pod točko Sp 9, na notranji strani tik za golenico.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v trebuhu, drisko, edem in odpravlja neredne menstruacije, dismenorejo, impotenco in ledvene bolečine.

Vračanja (St 29 – Želodec)Vračanja (St 29 – Želodec)

Ta točka je dobila ime zaradi svoje sposobnosti, da vrača menstrualni cikel v normalno stanje.

Lokacija: Poležite prste na vrh sramne kosti. St 29 se nahaja en palec širine nad sramno kostjo in dva palca širine navzven iz centra trebuha.

Pozitivni učinki: Odpravlja težave, kot so: zdrs maternice, neredne menstruacije, amenorejo, kilo in bolečine v trebuhu.

Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)

Lokacija: Dva palca širine nad vašim kolenom, na izboklini mišice.

Pozitivni učinki: Odpravlja stagnacijo krvi, neredne menstruacije in metroragijo (Neredna krvavitev iz maternice).

Akupresurna terapija za Boleče menstruacije – Dismenoreja

V primeru, da vas dajejo poleg menstrualnih bolečin tudi menstrualni krči, si preberite članek Krči.

Izvajate prve tri korake vsak dan teden dni pred začetkom menstruacije. Ob menstruaciji izvajate vsak dan vseh šest korakov, dokler menstruacija ne preneha. Pričakujte izredno dobre rezultate po 3 do 4 ciklih menstruacije.

1. Korak

Stimulirate Lv 3 (Večje hitenje): S palcema pritisnite na akupresurno točko Lv 3 in masirajte med kostmi eno minuto. 

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Lv 3

2. Korak

Pritisnite točko Sp 4 (Dedek Vnuk): Dedek Vnuk točka je ena od najbolj pomembnih točk za lajšanje kakršnihkoli menstrualnih bolečin. Poiščite sklep, kjer palec sreča stopalo. Od sklepa premaknite prste za dva palca širine proti peti. Z zmernim pritiskom potisnite svoj prst tik pod kost. Držite eno minuto in globoko dihajte.

menstrualni krči menstrualni kči akupresura

3. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stran gležnjev, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Nežno masirate akupresurno točko s svojimi palci na notranji strani golenice v rahli udrtini.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

4. Korak

Pritisnite Sp 8 (Vrtenje Zemlje): Poiščite točko SP 8 in s palcem trdno pritisnite v to točko. Držite eno minuto in globoko dihajte. Ta točka je ena ključnih točk za lajšanje menstrualnih bolečin.

5. Korak

Pritisnite St 29 (Vračanja): Točka se nahaja en prst širine nad sramno kostjo dva prsta širine iz centra. Počasi pritisnite levo in desno točko s kazalci in držite eno minuto. Globoko dihajte v trebuh. To je odlična točka, ki blaži menstrualne bolečine.

6. Korak

Dodajte to točko k akupresurni terapiji, če so v menstrualni krvi strdki in je kri precej temna.

Pritisnite Sp 10 (Ocean Krvi): Pritisnite s palcem ali členkom kazalca v točko Sp 10. Držite trdno eno minuto. Ta točka odpravlja stagnacijo krvi.

sp 10 a Sp 10 b

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Angina pektoris – Akupresurne točke, ki lajšalo simptome angine pektoris

Angina pektoris

Angina pektoris oziroma bolečina v prsih je medicinski izraz za bolečino ali neprijeten občutek v prsih, ki je posledica bolezni koronarnih ali venčnih žil, ki oskrbujejo srce s kisikom (ateroskleroza). Ateroskleroza je začetna stopnja večine srčnih obolenj, zato nas bolečina v prsih (angina) opozarja na možnost različnih bolezni srca. Ker se pojavi v prsih oziroma zaradi mesta bolečine, ji pravimo kar angina pektoris (bolečina v prsih).

Bolečina se pojavi, kadar srčna mišica dobi premalo krvi oziroma kisika, kot ga potrebuje za normalno delovanje. To se lahko zgodi, če je ena ali več koronarnih ali venčnih arterij zožena. To privede do slabe prekrvavitve srca, čemur pravimo tudi ishemija.

