Arterijska bolezen nog – Periferna arterijska bolezen in prehrana

Arterijska bolezen nog

Zdravilna hrana

▪ ajda

▪ polnozrnate jedi

▪ zelenjava

▪ sadje

▪ morska hrana

▪ zdrave maščobe

▪ vitamin E

▪ česen

Škodliva hrana

▪ sol

▪ sladkor

▪ mastna hrana

▪ alkohol

Po telesu se kri pretaka po žilah. Zaradi nenehne potrebe telesnih celic po hranilih in kisiku so zdrave žile za človeka življenjskega pomena. V telesu imamo žile dveh vrst, ki jih delimo glede na tok krvi in način prenašanja krvi po telesu. Vene, ki prenašajo kri od celic do srca in nato v pljuča, kjer se obogati s kisikom. Vene tako prenašajo kri z zmanjšano vsebnostjo kisika in hranil. Po njih se kri pretaka s pomočjo krčenja mišic okončin ter posebnih žilnih zaklopk, ki preprečujejo vračanje krvi v napačni smeri zaradi gravitacije. Arterije so nekoliko drugačne kot vene. Najprej se to opazi že v njihovi sestavi, saj so stene arterij močneje zgrajene in tako pripravljene na večje tlačne obremenitve. Kot drugo, arterije nimajo zaklopk, saj je tok krvi po njih od srca do celic telesa ter pod večjim tlakom in zaradi tega gravitacijske sile nimajo takšnega vpliva na pretok.

Periferna arterijska bolezen prizadene približno petino ljudi v razvitih državah. Spremembe na žilah se pojavijo veliko prej, preden človek občuti simptome. Pogosteje so spremembe prisotne na spodnjih kot na zgornjih okončinah. Najpogostejši vzrok za obolenje, ateroskleroza, poleg žilja okončin pogosto prizadene tudi koronarne, možganske, ledvične žile ali glavno odvodnico, aorto.

Simptomi in znaki

Bolezen perifernih arterij povzroča značilne simptome, ki so posledica slabše prehodnosti ali zaprtja žil. Pri zmanjšanem znotraj žilnem volumnu je prekrvavitev okončine namreč slabša. Značilne simptome je dobro predstaviti svojemu osebnemu zdravniku. Pazljivi bodimo na krčevite ali stiskajoče bolečine v nogi, ki so hujše med gibanjem in izginejo po nekaj minutah počitka – te bolečine imenujemo tudi klavdikacijske bolečine. Hitreje je potrebno do zdravnika, kadar se bolečina pojavi že med mirovanjem. Pridružena je lahko šibkost mišic, občutek hladnih nog, stanjšanje ali spremembe v barvi kože, spremembe v poraščenosti ali na nohtih. Rane, ki se slabo ali ne celijo, razjede, slabo tipni pulzi na stopalu.

Vzroki

Za pojav arterijske periferne bolezni je lahko odgovorna genetika, saj izkušnje kažejo, da se večkrat pojavlja pri članih znotraj iste družine. Kljub genski nagnjenosti pa lahko nekatere osebe za boleznijo sploh ne zbolijo. Najpomembnejši pri nastanku obolenja so namreč dejavniki okolja. Dejavniki, ki vplivajo na nastanek bolezni so kajenje, sladkorna bolezen, povečana telesna teža, povišan krvi tlak, povišan LDL holesterol, zmanjšan HDL holesterol ter zvečana vsebnost trigliceridov. Na vse izmed naštetih dejavnikov tveganja lahko na srečo vplivamo s spremembo načina življenja.

Najpogostejši direkten vzrok bolezni, ki je tesno povezan z načinom življenja, je ateroskleroza. Pri aterosklerozi gre za nalaganje maščobnih oblog v žilno steno in posledično zmanjšanje znotraj žilnega premera. Zato do okončin pride vse manj krvi, ki je bogata s hranili in kisikom. Pomanjkanje teh snovi povzroča poškodbe mišic in živcev, ki so lahko blažje ali resnejše. 

Dieta

En izmed bolj pomembnih vidikov preprečevanja bolezni žil je zdrava prehrana. Ta seveda koristi tudi, ko se bolezen že pojavi, saj preprečuje prehitro napredovanje le te, lahko pa proces bolezni tudi zavre. Pomen je predvsem na ohranjanju normalne vrednosti sladkorja v krvi, prav tako nivoja maščob v telesu. Redna, zdrava, polnovredna prehrana pripomore k znižanju prekomerne telesne teže, kar je priporočljivo za ohranjanje normalnih vrednosti krvnega tlaka in zaviranju napredovanja kroničnih bolezni. Diete za ohranjanje telesne teže, ki se sklicujejo na popolno izločanje skupine jedi, niso priporočljive. Prav tako ni priporočljivo obrokov izpuščati. Redni, manjši obroki, ki jih uživamo petkrat dnevno poskrbijo za normalne presnovne procese v telesu, kadar so sestavljeni iz primernih količin in vrst živil.

Pojavnost periferne arterijske bolezni je močno povezana z načinom prehranjevanja. Načeloma se pojavlja veliko redkeje pri ljudeh, ki uživajo veliko morske hrane. Spremembe prehranjevanja, ki naj vključujejo koristna živila, pripomorejo k znižanju slabega holesterola, znižanju krvnega tlaka ter povišanega sladkorja v krvi. Spodaj si poglejmo, katera živila so v prehrani primerna in katera so manj primerna oziroma celo škodljiva v primeru periferne arterijske bolezni.

Hrana, ki škoduje žilam

Sol v prekomernih količinahSol

Velik vnos soli je dejavnik tveganja predvsem za povišan krvi tlak ter s tem za pojav periferne arterijske bolezni. Vnos soli naj bi znašal maksimalno 6 gramov na dan. Da zmanjšamo vnos soli, se lahko poslužimo enostavnih trikov. Pri kuhanju poskušamo uporabiti več drugih začimb in zelišč ter manj soli, manj jemo v restavracijah, posebej tistih, s hitro prehrano. Veliko soli vsebujejo suhe mesnine, zato se teh izogibajmo v čim večji meri, prav tako omejimo vnaprej pripravljene jedi.

Enostavni sladkorjiSladkor

Sladkor škoduje zdravju, kar velja tudi za zdravje naših žil po telesu. Žal smo v moderni dobi tako navezani na sladkor, da ga uporabljamo praktično povsod. Predvsem veliko ga najdemo v vnaprej pripravljenih jedeh in slaščicah, ki se jim je nemogoče izogniti. Vsekakor je potrebno določiti meje uživanja sladkorja. Tako je potrebno v obdobju lakote uživati hranilna živila, ki naj ne bodo sladka, kot na primer živila z veliko vlakninami. Sladke jedi lahko uživamo v res majhnih količinah, ali pa morda s samodisciplino uspemo zmerno sladkanje prestaviti le na določene dni v tednu.

Mastna hranaMastna hrana

Nasičene maščobe naj bi sestavljale največ 5 odstotkov vsakodnevnega vnosa hranil. Na najmanjšo možno količino je potrebno zmanjšati tudi trans maščobe. Te najdemo v mleku, mesu in drugih živilih živalskega izvora ter tudi nekaterih rastlinskih oljih.

alkoholAlkohol

Pitje alkohola v velikih količinah se je izkazalo kot dejavnik tveganja za periferno bolezen arterij. Prekomerno uživanje je seveda slabo v več vidikih in bi se mu morali na vsak način izogibati. Glede uživanja alkohola je dovoljeno, da popijemo en deciliter vina dnevno, pri čemer moramo izpustiti pitje vsaj en dan v tednu. Tak način uživanja naj bi v določeni meri celo pozitivno vplival na zdravje žil po telesu. Vendar je mera hitro prekoračena, zato se ob slabi disciplini pitja raje izogibajmo.

Hrana, ki pripomore k zdravju arterij po telesu

ajdaAjda

Med žitaricami, ki pripomorejo k zdravju žil, lahko zagotovo izpostavimo ajdo. Njeni flavonoidi imajo dober učinek na ožilje in so poleg periferne arterijske bolezni uporabni tudi pri drugih obolenjih žil, na primer pri kronični venski insuficienci.

polnozrnata živilaPolnozrnate jedi

Vlaknine, ki so potrebne za dobro prebavo in normalne vrednosti mineralov v telesu, naj sestavljajo dobršen delež jedilnika. Na dan bi jih naj zaužili od 25 do 30 gramov. Topne vlaknine najdemo v stročnicah, ovsu, ječmenu, svežem sadju in zelenjavi.

presna zelenjavaZelenjava

V zelenjavi najdemo pomembne vitamine in minerale kot tudi vlaknine, ki nas nasitijo in na ta način preprečujejo navale lakote. Zelenjavo ni nujno uživati le ob večjem obroku. Imamo jo lahko tudi za malico, skupaj z oreški ali doma narejenim prelivom.

pektin v sadjuSadje

Sveže sadje naj bi bilo zmeraj na jedilniku. Študije sicer potrjujejo zmerno pozitivne učinke v primerih periferne arterijske bolezni, vendar so učinki na pojavnost pridruženih kroničnih bolezni tako veliki, da jih ne gre zanemariti. Sveže sadje uživajmo večkrat dnevno. Zelo primerni so citrusi, jabolka, marelice, hruške, slive in jagode.

ribeMorska hrana

Prehrana, ki med drugim vsebuje tudi zmerne količine morskih jedi, vpliva na zdravje žil pozitivno. Omega 3 maščobne kisline, ki se nahajajo predvsem v ribah, dokazano pripomorejo k izboljšanju krvnega pretoka v spodnjih okončinah pri periferni arterijski bolezni.

zdrava oljaZdrave maščobe

Zdrave maščobe se ne nahajajo le v morskih jedeh, kar je dobra novica za vse ne tako navdušene nad morsko hrano. Zdrave maščobe vsebujejo tudi olivno olje ter oreški. Raznovrstnost izbire oreškov ter njihova vsestranskost glede uporabe daje veliko različnih možnosti za uživanje. Jemo jih lahko samostojno za malico, ali jih dodamo surove v druge jedi, napitke, lahko pa jih pripravimo tudi v toplih jedeh.

Vitamin eVitamin E

V vodi topen vitamin ima antioksidativne lastnosti. Več študij kaže, da zadosten vnos tega vitamina pripomore k zmanjšanju klavdikacijskih bolečin in s tem povečani vzdržljivosti pri vadbi. Vitamin E najdemo v oreških, semenih, špinači, nekaterih rastlinskih oljih in drugih živilih.

česenČesen

Izkušnje kažejo, da naj bi zmerno uživanje česna vodilo k izboljšanju krvnega pretoka v nogah, vendar mehanizem delovanja žal ni znan. Zagotovo je česen eno izmed živil, ki spada na jedilnik obolelega za periferno arterijsko boleznijo, razen če je nanj alergičen. Potrebna je previdnost, kadar jemljete antikoagulante (na primer varfarin).

Druga priporočila

Potrebno je redno pregledovanje stopal in kože na nogah. Vsakodnevno jih umivamo z blagim milom, po čemer jih osušimo z brisačo. Opazujemo, ali se pojavljajo otiščanci, kurja očesa, ranice, vraščeni nohti ter kožo negujemo s hranilno negovalno kremo. Obutev mora biti udobna, torej dovolj široka in prave velikosti, da se noge ne utesnjujejo. Koža najbolje diha v čevljih, ki so usnjeni in zračni.

Redna zmerna telesna aktivnost je priporočljiva za ohranjanje normalne prekrvavitve celotnega telesa. Kadar resnično ne zmoremo drugega, je koristna tudi nekoliko hitrejša hoja. S telesno aktivnostjo pospešujemo nastanek žilnih obvodov, ki v primeru slabe prekrvavitve določenega dela telesa, poskrbijo za boljši dotok hranil in krvi na prizadeto področje. V primeru bolečin v mečih, ki se pojavljajo po nekaj metrih hoje, se zaustavimo nekoliko preden se le te pojavijo. Če torej vemo, da se nam po 300 metrih prehojene poti pojavijo bolečine, se zaustavimo po 250 metrih in počivamo.

