Seneni nahod / alergija na cvetni prah

Seneni nahod – alergija na cvetni prah

Seneni nahod ali alergijski rinitis pomembno vpliva na kakovost življenja. Ta težava se lahko pojavlja le nekaj tednov ali mesecev v letu in jo povezujemo s cvetnim prahom oziroma cvetenjem. To je značilno za sezonski alergijski rinitis ali sezonski seneni nahod. Kadar se simptomi in znaki pojavljajo skozi vse leto, je seneni nahod povezan z alergeni doma ali v službi. Takrat govorimo o celoletnem alergijskem rinitisu ali celoletnem senenem nahodu.

Kaj ga povzroča?

Seneni nahod je posledica preobčutljivosti na alergene snovi iz okolja, ki jih človek vdihuje. Alergeni prizadenejo predvsem sluznice zgornjih dihalnih poti, nos, sinuse in oči. Nastopa lahko samostojno ali v kombinaciji z drugimi boleznimi, kot je astma. Število alergikov iz leta v leto narašča. Pogosteje se pojavlja v večjih mestih, kjer za simptomi senenega nahoda trpi že 10 % prebivalstva. Trend alergičnih obolenj pa še vedno raste.

Najbolj tipični simptomi in znaki za alergijski rinitis se pojavijo po izpostavitvi snovi (alergenu), ki povzroča preobčutljivost. Povzročitelji sezonskega senenega nahoda v spomladanskem času so večinoma pelodi dreves in trav. V poletnem času alergije povzročajo pelodi plevelov in zeli (ambrozija, navadni pelin, trpotec), v jesenskem času pa predvsem pelodi plevelov in plesni. Celoletni alergični rinitis običajno povzročajo alergeni, kot so hišni prah in hišne pršice, prhljaj in živalska dlaka, perje in spore plesni.

Kakšni so značilni simptomi?

▪ voden izcedek iz nosu,

▪ zamašen nos,

▪ kihanje,

▪ srbenje nosu,

▪ vnete in srbeče oči

Simptomi alergijskega rinitisa so podobni simptomov navadnega prehlada, le da težave trajajo dlje in se sezonsko ponavljajo. Pri sezonskem senenem nahodu telesna temperatura navadno ni povišana in ni glavobola, nos je zamašen le redko, je pa zelo pogosto prisotno srbenje v nosu in voden izcedek iz nosu, kihanje ter srbeče in vnete oči. Simptomi se pojavijo nenadoma in trajajo ves čas izpostavitve alergenu, ki povzroča preobčutljivost. Simptomi so bolj pogosti čez dan.

Tradicionalna kitajska medicina o senenem nahodu

Kitajska medicina verjame, da je telo sestavljeno iz energetski kanalov (meridianov), ki tečejo skozi telo. Kadarkoli je v katerem od teh kanalov blokada ali energija ne teče prosto, v telesu nastanejo težave.

Po kitajski medicini je alergijski rinitis posledica vdora zunanjih patogenih elementov Mraza, Vetra in Vročine, ki ga spremlja pomanjkanje Qi energije Pljuč in včasih stanje poslabša še pomanjkanje v Vranici in Ledvicah. Ko kitajska medicina govori o patogenem elementu Vetra, imajo v mislih vse kar lahko pride v telo na vetru, se pravi tudi alergeni, ki vstopijo v telo in sprožijo alergeno reakcijo.

Pomanjkanje Qi-ja Pljuč

Pomakanje energije Pljuč je lahko posledica genetike, kronične bolezni dihal ali pomanjkanja fizične aktivnosti. Na Qi Pljuč vplivajo tudi čustva kot je žalost. Po kitajski medicini naj bi ljudje s pomanjkanjem Qi-ja Pljuč, pogosto imeli tudi nizek zaščitni Qi (Wei Qi) in so zato dovzetni na eksterni patogen Vetra. V prevodu bi to pomenilo, da ljudje, ki imajo šibka pljuča, imajo zelo pogosto tudi šibak imunski sistem in zato pogosto zbolijo za prehladi. Simptomi se kažejo kot mentalna utrujenost, apatija, potenje ob minimalnem naporu in pogosti prehladi.

Pomanjkanje Qi-ja Vranice

Po kitajski medicini na delovanje Vranice vplivajo skrbi, pretirano mišljenje, slabe prehranske navade in uživanje hrane, ki povzroča »vlago« in »sluz« v telesu. Hrana, ki lahko obremenjuje prebavni sistem je mastna, pečena, pekoča, hladna, pretirano sladka hrana in alkohol. Cigaretni dim lahko prav tako draži nosne prehode in pripomore k senenemu nahodu.

Pomanjkanje Ledvic

Pomakanje Ledvic je lahko posledica dednih faktorjev, kronične bolezni, staranja, izčrpanosti in nenadnega strahu. Kadar je stanje posledica dednih faktorjev, se alergijske reakcije pojavijo že v zgodnjem otroštvu. Ker so Ledvice po kitajski medicini izvor predrojstvenega Qi-ja v telesu, lahko pomanjkanje v Ledvicah vpliva na delovanje zaščitnega Qi-ja pljuč. To stanje se pogosto pojavi pri ljudeh, ki tudi trpijo za astmo ali ekcemom.

Akupresura

Postopek zdravljenja

Idealen čas za zdravljenje sezonskega alergijskega rinitisa s pomočjo akupresure je vsaj en mesec preden se simptomi običajno začnejo. Vendar lahko akupresuro uporabljate za lajšanje simptomov, ko ti že nastopijo.

Akupresurne točke za seneni nahod

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Prednosti: Ta akupresurna tička blaži vse vrste alergij, kot so: glavoboli, seneni nahod, kihanje in srbenje.

Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša prehlad, zastoj sinusov, prednje glavobole, utrujene oči in bolečine v sinusih.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh straneh hrbtenice na mišici.

Prednosti: Blaži alergijske reakcije, kot so utrujenost, glavobol in otečene oči.

Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo)Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo)

Lokacija: Na obeh licih, na zunanji strni nosnic.

Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje.

St 3Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Lajša zamašen nos, zamašenost glave, pekoče oči, utrujene oči in očesni pritisk.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino in Vlago. Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost, ki je pogosta posledica artritičnih bolečin.

Akupresurna terapija za seneni nahod

1. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki. To točko lahko stimulirate samostojno kadarkoli, kadar želite olajšati seneni nahod ali odmašiti sinuse.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

2. Korak

Trdno pritisnite B 2 (Vrtanje bambusa) skupaj z B 10(Nebesni steber): Postavite levo roko na obe B 2 točki, blizu mostu nosu, tako da palec pritisne levo stran in kazalec desno stran. Pritisnite v rahlo udrtino na zgornji notranji strani očesne jamice. Z desno roko primete zadnjo stran vratu, tako da prsti primejo na levi strani in spodnja stran dlani na desni strani. Stisnite vratne mišice. Zaprite oči in držite te točke vsaj eno minuto.

B 2 Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

3. Korak

Nežno pritisnite Li 20 (Dobrodošel parfum) skupaj s St 3 (Obrazna lepota): Nežno pritisnite pod ličnice, poleg nosu. Usmerite pritisk navzgor. Globoko dihajte, ko držite te točke.

Če imate dovolj časa uporabite še naslednji dve točki.

St 3 in LI 20 Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

4. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

5. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To stabilizira in okrepi prebavni sistem.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

Dodatna priporočila

Veliko simptomov senenega nahoda lahko odpravimo ali olajšamo s pravilno prehrano. Poskušajte v svojo prehrano vključiti naslednja živila:

česenČesen pomaga zmanjšati izločanje nosne sluznice. Pojejte vsaj en surov strok česna na dan. Lahko ga tudi nasekljate in vmešate v drugo hrano.

 

 

KorenjeHrana, ki je bogata z beta karotenom, kot so oranžno sadje in zelenjava zmanjšuje simptome senenega nahoda.

 

 

algeTemno zelena živila so koristna, saj naravno izločajo toksine iz telesa. Morske alge so še posebej koristne saj vsebujejo veliko mineralov.

 

 

 Aromaterapija

Preizkusite tradicionalna eterična olja, ki pomirjajo telo in um, kot so sivka in kamilica. Ta olja se lahko uporabljajo tudi pri masaži.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Putika / Protin – Odpravite putiko s pomočjo akupresure

Putika – Protin

Putika ali protin (urični artritis) je presnovna bolezen, ki ljudi tare že tisočletja. Putika je obolenje, za katero je značilno odlaganje kristalov sečne kisline v sklepe in druga tkiva v telesu, kar pogosto povzroča hude bolečine. Vnetje sklepa se pojavi pri nekaterih ljudeh, ki imajo stalno visok nivo sečne kisline v krvi. Ni še povsem jasno, zakaj se protin pojavi le pri nekaterih osebah.

Putika se v Sloveniji pojavi pri dveh od tisočih moških. Pri polovici primerov, je za to krivo prekomerno uživanje alkohola. Bolezen je med moškimi bolj pogosta. Pojavi se med 30. in 50. letom starosti. Ženske praviloma lahko zbolijo za to boleznijo šele po menopavzi. Povišana ravan sečne kisline v krvi še ne pomeni, da se bo pojavila tudi putika, saj je zvišana raven sečne kisline v krvi 10x bolj pogosta kot protin.

Vzroki za nastanek putike

Vzroki za nastanek putike so lahko prirojene presnovne motnje, povečana tvorba ali zmanjšano izločanje sečne kisline, kar je lahko posledica zdravil ali drugih bolezni. Kaže se z motnjo v presnovi purinov, to so snovi, ki se nahajajo v jedrih vseh celic. Purini so posebne, v naravi zelo številne organske spojine. Značilna predstavnika sta kofein in ksanten (ta se nahaja v pravih čajih). Največ purinov je v hrani živalskega izvora, predvsem v drobovini. Del purinov v telesu in večino tistih, ki jih vanj vnašamo s hrano, se spreminjajo v kristale sečne kisline, ki jih iz telesa izločajo ledvice (75%) in črevesje (25%).

Pri protinskem napadu se kristali sečne kisline nalagajo v sklep in druga tkiva. Bele krvne celice ali levkociti skušajo odstraniti kristale na ta način, da jih pogoltnejo. To je za celice usodno, saj razpadejo in s tem v telo spustijo različne snovi, ki sprožijo sklepno vnetje ali artritis. Vnetje se samodejno umiri  v enem do dveh tednih, tj. brez zdravil. Z nesteroidnimi antirevmatiki se vnetje praviloma umiri že v nekaj dneh. Tveganje za razvoj  kronične oblike putike je zvečano pri ljudeh, ki jemljejo odvajala za vodo ali druga zdravila (acetilsalicilna kislina in ciklosporin,), ki zmanjšujejo izločanje urata s sečem. Bolj pogosto se pojavlja pri tistih, ki uživajo veliko alkohola in pri tistih, ki zdravil za zniževanje sečne kisline v krvi ne jemljejo ali jih ne prenašajo.

Simptomi putike

Nastanek putike poteka v različnih fazah. Najprej se pojavi zvišana raven sečne kisline v krvi, kar lahko traja tudi 20 let brez vidnih simptomov (asimptomatska hiperurikemija). Nato se pojavi prvi napad protina ali akutni urični artritis. Na začetku se po navadi vname le en sklep, najpogosteje je to osnovni sklep palca na nogi. Pri akutnem napadu protina se pojavita sklepna oteklina in nenadna bolečina. Sklepna bolečina je najhujša nekaj ur po nastanku sklepnega vnetja.

Kaj jo sproži

Sprožijo jo lahko okoliščine, ki vplivajo na raven sečne kisline v krvi. Najpogostejši vzrok napada so blagi ali hudi prekrški v prehrani ali pa preveč popitega alkohola, mastnega mesa ali drobovine. Vzrok so lahko tudi poškodbe, okužbe, hujši stresi, operacije, stradanje ali jemanje nekaterih zdravil.

Tradicionalna kitajska medicina o putiki

Kitajska medicina  uvršča klinične značilnosti putike kot so pogosti napadi oteklin, rdečina, vročina in bolečine v sklepih in nepravilno gibanje sklepov v kategorijo »Bi-Sindroma«. Bi-Sindrom je posledica kombiniranega vdora patogenih elementov Vetra, Mraza in Vlage. Ti patogeni elementi vstopajo v  telo preko rok in nog, kar vodi do stagnacije vitalne energije (Qi) in zmanjšanega pretoka Krvi. Putika je zato obstruktivna bolezen. Kitajska medicina pravi, da je putika najpogosteje posledica treh vzrokov.

Pomankanje Ledvic

Znano je, da se sečna kislina izloča predvsem preko ledvic. V kitajski medicini je sistem Ledvice kompleksen in vključuje ledvice, meridian Ledvic in Mehurja in številne druge funkcije. Ljudje s putiko, ki je posledica pomankanja Ledvic imajo simptome pogostega uriniranja ali edem; vse indikacije da sistem Ledvic ne deluje optimalno.

