Zobobol – Lajšajte zobobol z akupresuro

Zobobol

Danes so zoboboli veliko redkejši, kot so bili včasih. Z rednimi pregledi pri zobozdravniku in redno ustno higieno se lahko večini zobobolov izognete. Kljub temu se lahko vseeno zgodi, da nas preseneti ta ostra bolečina, ki lahko še kako pokvari dan. Ker se po mrfijevem zakonu to običajno zgodi takrat, ko obisk zobozdravnika ni možen, je dobro poznati način, s katerimi lahko omilimo bolečino do obiska zobozdravnika.

Zoboboli so različni

Najpogostejši zobobol je bolečina, ki nastane zaradi preobčutljivosti zob na hladno ali vročo pijačo (hrano). Zelo pogosto je tudi bolečina, ki je posledica uživanja sladke hrane. Marsikdo pa občuti zobobol zaradi škripanja z zobmi ponoči (bruskizem).

Obiščite zobozdravnika

Vsaka bolečina pomeni, da je z zobmi nekaj narobe, zato s pregledom nikar ne odlašajte.

Zgoraj omenjene bolečine načeloma minejo same od sebe, zato v teh primerih posredovanje zobozdravnika ni tako nujno, vendar je priporočljivo. Nekatere bolečine pa zahtevajo takojšnje ukrepanje strokovnjaka:

– Kadar začutite ostro bolečino ob ugrizu, gre morda za luknjo v zobu, poškodovan zobni živec, zlomljen ali počen zob ali poškodovano zobno pulpo.

– Bolečina, ki traja približno več kot 30 minut po zaužitju vročega ali mrzlega obroka, lahko prav tako nakazuje na poškodbo pulpe, živca, dlesni ali luknjo.

– Zobobol, ki ga spremljajo stalna in močna bolečina, otekanje ter preobčutljivost, je zagotovo znak resnejših težav. Kadar je zobobol tako močan, da vas bolečina zbuja sredi noči ali ovira pri vsakdanjih opravilih, je nujno poiskati takojšnjo zobozdravniško pomoč. V tem primeru gre lahko za absces, kar pomeni, da je zobna pulpa odmrla, infekcija pa se lahko razširi na dlesni ali celo na kost. Poškodba živčevja v pulpi je lahko zavajajoča, saj se pojavi nenadoma in poneha, ko živčevje v pičlih 12 urah odmre. Ko se bolečina ponovno pojavi, je v lahko odmrlem tkivu že prišlo do infekcije.

Akupresura

Zobobol, kot tudi bolezni dlesni, lahko začasno lajšamo s pomočjo akupresure. Vendar akupresura v tem primeru samo lajša simptome. Tradicionalno se za lajšanje zobobola uporabljajo akupresurne točke na meridianu Debelega črevesja.  Ta kanal poteka skozi dlani, preko rok, zob in dlesni. Zato lahko stimulacija akupresurnih točk na tej poti lajšate zobne bolečine. Ne glede na to, kaj je vzrok bolečin, se izogibajte hladni in sladki hrani. Blagodejno na zobobol vpliva tudi, če si namažete olje nageljnovih žbic na dlesni.

Te akupresurne točke lahko uporabljate tudi pri zobozdravniku, na primer, ko vam vrta v zob. Globoka akupresura točke Li 4 med palcem in kazalcem, omrtvi večino bolečin brez uporabe protibolečinskih injekcij.

Posebne akupresurne točke na rokah

Serija akupresurnih točk na zunanjem zgornjem delu roke lahko odlično lajša zobobol. Če zobna bolečina prihaja z desne strani v ustih, uporabite točke v desni roki. Če bolečina prihaja z zadnje strani ust, stimulirajte akupresurne točke na zadnji strani nadlahtnice. Običajno boste na tem mestu našli bolj občutljivo akupresurno točko, to je točka, ki jo morete stimulirati. Če bolečina prihaja iz bolj sprednje strani, poiščite občutljivo točko na prednji strani nadlahtnice. Ukrivite prste in z blazinicami trdno držite najbolj občutljive točke. Držite nekaj minut, dokler bolečina ne mine. To je odlična tehnika, ki jo lahko naučite svoje otroke, da dobijo občutek kontrole in lažje premagajo strah pred zdravnikom.

Akupresurna točke proti zobobolu

Čeljustna kočija (St 6 – Želodec)Čeljustna kočija (St 6 – Želodec)

Lokacija: Med zgornjo in spodnjo čeljustjo, na žvekalnih mišicah, ki se izbočijo, ko ugriznemo.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine in krče v čeljusti, težave s čeljustnim sklepom, zaklenjeno čeljust, zobno nevralgijo (glavobol) in zobobol.

St 3Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Prednosti: Lajša zobobol, zastoje v glavi in boleče sinuse.

 

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Teh akupresurnih točk ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko sprožijo prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša prehlad, gripo, zaprtje in glavobol, zobobol in vsa vnetja v telesu.

Stičišče rame (TW 13 – Trojni grelec)Stičišče rame (TW 13 – Trojni grelec)

Lokacija: Na zadnji strani nadlaktnice, na bicepsu, približno eno tretjino razdalje med ramenom in komolcem.

Pozitivni učinki: Lajša zobobol, bolečine v komolcu, bolečine v rami in boleč izteg roke.

Akupresurna terapija za lajšanje zobobola

Udobno se namestite. Stimulirate akupresurne točke na isti strani telesa, od koder čutite zobobol. Za najboljši efekt uporabite tako močen pritisk, da že občutite rahlo bolečino.

1. Korak

Trdno pritisnite St 6 (Čeljustna kočija) in St 3 (Obrazna lepota) skupaj: Postavite palca na obeh straneh obraza med zgornjo in spodnjo čeljust, da pritisnete St 6, na mišico čeljusti. Z ukrivljenimi prsti, položite kazalec in sredinec poleg nosu in pritisnite proti ličnicam. Zaprite oči, globoko dihajte in držite eno minuto.

Čeljustna kočija (St 6 – Želodec) Lokacija: med zgornjo in spodnjo čeljustjo, na žvekalnih mišicah, ki se izbočijo, ko ugriznemo. St 3b
Čeljustna kočija (St 6 – Želodec) Pozitivni učinki: Lajša bolečine in krče v čeljusti, težave s čeljustnim sklepom, zaklenjeno čeljust, zobno nevralgijo (glavobol) in zobobol. Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

2. Korak

Držite Li 4 (Združena dolina) in TW 13 (Stičišče rame): Pritisnite te akupresurne točke za lajšanje zobobola na isti strani, kot čutite zobobol. Najprej eno minuto  stimulirajte Li 4 v vdrtini med palcem in kazalcem. Nato pritisnite na TW 13 na zunanji strani nadlakti. Masirate ta predel s prsti, dokler ne občutite najbolj občutljive točke. Pritisnite na najbolj občutljiv predel za dve minuti. Medtem globoko dihajte. 

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

 Tw 13

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Zgaga in Refluks – Kupresurne točke, ki odpravljajo zgago

Zgaga in Refluks

Refluks in njegova boleča spremljevalka zgaga sta v današnjem času zelo v porastu. Ko se zgaga pojavi več kot enkrat tedensko, bo vaš zdravnik to stanje verjetno diagnosticiral kot Gastroezofagealni refluks ali na kratko GERB. O GERB-u govorimo, kadar zatekanje želodčne vsebine v požiralnik povzroča moteče simptome in/ali zaplete. Medtem, ko so nekateri vzroki za nastanek te bolezni povezani z življenjskim stilom (mastna in kisla hrana, prenajedanje, čustveni stres), so lahko vzroki tudi genetske abnormalnosti želodca in/ali požiralnika ali nekatera zdravila. Danes za GERB-om trpi 20 do 30 % ljudi v razvitem svetu, medtem ko zgago vsaj enkrat na leto občuti več kot polovica ljudi. Težave so bolj pogoste pri moških. Zgaga je pogosta tudi med nosečnostjo, vendar po njej navadno tudi hitro mine. Ponavljajoča se zgaga nakazuje na razvoj GERB-a.

Kako pride do zgage?

Ko hrano zaužijete, prežvečite in pogoltnete, potuje po požiralniku v vaš želodec, kjer se pomeša z želodčno kislino in žolčem. Kadar vse pravilno deluje se mišica zapiralka, odpre le v eno smer (proti želodcu). Žal telo ne deluje vedno tako kot bi moralo in včasih želodčna kislina in žolč pridejo preko mišice zapiralke v požiralnik. Temu pravimo refluks kisline. Vačanih je refluks neboleč, spet drugič ne. Boleč občutek, ki ga povzroči kislina, imenujemo zgaga.

Kako veste, kdaj imate Gastroezofagealni refluks – GERB?

Le zdravnik vam lahko postavi diagnozo GREB. Če doživljajte refluks in/ali zgago zelo pogosto, nujno obiščite zdravnika.  Nekateri simptomi GERB-a vključujejo zgago, bolečine v prsih, slabost po zaužitju hrane, občutek polnosti po obroku, kašljanje, grenek okus v ustih, astmo in bruhanje. Zaradi pogostosti refluksa se obloga v požiralniku poškoduje, kar poveča povečano nevarnost za nastanek raka na požiralniku.

Vzroki, ki lahko prispevajo k razvoju GERB-a:

bolezni (skleroderma, ezofagitis)

hiatalna kila

nezdrav življenjski slog (stres, čezmerna telesna teža, alkohol, kajenje …)

nekatera zdravila (triciklični antidepresivi, teofilin, zaviralci kalcijevih kanalčkov …)

mehanske poškodbe spodnje mišice zapiralke požiralnika (operacija, balonska dilatacija …)

nosečnost (zaradi hormonov progesterona in estrogena)

Tradicionalna kitajska medicina o refluksu in zgagi

Zahodna medicina zdravi zgago z zaviralci kisline, kot so na primer Rupurut ali Nolpaza itd. Ta zdravila ne zdravijo vzrokov bolezni, ampak samo odpravljajo simptome. Povzročijo lahko tudi nezaželene stranske učinke, kot so bolečine v trebuhu, slabost, drisko, glavobol. Simptomi se včasih poslabšajo po prenehanju jemanja.

Kitajska medicina refluks povezuje z disfunkcijo meridiana Želodca. Meridian  Želodca (energetski kanal) se začne okoli oči in potuje skozi srce in želodec in se konča v drugem nožnem prstu. Ko Qi energija v meridianu teče navzgor (v napačno smer), kot se zgodi pri refluksu, nastane patološko stanje v meridianu Želodca. Akupresura deluje tako, da pomaga usmeriti Qi Želodca navzdol, kar odpravi težavo. Zgaga je lahko tudi povezana z meridianom Srca.  Kadar je vključen meridian Srca, zgago najverjetneje povzroča stres in močna čustva. Akupresura nima nobenih negativnih učinkov in lahko zmanjša zgago že po eni sami terapiji.

Akupresurne točke za refluks, zgago in GERB

P 5Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Lajša zgago, prebavne motnje, slabost in anksioznost.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v želodcu, zgago, slabo prebavo, želodčne težave in utrujenost.

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica)

Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti.

Pozitivni učinki: Lajša želodčne bolečine, zgago, menstrualne krče in menstrualne bolečine, zaprtje, grižo, bruhanje in drisko.

Akupresurna terapija za zgago, refluks in GERB

1. Korak

Trdno pritisnite P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, dva in pol prsta širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomeren pritisnite eno minuto. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je odlična točka za pomiritev želodca in odpravljanje slabosti.

osrčnik 6 P 6 in TW 5

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To stabilizira in okrepi prebavni sistem.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Pritisnite Sp 4 (Dedek in vnuk) s palico: Z desnim palcem pritisnite na lok stopala, Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti. Nato zamenjajte nogi. 

Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica) Lokacija: Na notranji strani stopala, kjer palec sreča stopalo, dva palca širine proti peti. Dedek in vnuk (SP 4 – Vranica) Pozitivni učinki: Lajša prebavne motnje, drisko, bolečine v želodcu in slabost.
Kako lahko preprečite zgago in refluks – Spremembe življenjskega sloga

▪ Zmanjšajte kislost v želodcu: Zmešajte ali pretlačite slane slive ali umeboši slive v kozarec tople vode. Tega ne smejo jemati ljudje z visokim pritiskom.

▪ Ne uživajte hladne hrane in pijače: Hladni napitki lahko začasno paralizirajo vaš želodec. Tradicionalna kitajska medicina smatra hladno hrano kot eden glavnih vzrokov za prebavne težave.

▪ Jejte počasi: Temeljito prežvečite hrano. Kadar hrane ne prežvečite dovolj, encimi v slini nimajo dovolj časa, da hrano začnejo prebavljati že v ustih.

▪ Poskusite s postenjem: Postite se 24 ur in pijte le sokove, čaje ali limonado.

▪ Poskusite s probiotiki: Mnogi ljudje poročajo o zelo pozitivnih rezultatih z jemanjem probiotikov.

▪ Ne uživajte hrane pred spanjem.

▪ Preskočite kavo in posladek.

▪ Izogibajte se napornim opravilom pred spanjem.

▪ Izogibajte se nočnim prigrizkom.

▪ Shujšajte: Prekomerna teža obremenjuje mišico zapiralko.

▪ Prenehajte kaditi: Kajenje (nikotin) poškoduje mišico zapiralko.

▪ Izogibajte se mentola po jedi. Mentol sprosti mišico zapiralko na vrhu želodca.

▪ Pišite si jedilni dnevnik: S tem boste lažje odkrili, katera hrana vam sproži zgago.

▪ Nosite lahka in ohlapna oblačila.

▪ Žvečite žvečilni gumi (vendar ne mentolov): Žvečenje poveča izločanje sline v ustih, ki izpira kislino iz požiralnika.

▪ Izogibajte se: Kofeinu, česnu, čebuli, poru, začinjeni hrani, mentolu, alkoholu, čokoladi, paradižniku, ocvrti oz. mastni hrani.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Vrtoglavica (Omotica) – Odpravite vrtoglavico z akupresuro

Vrtoglavica (Omotica)

Vrtoglavica (vertigo) je simptom in ne bolezen. Gre za lažen občutek, da se vrti oseba ali pa njena okolica. Pri vrtoglavici gre največkrat za motnje v delovanju ravnotežnega sistema. Težave so sicer zoprne, so večinoma prehodne in načeloma niso nevarne. Podobno kot glavobol je tudi vrtoglavica simptom, ki je posledica različnih organskih in funkcionalnih obolenj.

Zakaj pride do vrtoglavice?

Vrtoglavica izvira iz motene funkcije sistema koordinacije v prostoru. To je zelo zapleten mehanizem v katerega so vključena različna čutila:

▪ vid

▪ sluh

▪ občutek za dotik, tlak

▪ napetost v mišičju – propriocepcija

▪ ravnotežni organ

Možgani neprestano sortirajo podatke iz teh čutil in na podlagi teh informacij določajo položaj telesa v prostoru. To človeku omogoča vzdrževanje ravnotežja in interakcije s predmeti. Če pride do okvare na kateremkoli od čutil (v povezavi s čutilom ali v možganih samih), človek postane negotov glede svojega položaja telesa v prostoru in rezultat je lahko vrtoglavica.

Periferni tip vrtoglavice

Periferni tip vrtoglavice ali prava vrtoglavica najpogosteje nakazuje na bolezen ravnotežnega organa (notranje uho). Notranje uho sestavljajo polž, organ za ravnotežje in slušni živec. V njih je tekočina, ki nenehno draži čutnice, kar človeku omogoča, da ohranja stabilen položaj. Iz neznanega vzroka lahko v tej tekočini nastanejo kamenčki – otoliti (kalcijevega karbonata), ki začnejo dražiti čutnice. Vrtoglavica se poslabša ob določenih gibih, na primer ob pogledu navzgor. Pravo vrtoglavico sproži torej določen gib oz. položaj glave in načeloma preneha takoj, ko spremenimo položaj glave. Ta tip vrtoglavice pogosto spremljajo še simptomi kot so slabost, bruhanje  in tesnoba.

Zelo podoben tip vrtoglavice doživljajo tudi ljudje z migreno, poškodbami glave, vnetjem srednjega ušesa ali sinusov in degenerativnimi spremembami ali poškodbami vratne hrbtenice.

Centralni tip vrtoglavice

Centralni tip vrtoglavice ima lahko številne vzroke kot na primer patologije znotraj lobanje (tumor, možganska kap, krvavitev, poškodba), motenje prekrvavitve možganov, hude nevrološke bolezni (multipla skleroza), slabokrvnost, visok ali nizek krvni tlak, motnje v delovanju ščitnice, motnje vida, menopavze, morske bolezni. Vrtoglavico lahko povzroči tudi uživanja škodljivih snovi kot so nikotin, kofein, alkohol in številna zdravila.

Točnega mehanizma pri centralnem tipu vrtoglavice zaradi zapletenosti funkcije koordinacije, orientacije in delovanja možganov ni možno preprosto razložiti. Bolj zadovoljivo razlago vam lahko nudi samo vaš zdravnik.

Kdaj k zdravniku?

K zdravniku morate v primeru prvega napada hude vrtoglavice, kadar je vrtoglavica zalo pogosta in v primeru dlje časa trajajoče omotice, ki je ne znate razložiti, potem ko ste izločili vse možne vzroke kot so: (duševni napor, utrujenost, telesni napor in uživanje škodljivih snovi …).

Tradicionalna kitajska medicina in akupresura o vrtoglavici

V kitajski medicini poznamo dva glavna vzroka za nastanek vrtoglavice. Oba vzroka se z akupresuro lajšata nekoliko drugače, vendar ne bi smeli imeti težav ugotoviti v katero kategorijo spadate vi.

Prva je mila vrtoglavica, ki jo imajo po navadi starejši ljudje, poporodne matere, tisti ki imajo kronične bolezni ali slabo zdravstveno stanje. Ljudje so pogosto tudi kronično utrujeni imajo pogost glavobol in slab apetit. Ta tip vrtoglavice nastane zaradi pomanjkanja vitalne energije. Cilj akupresure v tem primeru je okrepiti splošno vitalnost, ojačati Qi (življenjsko energijo) in negovati Kri.

Drugi tip vrtoglavice je posledica, ko je v telesu nečesa preveč. Na primer preveč močnih čustev, kot je jeza ali močna frustracija. Ljudje, ki zatirajo čustva in jih potlačijo globoko v podzavest, imajo lahko tudi težave z vrtoglavico. Ta vrtoglavica se najlažje zdravi z akupresuro, ki sprošča negativna čustva.

Akupresurne točke za Vrtoglavico (pomanjkanje vitalne energije)

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Pozor: Te točke ne smejo stimulirati nosečnice.

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Odpravlja vrtoglavico, omotico, zamegljen pogled in tinitus. Hrani Jin energijo v celem telesu in meridijanih Jeter, Vranice in Ledvic.

St 36Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, vrtoglavico, bruhanje in kolcanje. Okrepi celo telo in neguje kri.

Center moči (CV 12 – Ren Mai)Center moči (CV 12 – Ren Mai)

Pozor: Ne pritiskajte na to točko globoko, če imate kako resno bolezen. Tudi če niste bolni, je bolje, da te točke ne držite več kot dve minuti. Stimulirate le na prazen želodec.

Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.

Pozitivni učinki: Okrepi želodec in vranico. Lajša kolcanje, trebušne krči, prebavne motnje, zgago, zaprtje, slabost, čustveni stres in glavobol. Umiri um.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Akupresurne točke za Vrtoglavico (močna čustva)

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, epilepsijo, vrtoglavico, tinitus,  bolečine v vratu in razdražljivost.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik)

Pozor: Te točke ne smejo stimulirati nosečnice.

Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenico.

Pozitivni učinki: Lajša frustracijo, razdražljivost, utrujenost, napetost v rami in živčnost. Odstranjuje ekscesivni Qi s področja ramen, ki je lahko posledica močnih čustev ali stresa.

Vmesna pot (Lv 2 - Jetra)Vmesna pot (Lv 2 – Jetra)

Lokacija: Na kožici med palcem in drugim prstom na nogi.

Pozitivni učinki: Uravnoteži Qi, ki ga ustvarjajo močna čustva. Lajša drisko, bolečine v trebuhu, glavobole in slabost.

Akupresurna terapija za Vrtoglavico (pomanjkanje vitalne energije)

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj) s peto: Postavite peto na zunanjo stran leve noge pod koleno. Masirajte zunaj golenice, dokler ne ustvarite toplote. Nato zamenjajte nogi in masirate še S 36 na drugi nogi. To bo okrepilo celotno telo.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Postopno pritisnite na CV 12 (Center moči): Položite vse svoje prste med popek in spodnji del prsnice. Počasi povečujte pritisk pod kotom navzgor in proti centru hrbtenice. Globoko dihajte, ko držite to točko eno minuto. Ta točka okrepi želodec in prebavni sistem, čemur v kitajski medicini pravijo srednji trojni grelec. To je glavni vir energije in mora dobro delovati, če želite obnoviti vitalnost in moč.

Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca. Center moči (CV 12 – Ren Mai) Lokacija: Na sredini telesa tri prste širine pod prsnico, v udrtini zgornjega dela želodca.
Akupresurna terapija za Vrtoglavico (močna čustva)

1. Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite ti točki eno minuto.

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave. Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

2. Korak

Pritisnite na GB 21 (Ramenski vodnjak): Ukrivite prste in blazinice sredincev položite na GB 21. Pritisnite direktno v napetost ramen, vendar naj bo pritisk postopen. Globoko dihajte in stimulirate akupresurni točki dve minuti. Ti točki pomagata sprostiti ekscesivni Qi, ki se zadrži v zgornjem delu telesa. Po kitajski medicini, naj bi jeza potiskala Qi navzgor proti glavi. Preveč nezdravega Qi-ja v glavi lahko povzroči Vrtoglavico.

Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice. Ramenski vodnjak (GB 21 – Žolčnik) Lokacija: Na najvišji točki ramenske mišice na sredini med zunanjo konico ramena in hrbtenice.

3. Korak

Prislinite Lv 2 (Vmesna pot) na obeh straneh: Pritisnite v vdolbino kožice med palcem in drugim prstom na nogi. Usmerite pritisk proti bazi palca. Držite trdno, ko naredite tri globoke vdihe in izdihe. Ta akupresurna točka uravnoteži Qi, ki ga ustvarijo močna čustva.

Vmesna pot (Lv 2 - Jetra) Lokacija: Na kožici med palcem in drugim prstom na nogi. Vmesna pot (Lv 2 - Jetra) Pozitivni učinki: Lajša drisko, bolečine v trebuhu, glavobole in slabost.

4. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Stimulirate eno minuto in ob tem globoko dihajte. Ta točka ohranja čustva bolj stabilna.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Vročina / Povišana telesna temperatura – Znižajte vročino z akupresuro

Vročina – povišana telesna temperatura

Vročína je stanje povišane telesne temperature. Je pogost in nespecifičen bolezenski znak. Normalna telesna temperatura znaša okoli 36,2–37,2°C, vendar so med ljudmi možna tudi večja odstopanja. Odvisna je tudi od starosti, spola, hrane, telesne vadbe, menstruacijskega ciklusa, itd. Po pravilu je najvišja zvečer in najnižja zjutraj. Vročina pomeni temperature nad 37°C pod pazduho (oz. 37,8°C, kadar jo merimo pod jezikom, 37,5°C v ušesu in 38°C v danki). Zvišanje telesne temperature nad 38°C imenujemo febrilna temperatura, kadar pa temperatura ostane pod 38°C, ji pravimo subfebrilna temperatura.