Pomembne so redne kontrole krvnega tlaka, za kar je dobro imeti merilec kar doma. Tlak merimo ob istem času vsakodnevno, najbolje z nadlahtnim merilcem. Priporočljiv je tlak do 140/90 mmHg, kadar je sočasno prisotna sladkorna bolezen pa 130/80 mmHg. Če se po pogovoru z osebnim zdravnikom dogovorite za jemanje tablet za zniževanje tlaka, jih jemljite redno.

Za dobro zdravje žil se je potrebno odpovedati kajenju.

 

Viri

▪ Preprečevanje in zdravljenje periferne arterijske bolezni. Dostopno 17.5.207 na spletnem naslovu: http://www.lek.si/sl/skrb-za-zdravje/srce-ozilje/periferna-arterijska-bolezen/zdravljenje-periferne-arterijske-bolezni/

▪ Berkov R, et al. Veliki zdravstveni priročnik za domačo uporabo. Ljubljana: Mladinska knjiga; 2002.

▪ Švab I, Rotar D. Družinska medicina. Ljubljana: Združenje zdravnikov družinske medicine, SZD; 2002

▪ Peripheral vascular disease. Dostopno 17.5.2017 na spletnem naslovu: http://www.thefreshcarrot.ca/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=5020E137E9014BC38944489AF1F99926&DocID=condition-peripheralvasculardisease

▪ Association of Mediterranean Diet With Peripheral Artery Disease. Dostopno 17.5.2017 na spletnem naslovu: http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1817779

▪ Alcohol drinking and peripheral arterial disease of lower extremity. Dostopno 17.5.2017 na spletnem naslovu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24818355

 

ZLOM KOSTI – 7 TOP dodatkov, ki poskrbijo da se ZLOM KOSTI hitreje celi

ZLOM KOSTI

Človeški skelet sestavlja več kot 200 kosti, ki dobijo svojo pravo strukturo ob koncu pubertete. Kosti so zelo čvrste, v notranjosti jih sestavlja mnogo majhnih in navpičnih prečk, ki se imenujejo trabakule in dajejo kostem njihovo trdnost in elastičnost. Zaradi čvrstosti kosti morajo na določenem delu delovati velike sile, da se kost zlomi.

Zlomljena kost je običajno posledica hujšega padca, avtomobilske nesreče, športne poškodbe ali pa nastane zaradi drugih zdravstvenih težav, na primer osteoporoze. Zlomljena kost vodi v bolečine, otekanje, modrice ter nezmožnost premikanja. Zlomi, posebno hujši, vodijo v travmo in šok celotnega telesa. Kadar zlom nastane v bližini sklepa, je pogosto, da ga oseba zamenja le za hujši izvin.

Obstajajo različne oblike kostnih zlomov. V prispevku bomo podali definicije in glavne vzroke za nastanek najbolj osnovnih tipov:

▪ Delni ali nepopolni zlom: prelom čez kost ni popoln.

▪ Popolni zlom kosti: kost je prelomljena na dva dela.

▪ Zaprti enostavni zlom: zlomljena kost ni predrla kože.

▪ Odprti zlom: zlomljena kost je predrla kožo.

▪ Zdrobljeni zlom: kost se je zlomila na več manjših delcev. Med dvema večjima deloma kosti, se nahaja več manjših delcev na glavnem mestu poškodbe.

▪ Zlom ”mlade veje”: ta tip zloma se pojavi le pri otrocih, pri katerih predstavlja tudi najpogostejši tip zloma. Gre za nepopolni zlom, kjer kost na eni strani ostane neprekinjena.

▪ Spiralni zlom: gre za diagonalni zlom kosti, pri čemer so deli kosti na mestu zloma nazobčani.

▪ Prečni zlom: kost je zlomljena pod pravim kotom.

▪ Verižni zlomi: nastanejo ob enkratnem delovanju sile, ko zlom ene kosti vodi v zlom druge kosti.

▪ Nepremaknjen zlom: pravilna anatomska uskladitev kosti se ohrani.

▪ Premaknjen zlom: pravilna anatomska uskladitev kosti se ne ohrani.

▪ Stresni zlom: to je delni zlom, ki nastane zaradi nezmožnosti kosti, da vzdrži ponavljajoče obremenitve. Stresni zlom se na primer pojavi pri izvajanju aerobike na trdih tleh ali pri teku na dolge proge v daljših časovnih obdobjih.

▪ Patološki zlom: ta zlom je posledica normalnega pritiska na kost in se pojavi na oslabljeni kosti. Pogost je pri raznih kostnih boleznih, na primer pri osteoporozi, osteomielitisu, osteomalaciji ter pri kostnem raku.

Najbolj pogosti zlomi pri odraslih so na spodnjem delu koželjnice, v zgornjem delu stegnenice ter v gležnju. Pri otrocih so zlomi pogostejši na podlahtnici, nadlahtnici ter ključnici.

Znaki in Simptomi

Pri zlomu kosti se pogosto sliši trenje kostnih delov, značilni znaki zloma so bolečine v kosteh, otekanje in krvavitve v okoliška tkiva. V prizadetem območju nastane izguba moči, nastane modrica.

Dobro je vedeti, da se znaki zloma razlikujejo pri odraslih in pri otrocih. Pri odraslih so izraženi vsi znaki zloma, ki zajemajo oteklino, bolečino na pritisk, raskavo škrtanje kostnih odlomkov, omejena pa je tudi gibljivost. Kost se pri odraslih zlomi kot ”suha veja”. Pri otrocih je zlome težje prepoznati, saj so njihove kosti mlade in prožne. Lahko se zvijejo, počijo ali razcepijo kot ”mlada veja”. Večkrat so odsotni kateri izmed tipičnih znakov za zlome. Pozorni moramo biti na otroka, ki poškodovanega uda ne uporablja. Takrat moramo pomisliti na zlom. Glavni znaki zloma pri otrocih so oteklina, bolečina in omejena gibljivost.

Za postavitev diagnoze zloma, zdravnik najprej opravi anamnezo ter klinični pregled poškodovanca. Temu sledi rentgensko slikanje poškodovanega predela. Zlome diagnosticira zdravnik travmatolog, ki se glede na telesno stanje poškodovanca nato lahko odloči še za dodatne diagnostične postopke, na primer za računalniško tomografijo in magnetno resonanco.

Vzroki

Kostni zlom je poškodba, pri kateri pride do preloma v strukturi kosti. Lahko je posledica nenadnega udarca oziroma prevelikega pritiska, na primer padca ali kakšne druge poškodbe; lahko pa se kost prelomi tudi ob izpostavljenosti normalnim silam, če je šibkejša zaradi določenega bolezenskega stanja (osteoporoza, kostni rak…).

Zlomi se celijo tako, da nastaja nova kostnina, ki nadomesti praznino med odlomkoma kosti. Cilj zdravljenja je zato namestiti kostne odlomke čim bližje drug drugemu in jih zadržati v pravilnem položaju, da se bo kost pravilno zacelila. Zlomljena kost za celjenje potrebuje minimalno 4 tedne, pri starejših osebah pa običajno traja še nekoliko dlje. Ko se kost popolnoma zaceli, je običajno tako močna kot pred zlomom.

Dieta in življenjski slog

V primeru zloma kosti jejte hrano, ki je bogata s kalcijem in drugimi hranili, ki podpirajo absorpcijo kalcija. Dobra izbira so morske alge, zelenolistna zelenjava (špinača je izjema, saj zavira absorpcijo kalcija), soja, oreščki, losos, ostrige, sardine s kostmi, brokoli ter nesladkan probiotični jogurt. Priporočljiva je tudi druga zelenjava zelene barve, na primer brstični ohrovt, navadni ohrovt in zelena solata. Ta hrana vsebuje veliko K vitamina, ki sodeluje pri formaciji kosti. Za zdrave kosti se priporočajo še fermentirani sojini izdelki, na primer tofu ali miso pasta. Za zdrave kosti telo potrebuje še esencialne maščobne kisline, ki jih je veliko najti v orehih, mandeljnih, lanenih semenih in ribah.

Če ste si zlomili kost, še posebno, če imate katerokoli kostno bolezen, iz prehrane izločite sladkor, izdelke iz prečiščene moke ter druge sladkane in gazirane pijače, saj prispevajo k izgubi kostne mase. Z izgubo kostne mase je povezan tudi prevelik vnos soli. Izogibajte se procesirani hrani in hitrim obrokom, saj vedno vsebujejo preveč soli. Tudi druge obroke si dodatno ne solite. Iz svojega jedilnika prečrtajte še alkohol in kofein, ki prav tako prispevata k izgubi kostne mase.

Tudi telesna vadba, predvsem vadba za moč prispeva k zdravljenju kosti. Takoj, ko vam zdravnik pove, da lahko začnete s fizično aktivnostjo, začnite vaditi. Vadba naj bo postopna, začnite z manjšimi obremenitvami, čez čas, ko se okrepite, pa stopnjujte intenzivnost telovadbe.

V primeru, da kadite, prenehajte. Izogibajte se tudi pasivnemu kajenju. Kajenje naredi kosti krhke in šibke.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo ob zlomih kosti:

Če ste utrpeli nesrečo, pri kateri ste si zlomili kost, je pomembno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč. Pri resnejših poškodbah in če imate ob sebi nekoga, ki vas spremlja, je priporočljivo, da se ne premikate, dokler do vas ne pride medicinsko osebje in vas premakne. Če je premik neizogiben, je najpomembnejše, da mesto zloma imobilizirate z opornico oziroma kakšnim predmetom, ki bo kosti nudil oporo. Lahko si pomagate z revijami, brisačami, ravno palico in podobnimi predmeti. Po tem, ko je vaš zlom že ocenil in imobiliziral zdravnik, pa vam bodo k hitrejšemu okrevanju pomagale spodaj opisane strategije. Zagotavljajo predvsem hitrejše celjenje kosti, zmanjšajo pa tudi bolečino in otekanje. Naše kosti predstavljajo živo tkivo, ki ima zmožnost celjenja tudi po hujši poškodbi. Za celjenje pa moramo kostem zagotoviti pravilne hranilne snovi. Za zdrave kosti je potrebnih nešteto vitaminov in mineralov. Najbolj znana sta kalcij in magnezij, ne smemo pa pozabiti niti na bor, silicij, stroncij, vitamin D, vitamin C, vitamin K ter drugi, ki imajo prav tako pomembno vlogo pri metabolizmu kosti.

Vitamini in minerali

bor za zdrave kostiBor

Bor je mineral, ki prispeva k aktivaciji vitamina D, ki je pomemben za dober metabolizem kalcija.

 

kalcijKalcij

Kalcij je glavni mineral, ki sestavlja kosti, zaradi česar je izjemno pomemben in nujen dodatek v primeru zloma.

 

Magnezij za zdrave kostiMagnezij

Magnezij je potreben za zagotovitev pravilnega metabolizma kalcija ter ima pomembno vlogo pri tvorbi kosti. Nekateri znanstveniki domnevajo, da je za kosti enako pomemben kot kalcij.

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Multivitaminski dodatek bo zagotovil vse potrebne snovi za zdrave kosti. Vzemite ga v skladu z navodilom izbranega izdelka.

 

SilicijSilicij

Silicij je mineral, ki prispeva h kalcifikaciji in k proizvodnji kolagena. Tudi ta dodatek prispeva k celjenju kosti.

 

C vitamin hranaVitamin C

Vitamin C je pomemben za proizvodnjo kolagena, ki predstavlja pomemben sestavni del kosti. Deloval bo kot podpora pri celjenju.

 

Vitamin D pripomore k zdravljenju kostiVitamin D

Vitamin D izboljša vsrkavanje kalcija in zmanjša izločanje kalcija skozi urin. Za zdrave kosti je zelo pomemben. Priporočljivo je, da ga vzamete z obrokom, ki vsebuje nekoliko več maščob. Na ta način se poveča absorpcija vitamina.

Vitamin KVitamin K

Vitamin K je potreben za tvorbo beljakovine, ki se imenuje osteokalcin. Osteokalcin privablja kalcij v kostni matriks (celice in molekularne osnove, ki sestavljajo kost). Nizek nivo K vitamina je povezan z osteoporozo in zlomi. Če jemljete tudi zdravila za redčenje krvi, vitamina K ne smeti jemati.