Pomakanje Qi-ja v Vranici

Notranja Vlaga je pogost vzrok Pomankanja Qi-ja v Vranici po kitajski medicini. Pri putiki je pogosto prisoten vzorec Vlažne Vročine, ki se kaže v obliki vnetij, zatekanja, rdečice in pogostimi napadi bolečine. Energetski sistem Vranice je v kitajski medicini povezan s prebavo in kako telo porabi hrano. To je lahko povezano s tem, da je telo nezmožno obdelati hrane bogate s purini.

Stagnacija Qi-ja v jetrih

V kitajski medicini energetski sistem Jeter nadzoruje tetive, zato kakršnakoli bolezen, ki prizadene sklepe, kaže na neravnovesje v Jetrih. V primeru putike Qi energija v Jetrih stagnira, se segreje in se kombinira s patogenimi elementi Vlage. To povzroči, da se v telesu začne nabirati Vlažna sluz. Pomislite kako se omaka, ki jo grejemo na ognju začne gostiti; ta proces je podoben procesu, ki se dogaja znotraj telesa. Včasih lahko traja 6-8 mesecev da se umiri energijo Jeter.

Akupresura

Akupresura deluje tako, da zmanjša bolečine, vnetja in v telesu vzpostavlja ravnovesje (s pomočjo simulacije meridiana Jeter in Ledvic). Glede na to, da putiko spremlja bolečina, vnetja in podrto ravnovesje v telesu, je jasno zakaj je akupresura lahko tako učinkovita za lajšanje teh simptomov.

Glavni cilj akupresure je hitro in učinkovito lajšanje bolečine med napadom putike. Akupresura sprošča naravne zaviralce bolečin v telo. Stimulacija akupresurnih točk pošlje signale preko živčnega sistema v možgane, kjer se sprostijo snovi kot so endorfini, noradrenalin in enkefalin, ki učinkovito zavirajo signale bolečine. B-endorfin je naravni opiat, ki nastaja v telesu in je 10-100 krat močnejši od morfija. Ko se sprosti po telesu kroži nekaj ur.

Cilj akupresure je tudi zdravljenje putike, tako da se poveča pretok krvi v telesu. To je pomembno zato, ker vse kar telo potrebuje, da se pozdravi, se nahaja v krvi kot npr. kisik, encimi, imunske snovi, hormoni, analgetiki (zdravila proti bolečinam) in  snovi proti vnetjem. Obnoviti prost pretok krvi je ključnega pomena za zdravljenje putike. Ko se staramo se pretok v telesu zmanjšuje. Nanj lahko tudi vpliva travma, poškodbe, bolezni in čustva. Akupresura spodbuja pretok krvi in širi žile, spodbuja notranje zdravilne procese, sprošča skrajšane in zategle mišice, kar sprosti pritisk na sklepe in živce. Zamašuje stres.  Zadnje raziskave kažejo na to, da akupresura sprošča oksitocin, hormon, ki regulira parasimpatično živčevje.

Akupresuro nikoli ne izvajamo na otečenih in vnetih sklepih. Uporablja se jo na splošnih akupresurnih točkah.

Akupresurne točke za putiko

Goreča dolina (K2 – Ledvice)Goreča dolina (K2 – Ledvice)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer se kost nožnega palca sreča s peto.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz meridiana. Odstranjuje otekanje in bolečine v stopalu.

LV 4Srednji pečat (Lv 4 – Jetra)

Lokacija: Če dvignete nožne prste v zrak, se ob gležnju izboči kita. Ta točka se nahaja ob tej kiti na notranji strani stopala v vdrtini sklepa.

Pozitivni učinki: Uravnava pretok Qi-ja v jetrih  in Spodnjem Grelcu. Odstranjuje Vlago iz telesa. Lajša hernijo in bolečine v trebuhu.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (Sp 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v stopalu, bolečine v peti, mrzle noge, odrevenelost nog, glivice na nohtih.

Kovinski hrib (Sp 5 – Vranica)Kovinski hrib (Sp 5 – Vranica)

Lokacija: Ta točka se nahaja prst širine stran od točke Lv 4 in proti notranji strani stopala.

Pozitivni učinki: Okrepi vranico, odstranjuje Vlago, odpravlja Bi -Sindrom kosti, bolečine tetiv, bolečine v sklepih, bolečine na notranji strani stegna.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu še posebno v meridianu Vranice, Jeter in Ledvic. Neguje Vranico, odpravlja stagnacijo v spodnjih delih telesa. Obnavlja Kri in Qi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odpravlja Bi-Sindrom (otekanje) v kolenu in zapestju. Odpravlja bolečine v nogah in kolenu, utrujenost, omotico in splošno oslabelost, ter krepi tonus mišic po celem telesu.

Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)

Lokacija: Ta točka se nahaja na stiku med drugim in tretjim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino iz telesa. Regulira črevesje. Odstranjuje Vlažno Vročino. Umirja um. Lajša zaprtje, krvavitve iz dlesni, bolečine v želodcu. 

Akupresura terapija za putiko

1. Korak

Pritisnite K 2 (Goreča dolina): S palcem pritisnite na točko K2, ki se nahaja na notranji strani stopalnega loka, kjer se kost palca sreča s peto. Če pritisnete na ta predel morate  začutiti sklep. Pritisnite in držite eno minuto nato zamenjajte nogi in stimulirajte še na drugi strani.K 2

2. Korak

Pritisnite Lv 4 (Srednji pečat): Če dvignete nožne prste navzgor, se ob gležnju izboči kita. Lv 4 se nahaja ob tej kiti v rahli udrtini. S prsti oprimite gleženj in s palcem pritisnite v to točko. Držite eno minuto in  nato ponovite vajo na drugi nogi.Lv 4

3. Korak

Trdno pritisnite Sp 4 (Dedek in vnuk): Postavite palce na stopalni lok, tako da je vaša desna roka na desni nogi in leva roka na levi nogi. S palci na loku stopala premikate prste naprej in nazaj, dokler ne začutite mišico, ki izotopi. Pritisnite to mišico za eno minuto.

menstrualni krči menstrualni kči akupresura

4. Korak

Pritisnite Sp 5 (Kovinski hrib): To točko boste našli en prst širine stran od točke Lv 4. Če nagnete stopalo na zunanji rob stopala, se bo na tem predelu ustvarila rahla udrtina. Stimulirajte to točko eno minuto in ob tem globoko dihajte. Nato zamenjate nogi in stimulirate točko še na drugi nogi.

 Sp 5

5. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Držite eno minuto in globoko dihajte.  Nato zamenjate nogi.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

6. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prste pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate  s peto eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

7. Korak

Pritisnite v St 44 (Notranje dvorišče): S palcem pritisnite v V kot med obema prstoma na nogi. Držite eno minuto in globoko dihajte.

 St 44Dieta

Izogibajte se prehrani, ki je bogata s purini. Purine najdemo v mesnih izdelkih, kruhu in testeninah iz bele (prečiščene) moke, sardinah,rakih, slanikih, kaviarju, skuši, postrvi, polenovki,  dagnjah, ostrigah, lososu, tuni, vahnji, pokrovačah, rdečemu mesu (govedina, jagnjetina), jetrih, svinjini, mesnih omakah, leči, grahu, fižolu, cvetači, špinači, beluših, gobah, ovseni kaši, arašidih, ocvrtem krompirju, bonbonih, pecivu, keksih, pijačah in sokovih z umetnimi sledili, alkoholu in pivskemu kvasu. Seznam je kar precej dolg. Kadar se ne morete povsem odreči tej hrani vsaj zmanjšajte njen vnos.

Potrebno bo tudi poskrbeti, da bodo ledvica čimbolj učinkovito izločala sečno kislino. To boste najlažje stori tako, da zmanjšate vnos alkohola, kave, čaja, saj vsi delujejo močno diuretično. To namreč povzroči, da telo pospešeno izloča vodo, s čimer se zmanjša sposobnost ledvic, da učinkovito izločajo sečno kislino.

Ob tem je priporočljivo dnevno zaužiti 1,5 – 2 litra vode (filtrirane ali demineralizirane), ter kozarec do dva sveže stisnjenega soka iz ekološko pridelane zelenjave ali sadja.

Pomoč iz narave

Kopriva uspešno znižuje raven sečne kisline v teslu, zato je priporočljivo, da jo uživajte čim več in na različne načine (v sveži v solati, v obliki čaja, sveže stisnjen sok,…).

Pri putiki je izredno pomembno nemoteno delovanje prebave in zdrava črevesna flora. Zdrava črevesna flora je pogoj za učinkovito presnavljanje hranilnih snovi iz hrane ter obenem izločanje presežnih strupov, kot je sečna kislina. Uživajte uravnoteženo hrano in se redno gibajte. Zelo učinkovito zdravilo za putiko je tudi sirotka. Ko napade putike uspešno odpravite, se priporoča vsaj dvakrat letno opraviti temeljito razstrupljanje telesa, saj s tem še dodatno okrepite ledvice in črevesje, da lažje izločajo presežne strupe iz telesa.

Putika sodi med eno najbolj milih oblik artritisa, ki se dobro odzove na spremembo življenjskega sloga. Ob tem je vredno imeti v mislih, da vse, kar podpira zdravo črevesno floro in pomaga telesu izločati strupnine, preprečuje tudi številne druge pogoste težave in bolezni.   

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Predmenstrualni sindrom (PMS) in menstrualne težave

Predmenstrualni sindrom (PMS) in menstrualne težave

Predmenstrualni sindrom (PMS) označuje cikličen pojav določenih motenj v menstrualnem ciklu. Za njim naj bi trpelo od 30% do 80% žensk (v blažji ali srednje naporni obliki). Vsaj 5 % teh žensk ima tako močne težave, da morajo svoje urnike prilagoditi PMS-u. Te ženske čutijo močno potrtost, šibkost, razdraženost in omedlevico. Nekatere ženske lahko zapadejo tudi v depresijo.

Vendar dejstvo je, da ni potrebno, da trpite za PMS-om. Več kot 70-80% ženk, ki trpijo za različnimi menstrualnimi težavami, ima nezdrave življenjske navade, kot je slaba prehrana in premalo gibanja. S spremembo nekaterih navad lahko spremenite svoje življenje!

Kaj je predmenstrualni sindrom (PMS)?

Predmenstrualni sindrom je povezan z menstrualnim ciklusom in se navadno pojavi kak teden, včasih celo dva pred menstruacijo. Po navadi se PMS zaključi z nastopom menstruacije, vendar lahko traja celo med njo. Za njim trpijo ženske v svoji rodni dobi, torej ženske, ki imajo menstruacijo. Vsaka ženska doživlja PMS na svoj način. Nekatere ženske ga občutijo kot razdražljivost in občutljivost, spet druge kot čustveno labilnost z velikimi razlikami v nihanju razpoloženja. En trenutek so vesele, naslednji trenutek planejo v jok. Poleg razpoloženjskih motenj se pojavijo tudi fizični simptomi, kot so: napihnjenost, teža v spodnjem predelu trebuha, bolečine v križu, pojavijo se mozolji in pogosto je prisotna neustavljiva lakota po ogljikovih hidratih.

Do tega pojava pride zaradi hormonskih sprememb. PMS je odziv vašega telesa na spreminjajoče se ravni hormonov. Ta nihanja so povezana z menstrualnim ciklusom. Kljub temu se strokovnjaki še niso zedinili glede vzroka. Tako med drugim menijo, da so del predmenstrualnega sindroma tudi kemijske spremembe v možganih, na katere lahko vpliva tudi prehrana. Zato lahko s pravilno dieto uspešno nadzorujete težave, ki vam jih povzroča PMS. Neravnovesje hormonov, prevelika količina estrogena in neravnovesje progesterona so glavni vzrok za nastanek predmenstrualnega sindroma.

PMS simptomi:

▪ občutljivost prsi

▪ napihnjenost

▪ pridobivanje teže

▪ bolečine v križu in hrbtu

▪ bolečine v mišicah

▪ glavobol in migrene

▪ slabost

▪ driska ali zaprtost

▪ lakota

▪ jok brez pojasnila

▪ depresija, žalost

▪ razdražljivost

▪ neodločnost

▪ težave s koncentracijo

▪ pomakanje libida

▪ nihanje razpoloženja

Tradicionalna kitajska medicina o PMS

Iz pogleda kitajske medicine Jetra (ne samo organ, ampak tudi celoten meridian in njegova energija)  sprožijo menstrualni cikel. Zato je najpogostejši vzrok PMS simptomov disharmonija v meridianu Jeter in stagnacija Qi-j Jeter, ki ga pogosto spremlja pomanjkanje Jin energije Jeter. Akupresurne točke opisne v nadaljevanju, bodo pomagale ne glede na to, kaj je izvor specifičnih simptomov. Priporoča se, da točke stimulirate preventivno nekajkrat na teden, ko imate čas. Uporabljajo se lahko tudi za lajšanje simptomov, ki že nastopijo.