Kako do vročine pride?

Telesno temperaturo nadzira termoregulacijski center v možganih (hipotalamus), ki se obnaša zelo podobno kot termostat. Dvig nastavitvene točke (termostata) neposredno povzroči PGE2, ki pa se sprošča, ko so v telesu prisotni pirogeni (snovi, ki povzročijo vročino). Piogeni so lahko endogeni, kar pomeni, da nastajajo v telesu ali eksogeni, torej, da v telo pridejo iz okolja. Najpogostejši vzrok vročine je okužba, infekcija z mikroorganizmi kot so virus in bakterije. Vročino lahko povzročijo tudi različni alergeni, piki insektov, sončarica, tumorji, stranski učinki zdravil itd.

Kdaj vročina ni nevarna?

Splošno sprejeto mnenje je, da je vsaka vročina nevarna, ker škoduje organizmu. Vendar to ne drži. Vročina je zelo pomemben obrambni mehanizem telesa in bolnikov zaveznik v boju proti bolezni. S povišano telesno temperaturo se preprečuje in zaustavlja razmnoževanje mikroorganizmov, ki povzročajo bolezen. Visoka temperatura zmanjšuje njihovo aktivnost in škodljivost. Vročina tudi spodbuja delovanje obrambnega sistema telesa, poveča se učinkovitost celic ubijalk (Limfocit T), ki se bojujejo z mikrobi. To je še posebno pomembno pri vseh virusnih obolenjih, ki se ne morejo zdraviti z antibiotiki.

Vročina do 38,5°C (izmerjana pod pazduho) pomaga obrambnim mehanizmom telesa, zato je ne znižujemo, razen v primerih, kadar povzroča izrazito slabo počutje. Izjema so otroci s srčnimi in kroničnimi pljučnimi boleznimi, vročinskimi krči, sladkorno boleznijo in epilepsijo. Vročina ima obrambno vlogo, saj spodbudi obrambne dejavnike in pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Kdaj vročina je nevarna?

Vročina je nevarna za srčne bolnike. S povišanjem telesne temperature za 1°C se bitje srca pospeši za 15 do 20 utripov na minuto, kar dodatno obremeni srce. Vročina lahko poslabša stanje ljudi z boleznimi dihal, nevarna je za bolnike s poškodbami možganov ali možganskih ovojnic. Zniževanje telesne temperature je pomembno po operacijah, pri epileptičnih napadih, šoku, otrocih, ki so nagnjeni k vročinskim krčem, nosečnicah, starejših ljudeh in kroničnih bolnikih.

Kdaj k zdravniku?

Poiščite zdravniško pomoč, kadar temperatura naraste preko 40 stopinj ali, če se pojavijo vročinski krči, trd vrat, težko dihanje z modrimi ustnicami, če otrok odklanja tekočino, če je otrok majhen, če vročina traja več kot tri dni, če se pojavijo krvavo rdeči izpuščaji, v primeru dehidracije, če so ob vročini še drugi znaki bolezni.

Akupresura

Tako v zahodni kot kitajski medicini je povišana telesna temperatura znak nekega neravnovesja v telesu. Kitajska medicina pravi, da je vročina poskus telesa, da se znebi toksinov. Čeprav povišana telesna temperatura načeloma pospešuje zdravljenje, ni nikoli dobro, da se telo in še posebej možgani pregrejejo preko določene temperature. Kadar je vaša temperatura višja od 38.5 stopinj, jo lahko naravno znižujete z uporabo akupresure.

Akupresurne točke za zniževanje vročine

Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)Notranje dvorišče (St 44 – Želodec)

Lokacija: Ta točka se nahaja na stiku med drugim in tretjim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odstranjuje Vročino iz telesa. Regulira črevesje. Odstranjuje Vlažno-Vročino. Umirja um. Lajša zaprtje, krvavitve iz dlesni, bolečine v želodcu.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: Teh akupresurnih točk ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko sprožijo prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz telesa, lajša prehlad, gripo, zaprtje in glavobol.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz telesa, zato je dobra točka za zniževanje povišane telesne temperature. Lajša artritične bolečine, še posebej v komolcu in rami.

Lu 10Ribja meja (Lu 10 – Pljuča)

Lokacija: Na spodnji strani dlani, na sredni spodnje kosti palca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz meridiana Pljuč. Lajša plitko dihanje, kašelj in zatečeno grlo.

Akupresurna terapija za zniževanje vročine

1. Korak

Pritisnite v St 44 (Notranje dvorišče): S palcem pritisnite v V kot med obema prstoma. Držite eno minuto in globoko dihajte. To je najmočnejša akupresurna točka za odstranjevanje Vročine iz meridiana Želodca.

St 44

2. Korak

Pritisnite v LI 4 (Združena dolina): LI 4 se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Stiskajte eno minuto. Nato zamenjajte roki. Ta točka je še posebej učinkovita za vse simptome gripe in prehlada.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

3.Korak

Pritisnite na LI 11 (Ukrivljen ribnik): Upognite roko in s palcem pritisnite na zunanjem delu gube komolca. Pritiskajte eno minuto in hkrati izvajate globoko dihanje. Zamenjate roki in pritisnite LI 11 še na drugi strani. 

Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca. Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Opravlja vročino, zaprtje, težave s prebavo. To je izredno učinkovita akupresurna točka za zdravje debelega črevesja.

4. Korak

Pritisnite točko Lu 10 (Ribja meja): Poiščite akupresurno točko Lu 10 na spodnji strani dlani, na sredini spodnje kosti palca. Držite to točko eno minuto in ob tem globoko dihajte. Po kakšni minuti ponovite vajo še na drugi roki. Ta točka odstranjuje vročino iz Pljuč.

Lu 10Dodatni nasveti za zniževanje vročine

Veliko pijte

Ko imate vročino se veliko več potite (potenje ohlaja telo), zato morate veliko piti, da nadomestite izgubo tekočin v telesu. Čeprav mislite, da bodo hladne pijače pomagale, se jim izogibajte. Pite vodo ali sokove sobne temperature ali topel čaj. Grozdni sok je odlična pijača za hlajenja; v sok dodajte malo kumine in koromača (pol žličke vsakega), da povečate hladilni učinek.

Počivajte

Veliko počivajte. Najbolje je, da se v času vročine ne razgibavate in ne potujete. Počivajte kolikor se da, dokler vročina ne upade.

Kanadski zlati koren

Tradicionalna zdravilna rastlina severnoameriških Indijancev, ki so jo v svoj repertoar vključili tudi evropski priseljenci. Uporablja se kot naravni antibiotik in odlično znižuje temperaturo.

Hladni obkladki

V primeru visoke vročine lahko na čelo dajete hladne obkladke. Zamenjate jih vsakič, ko se obkladek segreje. Učinek hlajenja lahko ojačate, če obkladek položite tudi na področje popka.

Postite se

Postenje dan ali dva odpravi nakopičene strupe, ki najverjetneje povzročajo vročino. Vendar poskrbite, da boste v telo vnesli dovolj tekočine.

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Vnetje sinusov / Sinusitis – Pozdravite vnetje z akupresuro

Vnetje sinusov – Sinusitis

Sinusi so z zrakom zapolnjene obnosne votline v kosteh obraznega dela glave, na vsaki strani nosu. Obloženi so s fino plastjo sluzi, ki vlaži nosno votlino, filtrira zrak, ki ga dihamo, da odstrani prah, dim, cvetni prah in druge tujke, preden zaidejo v pljuča. Zaradi alergenov, dražečih snovi, bakterijskih infekcij in prehladov sinusi lahko postanejo zamašeni, otečeni ali vneti. To se čuti kot bolečino, pritisk, glavobol ali izcedek iz nosu. Drug problem, ki lahko prizadene sinuse je, da sinusi postanejo povsem osušeni, bodisi zaradi vročega ali suhega zraka ali zaradi infekcije.

Sinusitis

Akutno vnetje sinusov – akutni sinusitis nastane s širjenjem vnetja nosne sluznice. Vnetje sinusov se lahko pojavlja v dveh oblikah in sicer kataralni (virusni) in gnojni (bakterijski). Kadar gre za virusno vnetje, nosne sluznice otečejo (sluznica nosu in ozke sluznične špranje med nosom in sinusi). Poleg otekline je prisotna tudi motnja transporta sluzi in bakterij s pomočjo migetalk iz sinusov. Virusni sinusitis nastane, če je ta oteklina dovolj močna, da se prehodi iz sinusa v nos zaprejo. Če se nekaj ur ali celo dni sinus ne zrači in čisti, nastane v sinusih vlažno okolje, ki ga bakterije ljubijo, zato se namnožijo in tako se razvije gnojni sinusitis. Sinusitis je tako pogosto stopenska bolezen, ki se začne s preprostim prehladom in preide v gnojno vnetje.

Akutni sinusitis je lahko posledica virusne okužbe, bakterijske okužbe, prehlada ali pa okužbe z glivicami, ki je bolj pogosta pri osebah s slabim imunskim sistemom ali abnormalnimi sinusi. Tveganje za razvoj kroničnih vnetij sinusov povečujejo tudi nekatere bolezni in bolezenska stanja, kot so na primer alergije, nosni polipi in tumorji, nepravilni nosni prekat, zobne infekcije, cistična fibroza in gastroezofagealni refluks.

Tradicionalna kitajska medicina o vnetju sinusov

Zahodna medicina po navadi zdravi sinusitis z zdravili, kot so antihistaminiki ali antibiotiki, ki načeloma zdravijo simptome, vendar redko pomagajo odstraniti primarne vzroke, ki so povzročili to vnetje. Tradicionalna kitajska medicina že stoletja uspešno zdravi sinusitis s pomočjo akupresure, akupunkture in zelišč.

Sinusitis pogosto postane kronično stanje. Razlog za to je, da vsakič, ko se infekcija pojavi, metode zdravljenja neuspešno popolnoma očistijo gnojno sluz iz sinusov. To sproži ponavljajoč se vzorec vnetja za vnetjem. Nenehno zdravljenje vnetij s pomočjo antibiotikov lahko tudi ošibi imunski sitem, kar pripelje do novih zapletov. Akupresura lahko prekine ta ponavljajoči vzorec, saj spodbudi, ne pa poškoduje imunski sistem.

Vzorci, ki povzročajo sinusna vnetja:

 Veter-Vročina Pljuč: Težave s sinusi povzročijo spremembe vremena.

Stagnacija Vročine Žolčnika: Težave s sinusi povzročijo čustva.

Vlažna Vročina Vranice/Želodca: Težave s sinusi povzroči mastna ali pekoča hrana.

Pomanjkanje Mraz Qi-ja Pljuč: Težave s sinusi povzročijo kronične bolezni.

Pomanjkanje Vranice: Težave se pojavijo zaradi slabe prehrane, utrujenosti ali skrbi.

Akupresura

Čeprav akupresurne tehnike lajšajo sinusne težave, je pomembno, da ne poskušamo samo lajšati simptomov, ampak da odstranimo vzroke, ki povzročajo težavo. Če imate kronične težave, se obrnite na svojega zdravnika. V mnogo primerih so težave s sinusi lahko posledica močnih čustev, kot so skrbi, žalost ali krivda. Kadar ta čustva niso razrešena, lahko povzročijo mišično napetost v prsih, ki zapira sinusne poti. Ko akupresura odpravi napetost, se pogosto sprostijo tudi sinusne poti.