Drugi dodatki

omega 3 deluje proti aritmijiEsencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline izboljšajo absorpcijo kalcija ter njegovo nalaganje v kosti.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Bor: vzemite 3 – 5 mg dodatka dnevno

Esencialne maščobne kisline: vzemite 4 mg ribjega olja dnevno

Kalcij: vzemite 500 – 600 mg kalcija dvakrat dnevno

Magnezij vzemite 250 – 350 mg magnezija dvakrat dnevno

Vitamin C: vzemite 500 – 1000 mg vitamina C dvakrat dnevno

Vitamin D: 10 kapljic vitamina D nakapljajte na čajno žličko in pojejte vsebino

Vitamin K: en mesec jemljite 5 mg vitamina K na dan, po enem mesecu in do zacelitve kosti pa jemljite od 100 – 500 mcg vitamina dnevno

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

MOTNJA POZORNOSTI Z MOTNJO KONCENTRACIJE IN HIPERAKTIVNOSTJO – 5 NARAVNIH prehranskih dodatkov, ki odpravljajo ADHD

MOTNJA POZORNOSTI Z MOTNJO KONCENTRACIJE IN HIPERAKTIVNOSTJO

Motnje pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnost v tujini označuje kratica ADHD, ki pa se vedno bolj pogosto uveljavlja tudi pri nas. ADHD označuje impulzivnost, ki je neprimerna glede na starost osebe, pomanjkanje koncentracije ter pogosto pridruženo pretirano fizično aktivnostjo. To stanje se pogosto povezuje z motnjami učenja ter pomanjkanjem družbenih veščin. Za diagnostiko motnje pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnosti ne obstaja nikakršna laboratorijska ali druga fizična preiskava, temveč se diagnozo postavi glede na klinično zgodovino in obnašanje osebe.

Diagnoza je zato lahko precej subjektivna in je iz tega razloga posebno v preteklosti izzvala veliko razburjenih polemik o tem ali gre za zdravstveno stanje ali pa je takšno obnašanje pravzaprav normalno, še posebno pri dečkih.

Ločimo 3 različne tipe motenj ADHD, najpogostejša pa v ospredje postavlja predvsem pomanjkanje pozornosti, ne pa hiperaktivnost. Gre za eno izmed najbolj pogostih diagnoz otrok v sodobnem času. Otroci, ki imajo postavljeno diagnozo ADHD, imajo zelo pogosto tudi učne težave. Učne težave se pojavijo pri kar 30 – 40 % diagnosticiranih otrok, pa čeprav so ti otroci pogosto zelo bistri. Motnje pozornosti in koncentracije  ostanejo velikokrat spregledane, še posebno, če se jih ni opazilo v otroških letih posameznika. Z njimi se sooča tudi marsikatera odrasla oseba, ki se niti ne zaveda in ne prepozna svojih težav.

Znaki in Simptomi

Simptomi motnje pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnosti zajemajo več področij, pri čemer pa ni nujno, da so pri vsakem otroku izraženi vsi simptomi. Pri nekaterih je močno izražen le eden ali dva simptoma, drugi so bolj mili. Pri drugih so simptomi lahko bolj obsežni.

Tipični znaki motnje so:

▪ nezmožnost mirnega sedenja

▪ spremembe razpoloženja

▪ nemirnost

▪ zmožnost le kratkotrajne koncentracije

▪ pogosti izbruhi trme in neobvladljivosti

▪ slaba koordinacija in motorične sposobnosti

▪ slab spomin

▪ nezmožnost opravljanja aktivnosti, ki bi jih otrok glede na svojo starost moral opraviti

▪ impulzivnost

▪ motnje govora in učne težave

Vzroki

Več staršev je opazilo povezavo med jedilnikom svojih otrok ter med motnjami pozornosti, koncentracije ter hiperaktivnostjo. Najbolj opazna je povezava med sladkorjem in še nekaterimi drugimi vrstami hrane, ki pri nekaterih otrocih očitno sproži izjemno intenzivno reakcijo. Sodobnejše študije so potrdile domneve staršev. V zadnjih desetletjih se je izjemno povečala vrednost sladkorjev, prezervativov, emulgatorjev in prehranskih barvil v vsakdanjih živilih. Velika večin sodobnih otrok se tudi izjemno slabo prehranjuje. Njihov jedilnik predstavljajo hamburgerji, hot dogi, ocvrto piščančje meso in krompirček, poleg tega pa še izjemno sladkane in gazirane pijače. Otroška telesa so še toliko bolj dovzetna za umetne dodatke, zaradi česar se pri njih sproži reakcija. Pri nekaterih se reakcija na hrano izkaže v obliki alergije – pojavi se izcedek iz nosa, koprivnica ali težave s prebavo. Pri drugih je reakcija drugačna – pojavijo se hujše vedenjske težave.

Poleg hrane obstaja še več drugih vzrokov, zaradi katerih bi se pri otroku lahko pojavile težave s pozornostjo in vedenjske motnje. Nekatere raziskave so odkrile povezavo med pogostimi vnetji ušes v otroštvu in posledično pogosto rabo antibiotikov ter med prezgodnjim porodom in družinsko obremenjenostjo z motnjami pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnostjo.

Celostno gledano motnja najverjetneje nastane zaradi prepletanja več dejavnikov. Med njimi so razni umetni dodatki v hrani, alergeni iz okolja ter obremenjenost telesa s težkimi kovinami. Slabo delujoča prebava in povečana prepustnost črevesja vodi k povečanju metaboličnih toksinov in odpadnih snovi, ki v večji količini motijo normalno delovanje možganov. K razvoju motnje gotovo prispevajo tudi prehranske pomanjkljivosti esencialnih maščobnih kislin, B vitaminov, magnezija, železa ter drugih vitaminov in mineralov. Na razvoj motenj pozornosti in koncentracije ter na hiperaktivnost ima določen vpliv gotovo tudi čustveni stres, ki ga otroci prav tako doživljajo zaradi različnih vzrokov. Največkrat je za čustveno obremenjenost otrok kriv razpad družinske skupnosti, ki je v sodobnosti izredno pogost pojav ter drugi nefunkcionalni vzorci v družini. Pri otroku se stiska lahko kaže v obliki vedenjskih motenj ali motenj pozornosti in koncentracije.

Dieta in življenjski slog

Zdravniki uradne medicine pomen prehrane pri otrocih z diagnozo ADHD največkrat preprosto spregledajo. Namesto, da bi se otroke podprlo z naravnimi pristopi in popravkom jedilnika, se hitro predpiše kemična zdravila, ki pomagajo zavirati simptome ADHD. Zdravila so v nekaterih primerih res potrebna, vendar bi morala predstavljati šele zadnjo možno obliko pomoči. Dolgotrajni učinki zdravil, ki se jih predpisuje otrokom še niso znani, nekatere raziskave pa jih povezujejo z mogočim zaviranjem zdravega razvoja otrok, s čustvenimi težavami, ki se pojavijo kasneje v življenju ter z mogočimi težavami z zasvojenostjo. Prav tako najstniki v svojem eksperimentalnem obdobju zdravilo pogosto mešajo z alkoholom, marihuano in drugimi drogami, kar lahko pripomore k posledicam, ki se jih niti ne zavedamo. Glavna težava predpisanih zdravil pa je, da ne naslovijo vzroka motenj, temveč le zavirajo simptome.

V kolikor ima vaš otrok motnjo pozornosti in koncentracije, z morebitno pridruženo hiperaktivnostjo se priporoča, da sledite spremembi življenjskega sloga kot bo opisano v nadaljevanju članka. Predlogov se držite minimalno en mesec, najboljše pa je, da jih upoštevate tri mesece. Pri nekaterih otrocih je razlika izjemno hitro opazna (po le nekaj dneh), že če le prilagodite otrokov jedilnik; nekateri pa potrebujejo od približno 3 – 4 tedne, da njihovo telo začne izločati nakopičene toksine.

Kupovanje in domača priprava hrane je za zaposlene starše velik izziv, vendar bosta vaš trud in vztrajnost gotovo pripomogla k zdravju otroka ter k trdnejši družinski skupnosti. Spremembo jedilnika dodatno podprite še s prehranskimi dodatki, ki večini otrok hitro pomagajo popraviti biokemično neravnovesje.

Pomemben del zdravljenja motenj ADHD torej predstavlja prehrana. Spodaj opisane strategije bodo izboljšale vedenje vaših otrok in spodbujale koncentracijo, ki bi jo otrok vaše starosti moral biti zmožen doseči. Obenem takšen način prehranjevanja pomeni tudi naložbo v siceršnje dobro počutje in zdravje, pomagal pa bo tudi odraslim, ki se spoprijemajo z motnjo pozornosti in koncentracije ter hiperaktivnostjo.

Jedilnik:

Prvo načelo, ki se ga morate držati pri pripravljanju obrokov za otroka je, da kupujete svežo hrano, ki jo sami pripravite. To je priložnost, da vsa družina uvede zdrav slog prehranjevanja. Otroci običajno radi jejo enako hrano kot odrasli, pri njihovi merici se le izognite uporabi začimb. Za napet živčni sistem so priporočljivi B vitamini. Dober vir B vitamina predstavlja rjavi riž, kvas ter zelenolistna zelenjava. Veliko otrok z diagnozo motnje pozornosti in koncentracije ima v svojem telesu velike presežke svinca in bakra. Hrana, ki je bogata z vitaminom C bo pripomogla k izločanju teh snovi iz telesa. Za malico svojim otrokom ponudite agrume in kivije. Pomanjkanje železa je povezano s kratkotrajno zmožnostjo pozornosti in s težavami v spominu. Če je krvni test pri vašem otroku pokazal pomanjkanje železa, mu vsak dan ponudite žlico melase. To bo otrok tudi rad pojedel, saj je njen okus značilno sladek. Soja, navadni jogurt, polnozrnate žitarice ter organski piščanec in puran bodo spodbujali proizvodnjo serotonina, hormona, ki pripomore k občutku mirnosti. Če vaš otrok nemirno spi, naj bo njegova večerja sestavljena iz omenjenih živil.

Vsakdo z alergijami na hrano ali drugimi prehranskimi preobčutljivostmi mora piti veliko vode. Otroci, stari nad 10 let, naj na vsaki 2 uri spijejo kozarec vode. Otroci pod 10. leti morajo spiti polovico te količine.

Poskrbite,  da bo nivo krvnega sladkorja pri otroku čim bolj stabilen. Obroki naj ne vsebujejo preveč enostavnih ogljikovih hidratov, temveč sestavljene; poleg tega pa naj bodo tudi bogati z beljakovinami. Oreščki, stročnice, perutnina in ribe so prava izbira. Vsak obrok hrane naj vsebuje zelenjavo, ki prispeva k počasnejšemu sproščanju sladkorja v krvi. Otrok ne sme nikoli spustiti zajtrka, saj to poruši biokemijsko ravnovesje skozi cel dan, manjše obroke pa naj uživa na 2 ali 3 ure. Otrok naj je hrano, ki nahrani možgane z esencialnimi maščobnimi kislinami. Postrv, losos, orehi, mandeljni in lanena semena bi morali uživati prav vsi, ne glede na to ali imajo težave s pozornostjo in koncentracijo in ne glede na to ali so otroci ali odrasli.

V kolikor je vaš otrok diagnosticiran z motnjo pozornosti in koncentracije ima skoraj zagotovo alergije na hrano. Pri določanju prehranskih alergenov si pomagajte z izločitveno dieto – najprej naj bo jedilnik vašega otroka zelo preprost, z le nekaj nealergenimi živili, potem pa postopoma širite nabor jedi in opazujte reakcije otroka. Hitro boste lahko ugotovili, če je kakšno živilo bolj problematično kot drugo, najverjetneje pa ste že pred tem opazili neželene reakcije otroka po zaužitju določene vrste hrane. Za začetek je priporočljivo, da iz jedilnika črtate najbolj alergena živila. To so soja, mleko, pšenica in druga glutenska žita, kakav, arašidi, agrumi ter prehranski aditivi, barve in konzervansi. Prečrtajte hitro hrano in procesirane obroke. Če je kdaj res neizogibno, da kupite zamrznjeno ali konzervirano hrano, prej previdno preberite etiketo s sestavinami in izberite produkt z najmanj umetnimi dodatki.