Akupresura je zelo učinkovita pri odpravi PMS težav in tudi drugih menstrualnih težav, vendar sama po sebi ne more odpraviti vseh simptomov. Redna vadba, preprosta sprememba diete in uporaba nekaterih zelišč bo zelo pomagala pri odpravi PMS težav. Kljub temu se lahko zgodi, da nikoli ne boste odpravili vseh nelagodij. Vendar, če boste sledili priporočilom v tem članku, lahko vaše mesečne težave postanejo stvar preteklosti.  Vse te točke lahko uporabite pred menstruacijo za PMS težave, kot tudi med menstruacijo za lajšanje menstrualnih težav.

Akupresurne točke za lajšanje predmenstrualnega sindroma

SP 12 in 13Deroča vrata (Sp 12 – Vranica)

Dvorec Koča (Sp 13 – Vranica)

Ti točki sta zelo pomembni za lajšanje težav  povezanih z menstruacijo.

Lokacija: V predelu medenice, sredi gube, kjer se noga pridruži trupu.

Pozitivni učinki: Odpravlja menstrualne krče in nelagodje v trebuhu.

Križne točkeKrižne točke (B 34– B 35 – Žolčnik)

Lokacija: Akupresurne točke na križni kosti (velika koščena površina na dnu hrbtenice).

Pozitivni učinki: Lajšajo menstrualne krče, bolečine v hrbtu in porodne bolečine. Pomagajo sprostiti maternico in lajšajo bolečine v predelu medenice.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Lajša PMS, menstrualne krče, reproduktivne težave, nepravilen izcedek iz nožnice, neredne menstruacije in zaprtje, ki povečuje menstrualne bolečine.

Vrata izvora (CV 4)Vrata izvora (CV 4)

Lokacija: Štiri prste širine pod popkom.

Prednosti: Lajša menstrualne krče, reproduktivne težave, nepravilen izcedek iz nožnice, neredne menstruacije in inkontinenco.

b 48Maternica in Vitalnost (B 48 – Mehur)

Lokacija: En do dva prsta stran od trtice, na sredini med vrhom medenice in spodnjim delom zadnjice.

Pozitivni učinki: Lajša napetosti v medenici, PMS, menstrualne krče in urološke težave.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Še posebno se priporoča stimulacija te točke za zdravje maternice. Lajša zadrževanja vode, menstrualne krče, nepravilen izcedek iz nožnice in bolečine v spolovilih.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (Sp 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša menstrualne krče in menstrualne bolečine, napihnjenost, želodčne bolečine, zaprtje, grižo, bruhanje in drisko.

Akupresurna terapija za PMS in menstrualne težave

Izvajajte te akupresurne tehnike za samopomoč v tihem in prijetnem okolju.

Za najboljše rezultate izvajajte terapijo dva ali tri krat na dan v tednu pred menstruacijo in enkrat na dan preostale dni v mesecu. Ta rutina ima tri pozicije: Najprej se ulezite na trebuh za delo na predelu vaših dimelj, nato lezite na hrbet za delo na vaši zadnjici in spodnjem delu hrbtenice, in tretjič, sedite za delo na dveh pomembnih točkah na notranji strani nog, da ponovno vzpostavi ravnovesje reproduktivnega sistem.

1. Korak

Pritisnite Sp 12 (Deroča vrata) in Sp 13 (Dvorec Koča): Lezite plosko na trebuh in postavite roki pod svoje telo, tako da sta pesti pod dimljami, zaprte dlani gledajo navzgor. Postavite čelo ali brado na tla, karkoli vam je bolj udobno. Postavite nogi skupaj. Vdihnite in dvignite stegna od tal. Globoko dihajte v svoj trebuh z nogami v zraku trideset sekund. Nato počasi spustite nogi na tla, postavite roki ob telo, obrnite glavo v stran in udobno ležite še dve minuti.

Počasi se obrnite na hrbet.

Sp 12 in Sp 13a

2. Korak

Masirajta B 34-B 35: Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Uležite se na hrbet za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na tla. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico, levo in desno za spodbujanje teh križnih točk. To sprošča predel medenice in maternico. Nato potisnite roki bolj proti notranjosti hrbtenice. Če najdete še posebej občutljivo točko, držite roki na tem območju vsaj eno minuto. Poskusite to vajo tudi s koleni tik ob trebuhu in nogami v zraku. Imejte roki pod ritnicami, ko se zibate levo in desno. Ko mine še ena minuta iztegnite nogi in položite roki na trebuh, medtem, ko globoko dihate. Pustite, da se telo popolnoma sprosti.

 Križnica

3. Korak

Postopoma pritisnite CV 4 (Vrata izvora) in CV 6 (Ocean energije): Položite blazinice prstov leve roke nad center trebuha tik nad sramno kostjo (CV 4). Postavite blazinice prstov desne roke v center med popkom in sramno kostjo (CV 6). Dihajte globoko v svoj trebuh, medtem pa s prsti pritisnite en do dva prsta širine v trebuh in držite dve minuti. Nato se popolnoma sprostite in počivajte tako dolgo, kot želite.

 Cv 4 in cv 6

4. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Če imate PMS ali menstrualne krče, bo ta točka verjetno zelo občutljiva. Držite eno minuto in globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

5. Korak

Trdno pritisnite Sp 4 (Dedek in vnuk): Postavite palce na stopalni lok, tako da je vaša desna roka na desni nogi in leva roka na levi nogi. S palci na loku stopala premikate prste naprej in nazaj, dokler ne začutite mišico, ki izotopi. Pritisnite to mišico za eno minuto.

menstrualni krči menstrualni kči akupresura

Dodatni nasveti za lajšanje menstrualnih in predmenstrualnih težav

▪ Kamilični čaj lajšanja PMS in menstrualne krče; blaži, pomirja in sprošča sistem.

▪ Čaj iz korenine svežega ingverja je tudi odlično sredstvo za menstrualne krče. Korenino ingverja dobite v večini večjih trgovin. Narežite ingver na trakove in kuhajte v vodi petnajst minut. Po okusu dodajte malo medu in mleka. Privoščite si skodelico ali dve.

▪ Uporabljajo vročo steklenico vode, grelno blazno ali vročo brisačo na ledvenem delu hrbta. Telo pokrite s toplo odejo.

▪ Uporabljajte gorčični obliž na trebuh. Zmešajte 1/5 zmletih gorčičnih semen s 4/5 pšenične moke. Premešamo s toplo vodo, da nastane dovolj gosta pasta, ki jo razmažete na gazo. Nato postavite gazo na spodnji predel trebuha. Pustite delovati, dokler ne segreje trebuha. Po odstranitvi gorčičnega obliža lezite in se pokrite.

▪ Vroče ali hladne terapije lahko tudi lajšajo menstrualno napetost. Toplota iz savne ali kopeli povečuje tok menstruacije, hlad jo zmanjšuje.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Povečana prostata / Prostatistis – Akupresurna terapija, ki zmanjšujejo povečano prostato

Povečana prostata – Prostatistis

Prostata je za oreh velika žleza, ki se nahaja pod mehurjem med mošnjo in zadnjikom. Proizvaja in izloča mlečno tekočino, ki spremlja spermo, jo izolira in ščiti na poti po materničnem vratu. Na načine, ki pa jih še ne razumemo povsem dobro, tudi komunicira z materničnim vratom, da se  ta sprosti in dovoli spermi vstop. Prostata obdaja sečnico, cev, ki prenaša urin od mehurja do penisa.

Prostata ima torej pomembno vlogo pri spolnosti, vendar zaradi njene občutljivosti, povzroča tudi številne moške tegobe, ki pa se s staranjem le povečujejo. Prostata ima zato pomembno vlogo pri vplivu na kakovost življenja v poznejšem življenjskem obdobju. 

Povečana prostata

Povečana prostata je najpogostejši problem prostate. Prav pri vseh moških začnejo pod vplivom moškega spolnega hormona testosterona določene celice v prostati nabrekati, kar vodi do povečanja prostate. Ta proces imenujemo benigna hiperplazija prostate. Koliko se bo prostata pri posamezniku povečala, ne moremo predvideti. Po 50 letu ima težave s povečano prostato 50-60 % moških, pri 80. letu pa že skoraj vsi. Povečana žleza stisne sečnico, kar zmanjša pretok urina. Moški mora zaradi tega pogosto večkrat vstati sredi noči in urinirati, pretok urina je pogosto počasen, se težko prične ali pa urin uhaja po kapljicah po koncu uriniranja. Potreba po uriniranju se lahko pojavi tudi nenadno in bolj pogosto.

Telo se temu najprej prilagodi tako, da se mišice mehurja odebelijo in okrepijo ter iztisnejo seč skozi zoženo sečnico z močnejšim krčenjem, vendar ta pritisk  bolj draži stene sečnega mehurja, kar lahko vodi do težav kot so nočno mokrenje in kasneje tudi mokrenje čez dan.

Drugi razlogi za povečanje prostate

Povečana prostata ali benigna hiperplazija je pogosto prisotna pri moških, ki imajo prekomerno telesno težo, povečan krvni tlak, povišan holesterol ali sladkorno bolezen. Alkohol in kajenje te težave ne povzroča, kljub temu vemo, da lahko zaužitje večje količine alkohola pri bolnikih z že odkrito povečano prostato, to privede do akutne zapore seča. Težava je lahko tudi dedna.

Prostatitis –  Vnetje prostate

Prostatitis je skupno ime za simptome, ki jih povzroča vnetje prostate oz. so temu podobni. To pomeni, da se pojavijo podobni simptomi, kot pri vnetju prostate, vendar prostata dejansko ni vneta. Prostatitis se za razliko od povečane prostate lahko pojavlja tudi pri mlajših moških. Povzroča ga povraten tok urina v prostato, predvsem ob fizičnem naporu, kar imenujemo tudi kemijsko vnetje ali bakterijska okužba. Bolj podrobno prostatitis delimo v tri skupine.

Akutni bakterijski prostatitis

Že samo ime nam pove da vnetje povzroča bakterijska okužba. Znaki bakterijskega prostatitisa so bolečine v spodnjem delu trebuha, pojavi se lahko mokrenje, bolj pogosto uriniranje, ki je lahko boleče in pekoče, boleč izliv semena in izredna občutljivost prostate. Pojavijo se lahko simptomi kot so povišana telesna temperatura in mrzlica. Zdravnik bo to stanje zdravil z antibiotiki, analgetiki, protivnetnimi sredstvi in odvajali. Pomagajo vam lahko tudi tople kopeli.

Kronični bakterijski prostatitis

Kronični bakterijski prostatitis se navadno razvije iz akutnega, posebej če ga nikoli povsem ne pozdravimo. Bolnik načeloma nima vročine, lahko pa čuti  rahlo napetost ali pritisk v presredku, bolečine v križu in pojavijo se lahko težave pri spolnem življenju. Če ste torej bolehali za akutnim bakterijskim prostatitisom in čutite naštete simptome, potem ne odlašajte z obiskom zdravnika, da pregleda vašo spermo in urin.

Ne bakterijski prostatitis

Ne bakterijski prostatitis je po simptomih enak bakterijskemu, vendar ne moremo jasno sklepati na izvor teh simptomov. Za diagnozo mora bolečina trajati vsaj tri mesece. Ugotovijo ga tako, da se izključi vse  ostale možne vzroke (npr. akutni bakterijski prostatitis). Takšno obolenje je pogostejše pri mlajših in spolno aktivnih moških, ki so že imeli uretritis. Predvideva se, da se povzročitelj prenaša s spolnimi stiki. Zdravljenje tega tipa je zaradi neznanega povzročitelja težje. Večinoma poskušajo najti antimikrobno snov, ki učinkuje.

Prostadinija

Prostadinija je stanje, ki ima večino znakov in simptome prostatitisa, vendar ni dokazov, da gre za vnetje. Ker tudi večinoma ne gre za vnetje, se tega stanja ne zdravi z antibiotiki.

Vzroki prostatitisa

Poglavitni vzroki za vnetje prostate so tudi premalo gibanja, neredni spolni odnosi, spolni odnosi z različnimi partnerji, pogosto sedenje v avtomobilu, pogosta vnetja in nenadzorovano jemanje nekaterih zdravil.

Zelo pogost problem, ki pa ne bo tema tega članka, je tudi rak prostate, ki prizadene 1 od 8 moških. Ni treba posebej poudarjati s tako visokim odstotkom moških s temi problemi, da je dobro, da prostato po 50 letu redno pregledujete tako z digitalnim / rektalnim pregledom, kot tudi z PSA testom.