Bolečina je pogost pojav tudi pri ljudeh z drugimi boleznimi srca, kot so bolezni zaklopk, zadebeljeni srčni mišici, ali pri visokem krvnem tlaku. Ko se pojavi bolečina, si je potrebno zastaviti več vprašanj. Kje se bolečina pojavlja, za kakšen tip bolečine gre, kam se širi, koliko časa traja, kaj jo sproži in kaj jo olajša. Treba je opredeliti tudi intenzivnost aktivnosti pri kateri se bolečina pojavlja.

Bolečina pri angini pektoris

Bolečino navadno sprožijo telesna aktivnost, čustveno vznemirjenje, nenadno povišanje krvnega tlaka, mraz ali preobilen obrok. Ljudje napad angine pektoris opisujejo kot ostro bolečino, pritisk in nelagodje, kot stiskajoč ali pekoč občutek v prsih, ki postopoma od prsnega koša začne sevati v druge dele telesa, v roke, vrat, čeljust in v trebušno votlino. Ženske bolj pogosto tožijo zaradi bolečine, ki seva v trebušni predel. Tipični napad angine pektoris traja od dve do 15 minut.

Dve vrsti angine pektoris

Kadar se bolečina pojavi predvideno, na primer po težjem telesnem naporu, ji pravijo stabilna angina pektoris. Kadar pa se pojavi nenadoma, brez nekega očitnega vzroka in traja več kot 15 minut, ali pa se pojavlja pogosteje, ji pravijo nestabilna angina. Pri nestabilni angini pektoris gre za zelo nevarno bolezen, ki zahteva nenehni zdravniški nadzor. Nestabilna angina je zelo pogosto znak, da se napoveduje srčni napad.

Stabilna angina pektoris

Pojavi se, kadar srce potrebuje več kisika. To pa se zgodi v primerih, ko srce doživi večji stres, na primer pri kajenju, po zaužitju težkega obroka, po težjem telesnem naporu, po močnih čustvih, jezi, strahu, lahko celo med sanjanjem, pa tudi pri nenadnih spremembah temperature in zračnega pritiska.

Napadi stabilne angine pektoris se navadno pojavijo med šesto uro zjutraj in poldnevom. Trajajo od dveh minut do 15 minut, olajšanje nastopi po zaužitju zdravila (nitroglicerin) in počitku. Bolečina pri napadu stabilne angine pektoris kaže na začasno zmanjšanje pretoka krvi skozi srce, ne pa tudi na poškodbe srca.

Nestabilna angina pektoris

Kadar se bolečina v prsih pojavi nenadoma, brez kakšnega posebnega vzroka, nepredvideno, tudi med mirovanjem in ne poneha po petnajstih minutah z zdravili ali brez njih, je to lahko znak nestabilne angine pektoris. Drugi znak nestabilne angine so močnejši in pogostejši napadi stabilne angine, ki se torej spremenijo v nestabilno. Nestabilna angina dostikrat nakazuje na poslabšanje oziroma napredovanje koronarne bolezni in je lahko smrtno nevarna. Del obloge na žili se lahko odlušči in s tem žilo še dodatno zamaši, tako v srce pride še manj krvi. Iz žilnih oblog lahko nastanejo krvni strdki, ki lahko povzročijo zamašitev žil in tako sprožijo napad nestabilne angine pektoris.

Akupresura

Akupresura lajša angino pektoris. S spodbujanjem akupresurnih točk na meridianu osrčnika, lahko izboljšamo pretok krvi in Qi-ja skozi srce in s tem lajšamo simptome angine pektoris. To akupresurno terapijo lahko izvajate tudi preventivno ali kadar začutite nastop bolečin v prsih. Zapomnite si, da če ste že doživeli prvo angino pektoris in še niste pod zdravniškim nadzorom, si nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Angina je skrb vzbujajoče stanje, ki ga ni vredno ignorirati. Študije kažejo, da ljudje, ki dobijo takojšnjo medicinsko oskrbo veliko hitreje okrevajo, kot ljudje, ki čakajo le nekaj ur kasneje.

