Prhljaj 

Zdravilna hrana

▪ sadje in zelenjava

▪ česen

▪ olje origana

▪ probiotiki

▪ fermentirana živila

▪ mononenasičene maščobne kisline

▪ vitamini skupine B

▪ cink

Škodliva hrana

▪ nasičene in trans maščobe

▪ sladkor

▪ alergeni v živilih

Osnovno o prhljaju

Z imenom prhljaj označujemo prekomerno luščenje mrtvih celic na lasišču. Koža se nenehno obnavlja, zato je neka mera luščenja kože lasišča normalna. Na lasišču izgubimo okrog 480 tisoč celic na kvadratni centimeter ob pranju s šamponom. Kadar pa je število odmrlih celic povečano, pride do prhljaja. Osebe s prhljajem lahko izgubljajo tudi d 800 tisoč celic na kvadratni centimeter ob enkratnem pranju, kar je skoraj dvakrat več kot pri osebah brez prhljaja. Le ta je lahko kroničen ali se pojavi iznenada, zaradi določenih sprožilcev iz okolja. Večina ljudi se po tem, ko se jim pojavi prhljaj, loteva najrazličnejših metod za odpravo te nevšečnosti. Šamponi proti prhljaju so ena izmed najpogosteje uporabljenih rešitev, vendar pogosto ne delujejo. Pogosto menjavanje le teh lahko celo poslabša težave s kožo lasišča, zato po nekaj časa sledijo drugačni ukrepi. Lahko se lotimo uporabe mask za lase, manj pogostega ali pogostejšega pranja las, izogibamo se lahko klorirani vodi. Kadar te metode delujejo, se težave z lasiščem zmanjšajo in prhljaj sčasoma izgine.

 

Simptomi in znaki

Prhljaj je pogosto obolenje lasišča, ki prizadene vsaj polovico oseb po puberteti in se pojavlja pri obeh spolih enako. Pri prhljaju je prisotno prekomerno luščenje odmrlih kožnih celic lasišča. Pridruženo je lahko srbenje, rdečica, razdraženost kože in občutek oblog na lasišču. Luske so bele do rdeče barve in so polne maščob. Simptomi in znaki se pogosto razlikujejo v odvisnosti od sezone ter se pogosto poslabšajo pozimi oziroma v hladnih mesecih. Prhljaj redko nastane pred puberteto, kar je verjetno zaradi tega, ker je povezan s hormonskimi spremembami. Ob dolgotrajnih resnih simptomih lahko prhljaj zelo vpliva na samozavest. Kadar je vpliv na psihični ravni prevelik, je morda potrebno tudi zdravljenje pri psihologu.

Vzroki

Razlog za prekomerno luščenje je nastajanje prekomerne količine keratinskih lusk na lasišču. Keratinociti, ki so celice na zunanji plasti kože, se pospešeno razmnožujejo  k čemur prispeva deloma tudi imunski sistem. Vzrok temu je lahko preprost – suha koža lasišča. V tem primeru moramo kožo tretirati z olji in podobnimi izdelki, ki povrnejo vlago zgornji, keratinski plasti. Vzrok pa ni nujno le suha koža, namreč poznamo različne vzroke prekomernega luščenja lasišča. Gre lahko za alergično reakcijo, seboroični dermatitis, ekcem, preobčutljivost na izdelke za nego las ali je vzrok okužba z glivami. Podobne simptome in znake kaže tudi luskavica, zato jo lahko včasih zamenjamo za prhljaj. Kadar sumimo na resnejši vzrok dolgotrajnega prhljaja, moramo za diagnostiko obiskati osebnega zdravnika.

Dieta

Zdravje organizma izvira iz notranjosti navzven. To pomeni, da lahko tako slaba kot dobra prehrana vpliva na zdravje lasišča. Nekateri strokovnjaki trdijo, da prehrana na pojav prhljaja nima nobenega vpliva, vendar se v zadnjem času potrjuje vpliv le te na zdravje lasišča. Sledite načelom zdrave prehrane, saj večina živil na jedilniku modernega človeka vodi v zakisanje telesa in povzroča dobro okolje za najrazličnejše okužbe. Razrast gliv je znak, da moramo podpreti imunski sistem. Tako v prehrano vključimo veliko svežega sadja in sveže zelenjave, namesto prilog, bogatih z ogljikovimi hidrati, pa raje uživajmo prekuhano zelenjavo. Uživanje živil, ki so pogosti sprožilci alergij ali tistih, na katere imamo dokazano preobčutljivost, v primeru alergijskega vzroka poslabša stanje. Prehrano moramo urejati individualno, glede na potrebe organizma in na zdravstveno stanje obolelega. Za pomoč se lahko obrnemo na osebnega zdravnika ali nutricionista.

Hrana ki spodbuja nastajanje prhljaja in se je moramo izogibati

Živila z velikim odstotkom nezdravih maščob so slaba v primeru prhljaja. Nasičene in trans maščobe

Živila z velikim odstotkom nezdravih maščob so slaba v primeru prhljaja. Vzpodbujajo tvorbo povečane količine maščob in odpadnih produktov na lasišču, ki v primeru razrasti gliv poslabšajo simptome in znake obolenja. Izbiramo bolj zdrave mononenasičene maščobne kisline.

Prehrana z veliko sladkorja in ostala živila z enostavnimi ogljikovimi hidrati lahko poslabšajo prhljaj.Sladkor

Prehrana z veliko sladkorja in ostala živila z enostavnimi ogljikovimi hidrati lahko poslabšajo prhljaj. Povišan sladkor v krvi namreč spodbuja razrast gliv, ki je pogost vzrok za nastanek prhljaja. Presnavljanje veliko sladkorja vodi tudi do pomanjkanja vitaminov skupine B, ki naj bi bili v prehrani obolelega za prhljajem v izobilju. Prav tako uživanje veliko sladkorja pripomore k zmanjšanju antioksidantov, kot sta vitamin C in E.

alergena hranaAlergeni v živilih

Alergije oziroma preobčutljivostne reakcije lahko povzročijo prhljaj pri nekaterih ljudeh. Kadar smo alergični na določeno živilo, se moramo uživanju le tega izogibati, prav tako pa tudi vseh živil, ki vsebujejo alergen. Če sumimo na preobčutljivost, naredimo izločevalno dieto, pri kateri osumljeno živilo izločimo iz prehrane za dva do štiri tedne in ga nato po tem obdobju vključimo nazaj v prehrano. Če simptomi v vmesnem obdobju izginejo in se nato zopet pojavijo, smo odkrili alergen. Izločevalno dieto izvajamo le z enim živilom naenkrat.

Hrana, ki privede do izboljšanja ali ozdravitve prhljaja

Zelo dobro je, da v prehrano vključimo čim več sadja in zelenjave, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi in vlaknin, ki poskrbijo za dobro prebavo.Sadje in zelenjava

Zelo dobro je, da v prehrano vključimo čim več sadja in zelenjave, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi in vlaknin, ki poskrbijo za dobro prebavo. Slaba prebava lahko vodi med drugim tudi do težav z lasiščem. Jesti moramo tako veliko presnih sadežev in zelenjave kot tudi kuhane. Kuhanje namreč pripomore do izločanja hranil, ki jih sicer dobimo v manjši meri, kot so številni minerali. S kuhanjem večina vitaminov izgubi svoje zdravilne lastnosti.

Zaradi zdravilnih snovi, ki jih vsebuje česen, lahko uživanje česna pripomore k hitrejšem izginotju prhljaja. Česen

Skozi zgodovino je česen bil uporabljen v zdravilne namene za veliko različnih stanj. Zaradi zdravilnih snovi, ki jih vsebuje, lahko uživanje česna pripomore k hitrejšem izginotju prhljaja.

 

olje origanaOlje origana

Divji origano je ena izmed najmočnejših naravnih sredstev za zaviranje rasti gliv. Uživanje ter lokalna uporaba olja iz origana je zato odlična izbira, kadar imamo opravka s prhljajem. Deluje ne le proti glivam, temveč tudi protibakterijsko in proti virusom z ovojnico. Olje podpre telo v boju z vnetjem, tako je primerno za uporabo tudi ob drugih vrstah okužb.

Naravno lahko pozdravimo prhljaj s podporo imunskemu sistemu, kar najlažje naredimo z rednim uživanjem probiotikov. Probiotiki

Naravno lahko pozdravimo prhljaj s podporo imunskemu sistemu, kar najlažje naredimo z rednim uživanjem probiotikov. Tako pripomoremo k rasti dobrih bakterij v črevesju, ki proizvajajo ključne snovi za delovanje imunskega sistema.

Fermentirana živila se ne priporoča pri luskaviciFermentirana živila

Živila, ki so narejena z bakterijskimi kulturami, vsebujejo žive mikroorganizme, ki v črevesju na naraven način spodbujajo prebavo. Redno uživanje fermentiranih živil lahko pripomore tudi k spremembi črevesne flore. Vemo namreč, da črevesna flora sestavlja večji del imunskega sistema, kar osemdeset odstotkov, ter direktno sodeluje s celicami, ki ščitijo telo pred okužbami.

olivno olje1Mononenasičene maščobne kisline

Mononenasičene maščobne kisline delujejo v telesu antioksidativno in pri uživanju v zmernih količinah vodijo do izboljšanja zdravja lasišča. Dobri viri le teh so avokado, oreški, olive in žafranovo olje. Zdravo je uporabljati tudi hladno stiskana rastlinska olja, predvsem olivno in kokosovo. Te lahko uporabimo tudi za zunanjo uporabo na samem lasišču.

B vitaminVitamini skupine B

Pomanjkanje vitaminov B kompleksa lahko poslabša prhljaj. Med vitamini te skupine najdemo tudi biotin, molekulo, ki predstavlja osnovo za rast las. Uživajte z vitamini B bogato hrano, kot so oves, riž, jajca in banane. Biotin se v veliki meri nahaja v jogurtu, paradižnikih in korenju.

Klinične študije so ugotovile, da povečan vnos cinka pripomore k kontroli produkcije maščob v žlezah, ki jih najdemo med drugim tudi na lasišču.Cink

Klinične študije so ugotovile, da povečan vnos cinka pripomore k kontroli produkcije maščob v žlezah, ki jih najdemo med drugim tudi na lasišču. Cink potrebuje zadostne količine vitamina B6 za absorpcijo. Cink vsebujejo stročnice, semena, kot je sezam, oreški in žitarice, med katerimi največje količine vsebuje oves. Živalski viri, ki vsebujejo veliko cinka, so perutnina, ostrige in rdeče meso.

Druga priporočila

Stres je velik dejavnik tveganja za pojav prhljaja. Mnogo ljudi opazi, da se jim prhljaj začne pojavljati takoj po večjem stresnem dogodku oziroma obdobju. Med doživljanjem stresa se v telesu spremeni hormonsko ravnovesje, kar vpliva na spremenjeno sestavo izločkov žlez, ki se nahajajo v koži lasišča. To vodi do spremembe pH in do pogojev za razrast gliv. Stresu se je potrebno že tako izogibati, saj škodljivo vpliva na zdravje celotnega organizma. Pomagajo dihalne vaje, ki so vključene v mnoge tradicionalne tehnike sproščanja. Uporaba veliko različnih izdelkov za nego las lahko vpliva na odziv kože lasišča. Glive, ki se včasih razrastejo in povzročajo nadležne luske, se hranijo z nezdravimi maščobami, ki jih izdelki za nego las vsebujejo. Zmanjšajte ali prenehajte torej z uporabo gelov, sprejev za lase in voskov za oblikovanje pričeske. Raziskava je pokazala, da lahko šamponi, ki vsebujejo pet odstotkov olja čajevca, znatno izboljšajo simptome prhljaja. V trgovini lahko kupimo olje čajevca in nekaj kapljic dodamo našemu šamponu pred pranjem.

Nekatere teorije govorijo o tem, da prhljaj nastane zaradi suhega lasišča, ki je posledica prepogostega pranja las. Spet druge govorijo, da je prhljaj posledica prekomernega nabiranja olj na lasišču, kadar si ne peremo las dovolj pogosto. Kaj torej drži? Pravzaprav oboje. Kot smo že omenili, je vzrok lahko presuha ali premastna koža, ki daje pogoj za razrast gliv. Ugotoviti moramo torej, kje leži vzrok, ki je popolnoma individualen ter preizkusiti ali so naša predvidevanja pravilna. Enostaven preizkus lahko naredimo tako, da na lasišče pred spanjem nanesemo nekaj hladno stiskanega olivnega olja. S tem bomo namreč lasišču povrnili lipide. Hkrati se lahko zgodi, da z uporabo olivnega olja na lasišču preprečimo rast gliv, saj le to deluje antioksidativno in uravnovesi vrednost pH kože. Kadar je težava blaga, lahko uporabimo naravna olja in se skupaj z zdravim načinom življenja rešimo nadležnega prhljaja.

 

Viri

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Boooks. New York: Atria Books. 2005.

▪ Jara, S. 5 Sneaky Reasons You Suddenly Have Dandruff. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.rd.com/health/beauty/dandruff-causes/

▪ Jung, A. How to get rid of dandruff: 11 natural treatments. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.rd.com/health/beauty/dandruff-natural-treatment/

▪ The truth behind dandruff: What causes an itchy scalp? Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://bodyecology.com/articles/truth-dandruff.php

▪ Dandruff & Diet: How What You Eat (and Don’t Eat) Can Cause Dandruff. Dostopno 23.9.2016 na spletnem naslovu: http://www.healwithfood.org/dandruff/diet.php

▪ Fields, L. Food and dandruff: What’s the Link? Dostopno 23. 9.2016 na spletnem naslovu: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/food-link#1