Tradicionalna kitajska medicina o povečani prostati

Tradicionalna kitajska medicina povezuje povečano prostato z vlažno vročino in pomankanjem energije Ledvic. Po 40 letu se vitalna energija v Ledvicah zmanjša, kar povzroči neravnovesje v spolnih hormonih. Ta proces tudi zmanjša moško spolno energijo, kar učinkuje na delovanje prostate in prost pretok na tem področju. Skozi zgodovino so moški na Kitajskem, da bi nadomestili upad delovanja prostate, redno uporabljali akupunkturo in akupresuro. Da bi povečali učinke akupunkture ali akupresure so tudi redno uporabljali zelišča, kot so He Shou Wu in druge zeliščne formule za obnovo esence Ledvic. Esenca Ledvic neguje prostato. Ko je prostata revitalizirana, je sposobna samoregulacije in ohranjanja pravilnega ravnovesja med rastjo in ne-rastjo.  

Akupresurne točke za težave s prostato

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu še posebno v meridianu Vranice, Jeter in Ledvic. Neguje Vranico, odpravlja stagnacijo v spodnjih delih telesa. Obnavlja Kri in Qi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Še posebno v kombinaciji z Sp 6 revitalizira celotno telo. Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost.

CV 3Centralni steber (CV 3 – Ren Mai)

Lokacija: Pet prstov širine pod popkom.

Pozitivni učinki: Ta točka specifično odpravlja disfunkcijo mehurja.

B 28Shu Mehurja (B 28 – Mehur)

Lokacija: Ta točka se nahaja na križnici. Iz središča križnice, približno dva palca širine na vsako stran.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v kolku, menstrualne krče, zastajanje urina, reproduktivne težave in vnetje mehurja. To je glavna točka mehurja.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Meridian Jeter se vije okoli reproduktivnih organov in stimulira pretok Qi-ja-  življenjske energije v in okoli prostate, kar pomaga pri obnovitvi njenega normalnega delovanja.

Akupresurna terapija za opravo težav s prostato

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Držite eno minuto in globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Postopoma pritisnite CV 3 (Centralni steber): Položite blazinice obeh rok pet prstov širine pod popek. Dihajte globoko v svoj trebuh, medtem pa s prsti pritisnite en do dva prsta širine v trebuh in držite eno minuto. Akupresuri lahko dodate rahlo krožno masažo s prsti. Morda je dobro, da pred tem izpraznite svoj mehur.

CV 3

4. Korak

Pritisnite ali masiranje B 23 (Shu Mehurja): Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Če se lahko udobno uležete na hrbet za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na tla. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico, levo in desno za spodbujanje te točke na križnici. S to masažo boste stimulirali tudi druge pozitivne akupresurne točke na križnici.

B 23a b 23 b 24

5. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Dodatni nasveti

Saw PalmettoZelišča

Zelišče Saw Palmetto (Serenoa repensv- Mala žaga) je palma nizke rasti in je avtohtona rastlina jugovzhodnega območja severne Amerike. Njene jagode pozitivno vplivajo na izboljšanje stanja pri težavah z uriniranjem. Saw Palmetto se uporablja  za zdravljenje benigne hiperplazije prostate (povečana prostata).

Rezultat iskanja slik za Stinging NettleLahko preizkusite tudi Stinging Nettle (pekoča kopriva), lokalno zelišče za zdravljenje simptomov povečane prostate. Številne raziskave so pokazale, da je to odlična rešitev za zdravljenje zastajanja urina v sečnem mehurju zaradi povečane prostate.

Zelo učinkovita naj bi bila bučna semena. Že zelo dolgo se za lajšanje in zmanjševanje simptomov povečane prostate, uporabljajo na območjih vzhodne Evrope. Molekule v bučnem olju zavirajo razmnoževanje celic prostate in s tem onemogočijo njeno rast.

Rezultat iskanja slik za old people walkingGibajte se

Tako kot za skoraj vsako bolezensko stanje, je gibanje ključnega pomena. Raziskave so pokazale, da imajo moški, ki so fizično aktivni veliko manj težav kot tisti, ki niso. Kot osnova se priporoča vsakodnevna hitra hoja vsaj 30 minut. Za bolj aktivne se priporoča plavanje in tek. Če ste bili že nekaj časa neaktivni, se pred začetkom kakršnekoli nove vadbe posvetujte z zdravnikom.

uriniranjeKo vas tišči pojdite

Ne zadržujte v sebi urina. Zadrževanje obremeni prostato.

 

 

Rezultat iskanja slik za stand up from chairVstanite iz svoje zadnjice

Sedenje ustvarja pritisk na zadnjico. Če veliko sedite (vozite avto, sedite za mizo), večkrat vstanite in hodite okoli.  

 

trans maščobeZmanjšajte vnos maščobe

Hrana bogata z maščobo povečuje možnost za nastanek raka prostate, kot tudi bolezni srca in drugih tipov raka. Zato omejite vnos slabih maščobe. Raziskave kažejo da diete, ki vključujejo samo 10% maščobe v dnevnem jedilniku, dobesedno eliminirajo bolezni srca in raka.  Vegetarijanska ali skoraj-vegetarijanska prehrana, z veliko svežega sadja in zelenjave ter veliko polnozrnatih živil kot so riž in oves  in le malo piščanca, rib ali purana, je idealna  dieta z nizko vsebnostjo maščob in visoko vsebnostjo vlaknin.

multivitaminVitamin A, C in E

Poizkusite z prehranskimi dodatki, kadar vaša prehrana ni dovolj bogata z svežo zelenjavo in sadjem.

 

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Acupuncture.com: http://www.acupuncture.com/newsletters/m_nov05/main3.htm

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Porod – Akupresurne točke, ki olajšajo porod in zmanjšajo bolečine

Porod

Porod vsaka ženska doživlja na svoj način. Nekatere se ga pretirano bojijo, druge ga doživijo kot nekaj povsem vsakdanjega.

Akupresura izredno zmanjša stres in bolečino poroda brez kakršnihkoli stranskih učinkov in drog. Napetost in utrujenost po navadi stopnjuje bolečine poroda – bolj kot se upirate bolečini, močnejša postane – sproščenost je ključna za lažji porod.

Akupresura z globokim dihanjem sprosti mišično napetost in pomaga sprostiti telo. S stimulacijo regeneracijskih akupresurnih točk, opisanih v nadaljevanju, lahko okrepite telesne funkcije in se bolje pripravite na porod. Obstajajo tudi akupresurne točke, ki jih lahko uporabite po porodu, da zmanjšate bolečine v mišicah in lažje dojenje.

Sodelovanje pri samo-oskrbi med porodom, krepi samozavest in zmanjšuje anksioznost, ki je pogosta pri porodu. Morda najlepša stvar akupresure med porodom je, globlja povezanost s svojim telesom in vašim otrokom. Akupresura je neinvazivna in nima nobenih stranskih učinkov tako kot na primer protibolečinske droge. Akupresuro lahko med porodom izvaja tudi vaš partner in s tem pri porodu aktivno sodeluje.

Pozor: Vedno pokličite zdravnika, ko se porod začne in pojdite v bolnišnico.

Tradicionalna kitajska medicina ob porodu

Obstaja več načinov, kako lahko razumemo porod iz pogleda kitajske medicine. Tako kot vse aktivnosti v življenju, porod sproži v ženskem telesu spremembe. Na energetskem nivoju to pomeni, da Qi energija začne teči v nasprotno smer.

Med nosečnostjo mati nosi otroka v sebi s pomočjo Qi-ja Vranice. Vsi ostali organi se morejo prilagoditi tej spremembi. Med porodom je pomembno, da začne Qi teči navzdol. Tako psihološki kot tudi fizični faktorji lahko to blokirajo.

Akupresura

Akupresurne točke opisane v nadaljevanju so uporabile že mnoge ženske med porodom, večina od njih je bila z rezultati izredno zadovoljna. Te akupresurne točke ženske uporabljajo že 2000 let in se še vedno uporabljajo, ker resnično delujejo.

Neposreden pritisk na akupresurne točke med porodom bo naravno zmanjšal nivo bolečine in ženski omogočil bolj prijetno izkušnjo. Akupresura uporablja iste točke, kot se navadno uporabljajo v akupunkturi. Na primer akupresurna točka GB 21 (Ramenski vodnjak) se klasično uporablja, zaradi njenega učinka na spuščanje energije (Qi) v telesu. To akupresurna točka pospeši oziroma sproži porod.

Druge akupresurne točke so izbrane, ker  so sodobna empirična opazovanja dokazala, da so učinkovite. Na primer, akupresurna točka K 1 (Brbotajoči vrelec) umiri um in telo, kar je še posebno blagodejno za ženske, ki se poroda bojijo ali pa so imele v preteklosti težak porod.

Pozor: Najbolj močne analgetične akupresurne točke, ki se uporabljajo med porodom, se NE SMEJO! stimulirati med nosečnostjo, saj lahko sprožijo spontani splav. Vendar se jih lahko povsem varno uporabi med porodom.

Akupresurne točke za porod

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)

Pozor: Pazite, da pritisk na to točko izvedete postopno. Ne začnite z močnim pritiskom.

Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice.

Pozitivni učinki: Spušča Qi energijo telesa. Lajša frustracijo, razdražljivost, utrujenost, napetost v rami in živčnost.

Križne točkeKrižne točke (B 34– B 35 – Mehur)

Lokacija: Akupresurne točke na križni kosti (veliko koščena površina na dnu hrbtenice)

Pozitivni učinki: Lajšajo menstrualne krče, bolečine v hrbtu in porodne bolečine. Pomagajo sprostiti maternico in lajšajo bolečine v predelu medenice.

 Združena dolina - Hoku (Li 4)

Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke. LI 4 se sme stimulirati, ko se porod že začne.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša porodne bolečine, zaprtje, glavobol, zobobol, bolečine v rami in artritis.

K 3Večji potok (K 3 – Ledvice)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti. Stimulirate jo lahko ob porodu.

Lokacija: V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Pozitivni učinki: Krepi imunski sistem; razbremenjuje utrujenost, odpravlja otekle noge in bolečine v gležnju. Lajša porodne bolečine,otečene noge, utrujenost, bolečine v gležnju, bolečine v hrbtu in širi maternični vrat.

Vstop v notranjost (B 67 - Mehur)Vstop v notranjost (B 67 – Mehur)

Lokacija: Na zunanji strani mezinca na nogi, ob vznožju nohta.

Pozitivni učinki: Uporablja se za težke porode in ko je otrok v maternici narobe obrnjen.

Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)

Lokacija: Na podplatu med obema blazinicama.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive in omedlevico in krče, sprosti telo in um.

Akupresurna terapija za lažji porod

Sledečo rutino lahko izvajate leže ali sede. Morda vam bo lažje stimulirati akupresurne točke v sedečem položaju. Koncertirajte se na globoke vdihe in izdihe. To akupresurno terapijo lahko na vas izvaja partner, prijatelj ali porodni asistent. Sledite lahko vsem korakom ali pa samo nekaterim.

1. Korak

Pritisnite na GB 21 (Ramenski vodnjak): Ukrivite prste in blazinice sredincev položite na GB 21. Pritisnite direktno v napetost ramen, vendar naj bo pritisk postopen. Globoko dihajte in stimulirate akupresurni točki eno minuto.Gb 21a2. Korak

Pritisnite ali masiranje B 34-B 35: Pritisnite te točk za porod. Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Če se lahko udobno uleže na hrbet  za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na posteljo. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico levo in desno za spodbujanje teh križnih točk. To sprošča predel medenice in spodbuja vaše širjenje matričnega vratu. Alternatino lahko te točke stimulirate tudi s palci v sedečem položaju.B 34 -353. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

 Li 4 4. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Trdno držite eno minuto, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

 K 35. Korak

Spodbujanje B 67 (Vstop v notranjost): Uporabite noht kazalca in nežno pritisnite B 67 na zunaj nohta mezinca na nogi. Spodbujanje vsako stran trideset sekund.

 B 67

6.Korak

Pririite K 1 (Brbotajoči vrelec): Uporabite svoj palec in pritisnite na akupresurno točko K 1 na spodnji strani stopal. Držite eno minuto, nato zamenjate nogi in pritisnite še na drugo K 1 točko.

 K 1

 Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Pljučnica – Akupresurne točke, ki lajšajo pljučnico

Pljučnica

Okužbe dihal so bolj pogoste kot okužbe kateregakoli drugega organa ali organskega sistema. So najpogostejši vzrok za izostanka iz šole in dela. Velika večina bolezni gre sicer na račun okužbe zgornjih dihal, vendar pa okužbe pljuč (pljučnica, pljučna tuberkuloza, pljučni absces, …) še vedno predstavljajo velik delež obolenj in spadajo med najpogostejše neposredne vzroke smrti.

 Kljub relativno nezapleteni diagnostiki in sodobnemu zdravljenju z antibiotiki, je pljučnica še vedno zelo resna bolezen, saj je na petem mestu vzrokov smrti, med boleznimi zaradi okužbe pa celo na prvem.