Za takojšnje olajšanje bolečine angine pektoris pritisnite konico mezinca na roki (nad prvim členkom). V akupresuri preko mezinca teče meridian srca. S palcem in kazalcem trdno držite to točko. S pritiskom na konec mezinca se sprosti energija in pozornost se prenese od srca na mezinec. To tehniko lahko uporabite tudi v primeru srčnega napada. Pritisnete lahko tudi mezinec na nogi.

Akupresurne točke za angino pektoris

P 6Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, anksioznost, palpitacije in bolečine v zapestju, regulira Qi in kri na področju prsnega koša.

 Razcepljena vrata (P 4 Osrčnik)

Razcepljena vrata (P 4 Osrčnik)

Lokacija: Na notranji strani podlakti. Poiščite centralno točko med zapestjem in komolcem. Točka P4 se nahaja en palec širine pod to točko.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v prsnem košu, kašljanje in bruhanje krvi, krvavitve iz nosu, razdraženost, anksioznost, nespečnost, depresijo, strah, angino pektoris, palpitacije in aritmijo srca.

Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)Ocean Krvi ( Sp 10 –Vranica)

Lokacija: Dva palca širine nad vašim kolenom, na izboklini mišice.

Pozitivni učinki: Odpravlja stagnacijo krvi, neredne menstruacije in metroragijo (Neredna krvavitev iz maternice), anomerejo.

Akupresurna terapija za angino pektoris

1. Korak

Trdno pritisnite P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, dva in pol prsta širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomerni postopni pritisk na to akupresurno točko eno minuto. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je odlična točka za regulacija Qi-ja in Krvi v prsnem košu in glavna točka za lajšanje nelagodij v prsnem košu.

osrčnik 6 P 6 in TW 5

2. Korak

Pritisnite P 4 (Razcepljena vrata): To točko boste našli na notranji strani roke, en palec širine pod centrom podlakti. Pritisnite s kazalcem in držite eno minuto. Umirite se in umirjeno dihajte. To je odlična točka za lajšanje zelo močnih in akutnih bolečin v prsnem košu. V kitajski medicini se to točko uporablja tudi za odpravo palpitacij in aritmije.

p 4 a P 4 b

3. Korak

Pritisnite Sp 10 (Ocean Krvi): Pritisnite s palcem ali členkom kazalca v točko Sp 10. Držite trdno eno minuto. Ta točka odpravlja stagnacijo krvi.

 

Sp 10 (Ocean Krvi) Sp 10 b

Dodatna priporočila:

Nemastna dieta

Za zmanjšanje tveganja za nastanek angine pektoris kot tudi za nastanek drugih bolezni srca, zmanjšajte vnos maščobe.  Zmanjšanje vnosa maščob na 30 %  v dnevni prehrani ni dovolj. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki znižajo vnos maščob na samo 10 % v svoji prehrani, beležijo izredno izboljšanje. Povečajte dnevni vnos sveže zelenjave, sadja in pojejte več celih zrn, kot so polnozrnat riž in oves.

Zmanjšajte stres

Nenaden stres, ki je lahko posledica nenadnega napora ali čustvene razburjenosti lahko povzroči napad angine pektoris. Prakticirajte vsak dan neko obliko meditacije vsaj 15 do 20 minut. Ste vedeli, da na urgenci beležijo največ srčnih napadov v času, ko zapade prvi sneg. Ker se ljudje, ki so bili celo leto fizično neaktivni preveč naprezajo pri kidanju snega.

Telovadite

Kot je bilo povedano že zgoraj, se angina pektoris pojavi med fizičnim naporom, zato se ljudje zaradi strahu pogosto izogibajo vadbi. To je velika napaka, kar kaže tudi naslednja zgodba. Skupino resno bolnih srčnih bolnikov, ki so čakali na presaditev srca, so dali na vadbeni program, da bi jih okrepili za transplantacijo. Po nekaj mesecih vadbe, se je polovici bolnikov stanje tako izboljšalo, da niso potrebovali operacije.  Primerna oblika vadbe je bistvenega pomena za zdravo srce. Če imate srčne težave oziroma ste stari nad štirideset let in niste vajeni redne vadbe, se pred začetkom kakršnekoli vadbe posvetujte z zdravnikom.

Prenehajte kaditi

To je morda najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svoje srce. Raziskave so pokazale, da bolniki angine pektoris, ki prenehajo kaditi, zmanjšajo možnost za prezgodnjo smrt za več kot polovico.

Preizkusite zelišča

Cvetovi, listi in tudi plodovi gloga so v slovenskem ljudskem zdravilstvu dobro znana, priznana in uporabljana droga. Deluje kot antioksidant za srčna tkiva. To zelišče se uporablja tudi v kitajski medicini.

Preizkusite QiGong

QiGong je ena najboljših oblik vadbe za ljudi, ki imajo težave s srcem. Ker ni fizično naporna, jo lahko izvajajo tudi bolniki s srčnimi težavami kot tudi ljudje v pozni starosti. QiGong vsebuje tudi specifične vaje, ki lahko pomagajo okrepiti srce in izboljšajo kardiovaskularno kondicijo.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Anemija / Slabokrvnost – Akupresurne točke, ki odpravljajo anemijo

Anemija – Slabokrvnost

Anemija je stanje pri katerem je zmanjšano število eritrocitov ali koncentracija hemoglobina. Eritrociti vsebujejo hemoglobin, ki omogoča prenos kisika iz pljuč do drugih delov telesa. Kadar je v telesu pomanjkanje eritrocitov ali količina hemoglobina v njih, kri ne more transportirati dovolj kisika po telesu. Zaradi slabše oskrbe tkiv s kisikom se pojavijo različni simptomi: utrujenost, brezvoljnost, glavobol, slabša telesna kondicija, omotica, vrtoglavica, slab imunski sistem. Ker je kronična utrujenost pogosta spremljevalka hitrega življenjskega tempa, ljudje pogosto ne vedo, da je vzrok utrujenosti anemičnost. Zalo pogosto je vzrok za utrujenost organski. Zato nekaj besed o tem, kako prepoznati slabokrvnost ne bo odveč.

Tipi anemij:

Slabokrvnost je izredno pogosta predvsem pri pripadnicah nežnejšega spola. Vzrokov za nastanek anemij je lahko preko sto, najpogostejše štiri pa so:

Pomanjkanje železa

Anemija zaradi pomanjkanja železa je najpogostejša oblika anemije. Pojavi se, kadar telo ne more absorbirati dovolj železa, ki je glavna sestavina za tvorbo hemoglobina. To je po navadi problem neustrezne diete, večja verjetnost za nastank pa se razvije tudi pri ženskah zaradi obilnih menstruacij, pri nosečnicah in doječih materah.

Perniciozna anemija

Ta vrsta anemije je posledica nezadostne absorpcije vitamina B12 iz prehrane. B12 najpogosteje dobimo iz mesa, zato imajo večje tvegane za nastanek megaloblastne anemije vegetarijanci in vegani. Ta tip anemije lahko povzročijo tudi bolezni, ki onemogočajo absorpcijo kot so: rak želodca, razjede in bolezni tankega črevesja.

Megaloblastna anemija

Megaloblastna anemija je posledica pomanjkanja folne kisline. To je pogosto posledica prekomernega uživanja alkohola ali kadar s prehrano ne vnesemo dovolj folne kisline v telo.

Anemija zaradi bolezni kronične izgube krvi

Anemija, ki nastane zaradi kronične izgube krvi, je lahko posledica krvavitev iz hemoroidov, obilnih menstrualnih krvavitev, želodčne razjede itd.