Zaprtost, slaba prehrana, pomanjkanje gibanja lahko prispevajo k bolj pogostim vnetjem sinusov. Če je hrana vzrok vaših težav, se vsaj dva tedna izogibajte mlečnim izdelkom in počakajte, če bo dieta stanje izboljšala. Tradicionalno se za težave s sinusi uporablja točka Li 4 – Združena dolina. Li 4 na splošno odpira vse zastoje in bolečine v telesu in tako odpravlja tudi boleče in vnete sinuse. Akupresurna točka B 2 – Vrtanje bambusa na mostu nosu, je odlična za lajšanje glavobolov v čelnem predelu in težav s sinusi. Na vrhu lobanje točka GV 20 in B 7 – Vstop v nebesa odpirata zaprte nosne prehode. Li 20 – Dobrodošel parfum in St 3 na  obrazu pa lokalno in direktno vplivajo na sinuse.

Akupresurne točke za lajšanje vnetja sinusov – sinusitis

Ni potrebno, da uporabljate vse te akupresurne tečke. Uporabite le eno ali dve, ko imate čas in proste roke.

Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)Vrtanje bambusa (B 2 – Mehur)

Lokacija: V vdrtini očesne votline, na vsaki strani, kjer most nosu sreča greben obrvi.

Pozitivni učinki: Lajša prehlad, zastoj sinusov, glavobole v čelnem predelu, utrujene oči in bolečine v sinusih.

Nebesni steber (B 10 - Mehur)Nebesni steber (B 10 – Mehur)

Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

Pozitivni učinki: Odpira sinusne prehode, lajša seneni nahod, stres, sindrom izgorelosti, otrdel vret, otekle oči in bolečine v grlu.

B 7Vstop v nebesa (B 7 – Mehur)

Lokacija: Na vrhu lobanje, če sledimo navpični liniji za ušesi, približno palec širine vstran od centra lobanje.

Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zamašen nos, zamašene sinuse in izboljša voh. 

Li 20Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo)

Lokacija: Na obeh licih, na zunanji strni nosnic.

Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza.

Obrazna lepota (St 3 - Želodec)Obrazna lepota (St 3 – Želodec)

Lokacija: Na dnu ličnic, neposredno pod zenico.

Pozitivni učinki: Lajša zamašen nos, zamašenost glave, pekoče oči, utrujene oči in očesni pritisk.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai)Točka stoterih srečanj (GV 20 Du Mai)

Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave.

Pozitivni učinki: Odpravlja zamašene sinuse, slabo koncentracijo, glavobol in izboljša spomin.

Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)Tretje oko (GV 24,5 Nadzorujoči kanal)    

Lokacija: Neposredno med vašimi obrvmi v vdolbini, kjer most nosu sreča sredino čela.

Pozitivni učinki: Lajša zastoje v glavi, glavobole in zamašen nos.

Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)Središče Osebe (GV 26 – Du Mai)

Lokacija: Dve tretini nad zgornjo ustnico pod nosom.

Pozitivni učinki: Lajša seneni nahod, kihanje, omedlevico in omotico.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Blaži glavobol, boleče sinuse, seneni nahod in odpravlja zastoje v glavi.

Akupresurna terapija za vnetje sinusov – sinusitis

Ko izvajate naslednjo rutino za zdravljenje vnetja ali kot preventivo, lahko sedite ali ležite.

1. Korak

Trdno pritisnite B 2 (Vrtanje bambusa) skupaj z B 10(Nebesni steber): Postavite levo roko na obe B 2 točki, blizu mostu nosu, tako da palec pritisne levo stran in kazalec desno stran. Pritisnite v rahlo udrtino na zgornji notranji strani očesne jamice. Z desno roko primete zadnjo stran vratu, tako da prsti primejo na levi strani in spodnja stran dlani na desni strani. Stisnite vratne mišice. Zaprite oči in držite te točke vsaj eno minuto.

B 2 Nebesni steber (B 10 - Mehur) Lokacija: Ena polovica palca pod zatiljem, polovica palca navzven iz obeh strani hrbtenice na mišici.

2. Korak

Držite točko B 7 (Vstop v nebesa): To točko boste našli tako, da postavite blazinice prstov za ušesi. Nato premaknite prste navzgor do vrha lobanje. Ti točki so v udrtini na vrhu glave, en palec širine vstran od centra glave. Globoko dihajte, ko držite ti točki z blazinicami prstov.b 73. Korak

Nežno pritisnite Li 20 (Dobrodošel parfum ) skupaj s St 3 (Obrazna lepota): Nežno pritisnite pod ličnice, poleg nosu. Usmerite pritisk navzgor. Globoko dihajte, ko držite te točke.

St 3 in LI 20 Dobrodošel parfum (LI 20 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Odpravlja zamašenost nosu, boleče sinuse, ohromelost obraza in otekanje obraza. Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Pozitivni učinki: Blaži alergije, še posebej alergijske kožne bolezni (kot so koprivnica izpuščaji), srbenje in vročino.

4. Korak

Držite Gv 20 (Točka stoterih srečanj) skupaj z Gv 24.5 (Tretje oko): Postavite prste desne roke na Gv 20 v vdolbino na vrhu lobanje. S sredincem leve roke se nežno pritisnite med obrvi. Globoko dihajte eno minuto.

Točka stoterih srečanj (GV 20 - Du Mai) Lokacija: Položite prste leve roke za levo uho in prste desne roke za desno uho. S prsti zdrsite proti vrhu glave in poiščite udrtino (GV 20) nekoliko nazaj od vrha glave. GV 20 in Gv 24,5 a

5. Korak

Pritisnite Gv 20 (Točka stoterih srečanj) skupaj z Gv 26 (Središče Osebe): Še naprej pritiskajte na Gv 20 na vrhu glave, premaknite levo roko na točko Gv 26, ki se nahaja med nosom in ustnicami. Globoko dihajte, medtem ko držite ti pomembni točki za lajšanje težav s sinusi.

GV 20 in GV 24,5 Središče Osebe (GV 26 – Du Mai) Lokacija: Dve tetini nad zgornjo ustnico pod nosom.

6. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki. To točko lahko stimulirate samostojno kadarkoli želite odpraviti bolečino ali odmašiti sinuse.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Vnetje mehurja – Akupresurna terapija zdravi oz. preprečujejo vnetje mehurja

Vnetje mehurja

Če ste že kdaj  že imeli vnetje mehurja, potem gotovo veste, kako nadležno in boleče je lahko to stanje. Statistike kažejo kaže, da se vnetje mehurja  pogosteje pojavi pri ženskah, saj se je vsaj petina žensk vsaj enkrat v življenju soočila s tovrstnim vnetjem, pri kar četrtini od teh pa se je vnetje tudi večkrat ponovilo ali pa je celo prešlo v kronično obliko vnetja. Pred težavami s sečili morajo biti še posebej pazljive nosečnice, saj lahko resno vnetje predstavlja nevarnost za otroka.

Vzrok zakaj ženske pogosteje zbolijo za vnetje mehurja kot moški, je predvsem anatomski. Ženska sečnica je v povprečju dolga le okoli 5 centimetrov, tako da je pot do mehurja relativno kratka, ustje sečnice pa leži blizu nožnice in danke, kar zadevo le še poslabša. To je glavni vzrok, zakaj mikroorganizmi, ki povzročijo okužbo, dokaj zlahka vstopijo v mehur in se tam nadaljnje razmnožujejo. Za razliko od žensk imajo moški to srečo, da se okužba iz sečnice najprej razširi na njihovo prostato in šele nato lahko napreduje v mehur.

Kaj pravzaprav povzroča vnetje?

Da bi lahko preprečili prvo ali ponavljajočo se okužbo, moramo najprej vedeti, kaj infekcijo sploh povzroča. Raziskave kažejo, da kar 90 odstotkov vseh infekcij urinarnega trakta povzroči bakterija E. coli, ki je sicer vedno prisotna v našem črevesju in posledično tudi v blatu. Včasih se zgodi, da ta bakterija zaide v sečnico in takoj zatem še v mehur, zaradi česar pride do infekcije. Bakterija je zelo nevarna in se je izredno težko znebimo, sploh, če se naseli po celi trebušni votlini in se postopoma razširi še v pljuča in ledvice. V skrajnem primeru je okužba lahko tudi smrtno nevarna. Strokovnjaki pravijo, da lahko infekcijo dobimo preko hrane ali pa slabe higiene. Po raziskavah, ki so bile opravljene v ameriških državah Illinois in Utah, E. coli vegetira v času najmočnejšega delovanja antibiotikov, ko učinek popusti, pa se bliskovito razmnoži.

Imunski sistem

Pred nezaželenim vdorom mikroorganizmov v sečnico nas ščiti tudi imunski sistem. Če ta močno ošibi, kar se pogosto dogaja pozimi, se sluznica v mehurju ne more ubraniti pred mikroorganizmi, ki se uspejo prebiti do mehurja in tam povzročijo hudo vnetje. Ta pojav je zelo pogost pri bolnikih s sladkorno boleznijo, saj prisotnost glukoze v seču pospešuje razmnoževanje bakterij ter pri bolnikih z avtoimunskimi boleznimi.

Spolnost

Z vnetjem mehurja imajo pogosto  težave ženske, ki imajo daljše intervale med spolnimi odnosi, saj se v tem času v sečnici nabere veliko bakterij, ki jih nato moški s penetracijo potisne v mehur. Bolj podvržene vnetjem so tudi ženske v menopavzi, saj pomanjkanje estrogena lahko povzroči tanjšanje sluznice mehurja in sečnice.

Kako prepoznamo vnetje mehurja?

Če sumite, da imate vnetje mehurja, kar se najpogosteje odraža kot pekoča bolečina med uriniranjem, bodite še posebej pozorni na naslednje simptome:

– Potreba po pogostem uriniranju

– Boleče ali pekoče uriniranje

– Huda, ostra ali zbadajoča bolečina po uriniranju

– Moten ali močno obarvan urin

– Močan in neprijeten vonj urina

– Prisotnost krvi v urinu

– Bolečina v spodnjem predelu trebuha

– Povišana telesna temperatura ali mrzlica

V kolikor se je pojavil vsaj eden izmed simptomov, se nemudoma odpravite k zdravniku.

Priporoča se

Za preprečitev vnetja mehurja, je zelo pomembna tudi osebna higiena, zato se priporoča brisanje nazaj proti zadnjični odprtini, brisanje samo z belim WC papirjem, umivanje genitalij samo s toplo vodo, pav tako pa se priporoča tudi uporabo belega bombažnega perila in pranje perila z blagimi sredstvi – brez mehčalca.

V času zdravljenja se odsvetuje pitje čaja, kave, alkohola, gaziranih pijač, napitkov iz kakava, prav tako se je dobro izogibati močnim začimbam, ker dražijo mehur.

Tradicionalna kitajska medicina o vetju mehurja

Zahodna medicina zdravi kronično vnetje mehurja z antibiotiki, vendar, če se ne odpravi osnovno pomanjkanje Jin energije v telesu, se infekcija lahko hitro spet pojavi, ko antibiotiki nehajo delovati. Ta začarani krog se lahko ves čas ponavlja in ob tem ne smemo pozabiti tudi na stranske učinke zdravil. V kitajski medicini je standardno zadavljenje povezano s krepitvijo Jin energije in odpravo Vročine iz telesa.

Najpogostejši vzrok za vnetje mehurja je stanje, ki mu pravimo Vlaga-Vročina v sečnem mehurju. Vlažnost je stanje, kjer prebavni trak ne deluje kot bi moral, to se kaže s simptomi, kot so napenjanje, vetrovi in mehko blato, ki se manifestira skupaj z Vročino, ki je največkrat posledica pomanjkanja tekočin v telesu. Temu stanju pravimo »Jin pomanjkanje«. Simptomi, ki so še prisotni pri vnetju mehurja, so lahko vročina, pekoče uriniranje, bolečina v zadnjem in spodnjem predelu trebuha, potreba po pogostem uriniranju, rdeč jezik z debelo rumeno oblogo.

Akupresurne točke za vnetje mehurja


b 23Ocean vitalnosti (B 23 – Mehur)

Lokacija: B 23 se nahaja v spodnjem delu hrbta (med drugim in tretjim ledvenim vretencem), dva do štiri debeline prsta stran od hrbtenice v višini pasu.

Pozitivni učinki: Povečuje cirkulacijo v sečilih in reproduktivnih organih. Odpravlja vnetje nožnice (Vaginitis), okužbe sečil in bolečine v križu.

B 28Shu Mehurja (B 28 – Mehur)

Lokacija: Ta točka se nahaja na križnici. Iz središča križnice, približno dva palca širino na vsako stran.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine v kolku, menstrualne krče, zastajanje urina, reproduktivne težave in vnetje mehurja. To je glavna točka mehurja.

Bl 60Visoka gora (B 60)

Lokacija: Na sredini med zadnjim robom zunanje kosti gležnja in Ahilove tetive.

Prednosti: Poveča cirkulacijo v sečilih in reproduktivnih organih. Blaži išias, bolečine  v stegnih, glavobol,  bolečine  v križu revmatizem in vnetje mehurja.

K 3Večji potok (K 3)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija: V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Pozitivni učinki: V kitajski medicini je energija Ledvic izvir Jin Jang energije v telesu. K 3 kot izvirna točka meridiana Ledvic ima izreden vpliv na vse meridiane telesa.

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine in vnetja v telesu.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala, v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije, artritisi in vnetje mehurja.

Akupresurna terapija za vnetje mehurja

1. Korak

Masirajte B 23 (Ocean vitalnosti): Tudi če imate dolge in fleksibilne roke je najlažje, če ti točki stimulirate tako, da se uležete na tla in za sabo postavite dve teniški žogici. Počasi se valite gor in dol na teniških žogicah. Da vam žogici ne bosta ušli, jih položite v nogavico. Na tem mestu so še druge zdravilne akupresurne točke. Na teniških žogicah lahko tudi samo ležite. Stimulirajte vsaj eno minuto.

B 23a

2. Korak

Pritisnite ali masiranje B 28 (Shu Mehurja): Uporabite zadnjo stran rok za živahno masiranje baze hrbtenice. Če se lahko udobno uleže na hrbet za nekaj minut, postavite roki eno na vrhu druge na križno kost hrbtenice. Položite kolena plosko na tla. Dihajte globoko, ko počasi zibate svojo medenico, levo in desno za spodbujanje te točke na križnici. S to masažo boste stimulirali tudi druge pozitivne akupresurne točke na križnici.B 54 a (2)

 3. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok) in točko B 60 (Visoka gora). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Z blazinicami prstov pritisnite na B 60 (na zunanji strani gležnja) v vdolbini med kostjo gležnja in ahilovo tetivo. Trdno držite eno do dve minuti, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

K 3 in B 60 K 3 b

4.Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki.

Združena dolina - (LI 4 – Debelo črevo) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Pozitivni učinki: Odpravlja zaprtje, glavobole, zobobole, bolečine v rami, artritis in bolečine ob porodu.

5. Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino, med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, utrujene oči in mačka. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Visok krvni tlak – Znižajte pritisk z akupresuro

Visok krvni tlak – Hipertenzija

Krvni tlak imenujemo tisti tlak (pritisk), s katerim kri pritiska ob stene žil po katerih teče.  Ustvarja ga srce, ki  v povprečju bije sedemdesetkrat na minuto. Srce deluje v dveh taktih. Najprej se razširi in napolni s krvjo in zatem skrči, da potisne kri v aorto. Ko se skrči, nastane v žilah potisni sistolični oz. zgornji krvni tlak. Ko se srce ponovno razširi, da se napolni s krvjo, se tlak v žilah zmanjša, zato ta tlak imenujemo spodnji krvni tlak oz. diastolični.

O visokem krvnem tlaku govorimo takrat, ko je krvni tlak višji kot 140/90 mm Hg. Bodisi je to zvišana vrednosti sistoličnega krvnega tlaka ali diastoličnega krvnega tlaka ali pa gre za zvišanje obeh. Številne raziskav kažejo na to, da je visok krvni tlak koristno zdraviti, saj se z znižanjem sistoličnega krvnega tlaka za 10 mm Hg in diastoličnega krvnega tlaka za 5 mm Hg, zmanjša tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni za več kot eno tretjino.

Kaj povzroča visok krvni pritisk?

Glavni krivec za visok krvni tlak je prekomerna telesna teža. Zlasti maščoba okoli trebuha proizvaja veliko hormonov, ki zvišujejo pritisk. Pri 40 do 50 % ljudi je za visok pritisk kriva tudi prekomerna uporaba soli v prehrani. Sol namreč krči žile, ter jih na ta način izpostavlja večjemu pritisku.

Sovražnik pritiska je lahko tudi alkohol. Po zaužitju večje količine alkohola (tri kozarce vina ali več), se srčni utrip pospeši, skozi telo pa se začnejo črpati večje količine krvi. Protinapetost žil zopet zviša krvni pritisk. Podobne učinke na telo ima tudi stres. V določenih primerih so za visok krvni tlak lahko krivi tudi slabi geni. Če se visok pritisk pojavlja v vaši družini, imate sami za več kot 50% večjo možnost, da boste zboleli za visoki pritiskom. Dednost, starost in spol so dejavniki nad katerimi nimamo vpliva, vendar k nastanku težave načeloma vedno vplivajo dejavniki kot so:

prevelika telesna teža,

čezmerna uporaba soli,

čezmerno uživanje alkoholnih pijač,

fizična neaktivnost,

stresno življenje.

Dosti  bolj redko je visok krvni tlak posledica bolezni notranjih organov, kot so težave s ščitnico ali nadledvičnimi žlezami, ledvična obolenja, zožitve ledvičnih arterij itd. Krivec za visok krvni tlak so lahko tudi nekatera farmacevtska zdravila.  V teh primerih govorimo o sekundarni arterijski hipertenziji. Ko odstranimo primarni vzrok, težave izzvenijo.

Zakaj visok krvni tlak škoduje

Poleg povišanega holesterola v krvi je visok krvni tlak verjetno največji krivec za nastanek ateroskleroze (zoženje in zamašitev žil). Kadar so žile dlje časa izpostavljene visokemu krvnemu tlaku, se  struktura žil postopno spremeni. Da žile lahko vzdržijo kronično visok pritisk se srednja mišična plast žilne stene (media) zadebeli, medtem ko se notranja plast (intima) zatrdi. Taka žila ni več prožna, zato rada poči in povzroči notranjo krvavitev ali pa se v žili radi pojavijo krvni strdki, ki žilo zamašijo. Kadar se to zgodi v srčnih (koronarnih) žilah, ki oskrbujejo srce, nastane srčna kap (infarkt). Če se to pripeti v možganskih žilah, lahko nastopi možganska kap ali možganska anevrizma. Ko se to pripeti v udih, v bolj resnih primerih prizadeti del ud lahko odmre, ker ne dobi dovolj kisika in hranil (gangrena). Zaradi slabšega delovanja žil se lahko pojavijo tudi drugi zapleti in bolezni, kot je slabše delovanje ledvic ali celo slepota.

Visok krvni tlak ali hipertenzija poleg bolezenskih sprememb v srčnih žilah škoduje tudi srčni mišici. Srce človeka s povišanim krvnim tlakom mora bolj intenzivno delati, kar predstavlja za srce dodatni napor. Zaradi večletnega prekomernega dela, se srčne mišice raztegnejo in ošibijo, zaradi česar ne morejo več prečrpavati zadostne količine krvi skozi telo. Razvije se srčna vodenica. Voda, ki se nabira v pljučih, povzroča vse težje dihanje. Sčasoma se voda začne nabirati tudi v drugih delih telesa, kar se opazi kot otekle noge in povečan trebuh.

Tradicionalna kitajska medicina o visokem tlaku

Iz pogleda tradicionalne kitajske medicine je visok pritisk znak abnormalnosti v delovanju telesa zaradi različnih vzrokov. Kitajska medicina verjame, da sedeči življenjski stil, kronični stres, nezdrava prehrana, poškodbe organov in konstitucijske okvare prispevajo k nastanku visokega krvnega tlaka. Znotraj telesa so pogosto prisotne  okvare v meridianskem sistemu Srca, Jeter in Ledvic. Ženske imajo pogosto prisotno tudi disfunkcijo v mikrokozmični orbiti (DuMai In Ren mai meridian).

Tradicionalna kitajska medicina klasificira visok krvni tlak v različne podkategorije. Visok pritisk je posledica motnje ali neravnovesja energije Jin-Jang znotraj sistema organov ali meridianov, ki sta glavna dva sistema, ki uravnavata delovanje telesa in uma.  Disharmonija v sistemu Jeter je najpogostejši vzrok za nastanek visokega krvnega tlaka. Bodisi gre za pomankanje Jin energije Jeter ali za preveč energije Jang , ki povzroča nereden pretok Qi-ja, stagnacijo Krvi in kopičenje Vročine znotraj Jeter. Tako stagnacija Qi-ja kot kopičenje Vročine lahko povzročita visok krvni tlak. Visok pritisk, ki je posledica Jeter se lahko pojavlja skupaj z glavoboli (blagi ali težki), razdraženostjo, nespečnostjo, suhimi usti, željo po hladni pijači, rdečim jezikom z oblogo.

Pomankanje Jin energije Ledvic je še en pogost vzrok za visok pritisk. Pomakanje energije Ledvic se lahko kaže v disharmoniji Ledvic, ki jo spremljajo simptomi kot so blagi glavoboli, vrtoglavica, nespečnost, šibkost nog in hrbta, nizka energija in temno rdeč jezik.

Akupresura

Akupresura vam z redno stimulacijo akupresurnih točk pomaga znižati visok krvni tlak. Deluje direktno na meridiane, tako da vzpostavljajo interno ravnovesje, odpravlja blokade v meridianu Jeter in pomaga tudi tako, da sprosti vaše telo, saj stimulacija sprošča v telo endorfine in monoamin, ki pomagajo zniževati visok krvni tlak.

Akupresurne točke za zniževanje visokega krvnega tlaka

Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik)

Lokacija: Pod zatiljem v udrtini med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen, odvisno od velikosti glave.

Pozitivni učinki: Spušča Qi energijo navzdol. Spodbuja splošno ravnotežje, zmanjšuje visok in dviguje nizek krvni tlak. Lajša glavobole in ima veliko pozitivnih učinkov.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino in hladi kri. Znižuje ogenj Jeter. Lajša vročino, visok pritisk, herpes,  slabost, srbenje in suho kožo.

Manjše morje (Ht 3 – Srce)Manjše morje (Ht 3 – Srce)

Lokacija: Na zunanji strani komolca, tik pod izbočeno kosjo v rahli udrtini.

Pozitivni učinki: Umiri um, regulira Qi srca, odstranjuje Vročino, srčne bolečine, bolečine, ki so posledica krčev.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi telo, obnovi Kri in Qi, koristi sklepom in blaži utrujenost. Ta točka se pogosto uporablja v kombinaciji z Li 11 za zniževanje visokega krvnega tlaka. Pomaga pri arteriosklerozi in motnjah krvnega obtoka.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki:  Znižuje visok krvni tlak, odpravlja krče, glavobole, utrujene oči, mačka kot tudi alergije in artritis. Poveča elastičnost mišic in kit.

Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)Brbotajoči vrelec (K 1 – Ledvice)

Lokacija: Na podplatu med obema blazinicama.

Pozitivni učinki: Lajša vročinske oblive in omedlevico in krče, sprosti telo in um. Znižuje visok krvi tlak.

Akupresurna terapija za zniževanje visokega krvnega tlaka

1.Korak

Trdno pritisnite GB 20 (Vrata zavesti): Pritisnite palca pod zatilje v udrtino med obema vratnima mišicama, dva do tri palce narazen. Pritisk postopno povečajte medtem, ko glavo rahlo nagnete nazaj. Imejte zaprte oči in globoko dihajte. Držite ti točki eno minuto.

GB 20 Vrata zavesti (GB 20 – Žolčnik) Pozitivni učinki: Lajša glavobole, zastoje v glavi, artritis, bolečine v vratu in razdražljivost.

2.Korak

Pritisnite Ht 3 (Manjše morje) in Li 11 (Ukrivljen ribnik) skupaj: Poiščite točki Ht 3 in Li 11 na komolcu. Pritisnite istočasno v Ht 3 s sredincem in na Li 11 s palcem. Držite ti točki eno minuto in ob tem globoko dihajte.

H 3a Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

3.Korak

Masirajte St 36 (Točka treh milj): To akupresurno točko boste našli štiri debeline prstov pod pogačico. Položite peto desne noge nekaj placev širin pod pogačico in en palec širine stran od golenice. Če ste na pravem mestu, se bo mišica upognila, ko premaknete nogo gor in dol. Intenzivno masirate eno minuto, nato zamenjajte nogi.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

4.Korak

Spodbujate Lv 3 (Večje Hitenje): Položite kazalec in sredinec na vrh stopala v vdrtino med kostema palca in drugega nožnega prsta. Temeljito masirajte in usmrtite pritisk proti kosti drugega nožnega prsta. 

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

5. korak

Pririnite K 1 (Brbotajoči vrelec): Uporabite vaš palec in pritisnite na akupresurno točko K 1 na spodnji strani stopal. Držite eno minuto, nato zamenjate nogi in pritisnite še na drugo K 1 točko.

K 1 K 1 c

Dodatni nasveti

odpravite bolezni s qigong vadboZnižajte stres

Visok krvni tlak je pogosto povezan s stresom, zato si vzemite vsak dan čas za meditacijo, globoko dihanje ali sproščeno poslušanje glasbe. QiGong je odlična oblika vadbe za odpravljanje stresa in zniževanje visokega krvnega pritiska. Globoko dihanje aktivira parasimpatično delovanje živčnega sistem in s tem znižuje pritisk.  Raziskave so pokazale, da ima transcendentalna mediacija izredno dobre učinke na zniževanje krvnega tlaka brez zdravil.

presna zelenjavaSpremenite prehrano

Hrana bogata z maščobo in holesterolom zamaši arterije, kar vodi do arterioskleroze (maščobnih oblok na žilah). Bolj kot so zamašene žile, višji je vaš krvni tlak in vaše srce se bolj trudi, da kroži kri po žilah. Zmanjšajte količino mesa (predvsem govedine in svinine), polnomastnih mlečnih izdelkov, pregrešnih posladkov in ocvrto hrano. Veganska hrana je najbolj zdrava hrana za vaše srce in pritisk.

ustavite kajenjePrenehajte kaditi

Vsaka cigareta, ki jo pokadite začasno dvigne vaš krvni tlak. To skupaj z še drugimi negativnimi učinki, ki jih kajenje povzroča na vašem ožilju, znatno poslabša vaše stanje. Strokovnjaki pravijo, da je najboljša stvar, ki jo lahko naredite, če ste kadilec, da prenehate kaditi.

Sol v prekomernih količinahZamešajte vnos soli

Natrij (še posebej v obliki jedilne soli) poveča količino tekočine v vašem žilnem sistemu; več tekočin kot teče skozi vaše arterije, višji je vaš krvni tlak. Naučite se uživati hrano, brez dodajanja soli.

taichi vadbaRedno telovadite

Bolj intenzivno gibajte svoje telo vsaj pol ure trikrat do štirikrat na teden. Intenzivna hoja je odlična za nižanje pritiska. Joga, TaiChi ali QiGong dokazano povečajo fleksibilnost in izboljšujejo cirkulacijo in pripomorejo h kardiovaskularnemu zdravju. Če imate zelo povišan pritisk, se pred začetkom nove vadbe posvetujte z zdravnikom.

Qigong in TaiChi zdravjeOhranjajte zdravo težo

Odvečna telesna teža je jasno povezana z visokim krvnim tlakom in poviša možnost za nastanek srčnih obolenj. Odvečna maščoba v telo tudi sprošča hormone, ki zvišujejo krvni tlak.

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Teniški komolec – Pozdravite teniški komolec z akupresuro

Teniški komolec

Teniški komolec je pogost izraz za stanje, ki je posledica pretirane uporabe roke, podlakti in mišic rok, ki povzročajo bolečine v komolcu. Ni potrebno, da igrate tenis, da dobite teniški komolec. Ta izraz je postal popularen, ker je to zelo pogosta poškodba tenisačev.

Teniški komolec je posledica nenadne ali postopne poškodbe mišic in tetiv okoli in zunaj komolca. Vas zdravnik bo morda to stanje poimenoval lateralni epikondilitis. Na epikodile se priraščajo tetive mišic, ki gibljejo zapestje in dlan in sicer se priraščajo na lateralni del nadlahtnice mišice, ki iztegujejo, na medialni del pa mišice, ki potiskajo zapestje navzdol. Iz tega je razvidno, da je prav preobremenitev mišic v zapestju in dlani vzrok za vnetje v komolcu.

Golfski komolec

Drug izraz za teniški komolec je tudi golfski komolec. Gre za podobno stanje, le da se v tem primeru težave pojavljajo na notranji strani komolca. Zdravnik bo to stanje poimenoval notranji ali medialni epikondilitis. Epikodil je izboklina na nadlahtnici, epikondilitis pa vnetje epikodila.

Teniški komolec najpogosteje prizadene ljudi v njihovi dominantni roki (to pomeni, da bo desničar najverjetneje občutil bolečino v desni roki), vendar se lahko težava pojavi tudi v nedominanti roki ali v obeh rokah hkrati.

Kakšni so simptomi teniškega komolca?

Bolečina se počasi povečuje okoli zunanjega dela komolca. Manj pogosto se bolečina lahko razvije nenadoma.

Bolečina je hujša, ko tresemo roke ali pri stiskanju predmetov (npr. teniški lopar).

Bolečina se poslabša, če stabilizirate ali gibate zapestje s silo. Na primer ob  dvigovanju predmetov, uporabi orodij, odpiranju kozarcev ali celo pri preprosti uporabi ščetke, noža ali vilice.

Kdo dobi teniški komolec?

Teniški komolec prizadene 1 % do 3 % celotnega prebivalstva in več kot 50 % igralcev tenisa v času njihove kariere. Manj kot 5 % vseh diagnoz teniškega komolca je povezanih z dejanskim igranjem tenisa. Teniški komolec prizadene več moških kot žensk. Najpogosteje prizadene ljudi v starosti med 30 in 50 letom, čeprav imajo težave lahko ljudje vseh starosti.

Akupresura

Akupresura je izredno učinkovita metoda za lajšanje bolečin in zdravljenje teniškega komolca. Čeprav so zdravila in operacije pogoste rešitve za reševanje te težave, lahko v nekaterih primerih akupresura predstavlja naravno zadavilo za tanški komolec. Akupresura je alternativna medicinska praksa, ki že tisočletja zdravi tovrstne težave. Tudi raziskave so pokazale, da lahko redna akupresurna terapija spodbuja obnovo, zmanjšanje bolečine in odrevenelost, ki jih povezujemo s tem stanjem.

Kitajska medicina

Kitajska medicina pravi, da povzročajo teniški komolec patogeni elementi Vetra in Mraza. Čeprav se led v kitajski medicini uporablja za nedavne poškodbe in akutna vnetja, ki jih spremlja rdečica, otekanje in vročina, pa kitajska medicina odsvetuje uporabo leda za teniški komolec. V zahodni medicini je epikondilitis sicer določen tip vnetja, vendar pa kitajska medicina pravi, da pri njem ni prisotnosti vročine. Po kitajski medicini so simptom teniškega komolca Mraz in zastajanje Krvi. Ti simptomi pa se lahko še poslabšajo z hladnimi obkladki. Zato se svetuje uporaba toplih obkladkov in akupresurna terapija.

Akupresurne točke za teniški komolec

Združena dolina - Hoku (Li 4)Združena dolina – Hoku (Li 4 – Debelo črevo)

Pozor: To točko ne smejo uporabljati nosečnice, saj lahko povzroči prezgodnje popadke.

Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine in vnetja v roki, zapestju, komolcu, ramenih in vratu.

Zunanja vrata (TW 5 – Trojni grelec)Zunanja vrata (TW 5 – Trojni grelec)

Lokacija: Na vrhu podlakti med obema kostema v roki, dve in pol prsta širine nad gubo zapestja.

Pozitivni učinki: Blaži teniški komolec, revmatizem, tendinitis, bolečine v zapestju in rami.

Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)Ukrivljen ribnik (LI 11 – Debelo črevo)

Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.

Pozitivni učinki: Lajša bolečine, še posebej v komolcu in rami.

 

TW 10Nebesni vodnjak (TW 10 – Trojni grelec)

Lokacija: Na zunanji strani roke, en palec širine nad komolcem.

Pozitivni učinki: Pomaga odpraviti bolečine in togost v komolcu.

 

Akupresurna terapija za teniški komolec

1. Korak

Pritisnite Li 4 (Združena dolina): LI 4 akupresurna točka se nahaja v središču med palcem in kazalcem. Postavite desni palec na vrh mišice na levi roki med palcem in kazalcem in s kazalcem desne roke pritisnite spodaj. Izvajajte pritisk tako, da stisnete palec in kazalec desne roke. Pritisk naj bo usmerjen proti kosti, ki združuje palec in kazalec. Izvajate pritisk eno minuto, nato zamenjajte roki. Simulacija Li 4točke spodbuja pretok Qi-ja preko roke.

Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj. Združena dolina - Hoku (Li 4) Lokacija: Med palcem in kazalcem na zunanji strani roke. Poiščite najvišjo točko mišice, ko sta palec in kazalec skupaj.

2. Korak

Stimulirajte akupresurno točko TW 5 (Zunanja vrata): Uporabite členek kazalca in z njim masirajte na vrhu podlakti (težavne roke) med obema kostema dva in pol prsta širine nad gubo zapestja. To točko se pogosto uporablja za zdravljenje bolečin v roki.

trojni grelec 5 Tw 5

 3. Korak

Živahno masirajte LI 11 (Ukrivljen ribnik): Z rokami upognjenimi pred vami in dlanmi navzdol postavite spodnjo stran desne pesti na vrh levega komolca (na pregib). Živahno masirajte komolec z dlanjo trideset sekund, dokler se ne ustvari toplota zaradi trenja.

Ukrivljene ribnik (LI 11 – Debelo črevo) Lokacija: Na vrhu, na zunanjem delu gube komolca.4. Korak

Trdno pritisnite na TW 10 (Nebesni vodnjak): Pritisnite s palcem ali sredincem, karkoli vam je lažje. Držite eno minuto in ob tem globoko dihajte.tw 10

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Sladkorna bolezen / Diabetes – Akupresurna terapija za diabetes

Sladkorna bolezen – Diabetes

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je na svetu ena najpogostejših kroničnih bolezni presnavljanja. Beseda  diabetes mellitus je sestavlja iz grške besede diabetes (= stalno potekajoč) in latinske besede mellitus (= medeno sladek), kar sta glavni značilnosti sladkorne bolezni. Osnovna motnja je oteženo prehajanje krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. To prehajanje v telesu omogoča inzulin. Kadar je inzulina v krvi premalo ali v primeru, da se celice nanj ne odzovejo, se zviša nivo krvnega sladkorja. Ta zvišana vrednosti krvnega sladkorja lahko poškoduje ledvice, živce in male žile oči. Večletna sladkorna bolezen pospešuje aterosklerozo, ki prizadene ožilje srca, možganov, udov. To lahko vodi v srčni infarkt, možgansko kap, gangreno uda, slepoto itd. Da bi se izognili zapletom, je treba vrednosti krvnega sladkorja skrbno nadzorovati.

Tipi sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tipa 1 

Poznamo dva tipa sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen tipa 1  se večinoma pojavlja pri otrocih in mlajših ljudeh. Imenujemo jo tudi juvenilni diabetes. Bolezen se prične nenadno, značilni znaki so huda žeja in hujšanje kljub večjemu uživanju hrane in pijač. Pojavi se, kadar beta celice v trebušni slinavki ne morejo proizvajati inzulina. Bolniki so tako odvisni od zunanjega inzulina, zato se ta tip bolezni imenuje tudi od inzulina odvisna sladkorna bolezen.

Sladkorna bolezen tipa 2

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejši tip sladkorne bolezni. Kar 90 % vseh sladkornih bolnikov zboli za tem tipom, predvsem odrasli in starejša generacija. Bolezen se razvija počasi in brez vidnih simptomov. Bolniki prva leta praviloma nimajo nobenih težav, vendar se v tem času lahko že razvijejo okvare oči, ledvic in živcev.

Sladkorna bolezen tipa 2 je poznana tudi kot od inzulina neodvisni diabetes. Gre za bolezen, pri kateri se krvni sladkor ne uravnava pravilno. Sladkorna bolezen tipa 2 se od tipa 1 razlikuje, saj je pri sladkorni bolezni tipa 2 izločanje inzulina povsem normalno regulirano. Problem nastane, ker so receptorji, ki prepoznajo inzulin, nanj neobčutljivi, zato se telo obnaša, kot da inzulina ni v krvnem obtoku. Zaradi tega nivo krvnega sladkorja ne pade na začetno raven.

Najpogostejši znaki so pretirana žeja, pogosto uriniranje, utrujenost ali slabo počutje, suha ali srbeča koža, okužbe kože, zamegljen vid in pogostejše okužbe z glivicami. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 imajo tudi pogosto prekomerno telesno težo. Povečano je tudi njihovo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.

Kako prepoznate sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen je zahrbtna, saj dolgo ne kaže nobenih simptomov. Osebam pri katerih obstaja povečano tveganje za nastanek sladkorne bolezni se svetuje, da redno opravljajo preventivne preglede pri svojem zdravniku. Kadar se pojavijo značilni simptomi kot so huda žeja, obilno pitje, suha usta, pretirano odvajanje seča, uriniranje ponoči, nenamerno hujšanje in meglen vid, je pregled pri zdravniku nujen. Sladkorno bolezen tipa 2 se  odkrije s preprosto laboratorijsko preiskavo krvi. Kadar je nivo krvnega sladkorja na tešče 7 mmol/l ali več oz. naključno kadarkoli čez dan 11,1 mmol/l ali več, je sladkorna bolezen prisotna.

Čeprav se lahko zelo preprosto odkrije sladkorno bolezen, je skoraj polovica sladkornih bolnikov v Sloveniji neodkritih. Sladkorna bolezen je včasih lahko  prisotna že več let preden jo odkrijejo. Pri osebah se po navadi pojavijo že druge sistemske oblezeni, ki nakazujejo na pristnost sladkorne oblezeni, zato s preventivnimi pregledi nakar ne odlašajte.

Tradicionalna kitajska medicina o sladkorni bolezni

Kitajski jezik ima dve besedi, ki se nanašata na diabetes. Tradicionalno ime Xiao-ke zaobsega simptome, ki jih povezujemo s sladkorno boleznijo. Xiao-ke sindrom pomeni »hiranje in žeja«. Bolj moderna beseda Tang-niao-bing pomeni »sladkorna bolezen urina«.

Diabetes klasificiramo v kitajski medicin v tri tipe: zgornji, srednji in spodnji Xiao-ke. Vsak ima specifične simptome.  Zgornjega spremlja ekscesivna žeja, srednjega ekscesivna lakota in spodnjega ekscesivno uriniranje. Ti tipi so tesno povezani s Pljučni, Želodcem in Ledvicami, vsem pa je skupno pomankanje Jin energije v telesu. V nekem obdobju poteka bolezni bo večina sladkornih bolnikov kazala simptome vseh treh tipov.

Po tradicionalni kitajski medicini sladkorno bolezen (Xiao-ke) povzročajo trije vzroki: slaba prehrana (konzumiranje večjih količin sladkorja, maščobe, ocvrte hrane, alkohola in vročih pijač kot je kava), čustveni vzroki (stres, anksioznost in  depresija) in konstitucijsko pomakanje Jin energije (utrujenost, šibkost, letargija in bleda polt). Opis sladkorne bolezni na kitajski način se sliši nekoliko poetično. Pri ljudeh, ki na primer kažejo simptome pretirane žeje, bi diagnoza bila pomakanje Jin  energije Ledvic, skupaj s pomankanjem Jin energije Pljuč in interna Vročina, ki hlapi tekočine v teslu in tako povzroča žejo.

Akupresura

Akupresura beleži izredno dobre rezultate pri obravnavi sladkorne bolezni, vendar je dobro, če ohranite realistična pričakovanja.  Če res želite obvladati to bolezen, bo potrebno spremeniti tudi življenjski sitil. Akupresura se uporablja za zdravljenje in lajšanje simptomov sladkorne bolezni že več kot 2000 let. Diabetes je posledica neravnovesja cikličnega pretoka Qi-ja po meridianih in organih. Akupresura bo pomagala vzpostaviti to ravnovesje nazaj. Pogosto se pred diabetični simptomi lahko popolnoma odpravijo, medtem ko imajo bolniki z diabetesom tipa 2 možnost, da bolezen povsem zaustavijo.

Akupresurne točke za diabetes

Ocean energije (CV 6 – Ren Mai)Ocean energije (CV 6 – Ren mai)

Lokacija: Dva do tri prsta širine tik pod popkom.

Pozitivni učinki: Okrepi originalni Qi in Jang, obnovi Qi. Ureja metabolizem, odpravlja utrujenost, mrzle okončine kronično drisko, zaprtje in vetrove, krepi trebušne mišice.

Vrata izvora (CV 4)Vrata izvora (CV 4 – RenMai)

Pozor: Nosečnice ne smejo spodbujati te akupresurne točke.

Lokacija: Štiri prste širine neposredno pod popek.

Pozitivni učinki: Okrepi in neguje Ledvica (Qi, JIn in Jang), okrepi esenco, okrepi originalni QI, umiri duha. Spodbuja nastanek QI-ja, ki ga pridobimo s prebavo hrane in vdihnjenim zrakom.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica)

Lokacija: Štiri prste širine nad notranjo stranjo kosti gležnja, blizu zadnje strani golenice.

Pozitivni učinki: Hrani Jin energijo v celem telesu. Krepi vranico in želodec, odpravlja vlago, harmonizira Jetra, krepi Ledvice, neguje Kri in Jin, uravnava menstruacijo, hladi in poživlja Kri, koristi pri uriniranju, pomirja Duh.

St 36Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi prebavo in odpravlja slabost, krepi Qi in Kri, harmonizira in krepi Vranico in Želodec, krepi telo in Zaščitni Qi, dviguje Jang, pomirja duha, aktivira meridian in odpravlja bolečino.

Lu 5Močvirje komolca (Lu 5 – Pljuča)

Lokacija: Na notranjem pregibu komolca, na strani palca.

Pozitivni učinki: Odstranjuje vročino iz Pljuč in spušča Qi pljuč, odstranjuje sluz in pljuč, sprošča kite, osvobodi prehode vode. Delovanje pljuč je pri diabetikih pogosto prizadeto, zato je priporočljivo stimulirati to točko.

K 3Večji potok (K 3 – Ledvice)

Pozor: To točko je prepovedano stimulirati po tretjem mesecu nosečnosti.

Lokacija: V vdolbini med notranjo kostjo gležnja in ahilove tetive.

Pozitivni učinki: Okrepi Qi Ledvic (Jin in Jang), krepi imunski sistem; razbremenjuje utrujenost, odpravlja otekle noge in bolečine v gležnju. Lajša porodne bolečine,otečene noge, utrujenost, bolečine v gležnju, bolečine v hrbtu in širi maternični vrat.

Akupresurna terapija za diabetes

1. Korak

Nežno pritisnite Sp 6 (Prehod treh Jinov): Postavite oba palca na notranjo stan gležnjev, štiri prste širine nad notranjo izboklino gležnja. Nežno masirajte s palcema na notranjem robu golenice, kjer boste občutili rahlo udrtino. Držite eno minuto in globoko dihajte.

Prehod treh Jinov (Sp 6 – Vranica) Sp 6 b

2. Korak

Stimulirajte St 36 (Točka treh milj): Postavite desno pest na zunanjo stran desne noge ter levo pest na zunanjo stran leve noge. Živahno masirajte gor in dol ob golenici trideset sekund.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

3. Korak

Pritisnite na točko Lu 5 (Močvirje komolca): Postavite palec na zunanji del komolca na strani palca. Točka se nahaja tetivi, ki se izboči, če stisnete biceps. S palcem držite eno minuto, nato zamenjajte roki.

Lu 5

4. Korak

Trdno pritisnite na točko K 3 (Večji potok). Pokrčite svojo desno nogo in jo položite na tla preko leve. Uporabite svoj levi palec na desnem gležnju in postopoma pritiskajte na K 3 (notranjo stran gležnja). Trdno držite eno minuto, nato zamenjate in uporabite desno roko na levem gležnju.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

5. Korak

Postopoma pritisnite CV 4 (Vrata izvora) in CV 6 (Ocean energije):Položite blazinice prstov leve roke nad center trebuha tik nad sramno kostjo (CV 4). Postavite blazinice prstov desne roke v center med popkom in sramno kostjo (CV 6). Dihajte globoko v svoj trebuh, medtem pa s prsti pritisnite en do dva prsta širine v trebuh in držite dve minuti. Nato se popolnoma sprostite in počivajte tako dolgo, kot želite.

CV 4 in CV 6 CV 4 in CV 6 a

Dodatni nasveti

Uživanje polnovrednih živil je ključnega pomena pri zdravljenju sladkorne bolezni. Sladkorji, bela moka, bel riža in krompir so živila, ki jih je potrebno izločiti iz jedilnika. Izogibajte se umetnim pijačam. Sadje uživajte v zmernih količinah, medtem ko z zelenjavo skoraj ne morete pretiravati. Uživanje proteinov je ključnega pomena pri nadziranju krvnega sladkorja. Najboljši proteini se nahajajo v oreških, jajcih, stročnicah in ribah. Uživanje sira, temnega mesa in mastne hrane naj bo minimalno. Najpomembnejše: izogibajte se hladnim pijačam, surovi hrani in zmrznjenim jedem, saj po kitajski medicini poškodujejo Vranico.

Nadomestki sladkorja

Da bi zmanjšali vnos kalorij, debeli ljudje pogosto pijejo pijače, ki vsebujejo umetna sladila (npr. aspartam). Ta strategija se nikoli ne obnese, saj trebušna slinavka začne proizvajati inzulin, medtem ko v krvi ni sladkorja. Celice se odzovejo na to tako, da odstranijo receptorje na inzulin. Ko telo dejansko zaužije sladkorje, celice več ne morejo absorbirati glukoze zaradi zmanjšanih receptorjev inzulina, tako glukoza kroži do jeter, kjer se pretvori in shrani kot maščoba. Umetna sladila so načeloma tudi veliko bolj sladka od sladkorja, zato v telesu ustvarjajo potrebo po še slajši hrani (odvisnost).

Vadba in diabetes

Redna telesna vadba je nepogrešljiva pri vseh kroničnih oblikah bolezni. Redna vadba tudi znižuje stres, ki pripomore k nastanku sladkorne bolezni. Hitra hoja 30 minut na dan, je bolj priporočljiva od teka. Vadba kot je QiGong se priporoča, saj v telesu dvignete nivo življenjske energije – Qi in vzpostavite ravnovesje. Celice v telesu so odgovorne za številne stvari, tudi za ustvarjanje energije.  Ko celice postanejo manj produktivne zaradi razvoja inzulinske rezistence, ustvarjajo tudi manj energije za vadbo, zato se stanje pogosto samo slabša. Zmerna aerobna vadba je vitalnega pomena za ohranjanje pravilne prekrvavite telesa pri diabetesu.

Stres in diabetes

Znano je, da je naš živčni sistem sestavljen iz dveh  delov: simpatični in parasimpatični živčni sistem. Večino časa bi morali živeti z aktivnim parasimpatičnim živčnim sistemom, ki nadzoruje prebavo in regeneracijo. Na žalost mnogi ljudje živijo v hitrem življenjskem ritmu polnem stresa, ki aktivira simpatično živčevje. Simpatično živčevje povečuje srčni utrip, zožuje krvne žile, sprošča v telo adrenalin in kortizol, ter v telesu ustvarja pomankanje Jin energije. 

Stres zvišuje potrebo po glukozi in regulaciji, zato je meditacija še ena od pomembnih oblik preventivne prakse v boju z diabetesom. Redna meditacija ali QiGong vadba 20-30 minut na dan bo normalizirala odzive na stres in vam omogočila, da se z življenjskimi situacijami soočite na povsem sproščen način. 

 

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture

Slabost, jutranja slabost in potovalna slabost

Slabost

Slabost lahko povzroči nervoza, prebavne motnje, neravnovesje v črevesju, gibanje,  zastrupitev in tudi nekatere droge in alkohol. Veliko medicinskih bolezni, kot so rak želodca, gastritis, razjede na želodcu, meningitis in diabetes, če jih naštejemo le nekaj, lahko povzročajo slabost. Če je vaša slabost zelo hudo ali dolgotrajna, pokličite svojega zdravnika.

Akupresura lahko odpravi slabost, zlasti, kadar je slabost posledica fizičnih ali čustvenih dejavnikov. Ko se napetost nabira v želodcu, zavira ustrezno cirkulacijo v črevesju in s tem povzroča stres v prebavnem traku, ki lahko povzroči slabost. Nežna lokalna akupresura ob vznožju reber, skupaj še z dvema splošnima akupresurnima točkama, lahko odpravi slabost. Teh točk lahko naučite tudi svoje otroke, da se znebijo potovalne slabosti ali slabosti, ki je posledica trebušne gripe. Te točke lahko uporabijo tudi nosečnice, da se znebijo jutranje slabosti.

Jutranja slabost

Že od davnih časov naj bi jutranja slabost bila znak zdrave nosečnosti, včasih celo prvi pokazatelj nosečnosti.

Jutranja slabost je način preko katerega narava komunicira z nosečnico, da jo opozori, kdaj uživa napačno hrano. Nekateri znanstveniki sicer pravijo, da je slabost samo stranski učinek zdrave nosečnosti, ker mama in zarodek vodita pravo bitko okoli hranljivih snovi v telesu.

Samuel Flaxman, evolucijski biolog iz Colorada pravi, da ne verjame, da je jutranja slabost pokazatelj zdrave nosečnosti. Če bi bilo tako, bi se pojavljala pri vseh zdravih nosečnostih, a temu ni tako.

Jutranja slabost se najpogosteje povezuje z okusom ali vonjem nekaterih vrst mesa, zelenjave in sadja močnega okusa in vonja. Slabost lahko povzroči tudi hrana v kateri so mikroorganizmi ali snovi, ki lahko izzovejo defekte na zarodku, kot na primer alkohol ali cigaretni dim. To pa pomeni, da narava z jutranjo slabostjo materi sporoča o škodljivih snoveh in na ta način poskuša zaščititi njo in zarodek. Slabost se načeloma pojavlja med šestim in osemnajstim tednom nosečnosti, ko se pri zarodku začnejo razvijati organi. Takrat je razvoj zarodka najranljivejši in zato najbolj občutljiv na slabe kemikalije.

Jutranja slabost je za večino nosečnic naporna, vendar se pojavlja z razlogom, ker bodočim materam sporoča kopico koristnih informacij. Akupresura vas bo še bolj povezala z vašim telesom, tako da se ga boste naučile še bolje poslušati.

Potovalna slabost (Morska bolezen)

Bledica, hladen pot, glavobol, nemir, utrujenost, slabost in včasih celo bruhanje? Zveni znano? Se tako prične skoraj vsako vaše potovanje? Vse to se lahko zgodi vsakomur od nas z normalno delujočim ravnotežnim organom v notranjem ušesu. Ti simptomi kažejo na »bolezen«, ki to v resnici ni, čeprav jo pogosto imenujemo morska bolezen. Je mnogo pogostejša, kot si ljudje mislijo. Zelo zgovoren je podatek, da kar 94 % astronavtov jemlje zdravila, ki so namenjena proti slabosti.

Morska bolezen oziroma potovalna slabost se razvije, ker telo dobi nasprotujoče si signale, ki jih čutila pošiljajo možganom. Možgani dobivajo na eni strani sporočila, ki jim posredujejo oči in na drugi strani sporočila o poziciji telesa. Slednje dobivajo od ravnotežnega organa in propriocepcije telesa. Na osnovi vseh podatkov možgani poskušajo ohranjati položaj telesa in nadzirati gibe.

Potovalna slabost nastane, ker so čutila navajena bolj statičnega gibanja. Ko ste v avtu ali na ladji, se informacije, ki prispejo v možgane preko vidnega živca, ne ujemajo s podatki, ki jih posreduje ravnotežni organ v notranjem ušesu. Kadar avto vozite sami, se vaši možgani pred ovinkom »pripravijo« nanj, ker v vožnji aktivno sodelujete. Kadar namesto vas vozi nekdo drug (vi pa ob tem še niste pozorni na cesto), »priprava« na ovinek izostane. Ker čutila možganom sporočajo podatke, da mirno sedite in da se vaše okolje ne premika, pride do slabosti. Akupresura bo zmanjšala občutke slabosti in naredila telo bolj odporno na slabost.

Akupresurne točke prosti slabosti

SI 17Nebeški videz (SI 17 – Tanko črevo)

Lokacija: V udrtini med ušesno mečico in konico čeljustnice.

Prednosti: Lajša slabost, bolečine v ušesu, ohromelost obraza ali krče, bolečine v čeljusti, srbenje v ušesu in vneto grlo.

Posrednik (P 5 - Osrčnik)Posrednik (P 5 – Osrčnik)

Lokacija: Štiri prste širine nad centrom notranje strani zapestne gube, med kitami.

Prednosti: Lajša razdražen želodec, slabost in bruhanje.

Notranja vrata (P 6 - Osrčnik)Notranja vrata (P 6 – Osrčnik)

Lokacija: Na sredni na notranji strani podlakti dva in pol prsta širine stran od gube zapestja.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost, anksioznost, palpitacije in bolečine v zapestju.

Trebušna Žalost (SP 16 - Vranica)Trebušna Žalost (SP 16 – Vranica)

Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico.

Pozitivni učinki: Lajša mačka, slabost, bolečine v želodcu, prebavne motnje, slab apetit, krče v trebuhu in kolcanje.

Točka treh milj (St 36 - Želodec)Točka treh milj (St 36 – Želodec)

Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen.

Pozitivni učinki: Krepi prebavo in odpravlja slabost, želodčne motnje in utrujenost.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)Večje hitenje (Lv 3 – Jetra)

Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom.

Pozitivni učinki: Odpravlja slabost in krče.

Huda usta (St 45 - Želodec)Huda usta (St 45 – Želodec)

Lokacija: Na zunanji strani, kjer se začne noht drugega nožnega prsta.

Prednosti: Lajša slabost, prebavne motnje, zastrupitve s hrano, zobobol in bolečine v trebuhu.

Akupresurna terapija proti slabosti

To rutino lahko izvaja kdorkoli, kjerkoli in kadarkoli, v udobnem sedečem položaju.

1. Korak

Rahlo pritisnite SI 17 (Nebeški videz): Položite blazinice sredinca in kazalca tik pod ušesno mečico. Ta točka je po navadi izredno občutljiva. Zato bodite zelo previdni pri stimulaciji. Držite eno minuto.Si 17

2. Korak

Trdno pritisnite P5 (Posrednik) in P6 (Notranja vrata): Položite desni palec na notranjo stran podlakti, tri prste širine nad gubo zapestja. Izvajate enakomeren pritisnite za eno minuto. Nato položite vas palec dva prsta širine nad zapestno gubo in držite še eno minuto. Nato zamenjajte roki in ponovite postopek. Med akupresuro globoko dihajte. P6 je kraljeva točka za odpravljanje slabosti.

P 5 in p6

3. Korak

Pritisnite točko SP 16 (Trebušna žalost): Ukrivite prste in položite blazinice prstov tik pod rebri v liniji z bradavicami. Držite točko eno minuto, medtem ko globoko dihate skozi nos.

Trebušna žalost (SP 16 - Vranica) Lokacija: Pod robom prsnega koša, polovice palca stran od linije z bradavico. Trebušna žalost (SP 16 - Vranica) Pozitivni učinki: Lajša mačka, slabost, bolečine v želodcu, prebavne motnje, slab apetit, krče v trebuhu in kolcanje.

Sezujte si čevlje za naslednje tri točke, če vam je še vedno slabo.

4. Korak

Stimulirajte St 36 (Točka treh milj): Postavite desno pest na zunanjo stran desne noge ter levo pest na zunanjo stran leve noge. Živahno masirajte gor in dol ob golenici trideset sekund.

Točka treh milj (St 36 - Želodec) Lokacija: Štiri prste širine pod pogačico proti zunanji strani golen. Točka treh milj (St 36 - Želodec) Pozitivni učinki: Krepi celo telo, tonus mišic, izboljšuje prebavo in lajša želodčne težave.

5. Korak

Masirajte Lv 3 (Večje hitenje): Položite peto leve noge na  desno stopalo  v dolino med palcem in drugim nožnim prstom. Masirate s peto gor in dol trideset sekund. Nato stimulirate še točko na drugi nogi.

Večje hitenje (Lv 3 – Jetra) Lokacija: Na vrhu stopala v dolini med palcem in drugim nožnim prstom. jetra 3

6. Korak

Stisnite St 45 (Huda usta): Uporabite vaš palec in sredinec  ter trdno stisnite na obeh straneh drugega nožnega prsta, ob spodnji strani nohta. Zadržite na vsaki nogi 30 sekund.St 45

Viri:

Michael Reed (1990): Acupressure’s Potent Points: A Guide to Self-Care for Common Ailments

Jack Forem (1999): Healing with Pressure Point Therapy: Simple, Effective Techniques for Massaging Away More Than 100 Common Ailments

Slike: Program – Anatomy for Acupuncture