Pljučnica je vnetje drobnih pljučnih mešičkov (alveolov). Vnetje povzroča, da se v alveole izločata gnoj in tekočina. Zaradi tega kisik veliko težje prehaja skozi stene teh pljučnih mešičkov v kri. To je tudi razlog, zakaj je v času obolenja težje dihati. Vnetje se običajno razširi le na del pljučnega tkiva, pri hujših oblikah pljučnice pa v obe pljučni krili. Pljučnica je skoraj vedno posledica okužbe z določenim mikroorganizmom. Največkrat so to bakterije, lahko pa tudi virusi, glive ali paraziti.  Pri nas je najpogostejši krivec bakterija pnevmokok. Mikrobi pridejo v pljuča prek zgornjih dihal, tako da jih vdihnemo, lahko pa v pljuča pridejo tudi po krvi iz vnetnih žarišč drugod v telesu ali iz zgornjih dihal, ki so poseljena z bakterijami.

Bolj pogosto se lahko pojavlja pri bolnikih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo ali pljučnim rakom.  Včasih je lahko tudi posledica poslabšanja drugih bolezni, kot je oslovski kašelj ali norice. Najbolj ogrožena skupina so dojenčki, starostniki, bolniki s kroničnimi obolenji, na primer s sladkorno ali srčno boleznijo. Pljučnica je pogostejša tudi pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom. Prav tako je pogostejša pri kadilcih, alkoholikih in pri podhranjenih ljudeh.

Kateri znaki kažejo na možnost pljučnice?

Tipični simptomi pljučnice so vročina, mrzlica, kašelj, ki je lahko suh ali z sluzastim izcedkom. Bolnik lahko čuti bolečino ali tiščanje po eni strani pljučnega koša, kar nakazuje na to, da je nadražena tudi pljučna ovojnica – plevra. Dihanje je hitrejše, oteženo in bolj plitko. Pri starostnikih so pogosto v ospredju znaki, ki niso neposredno povezani z dihali: zmedenost, šibkost, slabost, bruhanje in vročina. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi je znak lahko poslabšanje osnovne bolezni. Kadarkoli se pojavijo ti zanki, je potrebno obiskati osebnega zdravnika.

Poznamo različne tipe pljučnic:

Bakterijska pljučnica

Bakterijska pljučnica se običajno začne s simptomi povišane telesne temperature, včasih celo preko 38 °C,  kašljanjem, oteženim dihanjem, prekomernim potenjem, mrzlico, bolečinami v prsih, glavobolom, bolečinami v mišicah in  splošno utrujenostjo. Ko opazimo naštete simptome moramo nujno obiskati zdravnika, to še posebej velja za starostnike, ljudi, ki se zdravijo za rakom s kemoterapijo ali jemljejo kortikosteroide, kadilce in odvisnike od alkohola ali drog. Zdravljenje je odvisno od povzročitelja pljučnice. Pri bakterijski pljučnici se običajno predpisuje antibiotik, tablete proti vročini, veliko tekočine in počitek v postelji.

Atipična pljučnica 

Atipična pljučnica  je diagnoza s katero  se opisuje obliko pljučnice z »atipičnim« povzročiteljem, na primer z  mikoplazmo, legionelo ali klamidijo. Bolniki so običajno mladostniki in odrasli, mlajši od 40 let. Temu obolenju so bolj podvržene aktivne osebe, ki živijo in delajo v večjih skupnostih, šolah, društvih, zaporih itd. Atipična pljučnica je zelo nalezljiva bolezen. Prenaša se preko izločkov iz nosu in žrela okužene osebe, posebno če obolela oseba kašlja ali smrka. Bolj pogosto se pojavlja ob koncu poletnih mesecev in  v začetku jeseni. Običajno je milejše oblike. Zdravimo jo  s pomočjo antibiotikov.

Virusna pljučnica

Virusna pljučnica navadno ni nevarna, vendar še vedno lahko ogroža življenje zelo starih in zelo mladih bolnikov in tistih, ki imajo oslabljen imunski sistem. Najpogostejši virusi, ki povzročajo pljučnico, so: virus gripe (influence), respiratorni sincicijski virus, virusi iz skupine herpes,  in virusi navadnega prehlada. Najpogostejši bolezenski simptomi so: rahla vročina, izkašljevanje sluzastega izcedka, utrujenost in bolečine v mišicah. V nasprotju z bakterijsko pljučnico, ki poteka zelo hitro in burno, bolniki z virusno pljučnico zaradi milejših simptomov zdravniško pomoč poiščejo kasneje, šele po več dneh, včasih celo tednih. Načeloma naj velja, da obiščete zdravnika vedno, kadar imate dolgotrajen kašelj, oteženo dihanje že pri manjših naporih, bolečinah v prsnem košu, šibkosti, izkašljevanju krvi, zmanjšanem teku in bruhanju. Ker gre za virusno okužbo, zdravila za ta tip pljučnice ni. Človek mora počivati, uživati veliko tekočine, lahko hrano in počakati, da imunski sistem sam odstrani virus iz sistema.

Glivična pljučnica

Glivična pljučnica se pojavlja zelo redko. Bolj pogosta je pri posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom zaradi AIDSa, imunosupresorjev ali drugih zdravstvenih problemov. Najpogosteje so vzrok glive Histoplasma capsulatum, blastomyces, Cryptococcus neoformans, Pneumocystis jiroveci in Coccidioides immitis. Histoplazmoza je najpogostejša v porečju Misisipija, kokcidioidomikoza pa na jugozahodu severne Amerike. Glivične okužbe so od zadnje polovice 20. stoletja bolj pogoste zaradi množičnega potovanja po svetu. Da bi se v Sloveniji okužili s tem tipom pljučnice je zelo mala verjetnost. Če je dokazani povzročitelj  pljučnice gliva, se tovrstna okužba zdravi z antimikotikom (zdravilom proti glivični okužbi).

Akupresura proti pljučnici

Zapomnite si, da je akupresura le komplementarna terapija in ne nadomestna terapija. Lahko jo brez težav izvajate ob napotkih, ki vam jih je predpisal vaš zdravnik. Z redno akupresuro boste lahko občutno zmanjšali trajanje te okužbe dihal.

Akupresurne točke

Center moči (CV 12 – Ren Mai)Center moči (CV 12 – Ren Mai)

Pozor: Ne pritiskajte na to točko globoko, če imate kako resno bolezen. Tudi če niste bolni, je bolje, da te točke ne držite več kot dve minuti. Stimulirate le na prazen želodec.

Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

Pozitivni učinki: Odpravlja Vlago in Sluz v telesu. Okrepi želodec in vranico. Lajša kolcanje, trebušne krče, prebavne motnje, zgago, zaprtje, slabost, čustveni stres in glavobol. Umiri um.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša vse oblike bolečin. Lajša kakršnakoli vnetja, ki so prisotna v telesu.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino, hladi Kri, odstranjuje Vlago, uravnava Qi in Kri, aktivira meridian, lajša srbečico. Lajša artritične bolečine, še posebej v komolcu in rami.

Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)Zlomljeno zaporedje (Lu 7 – Pljuča)

Lokacija: To točko boste našli, če sledite zunanji strani palca dva prsta širine pod zapestjem v vdrtini med dvema tetivama.

Pozitivni učinki: Regulira Jin v telesu, lajša gripo in prehlad, pljučnico, kašelj, boleče grlo, mrzlico, vročino, zaprtje nosa, glavobol in trd vrat.

Lv 14Ciklična vrata (Lv 14 – Jetra)

Lokacija: Pood prsno bradavico, dva do tri prste proti centru telesa, med šestim in sedmim rebrom.

Pozitivni učinki: Harmonizira Jetra in Želodec, uravnava Qi Jeter, premika Kri.

B 13Qi Vrata (St 13 – Želodec)

Lokacija: V sredini ključnice, točno pod ključnico.

Pozitivni učniki: : Spušča uporniški Qi in razbremeni prsi. Lajša kašelj in astmo, bolečine in zastoje v prsih.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odpravlja utrujenost, omotico in splošno oslabelost ter krepi tonus mišic po celem telesu.

Razvejan Jarek (Tw 6 – Trojni grelec)Razvejan Jarek (Tw 6 – Trojni grelec)

Lokacija: Na zgornji strani podlaktnice, tri prste širine nad gubo zapestja med obema kostema.

Pozitivni učinki: Regulira Qi, odstranjuje Vročino v glavi, odstranjuje Veter, pripomore k boljšemu delovanju Pljuč in Debelemu črevesju.

Akupresurna terapija za lajšanje pljučnice

1. Korak

Postopno pritisnite na CV 12 (Center moči): Položite vse svoje prste med popek in spodnji del prsnice. Počasi povečujte pritisk pod kotom navzgor in proti centru hrbtenice. Globoko dihajte, ko držite to točko eno minuto. Ta točka okrepi želodec in prebavni sistem čemur v kitajski medicini pravijo srednji trojni grelec. To je glavni vir energije in mora dobro delovati, če želite obnoviti vitalnost in moč.

Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca. Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

2. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

3. Korak

Pritisnite na LI 11 (Ukrivljen ribnik): Upognite roko in s sredincem pritisnite na zunanjem delu gube komolca. Pritiskajte eno minuto in hkrati izvajate globoko dihanje. Zamenjate roki in pritisnite LI 11 še na drugi strani.

Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca. Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Opravlja vročino, zaprtje, težave s prebavo. To je izredno učinkovita akupresurna točka za zdravje debelega črevesja.

4. Korak

Pritisnite Lu 7 (Zlomljeno zaporedje): Z dlanmi formirajte črko V med palcem in drugim prstom. Z blazinicami prstov oprimite zapestje. Palec položite nekje dva prsta širine pod zapestje na zunanji strani dlani v vdolbino med dvema kitama. Držite eno minuto, nato zamenjajte roki.  Na tem mestu ni veliko tkiva med kožo in kostjo, zato ne pretiravajte s pritiskom.

 lu 7

5. Korak

Pritisnite na obe Lv 14 (Ciklična vrata) točki hkrati: Poiščite točki Li 14 pod vsako bradavico, dva do tri preste širine navznoter, med 6. in 7. vretencem. S sredinci obeh rok držite ti točki eno minuto in ob tem poskušajte sproščeno dihati.

 Lv 14

6. Korak

Pritisnite na obe St 13 (Qi Vrata) točki hkrati: Poiščite središče ključnice na vsaki strani. Pritisnite tik ob ključnico na obeh straneh z sredincema. Držite eno minuto in poskušajte sproščeno dihati.

B 13 Astma B 13 Astma 2

7. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogi. Če nočete vstati lahko to točko stimulirate tudi s prsti.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

8. Korak

 Pritisnite na točo Tw 6 (Razvejan Jarek). To točko boste našli tri prste širine nad zapestjem, med obema kostema.  Pristanite v to točko s palcem in držite eno minuto. Nato ponovite vajo še na drugi roki.

Tw 6 Tw 6

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

 

Nosečnost – Odpravite težave med nosečnostjo z akupresuro

Nosečnost – Težave med nosečnostjo

Nič ni bolj naravno kot nosečnost in za mnoge ženske je nosečnost čudovit čas, ki mine brez težav. Za nekatere bodoče matere pa to veselje spremljajo številne težave, kot so bolečine v hrbtu, zaprtost, zadrževanje vode, visok pritisk, krči v nogah, krčne žile, slabost, občutljive prsi in utrujenost. Najlažji način, da se izognete težavam med nosečnostjo je, da živite zdrav življenjski slog že dolgo pred spočetjem otroka. Redna vadba, hranljiva prehrana, meditacija proti stresu, bogato duhovno življenje, okolje brez cigaretnega dima, zmerno oz. (ne) pitje alkohola, bo bila odlična predispozicija za zdravo nosečnost.

Glavni vir težav je, da nosečnost izredno obremeni telo. V jeziku tradicionalne kitajske medicine nošenje in hranjenje zarodka v maternici zahteva veliko telesne energije (Qi-ja) in vitalne energije. Že od samega začetka nerojeni otrok potrebuje ogromne količine hranil in energije, ki bi bili drugače na voljo ženski. Ta odtok energetskih rezerv je lahko še posebej stresen za ženske, ki so konstitucijsko šibke ali pa imajo sindrom pomanjkanja. Kakršnakoli šibkost ali pomajanje znotraj telesa bo med nosečnostjo povzročilo utrujenost in druge težave omenjene zgoraj. Pomanjkanje energije lahko povzroči tudi splav.

Glavni način za zdravljenje vseh teh težav je, da se neguje fundamentalni Qi telesa. To se primarno doseže z dviganjem Qi-ja Vranice, saj meridian Vranice skrbi za energijo celotnega sistema.