Vzroki anemije

▪ Avtoimunske bolezni

▪ Izguba krvi, najpogosteje posledica težke menstruacije, poškodbe, operacije ali bolezni.

▪ Bolezni kostnega mozga

▪ Kronične bolezni

▪ Oširomašena prehrana (premalo vitamina B 12 in folne kisline)

▪ Zdravila, kot so antibiotiki, proti vnetna zdravila in zdravil proti koagulaciji.

▪ Hormonsko motnje

▪ Okužbe

▪ Dedne bolezni

▪ Slaba absorpcija

▪ Obdobja hitre rasti (puberteta, nosečnost)

Simptomi anemije

▪ Nenormalen apetit

▪ Angina

▪ Izguba apetita

▪ Težave s koncentracijo

▪ Vrtoglavica

▪ Utrujenost in šibkost

▪ Omedlevica

▪ Glavobol

▪ Razbijanje srca (palpitacija)

▪ Razdražljivost

▪ Ortostatska hipertenzija – nagel padec krvnega tlaka ob vstajanju iz ležečega v sedeči položaj

▪ Bleda koža

▪ Pordel / razpokan jezik

▪ Težko dihanje

Tradicionalna kitajska medicina o anemiji

Besedo anemija ne najdemo v starodavni kitajski medicinski literaturi. Manifestacije tega obolenja pa se povezujejo s pomanjkanjem hranil (klorozo) in  pomanjkanjem Qi-ja in Krvi. Po visceralni teoriji tradicionalne kitajske medicine Srce nadzoruje cirkulacijo, Vranica nadzira Kri in Jetra shranjujejo Kri. Anemija je tako tesno povezana z motnjami Srca, Jeter, Vranice in Ledvic.

Ko Jetra niso sposobna shraniti Kri, bo rezultat  tega lahko hemoptiza, krvavitev iz nosu in pretirana krvavitev med menstruacijo. Ker Vranica pomaga prebaviti hrano, absorbirati hranila in ustvariti Qi in Kri, bo pomanjkanje v Vranici povzročilo pomanjkanje Krvi in kronične krvavitve.

Kot skladišče vitalne energije in kontrolni center za proizvodno kostnega mozga, so Ledvice ključnega pomena za pravilno delovanje telesa. Če je esenca Ledvic izčrpana, kostni mozeg ne bo mogel proizvesti dovolj krvnih celic. Ko je premalo Janga v Ledvicah, le te ne more segreti in nahraniti notranjih organov, kar povzroči pomanjkanje v Srcu, Vranici in Jetrih. To posledično onemogoči regeneracijo krvi.

Akupresura lahko pomaga pri anemiji, vendar jo je potrebno kombinirati z dieto ali prehranskimi dopolnili za maksimalen učinek.

Akupresurne točke za anemijo

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo in kri, poveča absorpcijo hranil, izboljša prebavo, koristi sklepom in blaži utrujenost.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Močno regenerira celotno telo.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Deluje na Jetra, odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Viseči zvonec (Gb 39 - Žolčnik)Viseči zvonec (Gb 39 – Žolčnik)

Lokacija: Na zunanji strani noge, štiri prste širine nad centrom kosti gležnja.

Pozitivni učinki: Krepi tetive in kosti, aktivira meridian Žolčnika, odpravlja Veter-Vlago, lajša bolečine v vratu in lajša bolečine. Neguje kostni mozeg, da proizvede več rdečih krvnih celic.

Akupresurna terapija proti Anemičnosti

1. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To stabilizira in okrepi prebavni sistem.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

 

2. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) in

 

3. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

 

4. Korak

Pritisnite Gb 39 (Viseči zvonec): To akupresurno točko za stimuliranje proizvodnje krvi boste našli štiri prste nad centrom zunanjega dela gležnja, v rahli udrtini pred kito. Pritisnite s svojim palcem in držite eno minuto. Ob tem se sprostite in globoko dihajte.

Gb 39 a Gb 39 b

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture