Alkoholizem
Osnovo o alkoholizmu
Alkoholizem spada med bolezni odvisnosti. Je kronična bolezen, ki ima za posledico, da oseba ne zmore nadzorovati želje po alkoholu. Povezana je z rednim prekomernim pitjem alkoholnih pijač. Odvisnost povzroči več dejavnikov, povezana je z občutki, ki jih oseba doživi v stanju alkoholnega opoja. Alkoholizem je zelo resen družbeni problem. Veliko ljudi po svetu umre zaradi prekomernega pitja alkohola, bolezen je v 20. stoletju zasedala mesto ene izmed treh najbolj smrtnih. Obolenje prizadene ne le tistega, ki ji je podvržen, temveč tudi ljudi v okolici obolelega. Vodi do nesrečnih odnosov, razbitih družin, nasilja, prometnih nesreč in kriminalnih dejanj.
Alkohol nastane ob fermentaciji, ki je naravni proces. V naravi fermentira prezrelo sadje in druge snovi, ki vsebujejo veliko sladkorja. Proces je namenjen razpadu, ljudje pa ga uporabljamo za pridelavo alkohola. V alkoholnih pijačah se nahaja etilni alkohol oziroma etanol, ki ob zaužitju vpliva na živčevje in zavira njegovo delovanje. Po zaužitju se alkohol hitro absorbira in se razširi po celotnem telesu. Večina alkohola se presnavlja v jetrih, ki ga oksidirajo v razpadne produkte, ti pa se nato izločijo iz telesa. Približno deset odstotkov zaužitega alkohola se izloči preko pljuč z zrakom, ki ga izdihamo ter preko ledvic.
Simptomi in znaki
Znak alkoholizma je prekomerno uživanje alkohola, ki je redno in je povezano s simptomi odvisnosti. Za določanje količine zaužitega alkohola se po dogovoru uporablja merske količine oziroma merice. Ena merica alkohola je en deciliter vina, malo pivo (2,5 dcl), 0,33 dcl žganja ali 2,5 dcl mošta. V eni merici se skriva 10g čistega alkohola. Prekomerna količina popitega alkohola je za ženske več kot ena merica na dan oziroma več kot 7 meric alkohola v enem tednu ali več kot tri merice ob eni priložnosti. Za moške je prekomerno pitje več kot dve merici na dan oziroma več kot 14 meric alkohola v enem tednu ali več kot pet meric alkohola ob eni priložnosti. Ob tem velja, da mora vsaj en dan na teden oseba abstinirati, saj je pogoj za alkoholizem redno pitje brez obdobja prenehanja. Meje za manj tvegano pitje med ženskami in moškimi se razlikujejo ker se sestava telesa in fiziološki procesi glede na spol nekoliko razlikujejo. Alkohol ima tendenco povečanja želje, več kot ga namreč popijemo, bolj si ga želimo. Prekomerno pitje je povezano tudi z manjšim vnosom hrane in v tem smislu predstavlja napor za telo. Obremenjuje jetra in jih počasi uničuje, kar lahko končno vodi do ciroze in nepopravljivih poškodb jeter ter tudi do smrti. Spremembe se kažejo tudi na želodcu, prebavilih, možganih ter srcu.
Vzroki
Razlogi, zakaj se pri nekaterih osebah pojavi alkoholizem, so različni. Alkoholizem je povezan z genetsko zasnovo, saj se v večji meri pojavlja pri članih iste družine. Prav tako na nezdrave vzorce pitja alkohola vpliva socialni status, depresija in druge težke življenjske okoliščine. Sprva oseba pije prekomerno zaradi lažjega spanja, da se lahko sprosti v družbi ali da začasno odloži anksioznost. Prekomerno pitje oseba uporablja kot izhod v sili, saj se ne zmore spoprijemati z vsakdanjimi obremenitvami in stresom. Prekomerno pitje se sprevrže v alkoholizem, kadar oseba ni več zmožna nadzorovati želje po alkoholu in se odvisnost kaže tudi na nivoju fizioloških procesov. Spremeni se namreč prenos prenašalcev v določenih delih možganov, ki skrbijo za nadzor le tega.
Dieta
S prehrano lahko podpremo organizem, da se očisti strupov ter se počasi prične regenerirati. Najpomembnejše je, da se oboleli odloči za popolno abstinenco od alkohola. Šele v tem primeru lahko pričakujemo, da bo sprememba prehrane vplivala na zmožno regeneracije telesa. Začetek prehranske podpore poteka z deset dnevnim postom s sadnimi sokovi. V ta namen se uporablja dnevno sveže stisnjen sok iz ekološko pridelanih pomaranč. Po želji se lahko sok redči z mlačno vodo. Poleg soka se ne sme uživati ničesar drugega, razen voda po potrebi. Sadni sok se lahko zamenja z zelenjavnim, če je to zaželeno. Telo se v obdobju posta prične čistiti in izločati strupene snovi, da proces poteka karseda optimalno in da preprečimo zastajanje strupov v telesu, se priporoča dnevni klistir s toplo vodo. Po desetih dneh posta pričnemo s prehrano, ki naj bi vsebovala določena živila ter naj bi se hkrati izogibala hrani, ki lahko škoduje. Spodaj smo pripravili pregled teh živil.
Hrana, ki ni priporočljiva, saj zavira obnavljanje telesnih celic
Sladkor
Prekomerno uživanje sladkorja vodi do poslabšanja kontrole krvnega sladkorja ter vpliva na željo po alkoholu. Le ta se poveča, zato se je potrebno sladkorju in sladkim jedem izogibati v čim večji meri. Večina strokovnjakov priporoča popolno umaknitev sladkorjev in drugih enostavnih ogljikovih hidratov iz jedilnika.
Bela moka in bel riž
Podobno kot sladkor, delujejo tudi ostali enostavni ogljikovi hidrati. Zaradi fizioloških procesov, do katerih pride pri presnovi, vplivajo na povečanje želje po alkoholu. V telo prinašajo tudi druge snovi, ki skupaj z enostavnimi ogljikovimi hidrati slabo vplivajo na razvoj zdrave črevesne flore.
Meso
Uživanje mesa poveča tveganje za poškodbe jeter in vnetje. Posebej nevarni se ti učinki izkažejo v kombinaciji s prekomernim pitjem alkohola. Meso vsebuje velike količine nasičenih maščob, ki pripomorejo k poškodbi celic ter vnetju jetrnega tkiva.
Sir
Tako kot meso, vsebuje veliko nasičenih maščob tudi sir. V kombinaciji z alkoholom je uživanje sira tvegano, saj poveča možnosti za obolenja jeter in srčno-žilnega sistema. Tudi kadar se s prekomernim uživanjem alkohola preneha, je uživanje nizkokakovostnih sirov, ki jih lahko dandanes kupimo v trgovini, povezano s povečanim tveganjem za obolenja srca in ožilja, povišan krvni tlak, zvečan holesterol in nekatere druge kronične bolezni.
Močna zelišča
Terapije z zelišči so popularne zaradi čistilnega učinka, ki naj bi jih imela zelišča na jetra. Vendar v visokih koncentracijah različne zeli škodujejo, saj je količina različnih učinkovin preprosto prevelika, da bi jo presnova v jetrih zmogla obvladati. Tako so jetra prekomerno obremenjena. Pred jemanjem kateregakoli zeliščnega pripravka se je potrebno posvetovati z zdravnikom, nikakor pa ne jemati več pripravkov naenkrat na lastno pest.
Pikantne začimbe in hrana
Večinoma pusti prekomerno pitje alkohola posledice na želodčni sluznici in steni ter na ostalih delih prebavil. Lahko pride do gastritisa ali celo razjed. Pikantna hrana in začimbe razdražijo sluznico in jo tanjšajo. Težave s sluznico so lahko prisotne tudi brez jasnih znakov, zato je potrebno iz prehrane izključiti živila, ki slabšajo zdravje želodčne stene.
Hrana, ki podpira zdravje organizma in je priporočljiva
Polnozrnata živila
Vlaknine, ki predstavljajo velik delež polnozrnatih živil, pomagajo obnoviti spremenjeno črevesno floro, ki se razvije zaradi prekomernega pitja alkohola. Poleg polnozrnatih živil zagotavljajo visok vnos vlaknin še stročnice, artičoke, leča, grah, avokado, fige, čičerika, datlji, buče, koren peteršilja, sladki krompir ter jabolka.
Oreški
Poleg pomembnih rudninskih snovi, vsebujejo oreški vlaknine in pomembne minerale. Telesu zagotavljajo tudi zdrave maščobne kisline, ki delujejo antioksidativno ter pomagajo izločati strupe.
Semena in kalčki
Kalčki vsebujejo antioksidante, pomagajo v boju proti okužbam in pomagajo telesu do hitrejšega celjenja. Semena vsebujejo zdrave maščobe, ki pomagajo zadostiti kaloričnim potrebam organizma, hkrati pa ne obremenjujejo prebavil ter jeter.
Sveže sadje
Sadje ponuja ogromno vitaminov in pomembnih encimov, ki sodelujejo v presnovi. S tem pripomorejo k izboljšanju počutja in prebave ter vodijo k hitrejšemu okrevanju.
Zelenjava
Solate s svežo zelenjavo bi morale biti na dnevnem jedilniku vsake osebe. Telesu zagotavljajo veliko mineralov, vitaminov in rudninskih snovi, ki so vključene v procese obnavljanja telesnih celic. V telesu zelenjava deluje alkalno in preprečuje zakisanost. Dnevno je zato potrebno zaužiti veliko različne sveže zelenjave, prav tako pa je koristna tudi prekuhana, ki jo lahko jemo kot prilogo ali v najrazličnejših omakah.
Kalcij
Veliko oseb, ki trpi za alkoholizmom, ima pomanjkanje kalcija zaradi nizkih vrednosti vitamina D. Zaradi tega lahko pride do osteoporoze ali zlomov kosti. Kalcij je prisoten v zeleni listnati zelenjavi, kot je na primer špinača ali nadzemna koleraba, nekaj ga je tudi v mlečnih izdelkih.
Vitamini skupine B
Osebe, ki so daljše obdobje prekomerno uživale alkohol, imajo zagotovo pomanjkanje vsaj enega izmed vitaminov skupine B. Najpogosteje pride do pomanjkanja tiamina (B1). Dobri prehranski viri tiamina so šparglji, gobe, arašidi, soja, sončnična semena ter kvas. Nekaj manj ga vsebujejo polnozrnata živila ter oreški.
Pinjenec
V pinjencu se skrivajo snovi, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja sluznice želodca. Primeren je predvsem pri pridruženih težavah s kislino in prebavnih težavah. Zaradi naravnega delovanja kot probiotik, pomaga vzdrževati zdravo črevesno bakterijsko floro, kar pripomore k izboljšanju imunskega sistema.
Druga priporočila
Dnevno je bolje zaužiti več manjših obrokov kot dva ali tri večje. S tem se porazdeli breme, ki ga imajo ob vsakem obroku jetra. Ta naj bi čim bolj počivala in s prevelikimi obroki jih zelo obremenimo. Prav tako je obremenjen celoten prebavni sistem, ki je v primeru alkoholizma bil že tako razdražen.
Kajenje je odsvetovano zaradi draženja sluznic ter oksidativnega delovanja na telo, kar upočasnjuje obnavljanje telesnih celic. Nikotin v telesu tudi povečuje željo po alkoholu, saj se odvisnost od alkohola fiziološko kaže na enakih delih možganov kot odvisnost od nikotina.
Skupaj s prehransko podporo je potrebno telo podpreti tudi z redno zmerno telesno aktivnosti ter zadostno mero počitka. Spanje vsaj osem ur na dan z odhodom v posteljo vsaj eno do dve uri pred polnočjo zelo dobro vpliva na regeneracijske sposobnosti telesa. Za zadostitev pomanjkanju vitamina D se je potrebno vsakodnevno gibati na soncu.
Viri
▪ Berkoff, F., Schwarcz, J. Foods that Harm, Foods that Heal. The Best and Worst Choices to Treat Your Ailments Naturally. Readers Digest. 2013.
▪ Dr. H. K. Bakhru. Diet cure for common ailments. 2011. Jaico publishing house.
▪ Biery, J. R. , J. H. Williford , and E. A. McMullen . “Alcohol Craving in Rehabilitation: Assessment of Nutrition Therapy.” Journal of the American Dietetic Association 1991;91: 463-466.
▪ Guenther, R. M. “Role of Nutritional Therapy in Alcoholism Treatment.” Int J Biosoc Res 1983;4: 5-18.
▪ Adams, Mike. “Sugar Addicts.” Natural News.com, 2006. http://www.naturalnews.com/020795.html