Sladkor je dokazano povezan s hiperaktivnim vedenjem (otrok), presežek saharoze v krvi pa hitro vodi do hipoglikemije, ki je povezana z motnjami pozornosti, koncentracije in hiperaktivnostjo. Sladkarije, pijače in bonboni so na prepovedani listi, enako pa velja tudi za kupljene sokove, ki so polni dodanih sladkorjev ter za izdelke, narejene iz bele prečiščene moke. Če je vaš otrok prej jedel večje količine sladkarij, boste najverjetneje že v nekaj dneh brez sladkorja opazili bistveno razliko v njegovem vedenju. V jedilnik otroka vključite tudi sveže stisnjene sadno – zelenjavne sokove ter čim več sveže zelenjave in sadja, ki bo pomagalo pri izločanju nakopičenih toksinov iz telesa.

Drugi ukrepi:

Spodbujajte svojega otroka k igri zunaj, na svežem zraku ter omejite čas, ki ga preživi pred televizijskim ekranom ali računalniškim monitorjem. Ta dva ukrepa sta se izkazala kot dobra pri soočanju z obvladovanjem simptomov motnje pozornosti, koncentracije ter hiperaktivnostjo. Otroka vključite v terapijo pri svetovalcu – pedagogu ali psihologu, ki ima izkušnje z delom na tem področju. Svetovalec bo pomagal pri obvladovanju vedenjskih motenj ter pri soočanju z morebitnimi učnimi težavami. Prav tako bo svetovalec otroku pomagal pri premagovanju čustvenih težav, ki so se pojavile zaradi težav v družinski skupnosti otroka. Celostni pristop pri obravnavi otrok z diagnozo ADHD največkrat prinese precejšnje izboljšanje težav.

Priporočljivi prehranski dodatki, pri soočanju z motnjami pozornosti, koncentracije in hiperaktivnostjo:

Vitamini in minerali

b vitamin proti ADHDVitamini B kompleksa

B vitamini so ključnega pomena za normalno delovanje možganov, pripomorejo tudi k mirnosti.

 

cink za zdravljenje pučniceCink

Pomanjkanje cinka lahko prispeva k simptomom ADHD. Cink je eden izmed bistvenih elementov, potrebnih za normalno delovanje telesa in imunskega sistema, zato bo vašemu otroku gotovo koristil.

kalcij in magnezij1Kombinacija kalcija in magnezija

Oba minerala delujeta pomirjujoče na živčni sistem. Najboljše delujeta v kombinaciji, zaradi česar izberite kapsulo s kompleksom obeh.

 

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Za normalno delovanje možganov telo potrebuje širok spekter vitaminov in mineralov. Izberite produkt, primeren za otroke ter pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Pri ljudeh, ki imajo pogoste migrenske glavobole je nivo serotonina pogosto prenizek, zaradi česar je vitamin B6 priporočljivo dodajati.Vitamin B6

Vitamin B6 je pomemben za tvorbo serotonina, hormona, ki na nas deluje pomirjujoče in je nujen za dobro zbranost, vedrost in mirnost.

 

Drugi dodatki

omega 3 deluje proti aritmijiEsencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline so nujno potrebne za dobro delovanje možganov, zbranost in pozornost. Poleg hrane, bogate z esencialnimi maščobnimi kislinami, dodatno jemljite še prehranski dodatek.

FosfatidilserinFosfatidilserin

To je substanca, ki je naravno prisotna v velikih koncentracijah v možganskih celicah in zagotavlja normalno delovanje možganskih celic.

 

ProbiotikiProbiotiki

Dobra črevesna flora je pomembna za celoten imunski sistem, za dobro absorpcijo hranil, nedavne raziskave pa so pokazale, da je ključna tudi za psihično počutje in stabilnost. Probiotike jemljite v skladu z navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

B vitamini: priporočljivo je jemanje 50 mg vitaminov B kompleksa dnevno

Cink: otroci, stari nad 2 leti naj vzamejo 10 – 15 mg cinka dnevno, v kombinaciji z 2 mg bakra

Esencialne maščobne kisline: priporočljiv dnevni odmerek je 500 – 1000 mg kapsulo esencialnih maščobnih kislin

Fosfatidilserin: prve 3 mesece naj otrok jemlje od 300 – 500 mg dodatka dnevno, potem pa odmerek spustite na 100 – 300 mg na dan. Takšen odmerek zadostuje večini otrok in odraslim.

Kalcij in magnezij: otroku dajte 500 mg kalcija in 250 mg magnezija dvakrat dnevno

Vitamin B6: otrokom, starim nad 5 let dajte 100 mg vitamina B6 na dan

 

Viri:

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

STARANJE – 9 TOP prehranskih dopolnil, ki upočasnjujejo staranje

STARANJE

Staranje ni bolezensko stanje, temveč naravni proces vsakega človeka. To je nekaj kar bomo vsi doživeli in nekaj kar bi morali sprejemati na pozitiven način. Kadar se staramo zdravi, staranje prinese marsikaj lepega: modrost ter možnost opazovanja svojih otrok, morda tudi opazovanje odraščanja vnukov. Starejša leta predstavljajo tudi več časa za pomoč drugim in za pravo uživanje v življenju.

Na starost večina ljudi ne gleda tako, saj jo največkrat povezujejo z boleznijo in nezmožnostjo za živeti življenje, kot bi si želeli. Misel na starost pogosto povežemo z artritisom ali drugimi bolečimi obolenji, s srčnimi boleznimi, diabetesom, rakavimi obolenji, depresijo, težavami s prebavo, splošnimi šibkostmi telesa, zatonom libida ter utrujenostjo. Starost ima negativen prizvok, čeprav naštete težave niso neizogibni del starosti. Naštete zdravstvene težave niso toliko povezane s samo starostjo, vendar so vzrok dolgoletnega nezdravega načina življenja (nezdrave prehrane, izpostavljenosti strupom iz okolja, pomanjkanja telesne vadbe in preveč stresa) in dednih predispozicij.

 

Če ste še mladi ali pa se nahajate v srednjih letih, lahko preprečite marsikatero težavo, ki je bolj značilna za starost. Spremeniti morate le svoj način življenja. Tudi, če ste že starejša oseba z določenimi zdravstvenimi težavami ni prepozno, da svoje telo vrnete v ravnovesje in harmonično delovanje.

Znaki in Simptomi

Za starost tipični znaki so:

▪ pogosta obolevnost za različnimi virusi, bakterijami

▪ kronične bolezni

▪ bolečine, togost telesa, nezmožnost gibanja

▪ izguba ali poslabšanje spomina

▪ prebavne težave

▪ izguba telesne teže

▪ zmanjšan libido

▪ slaba in postarana koža

▪ izguba mišične mase

▪ splošna šibkost

▪ težave s spanjem

Vzroki

Staranje se prične, ko stare celice začnejo odmirati hitreje kot se proizvajajo nove. Ker telesna tkiva nimajo na voljo več veliko novih celic, s katerimi bi se obnavljala, pričnejo degenerirati in pojavijo se motnje v delovanju telesa. To se pripeti vsem in je naravni del življenja in življenjskega kroga, saj imajo tudi naše celice določeno življenjsko dobo. Ključnega pomena ni, da ustavimo proces staranja, temveč da zaustavimo prezgodnje staranje, ko se posameznik stara hitreje, kot bi se moral glede na svojo starost. Kar želimo doseči je tudi kvaliteta življenja v starosti.

V zadnjih nekaj desetletjih je znanost odkrila proste radikale in jih temeljiteje proučevala. V mnogih primerih prosti radikali pomagajo telesu – uničujejo tujke, proizvajajo energijo in pomagajo pri prenosu kisika po krvnem obtoku. Če pa so prosti radikali v telesu prisotni v prevelikem številu, začnejo napadati zdrave celice, včasih jih uničijo ali pa popačijo njihov genski zapis. Kadar celice umrejo še pred svojim časom ali kadar so poškodovane, je staranje človeka pospešeno. Telo postane ranljivo za pojav raznih hudih bolezni, na primer za rakava obolenja, arteriosklerozo in razna druge degenerativna obolenja. Težava, ki jo je prinesla sodobnost je, da vedno težje in težje ohranjamo raven prostih radikalov v meji, ki je zdrava. K temu pripomore sodoben življenjski slog, ki zajema nezdravo prehranjevanje, izpostavljenost onesnaženosti, cigaretnemu dimu ter drugim škodljivim vplivom iz okolja. Ti dejavniki so vzrok za preveč prostih radikalov, s katerimi se mora soočiti naše telo. Tako obremenjen človek še ni bil nikoli poprej v zgodovini. Kljub temu nam je narava ponudila mnogo različnih virov, s katerimi si lahko pomagamo pri premagovanju pretirano številčnih prostih radikalov. Najpomembnejše orodje pri spopadanju s prostimi radikali so antioksidanti, ki jih vsebuje večina sadja in zelenjave ter nekatera zelišča. Kombinacija zdravega prehranjevanja, pametnega načina življenja ter dodatnega vnosa antioksidantov lahko prepreči čezmerne poškodbe celic zaradi prostih radikalov.

Poleg prostih radikalov je vzrok za bolezni, ki jih povezujemo s staranjem slaba prehrana in z njo povezane prehranske pomanjkljivosti. Manjši vnos kalorij poveča življenjsko dobo človeka. V sodobnosti je debelost eden izmed glavnih problemov zahodnega sveta. Prehrana, ki vsebuje veliko maščob in sladkorjev, manjkajo pa ji osnovna hranila, vlaknine in antioksidanti, pripomore k pospešenem procesu staranja. Slabo prehranjevanje prizadete tudi črevesje, kar vodi do motenj pri absorpciji vitaminov in mineralov. Potrebno se je zavedati še, da zdravo prehranjevanje pogosto ni dovolj za zadostitev hranil telesu. Starejši ljudje imajo preprosto slabšo absorpcijo hranil, četudi dobro jejo. Starostniki morajo za zadostitev potreb po hranilih podvojiti napore.

Poleg prostih radikalov in pomanjkanja hranil je vzrok za prezgodnje staranje še pomanjkanje gibanja. Če ne telovadite redno, povečate tveganje za razvoj skoraj vsake bolezni, še posebno za bolezni srca, diabetes, artritis in osteoporozo.

Vzrok za prezgodnje staranje se skriva tudi v hormonih oziroma hormonskem neravnovesju. To še posebno drži za hormon kortizol in DHEA. Pomanjkanje ali visoka vrednost teh dveh hormonov pospešuje staranje in oslabi imunski sistem. V resnici morajo biti za dobro zdravje uravnovešeni vsi hormoni, tudi progesteron, estrogen, testosteron in hormoni ščitnice.

Za zdravo starost je potrebno skrbeti za pravilno raven krvnega sladkorja. Povišana raven glukoze pripomore k šibkemu imunskemu sistem in pospeši staranje, kar nam dobro prikaže diabetes. Nazadnje, pa čeprav izjemno pomembno, na staranje vpliva tudi stres. Ljudje, ki so v svojem obdobju preživeli daljša stresna obdobja imajo več možnosti za razvoj kroničnih bolezni. Pri starostnikih velik stresor predstavlja osamljenost, ki se pojavi zaradi krčenja socialne mreže. Več ljudi zaradi zdravstvenih omejitev, finančnega pomanjkanja ali česa drugega zanemari druženje, šport, vadbo in dejavnosti, ki zahtevajo razmišljanje. Odrekanje takšnim aktivnostim se je izkazalo kot velik dejavnik pri skrajšanju življenjske dobe in povečanem tveganju za razvoj obolenj.

Dieta in življenjski slog

Starejši ljudje imajo pogosto težave z absorpcijo hranilnih snovi. Kadar prebavni encimi več ne delujejo z optimalno močjo, se hitro pojavijo prehranske pomanjkljivosti. Starejšim osebam pogosto primanjkuje B vitamina. Najlažje ga boste nadomestili z uživanjem polnozrnatih izdelkov, zelenolistno zelenjavo, kvasom ter pšeničnimi kalčki. Vaša hrana naj vsebuje dovolj vlaknin. Polnozrnata žita, oves, lanena semena in surova zelenjava preprečujejo zaprtje in na ta način pomagajo pri izločanju odpadnih snovi ter strupov iz telesa. Priporočljivo je uživanje navadnih jogurtov ter kislih, fermentiranih živil – kisla repa, kislo zelje in kefir bodo prava izbira. Takšna vrsta hrane pripomore k zdravem črevesju in zdravi črevesni flori. Zdrava črevesna flora skrbi za obrambo telesa pred virusi, bakterijami, paraziti in glivicami. Močno obarvano sadje in zelenjava je najboljši vir antioksidantov, ki bodo pomagali nevtralizirati preveliko število prostih radikalov. Prav tako bo to sadje in zelenjava poskrbelo za zdrav srčno – žilni sistem.

Vitamin E v kombinaciji s selenom deluje kot dobra preventiva za marsikatero bolezen. Za zmanjšanje tveganja za pojav raka, srčnih bolezni in artritisa jejte veliko semen, oreščkov ter hladno stiskanih olj. V vašem jedilniku mora biti tudi dovolj beljakovin, ki so temeljni gradniki telesa. Fižol, sojini izdelki, ribe in pusto piščančje in puranje meso bodo poskrbele za energijo telesu.

Vitamin C pomaga v boju proti prostim radikalom, zmanjšuje tveganje za pojav raka in krepi imunski sistem. Dobri prehranski vir vitamina C so agrumi, zelenolistna zelenjava, rdeča paprika, jagode, paradižnik, šparglji in avokado. Dobre antioksidantivne učinke ima tudi čebula in česen, ki ju jejte v neomejenih količinah.

Ne glede na to ali ste žejni ali ne, vsaki dve uri spijte kozarec vode. Dehidracija je povezana s slabim delovanjem ledvic, slabo absorpcijo hranil, kroničnim zaprtjem, pridobivanjem telesne teže, visokim holesterolom, utrujenostjo in z glavoboli. Dehidracija lahko pri šibkejših osebah povzroči tudi zmedenost in izgubo spomina. Mnogi, za katere se domneva, da so hudo dementni, so pravzaprav le zelo hudo dehidrirani, medtem ko sama demenca ni tako huda.

Priporočljivo je, da občasno spijete kozarec rdečega vina ali čisti sok grozdja, saj ima tudi grozdje izjemne antioksidativne učinke, obenem pa zmanjšujejo obloge na stenah krvnih žil.

Pomembno pri prehrani je, da zmanjšate prevelik vnos kalorij, obenem pa ohranite kakovostno prehrano. S staranjem se naš metabolizem upočasni, zaradi česar potrebujemo manj kalorij za podporo telesnih dejavnosti. Manjši vnos kalorij podaljša življenjsko dobo. Vnos kalorij je najbolj priporočljivo zmanjšati tako, da se odpoveste nezdravi in procesirani hrani, alkoholu, sladkorju in prečiščeni beli moki. Nikakor se ne odpovejte hranljivim živilom, ki podpirajo zdravje. Odpovejte se tudi rednemu uživanju rdečega mesa ter katerikoli hrani, ki vsebuje aditive in konzervanse. Ta hrana namreč vsebuje veliko prostih radikalov. Povzroča tudi težave s prebavo, največkrat zaprtje, redno odvajanje pa je pomembno za vsakodnevno izločanje toksinov in odpadnih snovi iz telesa. Če imate v starosti težave s spanjem, se morate ob večerih izogniti alkoholu, kofeinu in preprostim ogljikovim hidratov. Takšna hrana vas ohranja budne in pozorne. Namesto tega zvečer jejte obroke, ki vsebujejo sestavljene ogljikove hidrate in beljakovine, ki bodo pripomogle k sprostitvi telesa in dobrem nočnem počitku.

Ohranjanje dobre prebavne funkcije in redno izločanje je bistvenega pomena za preprečevanje bolezenskih stanj, še posebno, če ste večino svojega življenja jedli slabo hrano in živeli splošno nezdravo. Sveži sokovi in temno zelena super hrana, na primer algi spirulina in klorela, so krasni dodatki, ki spodbujajo čiščenje organizma. Zjutraj, na tešče, si večkrat sočite sadno – zelenjavne sokove, ki bodo delovali antioksidativno in ki bodo podpirali proces razstrupljanja telesa.

Verjetno vsak prav dobro ve, da je za zdravje potrebno gibanje. Redna telesna vadba ima izjemno veliko vlogo pri zmanjševanju tveganja za bolezni srca, artritisa, osteoporoze, sladkorne bolezni in še številnih drugih obolenj. Za največji učinek vadbe naj bi načrt gibanja vključeval aerobno vadbo (podpira srce in pljuča), vadbo za moč, ki vključuje dvigovanje uteži (ohranja močne kosti) in raztezanje. Nikoli ni prepozno za pričetek vadbe, še ljudje, ki so v svojih devetdesetih letih opazijo izboljšanje v počutju, če telovadijo v skladu s svojimi zmožnostmi. Če ste starejši, se spopadate s kakšno boleznijo ali če imate preveliko telesno težo, se pred pričetkom vadbe posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam po povedal kakšna je najprimernejša oblika gibanja za vas.

Priporočljivi prehranski dodatki

Vitamini in minerali

MultivitaminiMultivitaminski dodatek

Vsakodnevno vzemite močan dodatek, ki vsebuje vse bistvene vitamine in minerale. To bo vašemu telesu zagotovilo antioksidante in druge hranilne snovi, ki ščitijo telo pred prezgodnjim staranjem.

Zelišča

česen za zdrave žileČesen

Česen spodbuja imunski sistem ter krepi ožilje. Izboljša tudi razstrupljanje in ima močan antioksidativen učinek. Čim več ga pojejte z obroki, poleg tega pa je priporočljivo tudi dodatno uživanje ekstrakta česna v kapsuli.

ginko biloba proti krćnim žilamGinko biloba

Ta rastlina izboljšuje cirkulacijo, ima močan antioksidativen učinek, izboljšuje spomin in zmanjšuje možnost za nastanek krvnih strdkov. Je torej zelo pomemben dodatek pri soočanju s težavami, ki so tipične za starejše ljudi.

sibirski ginseng kronični utrujenostiSibirski ginseng

Ginseng pomaga pri prilagoditvi telesa na psihični in fizični stres. Lajšal bo negativne učinke prevelikih obremenitev.

 

zeleni čaj za zdravo kožoZeleni čaj

Zeleni čaj je bogat vir antioksidantov in drugih snovi, ki podpirajo proces razstrupljanja. Dvakrat dnevno pijte organski zeleni čaj. Namesto čaja lahko posežete po kapsulah z ekstraktom zelenega čaj.

Drugi dodatki

Esencialne maščobne kislineEsencialne maščobne kisline

Esencialne maščobne kisline so nujno potrebne za zdravo delovanje celic in za njihovo delitev, sodelujejo pa tudi pri mnogih drugih pomembnih procesih v telesu. Pojejte 1 – 2 žlici lanenih semen dnevno ali 3 g ribjega olja. Če se odločite za kakšno formulo, naj vsebuje omega – 3, omega – 6 in omega – 9 esencialne maščobne kisline, pri odmerjanju pa sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

Matični vlečekMatični mleček

Matični mleček, ki ga proizvajajo čebele je že vrsto let znan kot izjemen dodatek, ki pripomore h krepitvi imunskega sistema ter k splošnemu dobremu počutju. Pri izbiri bodite previdni – izberite naravni matični mleček, najraje pri čebelarju in sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku. Običajno se matični mleček jemlje zjutraj, na tešče. Pod jezik se nanese matični mleček v velikosti majhnega zrna graha.

prebavni encimiPrehranski encimi

Prehranski encimi pripomorejo k dobri prebavi in k dobri absorpciji hranil. Pomembni so za metabolizem telesa. Z vsakim večjim obrokom vzemite 1 kapsulo prehranskih encimov.

 

q10 proti kronični utrujenostiKoencim Q – 10

Koencim Q – 10 je močan antioksidant in hranilo, ki še posebno podpira srčno – žilni sistem.

 

kloreraZelena super hrana

Vsakodnevno uživajte algi klorelo ali spirulino, ki spodbujata razstrupljanje organizma. Pri odmerjanju sledite navodilom za uporabo na izbranem izdelku.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Česen: vzemite 1 – 2 kapsuli ekstrakta s staranim česnom dnevno

Ginko biloba: vzemite 60 – 120 mg kapsulo ekstrakta dvakrat dnevno

Koencim Q – 10: vzemite 50 – 300 mg koencima Q – 10 dnevno

Sibirski ginseng: vzemite 600 – 900 mg kapsulo dnevno

Zeleni čaj: vzemite 500 – 1500 mg kapsulo enkrat dnevno

 

Viri:

Murray, M. (2002), The Pill Book Guide to Natural Medicines: Vitamines, Minerals, Nutritional Supplements, Herbs and Other Natural Products. Bantam Books.

 

AKNE – 8 TOP prehranskih dodatkov, ki pomagajo odpraviti MOZOLJE

AKNE

Skoraj prav vsakemu poznane akne (tudi mozoljavost), ki jih označujejo značilni beli in rdeči mozolji nastanejo zaradi neprehodnih por, ki se marsikdaj vnamejo. Akne so bolj značilne za najstnike – pojavijo se pri več kot 80 % mladih, v starostni skupini od 12 – 21 let; narašča pa tudi njihova pojavnost pri odraslih. Akne se lahko pojavijo tudi pri dojenčkih, vendar je to popolnoma normalen pojav, ki sčasoma izzveni.

Akne spadajo med bolezni kože in so ena izmed najbolj perečih težav s kožo. Nemalo ljudi poskusi nešteto različnih proizvodov, ki naj bi pomagali pri spopadanju z aknami, običajno pa so razočarani, saj takšen pristop ni celosten in zato ne more biti učinkovit. Akne so pogost vzrok za slabo voljo in nizko samozavest, njihovemu nastanku pa botruje več dejavnikov.

Znaki in Simptomi

Akne se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, najpogosteje pa se izrazijo na obrazu, na prsih ter na hrbtu. Kažejo se kot rdeče lise, bulice ali grude, ki jih lahko spremlja vnetje in bolečina. Akne pogosto spremlja že na videz premastna koža, izrazijo pa se lahko tudi kot beli ali črni mozolji (ogrci).

Vzroki

Večna ljudi ve, da pri nastanku aken veliko vlogo odigrajo hormoni. Naše telo proizvaja sebum, ki je oljnata snov, ki skrbi za vlaženje kože. Telo ga na površje kože izloča preko žlez lojnic. Sebum je izjemno pomemben, saj ščiti kožo pred dražljaji in skrbi za ohranjanje vlage kože. V času adolecsence ali v drugih obdobjih življenja, ki jih zaznamujejo hormonske spremembe, nihanje hormonov spremeni opisani proces in na ta način ustvari več pogojev, ki povečajo možnost za nastanek mozoljev. Ena izmed tipičnih sprememb pri pojavu aken je, da telo proizvede več sebuma kot je običajno. Namesto, da bi to mazivo neškodljivo prehajalo preko žlez lojnic, zaradi povečane količine sebuma običajno otrdi ter zamaši lojnice. Rezultat je rdeča bulica – akna oziroma mozolj na koži. Druga pogosta sprememba, ki jo lahko krivimo za nastanek aken je povečana proizvodnja keratina, zaščitne beljakovine, ki pokriva kožo. Poleg tega hormoni povzročijo številčno povečanje žlez lojnic, zaradi česar je enostavno več možnosti za nastanek pojava aken. Vsi ti dejavniki lahko privedejo do zamašitve por, ki se pogosto okužijo. Na prizadetem delu kože se poveča število bakterij in glivic kvasovk, ki se hitro razraščajo. Pretirana razrast teh mikroorganizmov povzroči vnetje kože, površinsko vnetje kože pa tvori mozolj in rdečino. Vnetje, ki nastane globje v koži lahko povzroči nastanek grud in cist, ki lahko za sabo pustijo tudi brazgotine. Kadar se pri posamezniku zelo izrazito pojavljajo akne, je potrebno pomisliti tudi na vpliv hrane, oziroma na alergije na hrano ali blažje prehranske občutljivosti. Te lahko nastanek aken povzročijo ali pa le poslabšajo že obstoječe stanje. Pogosto spregledan vzrok za nastanek je še pretirana razrast glivice kandide ali drugih glivic kvasovk v telesu posameznika. Najpogosteje se takšna razrast pojavi kot posledica dolgotrajnejšega jemanja antibiotikov, saj z njimi uničimo občutljivo ravnovesje črevesne flore. Dobre črevesne bakterije so občutljivejše in jih pri uporabi antibiotikov hitro izničimo, število škodljivih mikroorganizmov pa se ob porušenem ravnovesju zato hitro poveča.

Dermatologi v mnogih primerih hujših aken predpišejo in priporočajo dolgotrajno uporabo antibiotikov, ki naj bi zmanjšali vnetje in s tem nenehen nastanek aken. Takšen ukrep pa le pripomore k sklenitvi začaranega kroga, saj se na ta način spodbudi razrast neželenih mikroorganizmov v telesu, poleg tega pa lahko vodi tudi v težave s črevesjem.

Vzrok za akne  pa lahko tiči tudi v pomanjkanju potrebnih hranil v telesu – cink, esencialne maščobne kisline in še nekateri drugi vitamini in minerali so nujni za preprečevanje pojava aken. Prehranske pomanjkljivosti je potrebno odpraviti, če želite izboljšati stanje svoje kože.

Hormonska nihanja so najpogostejša v obdobju pubertete, vendar se hitro pojavijo tudi v času nosečnosti, ob menstruaciji, ob nastopu menopavze ter v času večjih psihičnih obremenitev. Na hormonsko ravnovesje vpliva tudi hormonska kontracepcija. Čeprav hormoni izjemno vplivajo na nastanek aken, bi bilo napačno, da bi vzroke zanje iskali samo tu. Drugi najpogostejši vzrok za akne je slaba prehrana. Maščoba, sladkor in procesirana hrana pospeši vnetje kože in nastanek aken. Prispeva tudi k zaprtju, kar povzroči, da človeško telo skuša strupe izločiti po drugi poti, preko kože. Določeno vlogo pri pojavu aken pa ima tudi dednost.

Dieta in življenjski slog

V primeru, da imate težave z aknami, bodite pozorni in previdni pri uporabi običajnih zdravil, ki vam jih predpiše zdravnik. Večina predpisanih proizvodov je močnih topičnih losjonov, ki povzročajo rdečino, suhost kože, luščenje ter preobčutljivost na sonce. Alternativo losjonom največkrat priporočajo antibiotiki, ki motijo naravno ravnovesje črevesne flore in lahko vodijo v okužbo z glivico kandido ter povzročijo drisko. Dekletom se pogosto svetuje še uporaba kontracepcijskih tablet, ki zaradi stranskih učinkov tudi niso najbolj priporočljive. Prav tako kot antibiotiki ob daljši uporabi vodijo do razraščanja glivic kvasovk. Odpravljanja aken se raje lotite celostno in naravno – spremenite svoj jedilnik, pričnite s procesom razstrupljanja, zmanjšajte stopnjo izpostavljenosti stresu, na naraven način se lotite uravnave hormonov ter ugotovite ali imate alergijo ali preobčutljivost na kakšno živilo.

Priporočljiv jedilnik:

Splošno vodilo pri sestavi jedilnika osebe z aknami je, naj bodo obroki sestavljeni iz preprostih in čim manj predelanih sestavin. Posebno priporočljiva je oranžna in zelenolistna zelenjava, ki vsebuje veliko beta – karotenov. Ti so nujni za obnavljanje in celjenje kože. zelenjavo jejte surovo ali kuhano le na pari, da bo obdržala kar največ hranil in vlaknin. Priporočljiva so mleta lanena semena, ki telesu zagotovijo esencialne maščobne kisline ter veliko vlaknin, kar pomaga pri rednem odvajanju blata in s tem izločanju odpadnih snovi iz telesa. Poleg mletih lanenih semen spijte vsaj 2 dcl vode. Veliko esencialnih maščobnih kislin in vitamina E, ki je izjemno pomemben za zdravo kožo najdete v oreščkih in semenih. Mandeljni, orehi in bučna semena so prava izbira. Za vir beljakovin so priporočljive stročnice, grah, leča, jajca in ribe. Izmed slednjih posezite predvsem po lososu, skuši, sardinah, ki so bogate z omega – 3 maščobnimi kislinami. Meso, ki ga jeste naj bo organskega izvora, bodite pazljivi, da z uživanjem mesa ne boste v telo vnesli tudi hormonov in antibiotikov. Na vsaki 2 uri spijte kozarec vode, kar bo iz vašega telesa pomagalo odplakniti odpadne snovi in toksine. Redno pitje vode bo pripomoglo tudi k splošnem dobrem počutju. Če zaradi aken uživate antibiotike, je priporočljivo, da vsak dan pojeste en probiotični jogurt, ki bo pomagal pri vzpostavljanju porušenega ravnovesja v črevesju.

Hrana, ki se ji morate izogibati:

Če se soočate z aknami, iz prehrane izločite nezdravo in mastno hrano ter hitre obroke in sladkarije. Sladkor, ki ga zaužijete predstavlja hrano glivicam in bakterijam, ki so vzrok za vnetje ob pojavu aken. Izogibajte se tudi umetnim sladilom (na primer aspartam), saj na telo slabo vplivajo, poleg tega pa prispevajo k vedno večji potrebi po sladkem. Akne pri odraslih so pogosto odraz alergij ali drugih preobčutljivosti na hrano. Čeprav se lahko alergična reakcija pojavi na katerokoli živilo, so najpogostejši prehranski alergeni mleko, pšenica, sladkor, čokolada in zelena. V primeru hujših težav se lotite izločitvene diete – iz jedilnika izločite vse morebitne alergene in nato postopoma uvajajte hrano nazaj, pri čemer bodite pazljivi na reakcije, ki se pojavijo na koži. Če lahko določite problematično živilo, ga izločite iz svoje prehrane. Ne jejte nasičenih in hidrogeniranih maščob. Težko so prebavljive in hitro poslabšajo akne. Izognite se ocvrti hrani, margarinam, majonezi ter raznim solatnim prelivom. Zakisanost telesa je prav tako eden izmed sprožilnih dejavnikov aken. K zakisanju še posebno prispeva uživanje alkohola, sladkor, ocvrta hrana, sokovi in pretirano uživanje mesa. Poslabšanje aken povzroči tudi kofein – če si ne predstavljate dneva brez kave, jo poskusite nadomestiti z zeliščnimi čaji, ki so bolj zdrava izbira. Nekateri ljudje so preobčutljivi na ogljikove hidrate, saj ti zvišajo nivo krvnega sladkorja, to pa vpliva na večje nihanje inzulina. Večja inzulinska nihanja so povezana s povečanim vnetjem kože.

Pri spopadanju z aknami je priporočljiva razstrupitev telesa. Razstrupljanje bo iz telesa odplaknilo toksine, ki so povzročitelji aken. V začetku razstrupljanja se lahko akne še poslabšajo, saj telo pospešeno izloča toksine, ob koncu razstrupljanja pa bo vaša koža gotovo čistejša. Priporočljiv je tridnevni zelenjavni post, pri katerem je poudarek na uživanju sveže stisnjenih sokov. Sočite jabolka, korenje, rdeče peso, v sokove pa dodajajte še zelene dodatke, kot so alge spirulina in klorela, pšenična in ječmenova trava. Ta vrsta hrane je posebno priporočljiva pri spopadanju z aknami. Seveda pa si lahko pripravljate sokove tudi iz drugega sadja in zelenjave.

Pri spopadanju z aknami vam lahko pomaga tudi suho ščetkanje kože, saj odstranjuje odmrlo kožo in izboljša cirkulacijo. Vašo kožo bo ob postu še dodatno podprlo. Seveda ne smete pozabiti tudi na redno umivanje in čiščenje kože z nežnimi mili in toplo vodo, pa tudi tehnike spopadanja s stresom spadajo med strategije, ki jih morate prevzeti, če želite izboljšati svojo kožo.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo ob aknah:

Vitamini in minerali

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink je eden izmed najpomembnejših in najboljših mineralov za zdravljenje aken. Pomaga zmanjševati nalaganje tistih hormonov v telesu, ki sodelujejo pri nastanku aken ter spodbuja celjenje kože. Na izboljšanje stanja boste morali čakati približno 3 mesece.

 

vitamin proti luskaviciVitamin A

Vitamin A izjemno dobro deluje na kožo. Nekatere študije so pokazale, da zmanjšuje proizvodnjo sebuma in keratina. Vitamin A deluje šele, če ga zaužijemo v izjemno velikih odmerkih, kar pa poveča možnost za pojav stranskih učinkov. Iz tega razloga je priporočljivo, da ga jemljemo pod vodstvom zdravnika ali zdravilca. Druga možnost je, da jemljete nižje odmerke vitamina A (5000 – 1000 IU dnevno), ob hkratnem vnosu cinka, selena ter vitamina E. Vsi dodatki skupaj so pomembni za zdravje kože. Nosečnice oziroma ženske, ki želijo zanositi ne smejo preseči 5000 IU vitamina A dnevno.

Zelišča

Navadna konopljika za simtome PMSNavadna konopljika

Ta rastlina je odlična za uravnavanje hormonov, ki so pogosto največji vzrok za nastanek aken. Koža se ob uživanju tega zelišča hitro izboljša. Rastlina je primerna tako za ženske kot moške. Uporabljajte dodatek z ekstraktom te rastline najmanj 6 tednov. Če opazite napredek, lahko z uporabo nadaljujete.

Navadni repinecNavadni repinec

Navadni repinec deluje kot čistilec krvi, spodbuja razstrupljanje ter izboljša redno izločanje. Pomaga tudi pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja. Kapsule z ekstraktom rastline jemljite najmanj 8 tednov.

olje čajevca proti herpesuOlje čajevca

Dvakrat dnevno preparat z oljem čajevca nakanite na vatno blazinico in si z njo nežno obrišite obraz. Olje čajevca je zelo pogosta sestavina raznih naravnih pripravkov za čiščenje problematične kože. Čisto olje čajevca je premočno, zaradi česar ga ne nanašamo neposredno na kožo, še posebno ne na predelu obraza.

Drugi dodatki

Laneno oljeEsencialne maščobne kisline

Vzemite 1 – 2 žlici lanenih semen dnevno ali 3 – 5 gramov ribjega olja na dan. Priporočljivi so prehranski dodatki esencialnih maščobnih kislin, ki vsebujejo lanena semena, ribje olje ter omega – 3, omega – 6 in omega – 9 maščobne kisline. Vse te maščobne kisline namreč zmanjšujejo vnetje kože in prispevajo k blažitvi aken. Dodatek jemljite v skladu z navodilom za uporabo na izbranem izdelku. Do pravega izboljšanja navadno pride šele po 4 – 8 tednih uživanja dodatka.

koloidno srebroKoloidno srebro

Koloidno srebro je znano po svojem protimikrobnem delovanju. Uničuje glivice, viruse in bakterije. Manjšo količino si nanesite na obraz dvakrat dnevno.

 

Naravna progesteronska kremaNaravna progesteronska krema

Učinkovito bo pomagala pri aknah, ki nastanejo zaradi menstrualnega cikla ter zaradi menopavze.

 

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Cink: 3 mesece jemljite 50 g cinka dvakrat dnevno, po treh mesecih pa odmerek zmanjšajte na 50 g dnevno. priporočljivo je, da cink jemljete skupaj z bakrom. Dnevni vnos bakra je od 3 – 5 mg.

Naravna progesteronska krema: 20 mg kreme nanesite enkrat dnevno10 dni pred pričakovano menstruacijo. Ženske v menopavzi lahko nanesejo 20 mg kreme enkrat do dvakrat dnevno tri tedne v mesecu. Ne bo škodila niti uporaba skozi ves mesec.                                         

Navadna konopljika: vzemite 160 mg kapsulo z ekstraktom te rastline dnevno

Navadni repinec: vzemite 300 – 500 mg kapsulo dnevno ali 30 kapljic tinkture. Alternativa tinkturi oziroma kapsulam je pitje čaja navadnega repinca trikrat dnevno.

Vitamin A: 5000 – 1000 IU vitamina A dnevno oziroma več pod zdravniškim nadzorom.

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

ABSCESI IN TURI NA KOŽI – 8 TOP prehranskih dodatkov, ki zdravijo ABCESE in TURE

 

ABSCESI IN TURI NA KOŽI

Absces (tudi kožni ognojek ali kožni absces) je okužba kože, za katero je značilen omejen skupek gnoja, ki se lahko pojavi na katerikoli površini kože. Kaže se kot boleča, občutljiva, čvrsta ali mehkejša oteklina. Manj ljudi ve, da se absces lahko pojavi tudi znotraj tkiv in organov. Kadar absces nastane okoli lasnega mešička v koži, ga imenujemo folikulitis. Folikulitisi se pogosto pojavijo na lasišču ali drugih, bolj z dlako poraslih predelih kože.

Največkrat abscesi in turi nastanejo na zadnjici, pod pazduhami, na vratu ali obrazu, prsih ter hrbtu. Njihov začetek zaznamuje majhna zatrdlina, ki kmalu postane rdeča in otekla. Običajno se abscesi in folikulitisi na koži ne širijo. V 2 ali 4 dnevih po nastanku se oblikuje gnojni mehurček, ki predstavlja center okuženega področja kože. Še nekaj dni kasneje običajno poči in pride do izteka belega ali rumeno – zeleno obarvanega gnoja. Beseda tur pa označuje ognojek, kadar je vneti predel kože bolj izrazito rdeče barve, ko ga spremlja hujša bolečina ter je na otip otekel, topel in tvori izrazitejšo bulico. 

Znaki in Simptomi

Vsak od naslednjih znakov se lahko pojavi na obrazu, prsih ali hrbtu. Tipični simptomi abscesov in turov zajemajo:

▪ rdeče pike, bulice, otekline

▪ rumene ali bele gnojne mehurčke, ki so pogosto vneti in rdeči

▪ oteklo, rdeče in na otip vroče področje okoli ranice

Vzroki

Abscesi in turi se lahko pojavijo pri komerkoli, ne glede na starost človeka. Nihče ni imun na pojav abscesov ali turov. Hitreje se pojavijo pri osebah z oslabljenim imunskim sistemom; pri osebah, ki so doživele kakšno večjo telesno ali duševno travmo ter pri osebah, ki imajo težave z zdravjem tkiv (na primer nepravilno odvajanje odvečne tekočine iz tkiv in podobno); pri osebah, ki se slabo prehranjujejo ter imajo razne prehranske pomanjkljivosti ter pri osebah, ki imajo v telesu aktivno bakterijsko okužbo.

Absces ali tur, torej skupek gnoja, se je v tkivu nakopičil zaradi nekakšne okužbe kože, najpogosteje z bakterijami, paraziti ali drugimi tujki (na primer les, igla…). Pogosteje se abscesi in turi pojavijo na predelih kože, kjer obleka tesno drgne kožo ter okoli majhnih ranic ali ureznin. Okuženo področje kože hitro postane občutljivo na dotik, rdeče in oteklo, ob hujših okužbah pa je lahko prisotna tudi vročina, ki označuje, da se naše telo aktivno bori z okužbo.

Strnjeno vzroke za nastanek abscesov in turov predstavljajo:

▪ slaba prehrana, tudi alergije na hrano ali preobčutljivosti na hrano

▪ oslabljen imunski sistem

▪ travma (psihična ali fizična)

▪ nepravilna drenaža tkiva

▪ hujša bakterijska okužba v telesu

▪ oblačila, ki so se premočno drgnila ob kožo

▪ preobčutljivost na pralne praške in čistila, s katerimi ste prišli v stik

▪ vbodi ali ureznine

Dieta in življenjski slog

Pri pojavu abscesov in turov je posebno priporočljiva temnozelena in oranžna zelenjava, ker vsebuje betakarotene, ki sodelujejo pri obnavljanju in celjenju kože. Najboljše je, da zelenjavo uživate surovo ali le delno kuhano, saj tako hrana obdrži kar največ hranilnih snovi. Za zdravo kožo so zelo pomembne tudi esencialne maščobne kisline. Veliko jih vsebujejo lanena semena – četrtina skodelice mletih lanenih semen telesu poleg esencialnih maščobnih kislin zagotovi tudi veliko vlaknin, kar bo pomagalo pri rednem odvajanju blata. Redno izločanje je pomembno za zdravje celotnega telesa, tudi kože, saj se na ta način izločajo odpadne snovi. Šele, ko je telo osvobojeno toksinov, lahko dobro deluje in šele takrat je naša koža lahko sijoča in zdrava. Lanena semena vzemite z najmanj 2 dcl vode. Za zdravo kožo je izjemno pomemben tudi vitamin E. Oreščki in semena vsebujejo veliko E vitamina ter esencialnih maščobnih kislin. So torej prava izbira pri težavah s kožo. Priporočljivo je uživanje mandljev, orehov in bučnih semen. Dober vir beljakovin pri težavah s kožo predstavljajo fižol, grah, leča, jajca ter ribe. Od rib je najbolj priporočljiv losos, pa tudi skuša in sardine. Vse vsebujejo veliko omega – 3 maščobnih kislin, ki so tudi zelo hranljive za kožo. Pri izbiri mesa bodite izbirčni – prepričajte se, da je meso organskega izvora, brez hormonskih motilcev ter brez vsebnosti antibiotikov, ki jih marsikdaj zaužijemo skupaj z mesom. Vsaki 2 uri spijte kozarec vode, da bo telo izločalo nepotrebne in odpadle snovi ter da bodo vsi telesni sistemi dobro delovali. Dehidrirano telo težje opravlja svoje neštete naloge. Če morate zaradi abscesa ali tura jemati antibiotike, v svojo prehrano vpeljite naravni, nesladkani probiotični jogurt. To vam bo pomagalo pri nadomestitvi zdrave črevesne flore, ki je zaradi jemanja antibiotikov gotovo okrnjena.

Iz jedilnika črtajte vso hitro in nezdravo hrano – sladke pijače, sladkarije, sladkor ter vnaprej pripravljeni in procesirani obroki so prepovedani. Pri težavah s kožo se vzrok marsikdaj skriva v alergiji ali preobčutljivosti na hrano. Pogosto gre za težave s kravjim mlekom ali z glutenom. Poskusite za nekaj časa izločiti tovrstno hrano in opazujte ali je prišlo na koži do kakšnega izboljšanja. Hidrogenirana olja so znana po tem, da poslabšajo vnetje kože. Izognite se margarinam, solatnim prelivom, majonezam in ocvrti hrani. Na kožo slabo vpliva tudi kofein – namesto kave si raje privoščite prave čaje. Nekateri ljudje slabše prenašajo ogljikove hidrate in se jim koža precej izboljša, če v prehrano uvedejo manj ogljikovih hidratov in več proteinov. Ogljikovi hidrati namreč zvišajo raven krvnega sladkorja, ki vpliva na raven inzulina. Pri nekaterih posameznikih inzulin poveča težave s kožo.

Nikomur ne bo škodilo tudi kratkotrajno razstrupljanje telesa. Če ste sicer zdravi, se priporoča tridnevni post, v katerem uživajte le sokove, stisnjene iz svežega sadja in zelenjave. To bo pomagalo očistiti vaše telo, ki bo po izločitvi toksinov bolje delovalo in se lažje spopadalo z okužbo, ki je nastala ob abscesu oziroma turu.

Stres izjemno vpliva na kožo. Naučite se tehnik sproščanja stresa, to bo gotovo blagodejno vplivalo na zdravljenje. Poskusite z meditacijo, branjem, sprehodom ali nežno telovadbo. Priporočljiv je qigong, tai qi ali joga.

Prehranski dodatki, ki se priporočajo pri soočanju z abscesi ali turi:

Nepravilno zdravljenje ali prepozno ukrepanje ob abscesu ali turu, lahko privede tudi do širjenja okužbe. Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom (na primer osebe z virusom HIV, osebe z AIDSOM, osebe z drugimi kroničnimi okužbami, sladkorni bolniki…), so bolj dovzetni za razvoj resnejše okužbe in komplikacij.

Glede na stopnjo resnosti okužbe ter glede na okuženo mesto, je lahko za zdravljenje nujna uporaba antibiotikov. V nekaterih primerih se zdravniki odločilo za drenažo okuženega mesta – prizadeti del kože prerežejo ter pustijo, da gnoj izteče, nato pa rano povijejo in tekom zdravljenja redno spremljajo ter previjajo. Posvetovanje z zdravnikom je vedno nujno, če se vam absces ali tur pojavi na obrazu, če ga spremljajo rdeče proge ali če je očitno napolnjen s tekočino. V primeru, da se vam absces pojavi v ustni votlini, se pojdite posvetovati s svojim zobozdravnikom. Če vam bo zdravnik predpisal antibiotike, podkrepite zdravljenje še z naravnimi pristopi, ki so opisani v tem prispevku.

 

Vitamini in minerali

cink za zdravljenje pučniceCink

Cink spodbuja delovanje imunskega sistema in bo pomagal vašem organizmu pri spopadanju z okužbo. Zelo pomemben je tudi za zdravje kože ter spodbuja njeno zdravljenje.

 

C vitamin hranaVitamin C z bioflavonoidi

Vitamin C je pomemben za krepitev imunskega sistema, bioflavonoidi pa bodo poskrbeli za zmanjšanje vnetja na koži.

 

 

Vitamin eVitamin E

Vitamin E je ključen za zdravje kože. Tudi sicer spodbuja delovanje imunskega sistema.

 

Zelišča

Ameriški slamnik je rastlina, ki spodbuja in krepi imunski sistem ter spodbuja k celjenju ranAmeriški slamnik in kanadski zlati koren

Obe rastlini sta znani po svojem dobrodejnem vplivu na imunski sistem – pomagata krepiti človeški organizem, da se bo lažje spopadel z nastalo okužbo.

 

Navadni repinecNavadni repinec

Navadni repinec pomaga pri čiščenju kože. Znan je kot starodavno zdravilo za kožne težave. Uporablja se pri ekcemih, aknah, abscesih, turih, pri nečisti koži ter celo pri luskavici. Večkrat dnevno lahko pijete zdravilni čaj navadnega repinca ali pa ga uživate v obliki kapsul.

olje čajevca proti herpesuOlje čajevca

Olje čajevca ima na kožo izjemno dober učinek. Deluje protimikrobno, spodbuja pa tudi izločanje gnoja. Na prizadet del kože si nežno nanesite kremo z oljem čajevca. Namesto kreme lahko 10 žličk olja čajevca zmešate z malo manj kot dcl vode in mešanico pijete trikrat dnevno.

olje origanaOlje origana

Tudi origano ima izjemno močan antimikrobni učinek – uničuje bakterije, viruse, parazite in glivice. Izbirate lahko med kapsulami z izvlečkom olja origana ali med tekočim ekstraktom. Če ste noseči, je olje origana prepovedano, saj je premočno za plod.

Drugi dodatki

koloidno srebroKoloidno srebro

Koloidno srebro naj bi bilo eno izmed močnejših in naravnih sredstev s protimikrobnim učinkom. Dve kapljici koloidnega srebra nanesite na prizadet del kože štirikrat dnevno.

  

Priporočljivi odmerki prehranskih dopolnil:

Ameriški slamnik: vzemite 500 mg kapsulo na dan

Cink: vzemite 30 mg cinka dvakrat dnevno, v kombinaciji z 2 mg bakra

Kanadski zlati koren: vzemite 500 mg kapsulo na dan

Navadni repinec: 500 mg kapsulo vzemite trikrat dnevno. Če imate ekstrakt rastline v tekoči obliki, vzemite 3 ml trikrat dnevno.

Origano: vzemite 500 mg kapsulo trikrat dnevno

Vitamin C z bioflavonoidi: vzemite 1000 mg kapsulo trikrat dnevno

Vitamin E: vzemite 400 IU vitamina E dvakrat dnevno

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

STRIJE V NOSEČNOSTI – Kako preprečiti strije v nosečnosti?

STRIJE V NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

STRIJE

Strije so pravzaprav poškodbe vezivnega tkiva, ki nastanejo kot posledica prehitrega raztezanja kože. Običajno se pojavijo na koži v predelu trebuha kot posledica hitre spremembe v telesni teži. Nosečnice so strijam še posebno izpostavljene, saj je koža pri marsikateri premalo prožna, raztezanje v predelu trebuha pa veliko. Koža se najprej v kratkem času precej raztegne, nato pa po porodu hitro sprosti. Na začetku so strije svetle ali rdeče barve, kasneje pa postanejo bele. Povečajo se s časom, ko postanejo tudi bolj vidne.

Prehrana in prehranski dodatki

Za zdravo kožo se priporoča uživanje pšeničnih kalčkov ter hladno stiskana olja, ki jih uporabljajte na solatah ali testeninah. Vitamin E v takšni hrani spodbuja zdravje in prožnost kože. Esencialne maščobne kisline, bistvene za zdravo in lepo kožo se nahajajo v ribah, lanenih semenih, lanenemu olju ter drugih hladno stiskanih oljih.

E oljeOlje vitamina E

Olje si vsakodnevno namažite na prizadete dele kože. Olje uporabljajte tudi na predelih, kjer se strije še niso pojavile, če se je koža precej raztegnila.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

PREEKLAMPSIJA (NOSEČNIŠKA TOKSEMIJA) – 5 TOP prehrnaskih dopolnil, ki odpravljajo preeklampsija v nosečnosti

PREEKLAMPSIJA (NOSEČNIŠKA TOKSEMIJA)

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

PREEKLAMPSIJA (NOSEČNIŠKA TOKSEMIJA)

Preeklampsija ali nosečniška toksemija je bolezensko stanje, ki se pojavi pri nekaterih nosečih ženskah. Običajno se pojavi v drugi polovici nosečnosti in vključuje visok krvni pritisk, otekanje ter veliko vsebnost beljakovin v urinu. Pogostejša je pri prvi nosečnosti in pri ženskah, katerih mame so imele v nosečnosti prav tako preeklampsijo. Tveganje za pojav preeklampsije predstavlja še večplodovna nosečnost, nosečnost v najstniškem obdobju in nosečnost pri ženskah, ki so stare nad 40 let. Tveganje poveča tudi povišan krvni pritisk ženske še pred nosečnostjo ter katerakoli bolezen ledvic. Pravega vzroka za pojav preeklampsije ne poznamo, obstaja pa velika povezava med pomanjkanjem bistvenih hranil in pojavom nosečniške toksemije.

Prehrana

Pri preeklampsiji je pomembno, da pijete veliko vode in da zadostite potrebam telesa po beljakovinah. Priporočljive so esencialne maščobne kisline, ki jih dobite z uživanjem rib, oreščkov, lanenih ter ostalih semen. Poleg tega pazite, da je vaš jedilnik zdrav, kot bi moral biti jedilnik vsakega človeka. Izogibajte se nezdravim maščobam, ocvrti hrani, margarinam ter ostalim vnaprej pripravljenim in hitrim obrokov.

Prehranski dodatki

kalcij deluje proti hemeroidomKalcij

Vzemite 500 mg tableto kalcija trikrat dnevno. Več študij je dokazalo, da vnos kalcija zmanjšuje tveganje za pojav preeklampsije, še posebno pri ženskah, pri katerih je povečana verjetnost za razvoj nosečniške toksemije.

Magnezij proti aritmijiMagnezij

Tudi pri magneziju so nekatere študije pokazale, da zmanjšuje tveganje za pojav nosečniške toksemije. Poleg tega magnezij pomaga zmanjšati visok krvni pritisk. Vzemite 500 mg magnezija dvakrat dnevno.

MultivitaminiMultivitaminski dodatek za nosečnice

Priporočljiv je, da zadosti potrebam telesa po vseh osnovnih vitaminih in mineralih. Posebno pomembna sta vitamina B2 in B6.

 

C vitamin hranaVitamin C in vitamin E

Oba vitamina sta antioksidanta in se prav tako priporočata pri pojavu preeklampsije. Vzemite 400 IU vitamina E dnevno ter 500 mg vitamina C.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

JUTRANJA SLABOST V NOSEČNOSTI – Prehranski dodatki, ki odpravljajo jutranjo slabost 

JUTRANJA SLABOST V NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

JUTRANJA SLABOST

Slabost in bruhanje v prvem tromesečju se pojavita zaradi hormonskih sprememb v telesu ženske. Pri nekaterih je slabost zelo huda in nosečnica večkrat bruha, pri drugih pa se lahko izrazi v blažji obliki. Izraz ‘jutranja’ slabost je tradicionalen, a zavajajoč – slabost se lahko pojavi kadarkoli tekom dneva ali noči. V primeru, da trpite za izjemno hudo obliko slabosti, ki velikokrat pripelje do bruhanja, se morate obvezno pogovoriti z zdravnikom, saj je za vaše zdravje in za zdravje vašega otroka pomembno, da niste dehidrirani ter da telo preskrbite s hranilnimi snovmi.

Jutranja slabost je v prvih treh mesecih običajen pojav, po 12. ali 13. tednu pa je lahko znanilec resnejših zdravstvenih težav, zato zahteva spremljanje zdravnikov.

Prehrana

Ko vam je slabo, vam telo samo najbolje sporoča katera hrana mu ustreza in katera ne. Sledite sami sebi in svojim občutkov, pri tem pa si lahko pomagate s še nekaterimi spodaj naštetimi nasveti:

 ▪ Vitamini B kompleksa nekoliko ublažijo občutljivost na hrano, zato lahko svoj dan začnete s polnozrnatim toastom ali krekerji.

 ▪ Ne silite se z večjimi obroki. Ko vam je slabo, raje planirajte manjše obroke. Če se vam hrana vmes upre, prenehajte jesti in poskusite nekaj prigrizniti kasneje.

 ▪ Zelenolistna zelenjava je bogata z vitaminom K, ki pomaga preprečiti slabost.

 ▪ Trenutno slabost lahko poskusite premagati z žvečenjem ingverja in sesanjem limonine ali limetine rezine. Vsa ta živila nekoliko preženejo slabost.

 ▪ Nekaterim ženskam pomagajo kamilice ali rdeče maline – večkrat dnevno si pripravite čaj iz teh rastlin.

Prehranski dodatki

Ingver deluje protivnetno in je včasih zelo učinkovit pri zdravljenju migreneIngver

Skodelica ingverjevega čaja trikrat dnevno bi morala nekoliko ublažiti slabost. Če imate občutek, da vam čaj nič ne pomaga, vzemite 300 mg kapsulo z ekstraktom ingverja trikrat dnevno.

 

Pri ljudeh, ki imajo pogoste migrenske glavobole je nivo serotonina pogosto prenizek, zaradi česar je vitamin B6 priporočljivo dodajati.Vitamin B6

Nekatere študije so pokazale, da vitamin B6 občutno prispeva k zmanjšanju slabosti v nosečnosti. 25 mg dodatek vitamin B6 vzemite trikrat dnevno.

 

Vitamin KVitamin K

Tudi vitamin K se je izkazal kot učinkovita pomoč pri pojavu jutranje slabosti. Vzemite 5 mg odmerek enkrat dnevno.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision

KRČI V NOGAH IN STOPALIH V NOSEČNOSTI – 6 TOP prehranskih dopolnil, ki odpravljajo krče

KRČI V NOGAH IN STOPALIH V NOSEČNOSTI

Nosečnost je čas veselja, obenem pa je to le redko obdobje, ko se ženska dobro in udobno počuti. Verjetno obstaja toliko različnih kombinacij težav, povezanih z nosečnostjo, kot je samih nosečnic. Kljub temu je večini neprijetnostim skupen vzrok težav. To so najpogosteje hormonske spremembe, prehranske pomanjkljivosti (že obstoječe ali pridobljene v času nosečnosti zaradi potreb ploda) ter pritisk na kosti in notranje organe zaradi teže razvijajočega se otroka.

Če ste noseči, so pomembni redni pregledi pri zdravniku, ki bo spremljal vaše zdravje in zdravje vašega otroka ter bil pozoren na morebitne težave. Redno spremljanje pri zdravniku je marsikateri ženski in razvijajočemu otroku pomagalo preprečiti raznorazne zdravstvene težave, pa tudi resnejše probleme je mogoče uspešneje zdraviti, če jih zgodaj prepoznamo. Ne glede na to, kako pomembna je uradna medicina pri spremljanju zdravja nosečnic in njihovih otrok, pa po navadi nudi le malo odgovorov pri soočanju s vsakdanjimi neprijetnostmi in neugodjem, ki ga doživljajo noseče ženske. V tem času se mnogi nežni naravni pristopi dobro izkažejo. Čeprav so močna zelišča ali druge oblike zdravljenja velikokrat premočni za otroka, holistična medicina ponuja še veliko drugih strategij, ki bodo prispevale k boljšemu počutju nosečnic. Vsi navedeni ukrepi v tem članku so popolnoma varni za nosečnico in otroka, vseeno pa obvestite svojega zdravnika ali babico o prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete.

Znaki in Simptomi

Med nosečnostjo telo doživlja številne spremembe. Nekatere so povsem običajne, pri nekaterih pa je potrebno postati pozoren. Takoj pokličite zdravnika, če ste pričeli krvaveti, če vas neprestano boli trebuh in imate krče, če doživljate izjemno in neprestano jutranjo slabost v prvem tromesečju nosečnosti ter slabost in bruhanje, ki se pojavita po prvem tromesečju. V redkih primerih je zaskrbljujoče tudi zastajanje vode in otekanje. Vsi našteti simptomi spremljajo marsikatero nosečnico in največkrat ne pomenijo nobene nevarnosti, vseeno pa o njih raje obvestite zdravnika.

KRČI V NOGAH IN STOPALIH

Slaba prekrvavitev, ki je v nosečnosti pogosta zaradi hormonskih sprememb in primanjkljaja raznih mineralov (običajno magnezija in kalcija), hitro privede do nadležnih in bolečih krčev v nogah in stopalih. S časom, ko je otrok vedno večji, pritisk na spodnji del hrbta pa vedno močnejši, se intenzivnost krčev lahko stopnjuje.

Splošni napotki pri soočanju s krči:

▪ Vsakodnevno telovadite, da bo kri dobro krožila po vašem telesu. Primerna izbira aktivnosti je hoja ali vadba v vodi.

▪ Topel kompresijski povoj na mestu, kjer so krči najmočnejši bo pomagal sprostiti napete mišice.

▪ Čim večkrat tekom dneva dvignite noge v zrak, da bo kri iz nog stekla v središče telesa.

Prehrana

Pri krčih v nogah in stopalih se priporoča uživanje morske zelenjave, zelenolistne zelenjave (vendar ne špinače), sojinih proizvodov ter nesladkanih probiotičnih jogurtov. Pomembno je tudi, da se izogibate kofeinu, alkoholu in sladkorju, ki vaše telo oropa mineralov.

Prehranski dodatki

kalcij in magnezij1Kalcij in magnezij

Kalcij in magnezij sta bistvena minerala, ki preprečujeta mišične krče in spazme. Dvakrat dnevno vzemite kapsulo, ki vsebuje 500 mg kalcija in 250 mg magnezija.

 

MultivitaminiMultivitaminski dodatek za nosečnice

Multivitaminski dodatek za nosečnice bo telesu zagotovil vse potrebne vitamine in minerale, tudi tiste, ki so potrebni za dobro delovanje in sprostitev mišic. Pri odmerjanju sledite navodilom na embalaži izbranega izdelka.

kloreraKlorela in spirulina

Ti algi vsebujeta minerale, ki preprečujejo krče v mišicah. Za boljši okus algi lahko zamešate v sadno  zelenjavni napitek.

 

b vitamin proti koprivniciVitamini B kompleksa

Vzemite 50 mg odmerek vitaminov B kompleksa dnevno. To bo prispevalo k sprostitvi mišic in živcev.

 

omega 3 deluje proti aritmijiRibje olje

Ribje olje vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin, ki skrbijo za normalen tok krvi po telesu in na ta način preprečujejo mišične krče. Vzemite 400 mg kapsulo z ribjim oljem dnevno.

 

Viri:

Balch, F., James, Strengler, M. (2004), Prescription for Natural Cures. Balch Enterprises, LLC, and Stenglervision