Akupresura za specifične težave v nosečnosti

Med nosečnostjo se znotraj ženskega telesa dogodi veliko sprememb. V različnih obdobjih nosečnosti se pojavijo specifični simptomi. Na primer rast zarodka poveča pritiska na mehur. To sproži potrebo po pogostem uriniranju. Te močne fiziološke spremembe se lahko harmonizirajo s stimulacijo specifičnih akupresurnih točk. Obstajajo točke, ki uravnajo hormonski sistem in točke, ki lajšajo jutranjo slabost, bolečine v spodnjem križu, otečene gležnje in utrujenost. V prvem trimesečju so najpogostejši občutki nelagodja občutljive prsi, slabost in utrujenost. Ker so akupresurne točke za občutljive prsi iste kot akupresurne točke za pomoč pri dojenju, si preberite članek Akupresura za dojenje. Za odpravo jutranje slabosti trdno pritisnite točko P 6 Notranja vrata na notranji strani zapestja. Več o odpravi slabosti si lahko preberete v članku Akupresura proti slabosti. Za spopad z utrujenostjo stimulirate Ocean Vitalnosti B 23 in B 47 na zadnji strani hrbta. Masirajte ledveni del hrbta, dokler ne ustvarite toplote s pomočjo trenja; ali zavite nekaj brisač v rolo in jih položite pod hrbet in se nato nanje nežno uležite. Te točke so odlične za lajšanje utrujenosti in bolečin v križu med nosečnostjo. Akupresurne točke na dimljah lajšajo trebušne bolečine, prebavne motnje napihnjenost in težave z dihanjem, ki jih povzroča zarodek s pritiskanjem na trebušno prepono. Te točke Sp 12 Deroča vrat in Sp 13 Dvorec Koča se nahajajo v predelu medenice, kjer se noge združijo s trupom. Vitalne točke maternice (opisane spodaj) lajšajo napetost v medenici in križu, področja, ki se pogosto zamašijo med nosečnostjo, porodom ali po porodu.

Opozorilo: Tradicionalno je uporaba akupunkturnih igel med nosečnostjo prepovedana, ker močna stimulacija akupunkturnih točk lahko spodbudi krčenje maternice in s tem poveča možnost splava. Akupresura se smatra za varno, vendar naj bo pritisk na akupresurne točke blag. Pred uporabo se posvetujte z zdravnikom, da se prepriča, da ni kakšne kontraindikacije za njihovo uporabo.

Akupresurne točke, ki jih NE smete stimulirati med nosečnostjo: Li 4 Združena dolina, K 3 Večji potok in Sp 6 Prehod treh Jinov.

 

Akupresurne točke za stimulacijo med nosečnostjo

Sp 3Vrhovna belina (Sp 3 – Vranica)

Sp 3 se smatra za »izvorno točko« meridiana Vranice. Ta točka revitalizira Vranico, ki nato neguje celotno telo. Ena od funkcij Qi-ja Vranice je, da »drži stvari pokonci«. Kakršenkoli padec ali prolaps v telesu se smatra kot stanje, ko »Vranica ne drži pokonci«. Splav spada v to kategorijo, kot tudi hemoroidi in krčne žile. Sp 3 skupaj z naslednjo točko St 36 krepi Qi Vranice.

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer je nožni palec povezan s stopalom.

Pozitivni učinki: Okrepi vranico, stimulira um, krepi pozornost, odstranjuje »mentalno vlago« (glavo v oblakih).

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

To je najmočnejša točka na telesu za negovanje in revitalizacijo Qi-ja in Krvi. Po legendi naj bi vojaki v starodavni Kitajski uporabljali to akupresurno točko za premagovanje fizičnih naporov, podhranjenosti in utrujenosti. Morda niste vojak, je pa nosečnost vsekakor lahko utrujajoča. Ta točka vam  bo pomaga ohraniti moč in zdravje.

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, koristi sklepom in blaži utrujenost, ki je pogosta posledica artritičnih bolečin.

Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 - Mehur), Prednosti: Blaži akne, ekcem in modrice na telesu.Ocean vitalnosti (B 23 in B 47 – Mehur)

Pozor: Če imate šibek hrbet, je to področje lahko zelo občutljivo. Nekaj minut statičnega in blagega pritiska, namesto močnega, bo delovalo zelo zdravilno. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če imate kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete zdravniški nasvet.

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Lajša poporodne težave, bolečine v križu, utrujenost, reproduktivne težave, nepravilen izcedek iz nožnice.

Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur)Maternica in Vitalnost (B 54 – Mehur)

Lokacija: En do dva prsta stran od trtice, na sredini med vrhom medenice in spodnjim delom zadnjice.

Pozitivni učinki: Lajša napetosti v medenici kot tudi zaprtje, urološke težave, išias, bolečine v spodnjem predelu hrbta, bolečine v kolku med nosečnostjo.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Razbremeni naslednje težave med nosečnostjo: stres, izčrpanost, nespečnost, zastoje v glavi, otrdel vrat in otečene oči.

Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai)Morje spokojnosti (CV 17  – Ren Mai)

 Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti.

Pozitivni učinki: Lajša živčnost, anksioznost, napetost v prsih, tesnobo, depresijo, histerijo in čustveno neravnovesje med nosečnostjo.

P 6Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Lajša nelagodja med nosečnostjo in po porodu, slabost, nespečnost, anksioznost in prebavne motnje.

Prednosti: Uravnava ščitnico, poveča lesk kože in blaži izpuščaje.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Ureja neravnovesje žlez med nosečnostjo, lajša seneni nahod, glavobol in prebavne motnje.

 SP 12 in 13Deroča vrata (Sp 12 – Vranica)

Dvorec Koča (Sp 13 – Vranica)

Ti dve točki, so učinkoviti za sprostitev nelagodja v trebuhu med nosečnostjo.

Lokacija: V predelu medenice, sredi gube, kjer se noga pridruži trupu.

Pozitivni učinki: Te točke so še posebej dobre za lajšanje impotence, menstrualnih krčev, in težav s trebuhom.

Akupresurna terapija za nosečnice

1. Korak

Stimulirajte Sp 3 (Vrhovna belina): Pritisnite s palcem na notranjo stran stopala, kjer je nožni palec povezan s stopalom. Držite lahko akupresurno točko Sp 36 na obeh nogah hkrati. Držite eno minuto in medtem globoko dihajte.

vranica 3

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s pestmi: Postavite pesti na zunanjo stran nog pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustavite toplote. 

St 363. Korak

Valjajte se preko območja B 54 (Maternica in Vitalnost): Položite roki pod svojo zadnjico (dlani navzdol) ob vznožje hrbtenice. Zaprite oči in naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, medtem ko zibate kolena levo in desno dve minuti. Prestavljajte roki zaradi udobja in zato da omogočite stimulacijo različnih delov zadnjice.

B 54

4. Korak

Pritisnite B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Uporabite tesno zvite nogavice ali naredite pesti, tako da členki gledajo navzgor. Dvignite medenico navzgor, tako da se ritnici dvigneta od tal in postavite nogavici ali pesti pod spodnji del hrbta. Počasi spustite ritnici na tla in se sprostite. Globoko dihajte eno minuto. Nato ponovno dvignite ritnici in odstranite nogavici ali pasti, položite roki ob telo in spustite ritnici na tla. Počivajte v tem položaju še eno minuto.

b 23

5. Korak

Pritisnite na točki B 10 (Nebesni steber): Še vedno ležite na tleh. Ukrivite prste in zataknite konice prstov za mišici na vratu. Z rokami na tleh pritisnite s prsti, tako da dvignete mišice vratu in globoko dihajte eno minuto.

b 10

6. Korak

Trdno pritisnite P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, dva in pol prsta širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomeren pritisk eno minuto. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je kraljeva točka za odpravljanje slabosti.

p 6 b

7. Korak

Pritisnite GV 24.5 (Tretje oko) in CV 17 (Morje spokojnosti) skupaj: Položite sredinec desne roke med obrvi. Uporabite prste leve roke in jih položite v udrtino na svoji prsnici. Zaprite oči in obrnite oči navzgor medtem, ko si prestavljate, da dihate v tretje oko dve minuti.

 Morje spokojnosti (CV 17 - Ren Mai) Lokacija: Na sredini prsnice, tri palce širine nad spodnjim delom kosti.

Gv 24,5 b

8. Korak

Držite Sp 12 (Deroča Vrata) in Sp 13 (Dvorec Koča) : Uporabite sredince in kazalec obeh rok, da pritisnete na Sp 12 in Sp 13 hkrati. Ti točki sta na ligamentu v centru gube noge. Držite eno minuto. Ko boste držali to točko, boste čutili močan pulz arterije, ki teče preko noge.

Sp 12 in Sp 13

 

Vaja za nosečnice – Sproščanje ledvenega dela

Položite debelo brisačo na tla. Zavihajte robove brisače proti centru. Zvite brisačo v rolo in jo postavite na debelo preprogo ali blazino. Ulezite se na brisačo, tako da je brisača na ledvenem delu hrbtenice. Nogi sta lahko pokrčeni ali iztegnjeni, karkoli vam je bolj udobno. Položite roki na trebuh, zaprite oči in globoko dihajte vsaj dve minuti. Nato pokrčite nogi, tako da sta stopali na tleh in dvignite medenico. Vzemite brisačo izpod hrbta. Spustite ritnici nazaj na tla in se popolnoma sprostite. Počivajte v tem položaju še nekaj minut.

Ko globoko dihate v svojo maternico, vizualizirajte, kako vsak dih neguje vašega otroka. Naj se vsa ljubezen v vašem srcu poveže v vašo maternico in prepustite, da se telo popolnoma sprosti.

 brisača pod hrbtom

Dodatni predlogi

Poskrbite za vitamine in minerale

Založite se z najboljšimi vitamini in minerali (nravnega izvora). Če je kadarkoli bil čas, da poskrbite za svoje prehranske potrebe, je to zdaj, saj se potreba po hranilih med nosečnostjo močno poveča. Vaše telo potrebuje več hranil, prav tako vaš otrok. Poskrbite, da jemljete le kvalitetne prehranske dodatke. Pomanjkanje vitaminov in mineralov, kot so vitamin C, magnezij, kalcij, folna kislina se povezujejo z rizično nosečnostjo in težavami zarodka. Poiščite zdravniški nasvet. Najvarneje je, če se izogibate nezdravi prehrani, kot je bela moka, sladkor, mastna hrana, rdeče meso, polnomastnim mlečnim izdelkom, pečeni hrani itd. V prehrano vključite polnozrnato hrano, svežo bio zelenjavo in sadje.

Bodite previdni pri zdravilih in zeliščih

Veliko zelišč in zeliščnih mešanic se priporoča med nosečnostjo, tako domačih zelišč kot zelišč kitajske medicine. Vendar se pred uporabo raje posvetujte s kvalificiranim strokovnjakom, preden vzamete katerakoli zelišča ali zdravila. Veliko je snovi, ki so relativno varna za odraslega človeka in imajo lahko škodljive učinke na zarodek. Raje se med nosečnostjo motite na strani previdnosti. Ti predlogi veljajo tudi za običajna zdravila, ki so še močnejša in imajo močnejše stranske učinke.

Redno telovadite

Redna telovadba je za nosečnice zelo blagodejna, razen če vam zdravnik vadbo odsvetuje in priporoča veliko počitka (kar nekatere nosečnice potrebujejo). Za večino žensk bo pol urni sprehod poskrbel za osnovne potrebe telesa po gibanju. Lahko izvajate tudi bolj naporno aerobno vadbo, vendar samo, če ste jo že vajene. Nekateri joga položaji so odlični za nosečnost, spet drugi izvajajo prevelik pritisk na trebuh in se absolutno ne priporočajo. O tem se posvetujte s svojim zdravnikom. Vadba vam bo dala več energije in je odlična terapija za razpoloženje.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

 

Nizek krvni tlak / Hipotenzija – Uravnajete nizek krvni tlak z akupresuro

Nizek krvni tlak – hipotenzija

Nizek krvni tlak je relativno pogosta težava, ki pa jo zdravniki pogosto obravnavajo premalo resno.  Pri nizkem krvnem tlaku gre za skupek številnih simptomov, ki omejujejo in znižujejo kvaliteto življenja. O njem govorimo takrat, ko je sistolni krvni tlak znižan pod 100 Hg in diastolni pod 60 Hg. Nizek krvni tlak postane bolezensko stanje takrat, ko je sistemski arterijski tlak tako znižan, da je občutno zmanjšan pretok krvi skozi notranje organe kot so srce in možgani.

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na stene krvnih žil. Ustvarja ga srčna mišica, ki povprečno bije sedemdesetkrat na minuto. Srce deluje v dveh taktih – najprej se razširi in napolni s krvjo, nato pa se skrči, da potisne kri v aorto. Ko se skrči, nastane v žilah sistolni oz. zgornji krvni tlak, ko pa se razširi, se tlak v žilah zmanjša in temu pravimo diastolni oz. spodnji krvni tlak.

Vzroki za nizek krvni tlak

Vzrokov za nizek krvni tlak je lahko veliko. Zelo pogosto je zanj kriva genetika. V številnih družinah je nizek krvni tlak bolj pogosto prisoten. V teh primerih gre navadno za okvaro tvorbe hormona noradrenalina v nevronih (živčnih končičih) oz. v simpatičnih ganglijih.  

Pogosti vzroki so lahko tudi večja izguba krvi, premalo soli v teslu in dehidracija, ki je lahko posledica močnega potenja, bruhanja ali driske. Lahko se tudi zgodi, da je nizek krvni tlak posledica jemanja zdravil za zniževanje previsokega krvnega tlaka. Zelo pozorni morate biti ob uporabi diuretikov, saj pospešujejo izločanje vode iz telesa. Nizek krvni tlak se lahko pojavi tudi v času nosečnosti. To je lahko zelo nevarno, saj se s tem zmanjša tudi prekrvavitev posteljice, kar lahko vpliva  na nenormalen razvoj otroka.

Poleg teh vzrokov nizek krvni tlak povzročajo tudi različna bolezenska stanja, kot so na primer bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema, slabo delovanje žleze ščitnice, oslabela srčna mišica, in slabo delovanje nadledvičnih žlez ter neustrezna prehrana, predvsem pomanjkanje vitaminov C in B6 in premalo mineralov kot je cink in mangan.

Znaki in simptomi nizkega krvnega tlaka

Simptomi so navadno vidni le ob večjem padcu krvnega tlaka. Med najpogostejše znake hipotenzije spadajo utrujenost, omotica, razbijanje srca, omedlevica, vrtoglavica, prekomerno znojenje, motnje vida, zaspanost in depresija.

Pri hipotenziji je zelo pogosta ortostatska hipotenzija. Pri tej obliki gre za znižanje krvnega tlaka ob nagli spremembi položaja, na primer iz sedečega v stoječega. To lahko vodi tudi do omedlevice. Vzroki za nastanek te motnje so uporaba zdravil, slaba telesna kondicija, premalo krvi zaradi krvavitve ali dehidracije. Pri ortostatski hipotenziji je zmanjšan tudi dotok krvi v možgane, zaradi česar se pojavijo simptomi, kot  na primer omotica, omedlevica, šibkost, zmanjšana koordinacija, motnje vida, težave z govorom, prisotni pa so tudi vidni zanki kot je bledica in mrzle okončine.

Kdaj k zdravniku

Kadar so težave z nizkim krvnim tlakom hude (omotica, omedlevica, nezavest) in jih sami z ustreznim ravnanjem ne moremo odpraviti, je nuno potrebo obiskati zdravnika. Z obiskom zdravnika nikar ne odlašajte, ko se težave z nizkim krvnim tlakom pojavijo nenadoma, saj je to lahko posledica resnega obolenja. Le zdravnik  vam lahko postavil ustrezno diagnozo in odredil zdravljenje.

Tradicionalna kitajska medicina o nizkem krvnem tlaku

Ker je v zahodnem svetu visok pritisk poznan kot ubijalec, zdravniki redko tretirajo nizek krvni tlak kot bolezen. V kitajski medicini je drugače, hipotenzija se smatra kot bolezen, ki jo spremljajo značilni simptomi. Akupresura izredno dobro lajša simptome, ki spremljajo nizek krvni tlak kot so vrtoglavica, omotica, omedlevica, bledica, motnje vida itd. Najbolj pogost klinični simptom nizkega krvnega tlaka je ortostatska hipotenzija, utrujenost, bledica, zadihanost in mrzle okončine. To je pomankanje Qi-ja vranice. Posamezniki s tem tipom nizkega krvnega tlaka naj v svojo prehrano dodajajo ginseng, lotosova semena, govedino, rdeče dateljne, ingver in astragalus korenino.

Pomankanje Jang energije se kaže kot omotica, motnje vida, utrujenost in palpitacije srca. Pri pomankanju Janga je treba okrepiti delovanje Srca in Ledvic. V hrano naj se vključuje več ovčetine, cimeta, pora, jajc, živalskih organov in rake.

Pomankanje Qi-ja in Jin energije se kaže kot vrtoglavica, motnje vida, depresija, zadihanost in vročinski oblivi. Posamezniki naj v prehrano vključujejo astralagus korenino, ginseng, korenino angelike in luštrek.

Disharmonija Jeter in Ledvic se kaže kot vrtoglavica, zvonjenje v ušesih (tinitus), palpitacije srca in včasih celo omedlevica, ki se pripeti po navadi, če človek prehitro vstane.  Ljudje naj v tem primeru jedo več goji jagod, kostanja, malin, črni sezam in ovčetino.

Na splošno se izogibajte hrani, ki znižuje krvni tlak; zelena, čebula, jajčevec, banana in ananas. 

Akupresura

Akupresurne točke opisana v tem članku so namenjene splošnemu zdravljenju in lajšanju simptomov nizkega krvnega tlaka. Za večjo učinkovitost stimulirajte tudi akupresurne točke za simptome, ki pogosto spremljajo nizek krvni tlak,  na primer  vrtoglavica (omotica), omedlevica itd., ki jih nadete na naši spletni strani.

Akupresurne točke za višanje nizkega krvnega tlaka 

St 36Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Okrepi Qi in Kri, harmonizira in krepi Vranico in Želodec, krepi telo in Wei qi, dviguje Jang, pomirja duh. Koristi sklepom in blaži utrujenost.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Uravnava Qi Jeter, uravnava menstruacijo, pomirja duh, neguje Jin Jeter, odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Okrepi originalni Qi in Jang, obnovi Qi. Odpravlja utrujenost, mrzle okončine kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

Vrata Uma (H 7 – Srce)Duhovna vrata (H 7 – Srce)

Lokacija: Na podlakti na strani mezinca na gubi zapestja.

Pozitivni učinki: Krepi Kri Srca.  Lajša čustveno neravnovesje, strah, živčnost, anksioznost in pozabljivost. Odpravlja bolečine v srcu in palpitacije.

B 17Trebušna prepona Shu (B 17 – Mehur)

Lokacija: Na zadnji stani hrbta, približno en in pol palca stran od centra hrbtenica ob 7 prsnem vretencu.

Pozitivni učinki: Je zelo pomembna točka za zdravljenje katerikoli težave povezane s krvjo. Poživlja kri, hladi kri, neguje krvi, ustavi krvavitev, spušča uporniški Qi, harmonizira trebušno prepono, pomirja duh.

Akupresurna terapija za višanje nizkega krvnega tlaka

1. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogo.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, lajša prebavo, odpravlja težave z želodcem in trebuhom.

2. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

3. Korak

Trdno prislinite na točko CV 6 (Ocean energije): Položite svoje prte na spodnji predel trebuha na sredino med popkom in sramno kostjo. Počasi pritisnite dva do tri palce širine globoko proti črevesju in globoko trebušno dihajte eno minuto.

Če ste imeli nedavno operacijo črevesja ali imate resno bolezen, kot je bolezen srca, rak ali visok pritisk, se posvetujte svojim zdravnikom, preden stimulirate to točko.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai) Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom. Ocean energije (CV 6 – Ren mai) Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom.

4. Korak

Pritisnite H 7 (Duhovna vrata): Pritisnite na gubo zapestja na strani mezinca. Položite prste pod roko na zapestje in s palcem pritisnite na točko H 7. Držite eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Vrata Uma (H 7 – Srce) Lokacija: Ta točka je na notranji strani dlani na gobi zapestja tik pod mezincem. Vrata Uma (H 7 – Srce) Pozitivni učinki: Krepi srce in Odpravlja anksioznost, hladno znojenje in nespečnost zaradi preveč aktivnega uma.

5. Korak

Stimulirate B 17 (Trebušno prepono Shu): Ker se ta točka nahaja na sredini hrbta, jo boste sami zelo težko stimulirali, zato si poiščite pomoč. Naj vam druga oseba pritisne s členkoma kazalcev akupresurni točki na obeh straneh hrbtenice. Pritisk naj bo tako močan, da še ne čutite bolečine. Stimulacija naj traja eno minuto. Ob tem se sproščajte in globoko dihajte.

 B 17

Kako si lahko še dodatno pomagate sami?

SpanjeSpanje

Kadar imate težave z nizkim krvni tlakom je potrebno poskrbeti za dovolj spanja, vsaj osem ur na dan. Za vstajanje iz postelje si je potrebno vzeti čas. Dobro je, če se že v postelji raztegnete ter sprostite roke in noge in tako spodbudite krvni pretok po telesu. Pri težavah z nizkim krvnim tlakom zvonjenje budilke in hitro vstajanje ni priporočljivo, saj lahko vodi do omedlevice.

toplo / hladna prhaPreizkusite hladno toplo prho

Težave z nizkim pritiskom lahko omili tudi prhanje. Izmenjujte med toplo in hladno vodo in se do dobra zmasirajte z masažno krtačo. Obe metodi izboljšujeta pretok in cirkulacijo krvi po telesu.

odpravite bolezni s qigong vadbo

Bodite aktivni

Zelo pomembno za regulacijo nizkega pritiska je redna fizična aktivnost, vsaj 3 do 4 krat na teden po 30 minut. Ob tem ne pozabite tudi na zdravo prehrano. Ta naj vsebuje dovolj tekočine, obroki pa naj ne bodo pretežki, saj poln želodec preusmeri kri iz drugih delov telesa in s tem še znižuje nizek pritisk. 

sok rdeče pese za zdrav krvni tlakRdeča pesa, korenček in olje pšeničnih kalčkov

Zelo učinkovita za odpravo nizkega krvnega tlaka sta korenček in rdeča pesa v obliki sveže stisnjenega soka. Pomaga vam lahko tudi olje pšeničnih kalčkov, ki deluje kot krepčilo za srce. To olje vsebuje esencialne maščobne kisline, ki spodbujajo celično dihanje, kar pripomore k boljši presnovi.

PelodPelod

Kadar nizek krvni tlak spremljajo simptomi kot so kronična utrujenost ali šibkost, pomaga pelod, ki je še posebej učinkovit, če ga jemljemo hkrati z morskimi algami kombu, ki vsebujejo veliko joda in kalija. Lahko si jih pripravite v miso juhi. Na obtočila in srce zalo ugodno vpliva tudi rožmarin.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Neplodnost – Akupresurne točke, ki odpravljajo neplodnost

Neplodnost

Kaj je neplodnost? O neplodnosti govorimo, ko pri paru po enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosov, ne pride do zanositve. O primarni neplodnosti govorimo, ko pri paru še ni nikoli prišlo do zanositve; o sekundarni neplodnosti govorimo, ko je pri paru v preteklosti že prišlo do zanositve, sedaj pa do zanositve ne pride.

Kateri so vzroki za neplodnost?

Vzrok za neplodnost je lahko ženska (ženska neplodnost 30 %), ali moškia(moška neplodnost 30 %) ali pa se vzrok skriva pri obeh (30 %). Včasih vzrokov ni mogoče odkriti; tedaj govorimo o nepojasnjeni neplodnosti (10%).

Ženska neplodnost

Osemdeset odstotkov vseh vzrokov ženske neplodnosti lahko pripišemo samo trem vzrokom: motnje ovulacije (debelost, sindrom policističnih jajčnikov), endometrioza in tuboperitonealni vzrok z neprehodnimi jajcevodi. Ostali dejavniki neplodnosti so lahko tudi starost ženske, razvojne nepravilnosti maternice, miomi, spolno prenosljive bolezni, prekomerna telesna teža, sistemske bolezni kot sta sladkorna bolezen in obolenja ščitnice, zdravila (antidepresivi, steroidi).

Moška neplodnost

Ko par ne more zanositi je v tretjini primerov za to odgovorna moška neplodnost. Kaže se s slabo kvaliteto semena (nizko število in slaba gibljivost semenčic). V 75% lahko neplodnost pri moškem povzročijo vnetja, poškodbe, motnje v spuščanju moda, genetske motnje, po operativnih posegih in nekaterih vrstah zdravljenja (predvsem malignih bolezni), ki lahko povzročijo spremembe v kvaliteti semena. V 25% razlogi niso znani. Predvideva se, da lahko prihaja do motenega razvoja spolnih žlez že pred rojstvom in takoj po rojstvu ali pred puberteto.

Tradicionalna kitajska medicina o neplodnosti

Kitajska medicina pravi, da obstajajo trije glavni vzroki, zakaj pride do neplodnosti.

Pomakanje

Sindrom pomanjkanja preprečuje hormonskemu sistemu, da pravilno nadzoruje spolne in reproduktivne funkcije. To naj bi bila posledica šibkosti »Ledvic in Jeter«, ki nadzorujejo različne telesne funkcije in povzroča simptome, kot so pogosto uriniranje, šibke in boleče noge, impotenca, neredna menstruacija, težave z regulacijo telesne temperature.

Stagnacija

Sindrom stagnacije prepreči spolnim in reproduktivnim organom pravilno delovati, kljub uravnovešenemu hormonskemu stanju. Organi se ne odzovejo na hormone. To naj bi bila posledica stagnacije »Qi-ja in Krvi«, ki preprečuje cirkulacijo v prizadetem organu. Qi stagnacijo lahko prepoznamo po napetih mišicah, zadržani jezi in prebavnih motnjah. Drugi simptomi Qi pomanjkanja so lahko tudi trebušne bolečine, napihnjenost, kronična vnetja, nastanek cist in tumorjev. Stagnacija krvi se pogosto pripeti po rojstvu, operaciji, poškodbi ali hudi okužbi, ki jo po navadi spremlja bolečina.

Vročina

Sidrom Vročine povzroči, da prizadeti organi začnejo delovati nenormalno. Sindrom Vročine lahko nastane zaradi infekcije ali vnetnih procesov. Ta sindrom lahko ustvari slabo spermo, kar vodi do moške neplodnosti. Ginekološke infekcije pa lahko povzročijo žensko neplodnost, ker zamašijo prehode, spremenijo delovanje sluznice in vplivajo na lokalno telesno temperaturo. 

Akupresurne točke za odpravo neplodnosti (za moške in ženske)

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Pozor: Nosečnice ne smejo stimulirati te točke.

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: To je ena izmed dvanajstih najpomembnejših akupunkturnih točk. Sp 6 je točka kjer se srečajo trije meridiani ( Vranica, Jetra in Ledvice). Stimulacija te točke hrani tako Qi kot tudi Kri in pripelje vitalnost Jin energije v celotno telo. Sp 6 akupresurno točko se uporablja za vse tipe ginekoloških težav.

K 3Vrhovni potok (K 3 – Ledvice)  

Pozor: Te točke ne spodbujate po tretjem mesecu nosečnost.

Lokacija: Na sredini med notranjo stranjo gležnja in ahilovo tetivo.

Pozitivni učinki: Kot že omenjeno zgoraj je zdravje ledvic v kitajski medicini ključnega pomena za zdravo plodnost in zdrav reproduktivni sistem. Kot ena glavnih točk za meridian Ledvic,  ta akupresurna točka pomlajuje in dviguje energijo v kanalu Ledvic.

b 23 in b24Ocean vitalnosti (B 23 in B 24 – Mehur)

Lokacija: V spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Ta točka v kombinaciji s K3 dviguje Qi energijo Ledvic.

GV 4Vrata življenja (GV 4 Ming men – DuMai)

Lokacija: Nahaja se na hrbtni strani približno dva palca širine nižje od višine popka.

Pozitivni učinki: Poživlja Qi ledvic in spodbuja predrojstveni Qi.

Vrata izvora (CV 4)Vrata izvora (CV 4 – RenMai)

Pozor: Nosečnice ne smejo spodbujati te akupresurne točke.

Lokacija: Štiri prste širine neposredno pod popek.

Pozitivni učinki: Dviguje nizek libido in spodbuja nastanek QI-ja, ki ga pridobimo s prebavo hrane in vdihnjenim zrakom.

Akupresurna terapija proti neplodnosti

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stran gležnjev, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Nežno masirate akupresurno točko s svojimi palci na notranji strani golenice v rahli udrtini.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Pritisnite K 3 (Vrhovni potok): Udobno položite levo stopalo na desno stegno. Nato postavite svoj levi palec na točko K 3 med ahilovo tetivo in notranjo stranjo gležnja. Usmerite pritisk direktno pod kostjo gležnja. Izvajajte pritisk eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Večji tok (K 3 - Ledvice) Lokacija: Na sredini med kostjo gležnja in Ahilovo tetivo, na zadnji strani gležnja. Večji tok (K 3 - Ledvice) Prednosti: Lajša bolečine in zvonjenje v ušesih (tinitus).

3. Korak

Masirajte B 23 in B 47 (Ocean vitalnosti): Položite členke obeh rok na spodnji predel hrbta, tako da dlani gledajo na ven. Masirajte spodnji predel hrbta s svojimi členki, dokler ne občutite toplote.

B 23 in B 24 Hrbet B 23 in B 47

4. Korak

Stimulirajte GV 4 (Vrata življenja): Prste položite na ledveni del na hrbtenico, v vdrtino po L2 vretencem. Krožite s prsti in izvajajte pritisk na GV 4 eno minuto.

GV 4a

5. Korak

Pritisnite CV 4 (Vrata izvora): Položite prste obeh rok tik nad središče vaše sramne kosti na CV 4. Zaprite oči in globoko dihajte. Prste pritisnite eden do dva palca širine globoko. Stimulirajte eno do dve minuti.

Cv 4

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Napihnjenost (Edem) – zastajanje vode v telesu

Napihnjenost (Edem) – zastajanje vode v telesu

Skoraj vsi ljudje so že kdaj čutil »napihnjenost«. Glavni vzrok napihnjenosti je zadrževanje vode v telesu, ki pa ga povzročata slaba in preslana hrana. Akupresura lahko odlično odpravlja nelagodja, ki jih povzroča zastajanje vode v telesu. V tradicionalni kitajski medicini je edem (otekanje zaradi zadrževanja vode) povezan s šibkostjo meridiana Vranice in Ledvic. Ko stimuliramo akupresurne točke na teh meridianih, se obnovi pravilni nivo vode v telesu. Akupresura tudi krepi tonus mišic, tkiv in izboljša ravnovesje tekočin v telesu.

Napihnjenost se lahko pojavi tudi kot rezultat stranskih učinkov nekaterih zdravil, kot simptom določene bolezni, ali kot hormonsko neravnotežje pri ženskah. Kadar napihnjenost vztraja, oziroma jo spremljajo tudi simptomi kot so glavobol, vročina, močna bolečina, slabost ali težave s kožo, se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom, da odkrijete primarni vzrok težave.

Kadar ohranjate isti položaj, na primer, če dolgo stojite na nogah, se zaradi pomanjkanja gibanja in konstantne teže upočasni cirkulacija krvi, kar povzroči napihnjenost. Ozki čevlji lahko tudi povzročajo zatečene gležnje in noge.

Mnogo ljudi s prekomerno težo bolj pogosto zadržuje vodo. Ljudje, ki so na dieti, pogosto zmanjšajo vnos hrane, vendar imajo težave z izgubo vodne teže. Akupresurne točke v tem članku pomagajo tudi pri hujšanju tako, da stimulirajo metabolizem, ki iz telesa odstrani odvečno vodo. Če akupresurne točke stimulirate redno in če ob tem izvajate umirjeno in globoko dihanje, lahko tudi odpravite emocionalno lakoto, kar še dodatno pripomore pri učinkovitosti diete. 

Veliko žensk trpi za predmenstrualno napihnjenostjo, kar negativno vpliva na razdražljivost in čustva. Ni povsem jasno, zakaj se telo v tem obdobju tako napihne, je pa to verjetno posledica delovanja hormonov. Stimulacija teh akupresurnih točk pred in med menstruacijo lahko odpravi te težave. Te točke ne nadzorujejo samo napihnjenosti in PMS simptome, ampak tudi regulirajo menstruacijo. Dieta z nizko vsebnostjo soli lahko prepreči napihnjenost, saj sol povzroča, da telo zadržuje več vode. Akupresurne točke odpravljajo in preprečujejo zatekle noge in gležnje, predmenstrualno napihnjenost, zabuhlost obraza in napihnjenost v drugih delih telesa, ki jih povzroča odvečna voda.

Dodatna priporočila

Gibajte se: Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki se redno gibajo, veliko manj težav z napihnjenostjo. Včasih pomaga, da za nekaj minut naslonite noge na steno. Spite lahko tako, da imate glavo nižje od nog, vendar naj bo ta razlika minimalna.

Ne uživajte slane hrane: Omejite količino soli v svoji prehrani. Namesto s soljo lahko kuhate z začimbami. Obvezno se odpovejte slanim prigrizkom. Vendar pazite – nekaj natrija telo vseeno potrebuje. Najboljše ravnotežje boste dosegli, če boste uživali svežo hrano, ki jo boste pripravili sami.

Pijte več vode: Zanimivo je, da pitje zadostne količine vode dejansko spodbudi njeno odvajanje iz telesa. Voda se najpogosteje začne zadrževati v telesu takrat, ko smo dehidrirani. Takrat začne telo z vodo varčevati in jo neha odvajati.

Jejte polnovredno hrano: Vaše obroke naj sestavlja veliko zelenjave, polnozrnatih ogljikovih hidratov in beljakovin. Dodajte še malo sadja, semen in oreškov. Alkohol uživajte samo ob posebnih priložnostih.

Pijte kavo: Kava je naravni diuretik. Morda ste že opazili, da morate po tem, ko ste popili skodelico kave hitro na stranišče. Vendar ne pretiravajte s kavo, saj lahko povzroči dehidracijo, s tem pa zadrževanje vode v telesu. Iz tega razloga tudi ne pijte niti preveč pravega čaja. Podobno kot kava učinkuje še limonin in brusnični sok.

Pomagajo lahko zelišča: Nekatera zelišča so naravni diuretiki (limona, čebula, česen, rožmarin, paprika) – zaradi njih boste preživeli več časa na stranišču. Privoščite si skodelico čaja iz brinovih jagod, regrata ali ingverja.

Uživajte vitamine: Zadrževanje vode onemogoči dovoljšen vnos določenih vitaminov in sicer vitaminov B5, B6 in C. Kupite si lahko prehranske dodatke ali pojejte več hrane, kot je rjavi riž, telečja jetrca, tuna, piščanec, puran, jogurt, avokado, brokoli, pomaranče ali grenivke.

Akupresurne točke proti napihnjenosti in zadrževanju vode v telesu

Ni potrebno, da stimulirate vse te točke. Že stimulacija ene ali dveh bo imela učinek.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prste širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Lajša zadrževanja vode, kronično drisko, zaprtje in vetrove.

Sp 9 Senčna stran gore (Sp 9 - Vranica)Senčna stran gore (Sp 9 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani noge tik pod izboklino iz notranjosti kolena in pod glavo golenice.

Pozitivni učinki: Lajša težave s koleni, otekanje, napetost v nogah, krčne žile, edem, zastajanje vode in krče.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Odpravlja zadrževanja vode in edem; posebna točka za težave in otekanje nožnice.

K 2Goreča dolina (K 2 – Ledvice)

Lokacija: Na sredini stopalnega loka, med zunanjim delom palca in pete.

Pozitivni učinki: Lajša edem, še posebej otekle noge.

Žareče Morje (K 6 – Ledvice)Osvetljeno morje (K 6)

Lokacija: En palec širine pod notranjo kostjo gležnja.

Prednosti: Lajša zastajanje vode, otekle gležnje in zmanjšuje bolečine v peti in gležnju.

Akupresurna terapija proti napihnjenosti in zadrževanju vode v telesu

Čeprav to akupresurno terapijo lahko izvajate sede, je najbolj učinkovita, če jo izvajate leže na hrbtu, s pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh.

 1. Korak

Trdno prislinite na točko CV 6 (Ocean energije): Položite svoje prte na spodnji predel trebuha na sredino med popkom in sramno kostjo. Počasi pritisnite dva do tri palce širine globoko proti črevesju in globoko trebušno dihajte eno minuto.

Če ste imeli nedavno operacijo črevesja ali imate resno bolezen, kot je bolezen srca, rak ali visok pritisk, se posvetujte svojim zdravnikom, preden stimulirate to točko.

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai) Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom. Ocean energije (CV 6 – Ren mai) Pozitivni učinki: Odpravlja kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

2. Korak

Rahlo pritisnite Sp 9 (Senčna stran gore) skupaj z Sp 6 (Prehod treh Jinov): S pokrčenimi koleni in stopali plosko na tleh, postavite desno nogo udobno na levo stegno. Uporabite desni palec in z njim pritisnite točko Sp 9 v udrtini kosti (golenice), pod notranjo stranjo kolena. Usmerite pritisk pod kost in navzgor proti kolenu. Ta točka je pogosto občutljiva, zato pritisnite nežno. Uporabite levi palec in z njim pritisnite v rahlo udrtino na notranjem robu golenice, štiri prste širine nad notranjo kostjo gležnja. Zaprite oči, ko držite ti dve točki in globoko dihajte eno minuto. Postopno popustite pritisk, zamenjajte stran in stimulirate ti dve točki še na drugi nogi. Če je ena noga bolj zatečena kot druga, jo stimulirajte še enkrat dlje.

Sp6 in sp 9 Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) in

3. Korak

Pritisnite K2 (Goreča dolina) in K6 (Osvetljeno morje) skupaj: Še enkrat položite desno nogo na levo stegno. Uporabite blazinice prstov desne roke in pritisnite točko K 6 na desnem stopalu, ki je med notranjo stranjo gležnja in peto. Položite levi palec v center loka stopala. Usmerite pod strukturo kosti, medtem ko ostali prsti počivajo na vrhu stopala. Držite ti dve točki eno minuto. Zamenjate nogi in nadaljujte z globokim dihanjem.

K 6 k 2a


Viri:
 

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture