Putika / jetika / protin – Nabiranje sečne kisline v sklepih lahko zmanjšamo s pravilno prehrano

Putika / jetika / protin

Zdravilna hrana

▪ beljakovine in nenasičene maščobe

▪ živila z veliko vsebnostjo kalija

▪ sadje

▪ avokado

▪ ananas

▪ češnje

▪ soja

▪ zelena

Škodliva hrana

▪ hrana, z visoko vsebnostjo purinov

▪ ogljikovi hidrati

▪ sladkor

▪ alkohol

Protin je bolezen, ki spada med revmatska obolenja in je povzročena z odlaganjem kristalov sečne kisline v sklepe, sklepna tkiva in druge organe. Med bolezni nalaganja kristalov spadajo še druga obolenja, kot so bolezni odlaganja kalcijevega fosfata, glukokortikoidnih kristalov ter druga. Sklepno vnetje, ki je povzročeno s prekomernim odlaganjem kristalov se kaže ponavadi z vnetjem enega sklepa, lahko pa se vnetje seli tudi na druge sklepe. Prizadeta so tudi tkiva, ki se nahajajo ob sklepu, saj jih zajame vnetje. 

Protin je dokaj pogosta bolezen, na 100.000 oseb jih trpi za putiko 20 do 35. Največ bolezni je med 30. in 50. letom starosti in se večinoma pojavlja pri moških. Kar 90 do 95 odstotkov bolnikov je moških. Ženske, ki obolijo, so praviloma v obdobju po menopavzi.

 

Simptomi in znaki

Začetek protina je povečini nenaden in pogosto ponoči s hudo bolečino in oteklino sklepa, ki je pordel in topel. Na dotik je sklep močno boleč, najpogosteje je vnet sklep palca na stopalu. Pridružena je lahko mrzlica in povišana telesna temperatura. Bolezen se v svojem razcvetu kaže s povišano koncentracijo sečne kisline v krvi, sklepnim vnetjem, kjer v sklepni tekočini najdejo uratne kristale, pogosta je pridružena ledvična bolezen ter značilni izrastki na določenih predelih telesa, imenovani tofi. Tofi so posledica kroničnega protina in so skupki uratnih kristalov v koži uhlja, nad malimi sklepi rok, v ovojnici sklepov in kit, lahko pa se nalagajo tudi v srčno mišičnino ali zaklopke. Napadi sklepnega vnetja se ponavljajo v različnih obdobjih. Kadar se vnetje pojavi, izzveni postopoma, najverjetneje zaradi povišane topnosti kristalov, saj se v sklepu zviša temperatura. Zaradi vnetja se pospeši tudi odplavljanje kristalov z obolelega sklepa, saj se lokalno poveča pretok krvi.

Vzroki

Nastanek protina je povezan z zvišano koncentracijo sečne kisline v krvi, vzrok temu pa je lahko prirojena motnja v presnovi, povečana tvorba ali zmanjšano izločanje sečne kisline. Pri devetdesetih odstotkih obolelih je vzrok zmanjšanje izločanja sečne kisline prek ledvic. Dejavnikov tveganja za pojav protina je več. Tako velja, da so oboleli praviloma moški, večja možnost za obolenje pa obstaja pri povečani telesni teži, pretiranem uživanju alkohola, povišanem krvnem tlaku, slabšem delovanju ledvic, redni uporabi diuretikov ter izpostavljenosti svincu. Večje možnosti za bolezen imajo družinski člani obolelega, kar pomeni, da se povečano nagnjenje za bolezen lahko prenaša iz roda v rod. Pogosto se putika pojavlja skupaj z drugimi obolenji, kot sta sladkorna bolezen in povišana koncentracija trigliceridov v krvi. Večjo tvorbo sečne kisline lahko povzroča tudi hitrejši razpad celic ob infarktu srčne mišice, dihalni stiski, dolgo trajajočem epileptičnem napadu ter prekomernem telesnem naporu.

Dieta

V obdobju nenadnega sklepnega vnetja je potrebno popiti zadostno količino tekočin. Zaradi svojega učinka na izločanje kristalov urata z mesta vnetja se priporoča pomarančni sok zmešan z vodo. Najbolje je izbrati sveže pomaranče in jih sproti predelati v sok. Kadar je delovanje ledvic ohranjeno, se lahko lotimo kratkega tridnevnega posta s sadnimi sokovi. Ko se simptomi in znaki vnetja umirijo lahko oboleli preide na dieto s sadjem, ki naj traja tri do štiri dni. Na tej dieti uživa le sveže sočno sadje, kot do grozdje, jabolka, hruške, breskve, pomaranče in ananas. Po sadni dieti naj oseba preide na prehrano, ki vključuje koristna živila ter izključuje hrano, ki lahko poslabša potek bolezni.

Za zajtrk je dobro izbrati kos sadja skupaj s pinjencem ali jogurtom ter manjšim kosom polnozrnatega kruha. Kosilo naj bo sestavljeno iz solate, polnozrnatih živil ter skute ali drugih mlečnih izdelkov. Za večerjo je priporočeno uživati svežo zelenjavo, kalčke, maslo in kak kos kruha. Pri vseh obrokih je potrebno paziti na povečan vnos beljakovin in maščob ter zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. Dobro je vključevati čim več nenasičenih maščobnih kislin, sadja in se izogibati hrani z visoko vsebnostjo purinov. S sledenjem pravilni dieti je možno zelo dobro nadzorovati bolezen, zmanjšati pogostost napadov sklepnega vnetja ter omiliti simptome le tega. Znani so primeri, ki so se s pravilnim prehranjevanjem bolezni ozdravili.

Hrana, ki slabo vpliva na potek obolenja


purniniHrana, z visoko vsebnostjo purinov

Purini so molekule, ki v procesu presnove spodbujajo prekomerno nastajanje sečne kisline. Omejitev živil, ki vsebujejo veliko purinov, pri nekaterih obolelih zmanjša pogostnost ponovnih napadov vnetja. Z izogibanjem oziroma zmanjšanjem vnosa teh živil se nekoliko zniža nivo sečne kisline v krvi. Živila, ki vsebujejo veliko purinov so meso, ribe, školjke, jetra, drobovina in jajca. Zmerne količine purinov se nahajajo v polnozrnatih živilih, ovsu, fižolu, grahu, oreških, špargljih, cvetači, špinači in gobah. Uživanje teh živil je potrebno omejiti.

oglikovi hidratiOgljikovi hidrati

Priporoča se zmanjšati celokupni vnos ogljikovih hidratov, saj se skupaj s presnovo teh živil izločajo velike količine inzulina. Inzulin je hormon, ki poveča ponovni privzem urata skozi ledvice, kar pomeni, da se ta izloča v manjših količinah, več pa se ga ponovno absorbira v telo. Predvsem je potrebno paziti pri vnosu enostavnih ogljikovih hidratov, saj le ti povzročajo veliko večje dvige krvnega sladkorja in s tem povečano izločanje inzulina. Zmernost ni odveč tudi pri uživanju kompleksnih ogljikovih hidratov.

sladkor ni dober za žileSladkor

Enostavni sladkorji, kot so rafiniran bel sladkor, med, javorjev sirup, fruktoza in ostala sladila, povečajo proizvodnjo sečne kisline v telesu. V prehrano naj bi vključevali pretežno kompleksne ogljikove hidrate.

alkoholAlkohol

Prenehanje pitja alkoholnih pijač je nujno, saj alkohol poveča tvorbo sečne kisline in moti izločanje le te preko ledvic. Prav tako poviša proizvodnjo laktata, kar vodi do zmanjšanja izločanja sečne kisline in zmanjšanega delovanja ledvic.

Hrana, ki je priporočena pri protinu

zdrava oljaBeljakovine in nenasičene maščobe

Povečan vnos beljakovin in nenasičenih maščob vpliva na zvišano občutljivost tkiv za inzulin, kar vodi v znižanje koncentracije urata v krvi. Veliko nenasičenih maščob, ki so povečini tudi antioksidanti, najdemo v avokadu, olivnem olju, lanenem olju, orehih, repičnem olju in drugih živilih.

kalij za urejanje pristiskaŽivila z veliko vsebnostjo kalija

Banane, krompir, zelena listnata zelenjava, fižol in sokovi iz sveže zelenjave vsebujejo visoke vrednosti kalija, ki ščiti telo pred nalaganjem kristalov urata. Izmed sokov je še posebej priporočeno pitje mešanice korenčkovega, pesinega in soka iz kumar.

sladko sadje pomaga pri gastritisuSadje

Sadje uživamo sveže, nepredelano. Sadne sokove je dobro piti pripravljene sveže in iz celega sadeža ter se izogibati pitju koncentratov. Koncentrati namreč vsebujejo dodan sladkor, kar pomeni, da se v krvi nenadoma dvigne nivo sladkorja. Oboleli s putiko se morajo izogibati pretiranim nihanjem krvnega sladkorja, še posebej kadar gre za pridruženo sladkorno bolezen.

avokado proti aknamAvokado

Avokado vsebuje več kot 20 različnih vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki pozitivno vplivajo na procese v telesu. Vsebnost zdravih maščob je v avokadu izjemno visoka, večinoma vsebuje oleinsko kislino, ki jo sicer najdemo tudi v olivnem olju. Le ta je močan antioksidant, ki zmanjšuje vnetje, ter s tem pripomore k olajšanju simptomov in znakov protina.

AnanasAnanas

Sveži ananas je poln bromelaina, encimskega kompleksa, ki učinkovito zmanjša simptome vnetja in otekline. Ananas naj bi uživali v času, ko ne uživamo drugih obrokov, saj se sicer encimi porabijo v procesu presnavljanja zaužitih živil. Težava nastane tudi v poreklu sadežev, saj jih velika večina prihaja z dežel, kjer so pridelani s sredstvi, ki so pri nas, zaradi škodljivosti zdravju, prepovedana. Na nas je torej, da izberemo ekološko pridelano sadje, ki ne vsebuje strupov.  

češnjeČešnje

V češnjah se nahajajo antocianidini, ki so povezani z zaviranjem ksantinske oksidaze, ki je encim, vključen v proizvodnjo sečne kisline. Študije kažejo, da uživanje 20 – 30 dag svežih češenj dnevno, učinkovito zniža vrednosti sečne kisline v krvi in zmanjšuje pojavnost napadov sklepnega vnetja.

soja vsebujeSoja

Vsebnost beljakovin v soji je visoka, z uživanjem le te pa se izognemo tudi številnim purinom, ki se nahajajo v mesu in mesnih izdelkih. S sojo lahko tako nadomestimo mesni obrok in hkrati poskrbimo za dobro razmerje med beljakovinami in ogljikovimi hidrati v prehrani. Pazimo na poreklo soje, saj je veliko le te na trgu pridelane z velikimi količinami pesticidov in drugih škodljivih snovi. Prav tako je večina soje na trgovskih policah pridelek gensko spremenjenih rastlin.

zelenaZelena

Zelena vsebuje sestavino 3-n-butylpthalide, ki zniža proizvodnjo sečne kisline v telesu z zaviranjem encima ksantinske oksidaze. Redno uživanje zelene sčasoma zniža vrednosti sečne kisline v krvi, čeprav se lahko le te v prehodnem obdobju nekoliko povišajo. Povišanje je v tem primeru mogoče razložiti s tem, da gre za povečan razpad kristalov sečne kisline, kar je pozitiven učinek.

Druga priporočila

Ob akutnem napadu protina je svetovan počitek. Vnet sklep hladimo z ledom in hladilnimi oblogami večkrat dnevno. Bolečine in vnetje lahko olajšajo protivnetna zdravila, kot so nesteroidni antirevmatiki. V vmesnem obdobju, ko sklepnega vnetja ni, naj se oboleli osredotoči na postopno zmanjšanje morebitne prekomerne telesne teže, opustitev alkohola ter dieto. Pitje zadostnih količin tekočin je pomembno, saj zmanjšuje nalaganje kristalov sečne kisline v tkiva. Koristno je tudi izogibanje vročini, predvsem v poletnih mesecih, saj so pogostejše pojavljanje zagonov bolezni povezali z izpostavljanjem soncu. Pomembno je sledenje s strani zdravnika specialista predpisani terapiji, saj je ob jemanju zdravil in dieti prognoza pri protinu dobra. Neupoštevanje terapije in odklanjanje zdravil vodi pogosto v razvoj kronične bolezni z nalaganjem kristalov po celotnem telesu ter hude okvare sklepov.


Viri

▪  Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to ▪ Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Koulouris Spiro. Gout and Avocado. Dostopno 3.11.2016 na spletnem naslovu: http://goutandyou.com/gout-and-avocado/

Ulcerativni kolitis – Pri vnetju v črevesu pomaga pravilna prehrana

Ulcerativni kolitis

Zdravilna hrana

▪ jabolka

▪ žitarice in bela moka

▪ zelenjava

▪ meso

▪ zdrave maščobe

▪ jajca

Škodliva hrana

▪ beli sladkor

▪ mlečni izdelki

▪ polnozrnata moka

▪ oreški in semena

▪ stročnice

▪ sadje z veliko vlakninami

▪ močno začinjene jedi

▪ močno slane jedi

▪ kava

▪ alkohol

Črevesje je sestavni del naših prebavil, ki imajo preko ustne odprtine in zadnjika v primerjavi z drugimi organi v telesu bolj tesen stik z okoljem. Na črevesje vpliva predvsem zaužita hrana, saj se večina drugih snovi ustavi v dihalih ali se z njimi spopade zgornji del prebavil. Skozi črevesje potuje vsa hrana, ki se ne absorbira v zgornjem delu prebavil, ustih ali želodcu. Celotno črevesje pri človeku meri 8 metrov v dolžino, površina pa zaradi številnih resic znaša približno 400 kvadratnih metrov. V črevesu se dogaja veliko fizioloških procesov, ki skrbijo za presnovo in pravilno delovanje imunskega sistema.

Vnetje v črevesu spremlja vrsta neprijetnih posledic, ki niso omejene le na pomanjkanje hranil. Ulcerativni kolitis je kronično vnetje debelega črevesa in kolona z resnimi simptomi in znaki. Bolezen se pojavi zaradi draženja stene črevesa in je posledica odziva organizma na določene snovi. Je avtoimunske narave, kar pomeni, da se ob stiku z nekaterimi snovmi sprožajo protitelesa, ki spodbujajo imunski sistem k vnetnim procesom. Vnetje je pogosto prisotno v blagi obliki, prisotna so tudi poslabšanja. Le ta se pojavljajo v rednih ali nerednih obdobjih in so lahko odvisna od določenih sprožilcev, kot so stres, nekatera živila ali pijača ter drugi. Bolezen se najpogosteje pojavi v mladosti, med dvajsetim in tridesetim letom starosti, lahko pa obolijo ljudje vseh starosti. V Sloveniji je obolenje prisotno pri 5. od 100.000 osebah. Pri ženskah se pojavlja nekoliko pogosteje.

Simptomi in znaki

Ulcerativni kolitis prizadene debelo črevo in rektum, zelo redko je zajet tudi kak centimeter tankega črevesa. V hujših primerih se na steni črevesa tvorijo razjede, ki lahko zakrvavijo. Oboleli odvaja blato v katerem se nahaja sluz in kri. Gibanje črevesa je spremenjeno, občutijo se neredni in nepravilni krči, ki so prisotni še posebno na levi strani trebuha. Obolenje se največkrat pojavi v spodnjem delu črevesja in se nato pomika navzgor. Blato je bolj tekoče in odvajanja pogostejša. Značilen je povečan napor ob odvajanju. Z blatom se odvajajo večje količine tekočin in krvi, kar ima za posledico pridružene težave, kot so utrujenost, vročina, slabost, bruhanje, izguba teka in slabokrvnost. Zmanjšano je odvajanje plinov, zato se lahko pojavi občutek napenjanja. Bolezen v nekaterih primerih poteka z občasnimi obdobji slabšega gibanja črevesa, kar lahko vodi v zaprtje. Oboleli so pogosto nezadostno prehranjeni in imajo znižano telesno težo. Simptomi so prisotni tudi ponoči, kar lahko povzroči težave s spanjem.

Vzroki

Jasnega vzroka za nastanek ulcerativnega kolitisa ne poznamo. Govori se o vplivu genetskih, vnetnih in imunskih dejavnikov ter dejavnikov okolja. Predvideva se, da na začetek obolenja vpliva prekomeren imunski odziv na vsebino črevesa. Dejavniki tveganja za razvoj ulcerativnega kolitisa so kronično zaprtje, uporaba odvajal, preobčutljivost na določena živila, kot so jajca, mleko in pšenica ter dolgotrajna uporaba antibiotikov. Na nastanek bolezni vpliva tudi dolgotrajen stres.

Dieta

Prehrana pomembno vpliva na črevesje. Zaradi tega, ker hranila potujejo skozi prebavila in prihajajo stik s črevesno steno, je pomembno kaj zaužijemo. Izkušnje kažejo, da lahko sprememba prehrane v primeru ulcerativnega kolitisa vpliva na zmanjšanje simptomov in znakov bolezni. Spremembo prehrane je priporočljivo pričeti s postom, ki naj traja vsaj pet dni. V tem času smemo zaužiti vodo in sokove. Lahko izberemo papajin, korenčkov in zeljni sok, ki so v tem primeru še posebej blagodejni. Črevesje naj bi čistili dnevno s klistirjem.

Po postu s sokovi je koristno postopno dodajanje živil v prehrano ter skrb za redno prehranjevanje z manjšimi obroki čez cel dan. Pričnemo z uživanjem na pari kuhane zelenjave, riža in dobro zrelega sadja. Uživamo tudi jogurt in skuto, ki pa naj bosta pridelana iz zdravega mleka. Pravzaprav bi morali tudi ljudje, ki ne obolevajo za vnetji v črevesju, za vse mlečne izdelke, ki jih uživajo, vedeti natanko od kod prihajajo. Pesticidi, antibiotiki in ostale snovi, ki se nahajajo v mleku krav, vzgajanih po konvencionalnih metodah, so lahko za naše črevo namreč zelo škodljivi. Po približno desetih dneh od posta, lahko pričnemo z uživanjem žitaric, kaljenih semen, polnozrnatega kruha in surove zelenjave. Vso hrano je potrebno dovolj prežvečiti in si za obrok vzeti precej časa. Zadostna količina sline in manjši koščki hrane namreč zagotavljajo, da se hrana lažje prebavi in na tak način manj obremenjuje črevesje.

Hrana, ki škoduje, saj povzroča težji potek bolezni in poslabša pridružen simptome

sladkor ni dober za žileBeli sladkor

Sladkor poslabša vnetne procese v telesu in povzroča veliko zdravstvenih težav, predvsem kadar z vnosom le tega pretiravamo. Poleg vsega sladkor ne vsebuje hranil, temveč le prazne kalorije.

meko in mlečni izdelki pripomorejo k nastanku luskaviceMlečni izdelki

Mleko je pogost prehranski alergen pri osebah z ulcerativnim kolitisom. Če oseba sumi, da so simptomi bolezni slabši zaradi uživanja mlečnih izdelkov, je potrebno preobčutljivost preveriti. Kadar so mlečni izdelki znan alergen, je potrebno iz prehrane izločiti mleko, jogurt, maslo, sir in druge mlečne izdelke.

Polnozrnata mokaPolnozrnata moka

Hrana z veliko vlakninami lahko pripomore k poslabšanju bolezni, kadar poteka akutni zagon le te. Polnozrnata moka vsebuje visok delež vlaknin, saj je v njej prisotna tudi ovojnica žit, iz katerih je zmleta. Izogibati se je potrebno vsem polnozrnatim živilom, kot so kruh, kosmiči, testenine in drugi. Prav tako ni priporočljivo uživati rjavega riža, divjega riža, kvinoje, ječmena, prosa, bulgurja, ajde in ovsa, saj vsebujejo določene snovi, ki spodbujajo akutni zagon bolezni.

oreščkiOreški in semena

Oreški, ki so sicer priporočljivi pri večini bolezni, so v primeru zagona ulcerativnega kolitisa na negativni listi. V njih se namreč skrivajo vlaknine, ki jih je zelo težko prebaviti. Izogibati se je potrebno predvsem orehom, lešnikom, indijskim oreškom, mandljev, makadamije, arašidov in pistacij. Kot v oreških, se tudi v semenih nahaja velika količina težko prebavljivih, netopnih vlaknin. Te lahko poslabšajo spremljajoče simptome, kot so napihnjenost trebuha, diareja, flatulenca in drugi.

stročniceStročnice

Fižol, leča, grah in druge stročnice so sicer zdrava živila, vendar to ne drži za osebe z ulcerativnim kolitisom med akutnim poslabšanjem bolezni. Zaradi neprebavljivih sladkorjev v grahu se lahko napihnjenost trebuha poslabša.

V jagodičevju najdemo ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pripomorejo k izboljšanju obolenja jeter in pripomorejo k zdravju celotnega telesa.Sadje z veliko vlakninami

Večina sadja vsebuje veliko vlaknin. Te so škodljive predvsem pri akutnem zagonu bolezni, kadar jemo sveže, suho ali sadje, ki vsebuje semena, ki jih ne moremo odstranit (npr. jagodičevje). Oboleli z ulcerativnim kolitisom sme uživati sadje, ki je olupljeno in termično obdelano. Lahko uživa tudi vloženo sadje, vendar je potrebno izbrati vrste z manj sladkorja. Pije lahko sadne sokovi, vendar le filtrirane. Pitje slivovega soka je odsvetovano, saj ima visok delež vlaknin.

pekoča hrana škoduje pri akutnem gastritisuMočno začinjene jedi

Začinjene oziroma pekoče jedi, lahko povzročijo težave z boleznijo, kot je vnetna črevesna bolezen. Zaradi vsebnosti pekočih začimb v hrani se lahko namreč stanje precej poslabša, zato se je tako v mirnem obdobju kot tudi v obdobju akutnega zagona potrebno pekoči hrani izogibati.

Sol v prekomernih količinahMočno slane jedi

Sol lahko predstavlja dejavnik tveganja za zagon bolezni, prav tako je med zagonom debelo črevo nezmožno absorpcije vode in soli v normalni meri. Zelo slanih jedi se je potrebno izogibati.

 

KofeinKava

Pitje kave povečini poslabša diarejo in ostale pridružene težave ulcerativnega kolitisa. Določeni oboleli opažajo, da lahko pitje kave celo sproži poslabšanje oziroma zagon bolezni.

 

alkohol škoduje pri slabokrvnostiAlkohol

Pitje alkohola vpliva na poslabšanje bolezenskega stanja pri ulcerativnem kolitisu. Težava je poleg same vsebnosti alkohola tudi vsebnost sladkorja, ki ga alkoholne pijače povečini vsebujejo v kar visokih količinah.

Hrana, ki koristi, oziroma ne poslabšuje simptomov bolezni in pridruženih težav

Jabolka preprečujej možnost za nastanek Ateroskleroze za 40%Jabolka 

Kuhana jabolka je potrebno redno uživati, kadar gre za obolenje, kot je ulcerativni kolitis. Vsebujejo veliko železa in fosforja. Minerali v jabolkih pospešijo celjenje razjed na steni črevesa ter s tem zmanjšajo krvavitve in pridružene težave.

Bela mokaŽitarice in bela moka

Brez strahu pred poslabšanjem črevesnega zdravja uživamo beli kruh brez semen, testenine iz bele moke, beli riž ter krekerje in kosmiče, narejene iz bele moke.

 

Kuhana zeljevaZelenjava

Uživamo lahko kuhano zelenjavo brez zunanje ovojnice ali semen ter pasirane oziroma s paličnim mešalnikom pretlačene zelenjavne juhe.

 

Uživanje mesa in drugih živil, ki izvirajo od živali, je povezana z večjim tveganjem za nastanek varic.Meso

Kar se tiče uživanja mesa, je priporočljivo izbirati mehke kose mesa, ki jim odstranimo kožo in mastne dele. Zaradi zdravilnih omega 3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno, je koristno uživati ribe.

olivno olje1Zdrave maščobe

Pri kuhanju in v solatah uporabljamo zdrava olja, kot sta na primer olivno in kokosovo. Izogibamo se uporabi škodljivih maščob, saj le te pri presnovi porabljajo koristne antioksidante, ki jih lahko sicer telo uporabi za izboljšanje zdravja.

trdokuhana jajcaJajca

Glede na to, da se je potrebno v čim večji meri izogibati vlakninam, ki se skrivajo tudi v stročnicah, lahko kot glavni vir beljakovin izberemo jajca. Še posebej je potrebno na zadosten vnos beljakovin paziti, kadar zaradi preobčutljivosti na mleko iz prehrane izločimo mlečne izdelke. Jajca vsebujejo B vitamine ter antioksidant selen.

Druga priporočila

Takoj po zbujanju je dobro popiti dva kozarca vode, da se stimulira normalno gibanje črevesa. Napor pri odvajanju blata naj ne bi bil pretiran, zato je koristno, da so noge med sedenjem na školjki dvignjene na pručki. S tem se zagotovi najbolj optimalni položaj, saj se med  sedenjem z nogami na tleh pojavijo krivine v zadnjem delu črevesa. To se zgodi zaradi skrčitve mišic, ki objemajo črevo kot laso in ga dvigajo, da preprečujejo nehoteno izločanje. Človek bi moral torej anatomsko gledano odvajati čepe. Počitek ob zagonih bolezni ter pitje zadostnih količin tekočine zelo dobro vpliva na celjenje črevesa. Kljub morebitni nezmožnosti opravljanja vsakodnevnih obveznosti je potrebno skrbeti za notranji mir ter se izogniti vsem oblikam napetosti in stresa. Ob pridruženi bolečini dobro denejo tople obloge prek trebuha, prav tako pomaga topla kopel zvečer, pol ure pred odhodom v posteljo.

 

Viri

▪  Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.

▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Vandever A. L. Which Foods Should You Avoid with Ulcerative Colitis? Dostopno 29.10.2016 na spletnem naslovu: http://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis-foods-avoid#Overview1.

▪ Rodriguez D. 9 Healthy Foods for Ulcerative Colitis. Dostopno 29.10.2016 na spletnem naslovu: http://www.everydayhealth.com/hs/ulcerative-colitis-treatment-management/healthy-foods-pictures/#01

ČEBELJI PIKI – Kako preprečiti, pik čebele in kaj storiti, če vas piči

ČEBELJI PIKI

Ko nas piči čebela, svoje želo in s tem tudi strup pusti v koži človeka. V večini primerov želo povzroči le rahlo bolečino,  oteklino in draženje, ki je prej nadloga kakor skrb. V nekaterih primerih pa čebelji pik lahko povzroči nevarno alergijsko reakcijo, ki se kaže kot otekanje vek in rok, oteženo dihanje in sopenje, omotica, omedlevica, slabost, bruhanje ter izpuščaj, ki lahko spominja na koprivnico. Če se vam pojavijo takšni simptomi, morate takoj do zdravnika, saj lahko čebelji pik povzroči anafilaktični šok, ki je lahko tudi usoden.

Znaki in Simptomi

Nekatere osebe na čebelji pik razvijejo blažjo reakcijo, kot je pordelo in oteklo mesto pika; nekateri pa lahko zaradi alergijske reakcije padejo v anafilaktični šok in brez ustrezne pomoči celo umrejo. Zdravniki v Sloveniji vsako leto odkrijejo približno 350 novih bolnikov, ki so alergični na strupe žuželk.

Vzroki

Človek ni primarna tarča čebel ali os, vendar pa se bo žuželka branila, če nanjo ponesreči stopimo ali se usedemo. Poleti si je potrebno dobro in pogosto umivati roke ter se obrisati okoli ust. To je pomemben preventivni ukrep, saj čebele hitro privabi kaj sladkega. Privabljajo jih tudi živobarvna oblačila, ki jih spominjajo na cvetlice. Vse to so potencialni vzroki zakaj čebele pičijo ljudi.

Življenjski slog in dieta

Nasveti, ki vam pomagajo, da se ognete čebeljemu piku:

▪ Nosite oblačila svetle barve, material oblačil pa naj bo čim bolj gladek.

▪ Izogibajte se uporabi dišečih mil, šamponov in deoderantov. Izogibajte se parfumom ter kolonjski vodi. Izogibajte se bananam ter toaletnih proizvodov, ki imajo vonj banane. Bananina sladkoba namreč privablja čebele.

▪ Nosite čista oblačila in se redno umivajte. Vonj potu čebele razjezi.

▪ Svoje telo čim bolj zaščitite z oblačili.

▪ Izogibajte se vrtnarjenju, posebno delu z rožami.

▪ Med najtoplejšimi urami v mesecih juliju, avgustu in septembru v vaši okolici vsakodnevno preverite, če ni kje novo čebelje gnezdo. V tem času so čebele namreč najbolj aktivne.

▪ Področje zunaj vašega doma naj bo čisto. Čebele, pa tudi ose namreč najbolj uspevajo na tistih mestih, kjer ljudje odvržejo hrano. Piknik mesta morajo biti zato vedno dobro počiščena.

▪ Če okoli vas leti čebela, je najbolj priporočljivo, da ste čim bolj mirni ali da nekoliko sklonite glavo. Obraz je najbolj pogosto mesto kamor piči čebela (ali osa). Mahanje z roko z namenom, da bi odgnali čebelo pogosto privede do čebeljega pika.

▪ Če vas želi napasti več čebel naenkrat, bežite čim bolj stran od njih. Čebele pri piku sprostijo kemikalijo, ki tudi druge, bližnje čebele opozori na vsiljivca. Zaradi tega vas lahko posledično napade še več čebel. Zaprite se v notranji prostor. Če se nahajate na prostem, pa se raje zatecite v senčno okolico, namesto v odprte planjave.

▪ Če čebela zaide v vaše vozilo, počasi ustavite avtomobil ter odprite vsa okna.

Kaj storiti, ko nekoga piči čebela:

▪ Nekdo naj ostane pri osebi, ki jo je pičila čebela, da se prepriča, da ne bo prišlo do alergijske reakcije.

▪ Mesto, kamor je pičila čebela umijte z milom in vodo.

▪ Čebelje želo se lahko odstrani z brisanjem mesta z gazo. Želo lahko odstranite tudi tako, da z nohti nežno podrgnete prizadeto mesto ali da čez prizadeto območje nekajkrat podrgnete z bančno kartico. Nikoli ne stiskajte žela in nikoli za odstranitev žela ne uporabite pincete. To povzroči, da iz žela v kožo pronica le še več strupa in poškoduje mišico.

▪ Na prizadeto mesto položite ledene obkladke.

▪ Ne praskajte pika. To bo povzročilo le še dodatno otekanje in srbenje, obenem pa bo povečalo tveganje za infekcijo.

▪ Če ima oseba, ki jo je pičila čebela hudo alergijsko reakcijo, takoj poiščite medicinsko pomoč.

▪ V primeru anafilaktičnega šoka se osebi z injekcijo vbrizga adrenalin. Nekateri alergiki imajo samosprožilno injekcijo tudi pri sebi.

Če vas je pičila čebela, se priporoča uživanje hrane, ki je bogata z omega – 3 maščobnimi kislinami, ki spodbujajo celjenje kože in zmanjšujejo vnetja. Priporočljive so ribe – losos, skuša in trska. Priporočljivo je tudi uživanje avokada, mletih lanenih semen ter uživanje pšeničnih kalčkov. Pri vsakem obroku jejte zeleno, oranžno in rumeno zelenjavo. Hrana, ki vsebuje ta barvila je namreč bogata z vitamini A in C, ki bo pomagala, da se koža čim prej pomiri od vnetja.

Ob piku se izogibajte uživanju sladkorja, saj poslabša vnetni odziv telesa. Izogibajte se rafiniranemu sladkorju, vključno s piškoti, tortami, drugimi pečenimi slaščicami in sladkanimi pijač. V zmernih količinah raje jejte sadje, ki prav tako vsebuje sladkor, le da je ta v svoji naravni in nepredelani obliki.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate za čim prejšnje okrevanje od čebeljega pika:

Vitamini in minerali

C vitamin hranaVitamin C z bioflavonoidi

Da bi zmanjšali otekanje in vnetje, lahko vzamete do 1000 mg vitamina C dnevno. Če se pojavi driska, kar je lahko stranski učinek večje količine vitamina C, zmanjšajte užito dnevno dozo.

 

Drugo

kvertecin proti senenemu nahoduKvercetin

To je flavonoid, ki kot ostali priporočljivi dodatki v tem prispevku zmanjšuje vnetje kože. Vzemite 500 mg, trikrat dnevno.

 

SpirulinaSuper zeleni dodatki

Zelene rastline, kot so spirulina, klorela ali kombinacija drugih zelenih rastlin, zmanjšuje vnetni odziv telesa. Vzemite priporočljiv dnevni odmerek na navodilih za uporabo na izbranem proizvodu.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

VRTOGLAVICA – Ublažite vrtoglavico s pomočjo prehranskih dopolnil

VRTOGLAVICA

Vrtoglavica je izjemno neprijeten občutek, saj se vam zdi kot da se okoli vas vrti vsa okolica ali da se vrtite vi sami. Včasih je občutek vrtoglavice mil in hitro mine, mogoče pa je, da je vrtoglavica zelo intenzivna in dolgotrajna. Zaradi hujše vrtoglavice lahko izgubite ravnotežje in padete, posledica vrtoglavce pa je tudi slabost in bruhanje.

Vrtoglavica sama po sebi ni bolezen, ampak je simptom neke druge, primarne zdravstvene težave. Vsak potek zdravljenja vrtoglavice se mora pričeti s preiskavo mogočih vzrokov za neprijeten občutek vrtenja.

Znaki in Simptomi

Značilnost vrtoglavice je občutek vrtenja (občutek, da se vrtimo mi sami ali vse okoli nas). Ostali spremljajoči simptomi so še omotičnost, slabost, bruhanje ter v nekaterih primerih tudi izguba sluha.

Vzroki

Telo ohranja ravnotežje skozi zapleteno prepletanje več organov, vključno ušes, oči, živcev in mišic. Iskanje vira vrtoglavice zato ni enostavno. Na srečo je vzrok vrtoglavice največkrat povsem preprost in nenevaren. Prav vsi smo že kdaj doživeli vrtoglavico, ki se pojavi, če prehitro vstanemo zatem, ko smo dalj časa sedeli ali ležali. Vrtoglavica se pogosto pojavi tudi na letalih, ko je na voljo manj kisika kot smo ga navajeni sicer. Občasne vrtoglavice, ki se pojavijo iz tovrstnih razlogov niso vzrok za skrb. Če pa se vam vrtoglavica pojavi vsakodnevno ob vstajanju, raje obiščite zdravnika.

Mogoč vzrok vrtoglavice je tudi vročina, potovalna slabost, hiperventilacija ter nakopičenje ušesnega masla v ušesnem kanalu. Vrtoglavica je lahko tudi reakcija na razna zdravila, droge in alkohol. Ti dejavniki vrtoglavice so lahko ozdravljivi in prehodni. Včasih pa se zgodi, da je vrtoglavica povezana s kakšnim bolj resnim zdravstvenim stanjem. Vzrok  vrtoglavice se lahko skriva v visokem krvnem pritisku, anksioznosti oziroma tesnobi, arteriosklerozi, alergijah na hrano, anemiji oziroma slabokrvnosti, nizkemu krvnemu sladkorju, hipotiroidizimu ter diabetesu. Če se vrtoglavici pridruži še slabost, bruhanje in izguba sluha, imate lahko Menierovo bolezen, ki je motnja notranjega ušesa. V redkih primerih je vrtoglavica lahko posledica resnih nevroloških težav ter možganskega tumorja.

Če se je pri vas pojavila vrtoglavica, najprej izključite očitne vzroke: potovalno slabost, okužbo in vročino, uporabo alkohola, drog in raznih zdravil. Potovalna slabost bo minila, ko se bo končalo potovanje. Slabost povezana z alkoholom in drogami bo prav tako minila, ko boste prenehali z uživanjem substance. V primeru, da je vrtoglavica povezana s predpisanimi zdravili pa se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam bo najverjetneje zamenjal zdravila.

Če sami ne morete ugotoviti vzroka za vrtenje, se pogovorite s svojim zdravnikom, ki bo na podlagi vaše zdravstvene zgodovine skušal odkriti mogoč vzrok za vaše težave. Medtem ko čakate na pravo diagnozo, si pomagajte s komplementarno medicino, ki bo z dodatki ter drugačnim življenjskim slogom omilila vaše težave ali zmanjšala možnosti za ponovitev nepojasnjene vrtoglavice. V nekaterih primerih spodaj opisane metode povsem odpravijo težave z vrtoglavico.

Dieta in življenjski slog

Prehranski primanjkljaji lahko pripeljejo do vrtoglavice ali pa povzročijo nekatera druga zdravstvena stanja, ki posledično povzročijo omotico. Pri vsakem bolezenskem stanju je pomemben zdrav način prehranjevanja in vrtoglavica ni nobena izjema. Jejte obroke, ki so sestavljeni iz enostavne ter polnovredne hrane. Najbolj priporočljivo je, da si obroke pripravljate sami. Poskrbite, da bo raven vašega krvnega sladkorja čim bolj enakomerna – namesto treh obrokov dnevno raje pojejte približno pet manjših obrokov na dan. Če vas poleg vrtoglavice spremlja slabost, vam takšen način prehranjevanja pogosto omili tudi to težavo. Nekateri primeri vrtoglavice so povezani s pomanjkanjem vitaminov B kompleksa, zato v vašo prehrano dodajte tudi kvas. Dobri viri vitamina B se skrivajo še v rjavem rižu ter zelenolistni zelenjavi. Vitamini B kompleksa pomagajo tudi, če imate težave z anksioznostjo oziroma tesnobo. Vrtoglavica je včasih posledica slabšega krvnega obtoka v možganih. Izboljšajte svojo cirkulacijo tako, da v prehrano dodate več česna, čebule ter kajenskega popra.

Vrtoglavico lahko povzroči tudi reakcija na prehranski alergen. Če se vam zdi, da ste alergični na kakšno živilo raziskujte svoje reakcije na različno vrsto hrane in si zapisujte kako se po kakšnem živilu počutite. Pomembno je, da se v primeru vrtoglavice izogibate pitju alkohola, pa čeprav to ni vzrok za vaše težave. Alkohol lahko poruši občutljivo ravnovesje v notranjem ušesu in vpliva na druge procese v telesu, ki lahko nato vplivajo na pojav vrtoglavice. Nekatere raziskave kažejo, da presežek natrija slabo vpliva na notranje uho. Omejite vnos natrija tako, da se izogibate procesirani, konzervirani in pakirani hrani in ne uporabljajte kuhinjske soli še dodatno pri obrokih. Izogibajte se sladkarijam. Ne jejte bonbonov, tort, piškotov ter drugih slaščic, saj so polne sladkorja, ki povzroči, da je vaš krvni sladkor nestabilen. Hitro naraste ter nato tudi hitro pade, kar lahko privede do vrtoglavice. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko tudi prehranski aditivi porušijo zapleteni sistem, ki je odgovoren za naš občutek ravnovesja. Iz tega razloga se izogibajte predelani in hitri hrani, saj je polna dodanih aditivov. Namesto tega si obroke raje pripravljajte sami iz svežih sestavin.

Tesnobnost oziroma anksioznost ter stres lahko povzročita vrtoglavico. Tudi, če je vrtoglavica posledica kakšnega drugega bolezenskega stanja (na primer diabetes, hipotiroidizem) lahko stres poslabša težave ter sproži napad omotice. Previdni pa bodite, da ne boste za svoje težave okrivili samo stresa. Zdravniki to diagnozo pogosto pripišejo, brez da bi se bolj posvetili iskanju pravega vzroka za težave. Največkrat napačno diagnozo dobijo ženske, čeprav se vzrok vrtoglavice skriva drugje in ne v stresu.

Splošni napotki za soočanje z vrtoglavico, ko je ta najbolj huda:

▪ V trenutku, ko se vam prične vrteti je najbolj priporočljivo, da se usedete in osredotočite svoj pogled na en sam predmet. Ta tehnika skrajša trajanje vrtoglavice in zmanjša občutek slabosti. Na ta način se prepreči tudi možnost izgube ravnotežja in posledičnega padca.

▪ Kajenje poslabšuje cirkulacijo in posledično lahko povzroči vrtoglavico. Če ste sami kadilci, raje prenehajte s to razvado. Če se vam vrti in ste v prostoru kjer kadijo, prostor zapustite.

▪ Izogibajte se nenadnim spremembam v svoji drži. Če ste dalj časa ležali ali sedeli, ne skočite takoj na noge. Vstanite počasi.

Prehranski dodatki, priporočljivi ob spopadanju z vrtoglavico:

Vitamini in minerali

b vitamin proti koprivniciB kompleks

Vitamini B kompleksa pomagajo pri soočanju s posledicami stresa, ki je mnogokrat odgovoren za pojav vrtoglavice.

 

multivitaminMultivitamini

Multivitamini zadostijo potrebi telesa po vitaminih in mineralih ter so podpora za dobro delovanje vseh telesnih funkcij. Pri jemanju multivitanov sledite navodilom na embalaži na izbranem produktu.

Zelišča

ašvagandaAšvaganda

Če je vrtoglavica povezana s prekomernim delom, izčrpanostjo ali psihološkim stresom, vam bo pomagala ašvaganda. To zelišče pomirja in krepi živčevje.

 

ginko biloba proti krćnim žilamGinko biloba

Ta rastlina izboljšuje cirkulacijo v notranjem ušesu, kar lahko pripomore k lajšanju težav z ravnotežjem.

 

Ingver deluje protivnetno in je včasih zelo učinkovit pri zdravljenju migreneIngver

To rastlino so že vrsto let uporabljali proti preprečevanju slabosti in vrtoglavice.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ašvaganda: vzemite 1000 mg dvakrat dnevno

B kompleks: dvakrat dnevno vzemite 50 mg B kompleks

Ginko biloba: vzemite kapsulo z ekstraktom ginko bilobe v vrednosti 120 mg dvakrat do trikrat dnevno

Ingver: 300 – 500 mg ingverja v kapsulah vzemite dva do trikrat dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

MODRICE – Prehrnska dopolnila, ki odpravljajo modrice

MODRICE

Modrica je poškodba, ki nastane zaradi udarca ali padca, koža pa se pri tem ne pretrga. Zaradi sile se drobne krvne žilice tik pod kožo raztrgajo in pričnejo spuščati kri v podkožno tkivo, to pa se navzven kaže kot črno modro znamenje na koži. Modrice lahko spremljajo tudi otekline in bolečine. Bolj globoka kot je modrica oziroma udarnina, dalj časa se bo poškodba celila. Modrice na nogi so lahko vidne tudi do 4 tedne, saj je v krvnih žilah na nogah večji krvni pritisk kot na primer na rokah.

 Modrice spreminjajo barvo. Na začetku, ko modrica šele nastaja je rdečkaste barve, kasneje je črno – rdeče barve, čisto na koncu postaja rumeno – zelena. Pojavijo se lahko tudi odtenki vijoličaste. Zadnja rumeno – zelena barva nakazuje, da organizem odstranjuje odmrle celice in tkiva ter jih nadomešča z zdravimi, novimi celicami, ki bodo tudi obnovile pravo barvo kože.

 

Padci, izvini, sesanje in uščipi vsi po vrsti povzročajo modrice. Modrice so zelo pogoste pri otrocih, saj veliko večino dneva pri njih zavzema tek, skakanje, plezanje, kolesarjenje in podobne aktivnosti. Poleg otrok so za modrice dovzetnejši ljudje, ki imajo anemijo (slabokrvnost) in ljudje s prekomerno telesno težo. Vzroke za pogosto pojavnost modric je mogoče iskati tudi v pomanjkanju vitaminov in mineralov v telesu. Največkrat je krivo pomanjkanje vitamina C, železa, vitamina K ter bioflavonoidov. Včasih lahko velika pojavnost modric nakazuje tudi kakšne druge zdravstvene težave, na primer krhke stene krvnih žil ali težave s strjevanjem krvi. Gre za redkejša obolenja, za katera so značilne nepojasnjene modrice, saj se oseba ne spomni udarca ali dogodka, ki bi lahko povzročil nastanek modrice. V še redkejših primerih pojav modric lahko nakazuje levkemijo ali hemofilijo.

Modrice so največkrat neškodljive in nenevarne, starši pa naj svojega otroka le peljejo pokazati k zdravniku, če se modrice nahajajo na glavi otroka ali okoli oči; če se zdi, da modrice nastajajo brez pravega vzroka ter če že manjši udarec povzroči nastanek velike modrice. K zdravniku je potrebno tudi, če se modrice pojavijo na nenavadnih mestih na telesu (hrbet, meča ali hrbtna stran rok) ter če otroka poleg modric spremljajo tudi težave pri govoru, hoji, vidu ter vrtoglavica in zaspanost. Vsi ljudje, ne glede na starost, pa morajo k zdravniku, če se modrice ne zdravijo, hkrati pa se pri poškodovani osebi pojavi vročina.

Modrice lahko (posredno) povzročijo nekatera zdravila. Eno izmed takšnih zdravil je aspirin, pogosto pa težave povzročajo zdravila za redčenje krvi. V primeru, da je vzrok za modrice pri osebi kakšna druga, primarna bolezen, na primer anemija, je potrebno najprej zdraviti stanje, ki povzroča nastanek modric.

Znaki in Simptomi

Tipično modrico označuje rdeča, črna, modra, vijolična, ter rumeno – zelena barva; odvisno od časa pojavnosti modrice. Pridružena je lahko rahla oteklina, pogosta je tudi manj ali bolj huda bolečina.

Vzroki

Največkrat je vzrok za modrice nekakšen pritisk v obliki udarca, padca, ugriza…, ki povzroči, da se krvne žilice pod kožo pretrgajo. Vzrok za modrice pa je lahko tudi anemija ali slabokrvnost, motnje v strjevanju krvi ter redkokdaj kakšna nevarna bolezen (na primer levkemija). Modrice povzročajo tudi nekatera zdravila.

Dieta in življenjski slog

Poleg pazljivejšega gibanja in previdnosti pri športnih aktivnosti je pri pogosti pojavnosti modric priporočljiv tudi zdrav slog prehranjevanja. Zelenolistna zelenjava telesu priskrbi vitamine in minerale, ki so potrebni za celjenje poškodovanega mesta. Posebno pomembno je, da z živili v telo vnesemo dovolj vitamina C in vitamina K. Priporočljivi so tudi agrumi, paprika ter ostala barvna zelenjava in sadje, saj so obarvana živila bogata z bioflavonoidi, ki pomagajo pri celjenju modric. Za zdravljenje tkiva so izjemno pomembne tudi maščobne kisline. Najlažje jih boste v telo vnesli z lososom, oreščki (posebno orehom) in semeni (priporočljiva so lanena semena). Brstični ohrovt, brokoli, krompir ter agrumi pa zagotavljajo, da telo preskrbimo z dovoljšno količino vitamina C.

Esencialne maščobne kisline so bistvene za zdravljenje tkiva. Veliko jih najdemo v ribjem in lanenem olju. Če imate veliko modric, užijte 3 grame ribjega olja ali 1 žlico lanenega olja na dan. Priporočljiva je tudi ”zelena” hrana – algi kot sta klorela in spirulina imata alkalni učinek na telo, obenem pa sta bogati z vitaminom K in vitaminom C, ki spodbujata celjenje mehkega tkiva.

Učinkovito proti modricam delujeta tudi paprika in ananas v kapsulah, saj vsebujeta snovi, ki pospešujejo krvni obtok in pospešujejo celjenje.

Izogibajte se uživanju sladkorja, saj preprečuje celjenje tkiva. Prav tako iz prehrane izločite nasičene, hidrogenirane in trans maščobne kisline ter ostalo pakirano in procesirano hrano. Takšna hrana namreč slabo vpliva na celjenje celic.

Priporočljivo je, da si za ublažitev bolečine in čim manjše otekanje na prizadeto mesto položite ledeno oblogo. Hlad skrči krvne žile, kar zmanjša pretok krvi in s tem krvničk, ki sodelujejo pri vnetni reakciji. Led torej deluje protivnetno. Če se pogostokrat udarite, si lahko pomagate tudi z razpršili s hladilnim učinkom, ki jih imejte pri sebi ves čas. Ob udarcu si jih nemudoma nanesite na udarnino. Tovrstna razpršila povzročajo skrčenje žil in zaustavljajo krvavitve. V primeru hujših poškodb tkiva ali sklepa se izogibajte hitrih gibov ter poškodovano mesto čim prej povijte s povojem. Povoj mora biti čvrst, vendar ne pretesen.

Prehranski dodatki, ki se jih priporoča, če se vam hitro pojavijo modrice:

 Vitamini in minerali

multivitaminMultivitamini

Multivitamini zagotavljajo osnovna hranila, ki so potrebna za zdrave krvne žile. Jemljite jih po navodilih za uporabo na izbranem proizvodu.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C izboljšuje celjenje ran ter je potreben za proizvodnjo kolagena. Kolagen je protein, ki drži krvne žile in vezivno tkivo skupaj. Iz teh razlogov je vitamin C nepogrešljiv prehranski dodatek, če imate veliko modric.

 Vitamin KVitamin K

Vitamin K je potreben pri procesu strjevanja krvi. Če imate akutno modrico, je priporočljiv dnevni odmerek 2 mg vitamina K na dan. Če želite le preprečiti nastanek novih modric, je priporočljiv dnevni odmerek 500 mcg. Vitamina K ne smete jemati v primeru, da jemljete zdravila za redčenje krvi.

Zelišča

Borovo lubjeEkstrakt borovega lubja in grenivkinih pečk

Borovo lubje in grenivkine pečke so izjemno bogat vir proantocianidov. To je zelo močan antioksidant, ki pospešuje celjenje tkiva.

 

Olje arnikeOlje arnike

Na območje z modrico dvakrat dnevno nanesite olje arnike. Arnika ima protivnetni učinek, zaradi česar bodo morebitne bolečine, ki spremljajo modrico milejše. Olja ne uporabljajte na poškodovani koži. 

Drugi dodatki

BioFlavonidiBioflavonoidi

Bioflavonoidi imajo podobno delovanje in učinek kot vitamin C, obenem pa tudi izboljšujejo in povečujejo učinke dodanega vitamina C.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Bioflavonoidi: vzemite 500 mg kompleks bioflavonoidov trikrat dnevno

Ekstrakt borovega lubja in grenivkinih pečk: 50 mg dvakrat dnevno

Vitamin C: vzemite 500 – 1000 mg vitamina C do trikrat na dan

Vitamin K: 2 mg na dan pri akutnih modricah, 500 mcg za

preprečevanje nastanka novih modric

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

SEZONSKA RAZPOLOŽENJSKA MOTNJA – Odpravite sezonsko depresijo s pomočjo prehranskih dodatkov

SEZONSKA RAZPOLOŽENJSKA MOTNJA

Za sezonsko razpoloženjsko motnjo so značilni simptomi depresije, ki se razvijejo v zimskih mesecih, ko je manj svetlobe in izginejo oziroma se izboljšajo z nastopom pomladi ali poletja. Mnogo ljudi se v zimskih mesecih počuti manj energično in vedro, vendar gre pri ljudeh s sezonsko razpoloženjsko motnjo več kot le za dolgotrajnejšo slabo voljo. Sezonska razpoloženjska motnja je posebno stanje, za katero je značilna utrujenost, slaba koncentracija ter intenzivnejše hrepenenje po ogljikovih hidratih.

Ljudje s sezonsko razpoloženjsko motnjo čutijo tudi veliko potrebo po spanju, čeprav je njihov spanec redko osvežujoč. Zaradi upočasnitve telesa in pogosto čezmernim uživanjem ogljikovih hidratov ljudje s sezonsko razpoloženjsko motnjo velikokrat trpijo za prekomerno telesno težo. Zaradi teh dejavnikov je šibkejši tudi celotni imunski sistem prizadetega človeka. Sezonsko razpoloženjsko motnjo se zaradi časovne zaznamovanosti lahko hitro zamenja za depresijo, ki je pogosta pri nekaterih ljudeh med prazniki, ko nerešeni konflikti ali težave privrejo na površje, vendar pa ne gre za eno in isto stvar.

Znaki in Simptomi

Najbolj značilni simptomi sezonske razpoloženjske motnje so:

▪ utrujenost in letargija

▪ povečana potreba in želja po spanju

▪ spanec, po katerem se ne zbudite spočiti in poživljeni

▪ nezmožnost koncentracije

▪ povečana želja po uživanju sladkarij in ostalih ogljikovih hidratov

▪ povečanje telesne teže

▪ zmanjšana želja po spolnosti

Vzroki

Ena izmed najbolj zastopanih teorij sezonsko razpoloženjsko motnjo pojasnjuje z zmanjšano količino svetlobe v zimskem času. Pozimi je na dan lahko svetlih tudi manj kot 8 ur, medtem ko imamo lahko v poletnih mesecih na voljo kar 16 sončnih ur. V zadnjih nekaj letih so znanstveniki ugotovili zakaj se ljudje spomladi in poleti bolje počutijo. Naravna sončna svetloba vpliva na snov v našem telesu, ki se imenuje melatonin. Ko sonce zaide, češerika (žleza, ki se nahaja v naših možganih) zazna zmanjšanje svetlobe in prične izločati hormon melatonin, ki sodeluje pri uravnavi spanca in zaradi katerega postanemo zaspani. Izločanje melatonina se lahko poveča, če se poveča naša izpostavljenost sončni svetlobi tekom dneva. Ko pa so naša telesa prikrajšana za sončno svetlobo, ni mehanizma, ki bi skrbel za pravilno raven melatonina, zaradi česar je lahko napor že samo to, da zjutraj vstanemo iz postelje. Obenem pogosto naraste stresni hormon kortizol, kar prispeva k utrujenosti, nespečnosti, depresiji in k šibkejšem imunskem sistemu. Temu se lahko pridružijo še nizke ravni nevrotransmiterja serotonina, kar prispeva k razvoju depresije. Znanstveniki so namreč ugotovili, da je proizvodna serotonina neposredno povezana s časovno izpostavljenosti direktni sončni svetlobi.

Ni povsem jasno zakaj so nekateri ljudje zaradi pomanjkanja sončne svetlobe prizadeti bolj kot drugi, vendar pa je bilo jasno dokazano, da je najboljša terapija pri sezonski razpoloženjski motnji prav naravna dnevna sončna svetloba.

Dieta in življenjski slog

Če spadate med posameznike, ki pozimi trpijo za depresijo, vam bo lahko pomagalo že nekaj preprostih sprememb. Priporočljivo je, da v prostor, kjer se največ nahajate namestite luči, ki oddajajo poln spekter svetlobe in posnemajo učinek sonca. Prav tako je pomembno, da greste na svež zrak vsak dan, v času, ko je zunaj največ svetlobe. Gibanje pripomore k vedrosti in dobremu počutju. Poleg sprehoda vam bodo koristili tudi zimski športi, kot so drsanje, smučanje ali tek na smučeh.Ko se nahajate v notranjih prostorih, se namestite čim bližje oknu. Poleg teh ukrepov naravno zdravljenje vključuje še nekaj sprememb v prehrani in zeliščne prehranske dodatke. Z nekoliko volje ter truda je sezonska razpoloženjska motnja obvladljiva.

Eden od načinov kako si lahko pomagate pri ohranjanju dobrega razpoloženja je, da s pomočjo prehrane zagotovite, da je nivo vašega krvnega sladkorja stalen. Zelenjava ter beljakovine pomagajo pri stabilizaciji krvnega sladkorja. Priporočljivo je, da jeste majhne obroke in posežete po zdravih prigrizkih vsakih nekaj ur. To bo pomagalo preprečiti veliko potrebo po nečem sladkem, ki se običajno oglasi, ko je nivo sladkorja v krvi nizek. Ko jeste ogljikove hidrate bodite previdni pri njihovi izbiri – izogibajte se preprostim ogljikovim hidratom ter namesto tega raje posezite po sestavljenih sladkorjih. Priporočljiv je oves, rjavi riž in ostala polnozrnata žita. Takšna hrana vsebuje tudi veliko vlaknin, ki pripomorejo k temu, da se sladkor v krvi počasi sprošča in s tem prepreči velika nihanja ravni glukoze. Od mesa je najbolj priporočljiv piščanec, puran ter losos. Te vrste mesa so bogate z beljakovinami, ki jih potrebujete za primeren nivo energije ter s triptofanom (aminokislina, ki je organizem ne proizvaja sam), ki zmanjšuje napetost in depresijo. V primeru sezonske razpoloženjske motnje je pomembno, da telesu zagotovimo tudi dovolj B vitamina, saj deluje kot pomirjevalo za živčni sistem. Dobimo ga v kvasu, zelenolistni zelenjavi ter navadnem, nesladkanem jogurtu. Prava superhrana za osebe s sezonsko razpoloženjsko motnjo je tudi brstični ohrovt, ki vsebuje izjemno velike količine vitamina C, ki preprečuje utrujenost ter vzpodbudno vpliva na naše razpoloženje. V nasprotju s citrusi, ki prav tako vsebujejo veliko vitamina C, brstični ohrovt vsebuje malo sladkorja, zaradi česar ne bo vplival na nihanje glukoze. Vitamin C se pri kuhanju uniči, zato brstični ohrovt raje jejte v surovi obliki, na primer na solati.

Pri sezonski razpoloženjski motnji je izjemnega pomena, da se uprete želji po sladkorju, kruhu in ostalim preprostim ogljikovim hidratom. Čeprav ta živila začasno res dvignejo vaše razpoloženje, vam bo glukoza kmalu strmo upadla in počutili se boste še slabše kot ste se pred sladkim obrokom. Tudi prekomerna telesna teža, ki jo pridobite na ta način bo povečala vašo utrujenost ter vas naredila dovzetne za prehlade, gripo ter ostale zimske tegobe. Če se sladkarijam nikakor ne morete odreči poskrbite vsaj, da jih boste jedli ob sicer uravnoteženem in polnovrednem obroku – od časa do časa pojejte kaj sladkega, vendar šele po obroku, ki je bogat z beljakovinami, zelenjavo ter polnovrednimi žitaricami. Na ta način bo nivo krvnega sladkorja manj nihal. Ljudje s sezonsko razpoloženjsko motnjo si pogosto pomagajo s kofeinom – ta jih zbudi zjutraj in ohrani budne tudi čez dan. Vendar kofein na telo vpliva enako kot sladkor: glukoza vam bo zaradi kofeina najprej hitro narasla ter nato hitro upadla. Kofein telesu tudi izčrpava hranila, ki so bistvenega pomena za zdrav živčni sistem. Izogibajte se še hitri in predelani hrani, ki poslabšuje značilne simptome sezonske razpoloženjske motnje. Zaradi takšne hrane boste pridobili prekomerno telesno težo, zatrli delovanje imunskega sistema in povečali svojo utrujenost. Izogibajte se alkoholu, saj deluje kot depresant, obenem pa lahko zaradi depresivnega počutja privede do zasvojenosti.

Če ste zaradi sezonske razpoloženjske motnje posegali po preprostih ogljikovih hidratih, sladkarijah ter hitri in procesirani hrani, vam lahko pomaga program razstrupljanja. Da iz telesa odstranite odvečne sladkorje in nakopičene strupe, je priporočljiv tridnevni post. V tem času uživajte le zelenjavno – sadne sokove. Po preteku treh dni bi se morali počutiti precej bolje.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri sezonski razpoloženjski motnji:

Vitamini in minerali

Vitamin D pripomore k zdravljenju atopičnega dermatitisaVitamin D

Vitamin D je eden izmed ključnih vitaminov za naše dobro razpoloženje. Posebno pomemben je za ljudi, ki so malo izpostavljeni sončni svetlobi ter v zimskih obdobjih, ko je na voljo  malo naravne sončne svetlobe.

Zelišča

ginko biloba proti krćnim žilamGinko biloba

Ginko biloba je zdravilna rastlina, ki izboljšuje cirkulacijo v možganih in na ta način poveča aktivnost nevrotransmiterjev, kar pripomore k boljšemu psihičnem počutju.

 

meta in kamilice proti depresijiMeta in kamilice

Kadar se počutite na robu ter vznemirjeni, si lahko pomagate z zeliščnimi čaji. Poskusite z meto in kamilico, ki so ju za pomiritev uporabljale že naše babice.

 

Drugi dodatki

omega 3 deluje proti aritmijiRibje olje

Vzemite od 500 – 1000 mg kapsulo z ribjim oljem na dan. Esencialne maščobne kisline, s katerimi so bogate ribe namreč izboljšajo delovanje nevrotrasmiterjev, kar je izjemno pomembno pri spopadanju z depresijo in sorodnimi motnjami razpoloženja.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ginko biloba: vzemite 60 – 120 mg ekstrakta v kapsulah dvakrat dnevno

Ribje olje: priporočljiv dnevni odmerek je od 500 – 1000 mg / dan

Vitamin D: vzemite do 1000 IU vitamina D dnevno. Te doze ne prekoračite, saj je vitamin D v večjih količinah strupen

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

SINUSITIS – Kako s prehranskimi dopolnili premagati vnetje sinusov 

SINUSITIS

Sinusi so votline v kosteh okoli nosu, lic in oči. Obloženi so z membranami, ki proizvajajo sluz. Če je človek zdrav, ima sluz zaščitni namen: ogreje in navlaži dohodni zrak in deluje kot filter za mikrobe, bakterije in viruse. Ob sinusitisu se sluz ne izteče dovolj za potrebe delovanja nosu in žrela ter za ogrevanje vdihanega zraka in zmanjšanje teže lobanje. Sluz se v sinusih nabira ter ne odteka, zaradi česar to območje postane dovzetno za okužbo.

Sinusitis je vnetje sluznice z zrakom napolnjenih obnosnih votlin v obraznih kosteh. Običajno nastane s širjenjem vnetja iz nosne votline. Sinusitis je precej neprijeten, pogosto ga spremljajo tudi bolečine. Kopičenje sluzi pripelje do zamašenih nosnih poti ter do splošnega slabega počutja in oslabelosti. Še večjo neprijetnost povzročajo otekle membrane, ki zapolnijo tudi majhne sinusne votline in pritiskajo na kosti obraza. Ob tem čutite neprijeten pritisk v glavi ter bolečino.

Če niste prepričani ali imate sinusitis ali ne, izvedite naslednjo vajo: od pasu navzgor se pripognite. Če čutite močan pritisk pri ličnicah ali pri očeh, imate skoraj zagotovo sinusitis.

Sinusitis je lahko akuten ali kroničen. Akutni sinusitis ponavadi nastane zaradi zapleta pri drugi, primarni okužbi dihal, na primer pri prehladu, gripi ali bronhitisu. Katerakoli od teh okužb lahko vodi do zastajanja sluzi in otekanja membrane, torej do sinusitisa. Če se membrane sinusov ne pozdravijo popolnoma, se akutni sinusitis lahko hitro sprevrže v kronično obliko bolezni. Ponavljajoči prehladi in virusi, ki so znak ošibljenega imunskega sistema, lahko vodijo v kronični sinusitis. Kronični sinusitis se prav tako lahko razvije zaradi vseh ostalih dejavnikov, ki povzročajo ovirane prehode v sinusih. Dejavniki za razvoj sinusitisa so ponavljajoča izpostavljenost okoljskim alergenom in raznim dražilom. Med dejavnike tveganja se uvrščajo tudi plesni, tobak, alergije na hrano ali način prehranjevanja, ki vsebuje veliko hrane, ki pripomore k nastajanju sluzi.  Nekatere raziskave so pokazale, da je kronični sinusitis najpogosteje povezan z imunskim odzivom na glivično okužbo v sinusni votlini. To je pokazala ena izmed prvih raziskav na tem področju leta 1999, nadaljnje raziskave pa so še potrdile te ugotovitve.

Znaki in Simptomi

Značilni simptomi sinusitisa so:

▪ Pritisk in bolečina okoli ličnic ter oči

▪ Zamašeni nosni prehodi

▪ Debela ter zeleno – rumena sluz iz nosu

▪ Zmanjšana občutljivost za okus in vonj

▪ Zobobol

▪ Utrujenost

▪ Vročina – značilna je predvsem za akutne sinusitise, redkeje za kronične

Pomembno je vedeti, da dolgotrajnejše in hujše oblike sinusitisa lahko vodijo do pljučnice, zaradi česar je potrebno pri okužbi čim prej ukrepati.

Vzroki

Kot je bilo omenjeno že v uvodu prispevka so glavni vzroki sinusitisa okužbe dihal, alergije (največkrat seneni nahod), dražila iz okolja (tobak, smog, onesnaženost zraka), alergije ali preobčutljivosti na hrano (najpogosteje na mleko in ostale mlečne izdelke). Vzrok za sinusitis se lahko skriva tudi v načinu prehranjevanja, in sicer v prekomernem uživanju živil, ki spodbujajo tvorbo sluzi v telesu. To so mleko in ostali mlečni izdelki, banane, čokolada in še nekatera druga živila. Sinusitis lahko nastane kot posledica dentalne okužbe. Pri občutljivejših ljudeh se sinusitis lahko pojavi zaradi katerekoli aktivnosti, ki predstavlja obremenitev za sinuse (na primer potapljanje, plavanje pod vodo, potovanja z letali). Pogosto se vzrok za sinusitis skriva tudi v sistemski glivični okužbi ali glivični okužbi v nosni votlini.

Dieta in življenjski slog

Holistični zdravniki osebe s kroničnim sinusitisom pogosto zdravijo zaradi sistemske glivične okužbe telesa in na ta način dosegajo dobre učinke pri zdravljenju sinusitisa. Sinusitis je relativno pogosta bolezen, ki pa se jo da pozdraviti oziroma preprečiti s preprosto oskrbo na domu ter s strategijami, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema. Če simptomi bolezni ne izginejo v nekaj tednih ali pa če je bolečina zelo huda, se za vsak primer vseeno pojdite pokazati k zdravniku splošne medicine, saj lahko hudi in dolgotrajni primeri sinusitisa vodijo v pljučnico ali celo meningitis.

V času akutne okužbe je priporočljivo jesti lahko hrano. Prav tako je pomembno, da telesu zagotovite dovoljšne količine tekočin. Vsaki dve uri spijte kozarec vode, obenem pa pijte še zeliščne čaje, zelenjavne sokove ter čiste juhe. Ena izmed najbolj priporočljivih juh je še vedno tradicionalna ‘kurja’ juha, ki naj vsebuje tudi veliko zelenjave. Ko najhujša faza bolezni mine, se pri oblikovanju jedilnika osredotočite na živila, ki telesa ne zasluzijo. Jejte polnozrnate žitarice, svežo zelenjavo in sadje, hladno stiskana olja ter semena in oreščke. Nekatera živila pomagajo pri izločanju sluzi ter s tem zmanjšajo pritisk, ki ga občutite v sinusih. Za čim bolj učinkovito izločanje sluzi v juhe in ostale obroke dodajte kajenski poper, česen, čebulo ter hren. Kot zelo močno zdravilo velja mešanica naribanega hrena z limoninim sokom. Če boste poskusili sinuse sprostiti na ta način, imejte pri sebi brisačo, priporočljivo je tudi, da se nahajate blizu umivalnika.

Laneno seme in laneno olje zmanjšujeta vnetje v telesu. Pojejte žlico lanenega olja vsak dan v času okužbe, lanena semena pa si posujte na kosmiče ali v solate.

 Če je vas sinusitis tako hud, da morate poseči po antibiotikih, poskrbite, da boste telesu nadomestili ‘prijazne’ črevesne bakterije, ki telesu pomagajo pri obrambi z okužbami. Poskusite s kefirjem, kislim zeljem ter kislo repo.

Ljudje, ki imajo kronični sinusitis bodo morali iz prehrane izločiti mlečne izdelke, rafinirano moko, čokolado, jajca ter ostalo ocvrto ter predelano hrano. Vse to namreč pripomore k nastajanju sluzi v telesu. Če imate akutni sinusitis, ta živila izločite le v času bolezni. Tudi, ko se boste počutili bolje s temi živili ne pretiravajte, da preprečite morebiten ponoven nastanek bolezni. V času obolenja zmanjšajte tudi količino užitega sadja, sadnih sokov ter prenehajte z uživanjem sladkorja. To namreč hrani glivice, ki so pogost vzrok sinusitisa. Če imate alergije na hrano, ne jejte živil na katere ste alergični. Ne uživajte alkohola ter zmanjšajte vnos soli – oboje telo dehidrira, zaradi česar je bolj dovzetno za vnetja.

V času akutne okužbe je priporočljivo zmanjšati vnos trde hrane. Raje uživajte zadosti tekočine, čistih juh ter zelenjavnih sokov. To bo telesu pomagalo, da se posveti zdravljenju, namesto, da bi bilo osredotočeno na prebavo. Če imate kronični sinusitis, se 2 ali 3 dni postite s pomočjo zelenjavno – sadnih sokov. Na ta način boste telo očistili alergenov, dražil iz okolja ter sluzi. Zelene pijače bodo telesu tudi pomagale izločiti odvečno sluz.

Za ljudi s sinusitisom je priporočljiva tudi redna telovadba. Telovadba pomaga pri ohranjanju dobrega nosnega prehoda. Poskusite telovaditi dnevno, razen kadar čutite, da ste preveč izčrpani ali kadar imate vročino. Čim več se gibajte na svežem zraku, vendar le, če nimate senenega nahoda, ki bi sinusitis lahko še poslabšal.

Priporočljivo je redno čiščenje sinusov s fiziološko raztopino. Pripravek lahko uporabite večkrat dnevno. Pripomogel bo k boljšemu prehodu zraka v sinusih.

Prehranski dodatki, s katerimi si lahko pomagate pri sinusitisu:

Vitamini in minerali

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem ter deluje proti alergijam.

Zelišča

 

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik ter kanadski zlati koren

Ta kombinacija je odlična za akutni sinusitis. Spodbuja imunski sistem ter obenem zmanjša zamašenost sinusov.

 


Bezgov čajČaj iz bezgovih cvetov

To je tradicionalno zdravilo za sinusitis. Spodbuja cirkulacijo krvi na področju sinusov ter pomaga pri tanjšanju sluzi, da je izločanje lažje.

 

Grenivkine pečkeEkstrakt grenivkinih pečk

Ekstrakt grenivkinih pečk je na voljo tudi kot nosni sprej. Če imate akutni sinusitis, uporabite sprej štirikrat na dan. V primeru kroničnega sinusitisa, uporabite sprej dvakrat dnevno.

 

olje origanaOlje origana

Olje origana zelo močno deluje protivirusno ter protiglivično. Zaradi teh lastnosti je nepogrešljivo pri spopadanju s sinusitisom.

 

Drugi dodatki

BioFlavonidiBioflavonoidi

Bioflavonoidi pomagajo pri borbi z alergijam. Pomagali bodo predvsem tistim, ki imajo sinusitis zaradi alergij.

 

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ameriški slamnik ter kanadski zlati koren: vzemite 5 ml tinkture ali 500 mg kapsulo te mešanice štirikrat dnevno

Bioflavonoidi: vzemite 500 mg kapsulo trikrat dnevno

Olje origana: 0,5 ml tinkture ali 500 mg kapsule olja vzemite štirikrat dnevno

Vitamin C: do 1000 mg dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

KAŠELJ – Odpravite oz. lajšate kašelj s pomočjo prehranskih dodatkov in zelišč

KAŠELJ

Kašelj je normalni del imunskega sistema telesa in obrambnega sistema dihal. Hitri in nenadni izbruhi zraka in tekočin iz dihalnega trakta pomagajo izločiti mikrobe, prah, kemikalije in druga dražila ter razne tujke, ki se nahajajo v dihalnih poteh. Pogosteje se pojavlja v zimskem času. Vzroki za to so v pogostejših virusnih in bakterijskih okužbah dihal ter v bolj vlažnem zraku. Pogosto h kašlju doprinese smog.

Kašelj je lahko simptom neprepoznane okužbe bronhijev ali pljuč – na primer bronhitisa, pljučnice ali krupa. V nekaterih primerih je lahko znak resnejših bolezni, na primer astme, pljučnega raka ali težav s srcem. Cilj pri zdravljenju kašlja je, da naslovimo osnovni vzrok zaradi katerega kašljamo. V primeru okužbe to pomeni, da moramo okrepiti imunski sistem, v primeru alergij pa, da moramo iz okolja odstraniti alergen ali pa se nanj desenzitirati. Pomembno je, da kašlja ne zatrete povsem, še posebno, če se vzrok za kašelj skriva v okužbi dihal. Cilj zdravljenja je, da telesu pomagamo pri razstrupljanju ter pri izločanju tujkov; obenem pa pomirimo kašelj, da bo prizadeti osebi bolj udobno. Takšni ukrepi bodo preprečili, da bi kašelj oziroma osnovno bolezen, ki ga povzroča preveč zatrli. To namreč lahko povzroči, da se osnovna bolezen razvije v še kaj resnejšega; na primer, da bronhitis preide v pljučnico.

Če kašelj traja več kot dva tedna, če imate težave z dihanjem in se v vašem izpljunku pojavlja kri, je nujno, da vas pregleda zdravnik.

Znaki in Simptomi

Kašelj je lahko suh ali vlažen. Pogosto ga spremlja izločanje sluzi. Kašelj izčrpava bolnika ter je velikokrat vzrok slabega spanja. V primeru, da je kašelj posledica okužbe ga lahko spremlja povišana telesna temperatura. Če je kašelj močan, ga spremlja tudi splošna oslabelost, saj za telo bolnika predstavlja napor.

Vzroki

Vzroki kašlja so različni. Kaj je vzrok za določen kašelj najlažje ugotovimo, če vemo kako dolgo že traja. Pri večini ljudi, ki kašljajo, gre za akutni kašelj. Ta se razvije kot posledica okužbe dihal z virusi in bakterijami. Običajno je vzrok za kašelj prehlad, gripa, laringitis ali bronhitis. Akutni kašelj je lahko suh ali moker – torej kašelj, pri katerem izločamo sluz.

Kronični kašelj je pri odraslih največkrat posledica kajenja, astme ali pa nastane zaradi predpisanih zdravil. Največkrat kašelj povzročijo nekatera zdravila za uravnavo krvnega tlaka. Kronični kašelj lahko povzročajo alergije na hrano ali preobčutljivosti na alergene v zraku. Vzrok za kašelj so lahko plesnivi bivalni prostori ali obstrukcija dihalnih poti. Mogoč vzrok za kašelj se nahaja tudi v tesnobi. Tudi kronični kašelj je lahko suh ali moker.

V nekaterih primerih je pri odraslih ljudeh kašelj lahko simptom pljučnega raka, zato naj bodo na kašelj toliko bolj pozorni kadilci. Raziskave so pokazale, da kašelj običajno preneha v 3 – 4 tednih, ko kadilci prenehajo s kajenjem.

Močan kašelj je pri otrocih lahko znak astme ali oslovskega kašlja. Če kašelj pri otroku nikakor ne poneha, temveč le izčrpava otroka, pojdite čim hitreje k zdravniku.

Dieta in življenjski slog

Za lažje izločanje sluzi iz dihalnih poti je priporočljivo, da na vsaki dve uri spijete kozarec vode. Pri izločanju sluzi prav tako pomaga vroča, domača kurja juha. Za podporo imunskemu sistemu morate poskrbeti za dobro hidracijo. V napitke in juhe dodajajte česen in ingver, ki bosta krepila vaš imunski sistem, jedem pa dodala okus. Če želite, da bi se zmanjšala količina sluzi, je priporočljiva vroča ječmenova juha, ki je tradicionalno zdravilo. Zdravilci so ljudem s kašljem od nekdaj priporočali tudi uživanje čebule, ki ima protivnetne lastnosti. Jedem zato dodajte veliko čebule. 

Če imate bakterijski bronhitis in jemljete antibiotike, uživajte veliko fermentiranih jedi, ki pa niso mlečnega izvora. Posezite po kislem zelju, kisli repi in kefirju (ne mlečnem). S pomočjo takšnih jedi, boste telesu pomagali, da bo imelo na voljo dovolj ‘dobrih’ bakterij, ki telesu pomagajo pri boju s patogenimi organizmi.

Ko kašljate je pomembno, da se izogibate živilom, ki pripomorejo k nastajanju sluzi. To so mleko in mlečni izdelki, čokolada, banane ter predelana, raifinirana in ocvrta hrana. Izogibajte se tudi uživanju preprostih ogljikovih hidratov in sladkorju, saj takšna živila zatirajo delovanje imunskega sistema.

Priporočljivo je, da se v času bolezni razstrupite. Nekaterim pomaga, če se postijo ob uživanju dovoljšnih tekočin. Ob postu poskrbite, da boste pili dovolj vode, juh, zelenjavnih in sadnih sokov ter zeliščnih čajev. Post naj traja nekaj dni, tako da se bo telo lahko zares posvetilo borbi z okužbo, ki je povzročila kašelj. Postenje pospeši izločanje sluzi, še posebno, če med postom uživamo zeliščne čaje.

Ko kašljate, je pomembno, da svojemu telesu zagotovite dovoljšen počitek. V času, ko je kašelj najhujši počivajte v postelji, ko pa se počutite nekoliko boljše, je pomembno, da se pričnete postopoma gibati, saj to preprečuje, da bi se kašelj ‘usedel’ v vaša pljuča. Po vsaki aktivnosti je kljub boljšemu počutju nujen počitek. Naravna medicina nasprotuje lekarniškim pripravkom, ki zatrejo kašelj, saj je potrebno sluz izločiti, če želimo, da se pljuča dobro pozdravijo. Dolgotrajnejša uporaba zdravil, ki zatirajo kašelj lahko vodi v resnejše primere akutnega bronhitisa ter celo do kroničnega bronhitisa ali pljučnice. Pomembno je, da prenehate kaditi. Izogibajte se tudi sekundarni izpostavljenosti cigaretnemu dimu. Če je vaš kašelj kroničen, živite pa v vlažnem in hladnem podnebju, je primerneje, če se preselite na območje, ki je toplo in suho. Vzrok za dolgotrajen kašelj je lahko tudi v alergiji na plesen. Osebe, ki jih kašelj kronično spremlja morajo poskrbeti, da ne živijo v plesnivih stanovanjskih prostorih.

Ljudje s kroničnim bronhitisom morajo ohraniti svoja pljuča elastična in močna kot je mogoče. Priporočljive so vaje za krepitev pljuč, če pa imate radi glasbo, se osebam s kašljem kot krepitev pljuč priporoča igranje pihalnih glasbil.

Ker kašelj moteče vpliva na spanec, si pred spanjem nekoliko privzdignite blazino. To bi moralo umiriti napade kašlja.

Prehranski dodatki, ki pripomorejo k zdravju dihal:

Vitamini in minerali

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem. Priporočljiv je pri akutnem in kroničnem bronhitisu. Vitamin C pomaga pri spopadanju z alergijami, zato je lahko učinkovit, če se vzrok kašlja skriva v alergijah. Kadilcem se dodaten vnos vitamina C še posebno toplo priporoča.

vitamin e varuje pred holesterolomVitamin E

Vitamin E krepi imunski sistem, zato telesu predstavlja dodatno pomoč pri spopadanju s kašljem.

 

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik in kanadski zlati koren

Pri akutnem bronhitisu z mokrim kašljem je priporočljiva kapsula, ki vsebuje kombinacijo obeh zelišč. Oba zelišča krepita imunski sistem, kanadski zlati koren pa tudi izsuši sluz, ki se nabira v dihalnih poteh.

Češnjevo lubjeČešnjevo lubje

Češnjevo lubje je učinkovito zdravilo za kašelj. Lajša predvsem moker kašelj.

 

Golostebelni sladki korenGolostebelni sladki koren

Golostebelni sladki koren lajša kašelj, pomirja dihalni trakt ter izboljšuje delovanje imunskega sistema. Je zelo priporočljiv dodatek pri zdravljenju kašlja, vendar  bodite z njim previdni, če imate visok krvni pritisk. Zdravilo je najbolj priporočljivo jemati kratek čas, pod vodstvom holističnega zdravnika. 

GrahovecGrahovec

Ta rastlina je odlična za zdravljenje tako akutnega kot kroničnega bronhitisa. Izvleček rastline krepi šibka pljuča in povečuje splošno odpornost telesa na okužbo. Rastline ne smete uživate, v kolikor imate povišano telesno temperaturo.


LučnikLučnik

Lučnik spodbuja odvajanje sluzi ter ima blagodejne učinke na dihala. Deluje protivnetno.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ameriški slamnik in kanadski zlati koren: dnevni odmerek je 500 mg kapsula s kombinacijo obeh zelišč

Češnjevo lubje: vzemite 500 mg kapsulo z izvlečkom na dan

Golostebelni sladki koren: vsak dan vzemite 500 mg kapsulo, ki vsebuje izvleček rastline

Grahovec: dnevni odmerek je 500 – 1000 mg kapsula

Lučnik: priporočljivi odmerek je 500 mg dnevno

Vitamin C: vzemite 500 – 1000 mg vitamina C na dan

Vitamin E: 5 dni zapored vzemite od 25000 – 50000 IU vitamina E

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

VIRUSNE BRADAVICE – Kako s prehranskimi dopolnili nad virusne bradevice

VIRUSNE BRADAVICE

Virusne bradavice so zelo pogosta okužba kože, ki prizadene predvsem otroke in mladostnike, pojavi pa se lahko pri katerikoli starosti. Najbolj značilna anatomska mesta za pojav bradavic so prsti, dlani, kolena, komolci in nožni prsti; pojavijo pa se lahko na kateremkoli delu telesa. Bradavice so največkrat rjavkaste ali rožnate barve, na otip pa so suhe in hrapave. Virusne bradavice spadajo med trdovratna obolenja kože, hitro se širijo, okužbe pa se rade ponavljajo. Kot pove že samo ime bolezni, bradavice povzročajo virusi HPV – humani papiloma virusi, ki jih danes poznamo že več kot 100 tipov. Poznamo več vrst bradavic. Najpogostejše okužbe s HPV povzročajo navadne bradavice, genitalne bradavice, ploščate bradavice in globoke palmoplantarne bradavice.

Znaki in Simptomi

Ker bradavice povzročajo virusi, se iz prizadetega mesta hitro razširijo na druge dele telesa. Prenašajo se tudi iz človeka na človeka, preko neposrednega stika. Najbolj pogoste so v otroštvu in v najstniških letih. Vrsto bradavic se loči glede na mesto kjer se ta pojavi. Nekaj najbolj pogostih oziroma prevladujočih tipov bomo opisali v tem prispevku.

Navadne bradavice se pojavijo na koži dlani in prstov, na kolenih in komolcih.  So kožne barve in hrapave površine, v premeru merijo manj kot centimeter. Na sredini imajo lahko drobne črne pike. Običajno ne bolijo, povzroča pa jih virus HPV tipa 2 in 4.

Bradavice ob nohtih rastejo ob nohtih ali pod nohtom. So boleče in lahko motijo rast nohta. Pogosteje so pojavljajo pri ljudeh, ki si grizejo nohte.

Palmoplantarne bradavice so tip bradavic, ki se običajno pojavi na podplatih in raste v kožo, v nasprotju z navadnimi bradavicami, ki na koži pustijo grudico. Rastejo torej navznoter, obdane pa so z debelejšo plastjo poroženele kože. Tudi ta vrsta bradavic ima v sredini pogosto drobne črne pike. Palmoplantarne bradavice povzroča HPV virus tipa 1. Ta tip bradavic povzroča bolečino in napade tudi krvne žile, ki se nahajajo globje v koži. Za zdravljenje so zelo trdovratne.

Mozaične bradavice nastanejo z združevanjem velikega števila bradavic na podplatu in dosežejo premer do 10 centimetrov. So boleče in trdovratne za zdravljenje.

Ploščate bradavice so majhne, gladke in ploščate, kot pove že njihovi ime. Rastejo v grozdih in so rožnato obarvane. Pojavijo se na obrazu, predvsem okoli ust in na čelu.

Pecljate bradavice so ostre in tanke. Pojavljajo se na vratu, na obrazu, ustnicah in nosu. Pri moških se pogosto prenašajo z britjem.

Genitalne bradavice

Ta tip bradavic prizadene območje genitalij in anusa. Bradavice na tem področju se pojavijo v obliki grozdov ter so vlažne in mesnate. Prizadeta koža nekoliko spominja na cvetačo. Genitalne bradavice povzročajo najmanj štirje različni tipi virusa HPV. Genitalne bradavice se prenašajo preko spolnega stika z okuženo osebo.

Pri otrocih pa tudi pri mnogih odraslih bradavice sčasoma izginejo brez zdravljena. Za ostale pa obstaja več različnih načinov zdravljenja bradavic, ki jih ponuja zahodna medicina. Običajno  se zdravljenje začne z manj invazivnimi metodami in če ni učinkovito ali če so bradavice številčne in trdovratne, posežemo po bolj invazivnih metodah. Izbira metode zdravljenja je odvisna od lokacije in obsega virusnih bradavic, od starosti ter primernosti metode glede na učinkovitost in varnost. Možno je tudi kombinirati metode zdravljenja, saj se na ta način poveča učinkovitost. Dobro je vedeti tudi, da je sprejemljivo, če izberemo nezdravljenje. Kar 65 % bradavic naj bi v roku dveh let spontano izzvenelo.

Eno izmed najbolj pogostih načinov zdravljenja je uporaba salicilne kisline. Ta je nanesena na prizadete dele kože in v 12 tednih povzroči regresijo bradavic pri 65 % bolnikov z bradavicami na dlaneh in 84 % bolnikov z bradavicami na stopalih. Uporaba salicilne kisline je manj primerna za bradavice, ki se pojavijo na obrazu. Druga poznana metoda odstranjevanja bradavic je krioterapija. Gre za metodo, ki uporablja tekoči dušik (- 196 stopinj Celzija). Tekoči dušik na kožo nanesemo s pomočjo spreja ali vatirane palčke. Učinkovitost krioterapije je večja kot pri uporabi salicilne kisline, vendar pa je večja tudi bolečina pri odstranjevanju in pojav mehurjev in brazgotin na prizadetem delu kože. Kantraid je snov, ki jo izvlečejo iz španske muhe. Ekstrakt se zmeša z drugimi kemikalijami, mešanica se nanese na bradavico, ki se jo nato prekrije z obližem ali obvezo. Nanos je neboleč, pod mešanico pa običajno nastane mehur, ki je lahko neprijeten in otekel. Običajno je zadnji način odstranitve bradavic kirurški poseg, ki prav tako ni primeren za vse vrste bradavic in na kateremkoli delu kože. Nekoliko novejši način zdravljenja je laserska odstranitev. Za takšno zdravljenje se zdravniki odločijo takrat, ko želijo odstraniti bradavice ob in pod nohtom, ker jih z drugimi metodami težje zdravimo. Pri uporabi laserja je možen nastanek pooperativnih brazgotin in bolečin.                   

V nasprotju s konvencionalno medicino se holistična medicina soočanja z bradavicami loti na drugačen način – poudarja krepitev imunskega sistema, da bi virus, ki povzroča bradavice zatrl in preprečil njihovo nastajanje. Pri tem je pomembno vedeti, da tudi holistična medicina zastopa takojšnjo zdravljenje genitalnih bradavic.

Virusne bradavice so nenevarne in večinoma ne povzročajo težav in bolečine. Ljudje jih največkrat želijo odstraniti, ker so neestetske. Bradavice včasih srbijo, na podplatu, kjer so zaradi telesne teže bradavice bolj ploščate, pa lahko povzročajo tudi bolečino.

Vzroki

Bradavica je čvrst izrastek s hrapavo površino, ki ga sestavljajo mrtve kožne celice. Nastane kadar virus HPV, ki je vzrok za bolezen, napade kožne celice. Do tedaj, ko se bradavica pojavi, lahko mine tudi nekaj mesecev. Vsak posameznik se na virus HPV odziva drugače, kar pomeni, da se bradavice ne razvijejo pri vseh, ki z virusom pridejo v stik. Ne vemo, zakaj so nekateri posamezniki za okužbo s HPV bolj dovzetni in zakaj nekateri bradavic nikoli nimajo. Najbolj verjetno je, da je za okužbo in trajanje bradavic poglavitnega pomena delovanje imunskega sistema. Ljudje z okrnjenim delovanjem imunskega sistema, imajo pogosto številne bradavice, ki jih je tudi težko zdraviti.

Dieta in življenjski slog

Za osebe, ki se jim pogosto pojavljajo bradavice je pomembno, da podprejo svoj imunski sistem z zdravim življenjskim slogom. Velik pomen ima zdrava prehrana.  Jedilnik naj bo razgiban, hrana pa polnovredna. Potrebno se je izogibati preprostim ogljikovim hidratom, ki zmanjšujejo učinkovitost imunskega sistema, kofeinu ter alkoholu. Za podporo imunskemu sistemu so priporočljivi tudi multivitaminski prehranski dodatki.

Virusne bradavice so zelo trdovraten pojav, ki se ga je težko trajno znebiti. Med najbolj trdovratne bradavice spadajo tiste, ki nastanejo okoli nohtov. Nekateri posamezniki so za nastanek bradavic še posebno dovzetni. Nastanka bradavic ni mogoče popolnoma preprečiti, vendar pa z določenimi ravnanji zmanjšamo tveganje, da bi se razvile. Bradavice se iz enega dela telesa širijo na druga mesta. Prenašajo se preko razpok in prask na koži ter tudi z grizenjem nohtov. V kolikor ste dovzetni za nastanek bradavic jih ne poškodujte, praskajte ali grizite. Če ste se dotikali bradavic, si dobro umijte roke. Ne dotikajte si tudi bradavic drugih ljudi oziroma si za tem umijte roke z milom in razkužilom. Od ljudi, ki imajo bradavice na podplatih, si ne sposojajte nogavic ali čevljev. Mnogo ljudi dobi bradavice po tem, ko so bili v javnih kopališčih, savnah ali skupinskih prhah. Na takšnih mestih vedno uporabljajte natikače in nikoli ne hodite bosi. Če spadate med tiste, ki hitro dobijo bradavice po uporabi bazena, savne ali skupnih prh, je priporočljiva uporaba dezinfekcijskih sredstev.

Prehranski dodatki, kot pomoč pri spopadanju z virusnimi bradavicami:

Vitamini in minerali

selen izbolšuje stanje kožeSelen

Pomanjkanje selena v telesu povzroči lažjo reprodukcijo virusov. Priporočljiv je dnevni vnos 200 mcg selena.

 

Vitamin eVitamin E

Vitamin E je pomemben za dobro delovanje imunskega sistema in za spopadanje z virusnimi okužbami. Priporočljiv dnevni vnos je 400 IU.

 

Naravni pripravki

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik

Ameriški slamnik krepi imunski sistem in učinkuje protivirusno. Dvakrat dnevno vzemite 300 mg kapsulo z izvlečkom ameriškega slamnika.

 


Bananin olupekBananin olupek

Bananin olupek vsebuje sestavino, ki ubija bradavice. Pripravite si manjši košček bananinega olupka in ga z lepilnim trakom pritrdite čez noč na prizadeto mesto. To ponavljajte od 2 – 4 tedne. Mnogim ljudem bradavice po tem času uporabe bananinega olupka odpadejo.

česenČesen

Česen je že stoletja znan kot rastlina, ki ima protivirusne učinke. Zdravilci ga že vrsto let uporabljajo kot pomoč pri zdravljenju raznoraznih bolezni. V primeru bradavic nanesite na prizadeti del kože 1 kapljico česnovega olja dvakrat dnevno. To nanašajte na bradavico štiri tedne zaporedoma.

Klekovo olje

Klek je drevo, iz katerega se pridobiva olje, ki ga zdravilci nato uporabljajo pri zdravljenju različnih obolenj. Kapljico klekovega olja nanesite na bradavico dvakrat dnevno, štiri tedne zapored. Klek bradavico razje, ima pa tudi antivirusne lastnosti.ž

Oljčni listiIzvleček lista oljke

Izvleček, ki se ga pridobiva iz listov oljke ima protivirusne lastnosti. Priporoča se 500 mg kapsule, ki jih vzemite dvakrat dnevno.

 

olje čajevca proti herpesuOlje čajevca in limone

Nekaj kapljic olja čajevca in nekaj kapljic limoninega soka kanite na bombažno vato, ki jo nato pritrdite na mesto bradavice. Vato nato pritrdite s povojem. Postopek ponavljajte od 2 – 3 tedne.

regradRegrat

Sok iz regratovega stebla naj bi po nekaterih virih pomagal odstraniti bradavice. Pretrgajte steblo in z njim namažite bradavico.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

ATLETSKO STOPALO – Odpravite glivično okužbo stopal s prehranskimi dopolnili

ATLETSKO STOPALO

Atletsko stopalo ali tudi tinea pedis je glivična okužba stopal, ki povzroča vnetje, srbenje, pojav mehurjev, luščenje in pekoč občutek stopal in nog. Glivice dobro uspevajo v toplih in vlažnih okoljih, tudi v notranjosti čevljev ali v športnih garderobnih omaricah. Že samo ime pove, da tovrstna glivična okužba največkrat prizadene ljudi, ki se veliko ukvarjajo s športom, čeprav prizadene tudi ostale. Atletsko stopalo je hitro nalezljivo in se prenaša iz okuženega človeka na ostale preko brisač, tal v skupnih kopalnicah, na bazenih, v telovadnih garderobah, savnah in podobnih okoljih. Prizadene predvsem mlade, starejše od 15. let, moški so za okužbo bolj dovzetni kot ženske. Atletsko stopalo se pojavlja pri kar 15% populacije. Okužbo se najpogosteje dobi, če oseba nosi potne nogavice in čevlje. Okužba se iz stopala lahko prenese tudi na nohte prstov na nogi.

Znaki in Simptomi

Atletsko stopalo je nadležno in trdovratno glivično obolenje stopala. Največkrat se pojavi med prsti, lahko pa tudi na drugih predelih stopala in nohtih. Simptomi atletskega stopala so rdeča, razpokana in luskasta koža med prsti. Na okuženih področjih se lahko tvorijo ranice in mehurji, prizadeti deli kože pa pogosto srbijo ali povzročajo pekoč občutek. Okuženi nohti so rumeno – rjave barve.

Vzroki

Glivično okužbo stopal največkrat povzročata mikroorganizma T. rubrum in T. mentagrophytes var. Interdigitale. Bolj dovzetni za pojav atletskega stopala so ljudje, ki so nedavno jemali antibiotike dva tedna ali več, saj so zdravila porušila razmerje med dobrimi in slabimi mikroorganizmi ter uničila tudi tiste bakterije, ki sicer pomagajo preprečiti glivično okužbo. K okužbi nas podvrže tudi dolgotrajnejša uporaba kortikosteroidov ter ošibljen imunski sistem. K atletskem stopalu pripomore še slaba higiena (stopalo v vlažnem okolju) ter dieta z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Dieta in življenjski slog

V primeru, da ste nagnjeni k atletskem stopalu je izjemno pomembno, da poskrbite, da so vaša stopala čim bolj čista in suha. Najbolj priporočljivo je, da nosite bele bombažne nogavice, ki jih lahko operete pri visokih temperaturah, predhodno jih je dobro namakati tudi v klorovem belilu (Varikina). Če se vaša stopala močno potijo, zamenjajte nogavice večkrat dnevno, obutev pa mora biti takšna, da stopala dihajo.  Najbolj priporočljivi so sandali ali obutev z odprtim sprednjim delom. Na bazenih ali v podobnih okoljih (telovadnice, športne garderobe) imejte obute vodoodporne natikače, ki bodo preprečili neposreden stik s tlemi, kjer se nahajajo glivice.

Atletsko stopalo se da z vztrajnim pristopom največkrat pozdraviti doma. V nekaterih primerih pa je okužba tako močna ali pa je glivični okužbi pridružena še bakterijska okužba, kar zahteva zdravniško pomoč. V primeru, da glivično obolenje še kar vztraja ali pa se po mesecu dni poslabša, se po pomoč obrnite na svojega osebnega zdravnika.

Ob okužbi bodite pazljivi tudi na zdravo prehrano, še posebno na vnos sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov. Teh mora biti čim manj, namesto tega posegajte po sestavljenih ogljikovih hidratih, ki so bolj zdravi, pa tudi nasitijo nas za dalj časa, zaradi česar potreba po sladkarijah upade.

Prehranski dodatki, ki pomagajo pri soočanju z atletskih stopalom:

Vitamini, minerali in antioksidanti

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink krepi imunski sistem in posledično se naše telo lažje spopada z glivično okužbo.

 

Drugi dodatki

ProbiotikiProbiotiki

Probiotki bodo pomagali telesu povrniti dobre bakterije in ostale mikroorganizme, ki zavirajo in preprečujejo glivična vnetja. So eden izmed najbolj priporočljivih dodatkov pri kakršni koli glivični okužbi v telesu. Na tržišču je na voljo mnogo vrst probiotikov. Pri uporabi sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Zelišča

česenČesen

Česen uničuje glivice in pomaga pri borbi z okužbo. Poleg uživanja česna v prehranskih dodatkih se pri atletskem stopalu priporoča, da tanke rezine svežega česna za nekaj dni položimo v svoje čevlje.

Grenivkine pečkeEktrakt grenivkinih pečk

Olje grenivkinih pečk je že vrsto let poznano kot eno izmed boljših naravnih sredstev s protiglivičnim delovanjem. Pri dolgotrajnejših okužbah stopal je izjemno priporočljivo.

 

kanadski zlati koren proti herpesuKanadski zlati koren

Tudi kanadski zlati koren se pri atletskem stopalu uporablja topično. Ta rastlina vsebuje dva alkaloida, ki delujeta protiglivično. Ob glivični okužbi stopal se priporoča, da namočite stopala v tem zdravilnem čaju trikrat dnevno. Za nožno kopel potrebujete 30 gramov kanadskega zlatega korena v prahu, tega prelijte s polovico litra vode. Čaj kuhajte 15 minut, nato ga precedite. Precejeno mešanico uporabite za nožno kopel, po približno 15 minutah kopeli pa stopala temeljito obrišite in osušite.

Kaprilna kislinaKaprilna kislina

Kaprilna kislina je nasičena maščobna kislina, ki se naravno nahaja v kokosovem olju in olju palmovih jedrc in uničuje stene glivic, kar povzroči, da glivice umrejo.

 

olje čajevca proti herpesuOlje čajevca

Olje čajevca je primerno za topično uporabo – vtremo in vnesemo ga na prizadete dele kože. Olje čajevca je odlično protiglivično zeliščno zdravilo. Če so glivice na stopalu močno razširjene se priporoča, da namočite svoja stopala v nožno kopel. V toplo vodo kanite 10 do 15 kapljic olja čajevca, nato pa namakajte stopala približno 10 minut. Ko končate s kopeljo je zelo pomembno, da stopala dobro osušite, še posebno med prsti, nato pa nerazredčeno olje vtrite direktno na prizadete dele stopala in pustite, da olje čajevca deluje.

olje origanaOlje origana

Olje origana deluje protimikrobno in je močno naravno protiglivično sredstvo. Ekstrakt olja lahko uživamo oralno, lahko pa olje le natremo na prizadete dele kože. V primeru hujših okužb ni nič narobe, če posežemo tako po enem in drugem načinu pomoči.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil

Cink: vzemite 50 mg na dan

Česen: trikrat na dan vzemite dve 500 mg tableti česnovega ekstrakta

Ekstrakt grenivkinih pečk: vzemite 200 mg kapsule ekstrakta dva ali trikrat na dan

Kaprilna kislina: do 1000 mg v kapsuli na dan

Olje origana: trikrat na dan vzemite 500 mg tableto olja origana ali nanesite olje na prizadete dele kože. V primeru trdovratnejše okužbe olje posezite tako po ekstraktu v kapsulah kot po topični rabi olja.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

Conkling, W., Wong, D. (2005), The Complete Guide to Vitamins, Herbs and Supplements. The Holistic Path to Good Health. HarperCollins e – books