Žolčni kamni

Zdravilna hrana

▪ zelenjava

▪ sadje

▪ pecivo z manj maščob

▪ vlaknine

▪ grenka živila in žveplo

▪ zdrave maščobe

Škodliva hrana

▪ mastno meso

▪ ribe

▪ konzervirana živila

▪ kvašeno testo

▪ polnomastno mleko

▪ veliko jajc

▪ suho sadje

▪ močne začimbe

Bolezni žolčnega sistema so številne in po pojavnosti precej pogoste. Vključujejo tako genetske nepravilnosti, ki se pojavijo že ob rojstvu ali kmalu po njem, nepravilno anatomsko lego organov ter druge od življenjskega sloga neodvisne spremembe. Vse do sedaj naštete težave pa so v populaciji vseeno redkeje prisotne. Najpogostejše težave, ki se pojavljajo z žolčnikom, so namreč žolčni kamni. Le ti so velik zdravstveni in tudi ekonomski problem današnjega sveta. Za žolčnimi kamni zboli med 10 in 20 odstotkov ljudi do 40. leta. Od 40. do 65. leta je pogostost žolčnih kamnov nekaj manj kot 30 odstotkov in narašča s starostjo. Pri otrocih se kamni v žolčniku pojavijo zelo redko.

Glavna funkcija žolčnika je izdelovanje, shranjevanje in sproščanje žolča v prebavni trakt. Dnevno se v jetrih ustvari med 800 in 1000 mililitrov žolča. Le ta teče v žolčnik, kjer se shrani do trenutka, ko ga za prebavo potrebujemo. Nekaj žolča pa teče direktno v prebavno cev, to je približno 20 procentov.

Simptomi in znaki

Žolčni kamni so prisotni pri veliko ljudeh in so lahko popolnoma brez simptomov. Pri določeni osebi se lahko nalagajo vrsto let in jih odkrijemo šele naključno pri določenih slikovnih preiskavah. Prav tako je manj verjetno, da bo kamen, ki je prisoten dlje časa, povzročil hude težave. Simptomatika je drugačna pri hitro nastalih ali številnih kamnih, ki lahko zaradi lege žolčnika in žolčevodov zamašijo žolčne poti. Žolč lahko zato zastaja, glede na mesto zapore pa so lahko poleg žolčnika prizadeti tudi drugi organi, predvsem jetra in trebušna slinavka. Kadar se pojavi bolečina zaradi zastalega kamna v žolčnih poteh občutimo zelo hude bolečine pod desnim rebrnim lokom, ki so povečini krčevite in jih komaj zmoremo prenesti. Veliko ljudi poroča, da še nikoli niso imeli tako hudih bolečin. Njihovo vsakodnevno delovanje je zmanjšano ali nemogoče, zaradi česar se pogosto že takoj na začetku obolenja odločijo za obisk pri zdravniku. Skupaj z bolečinami lahko porumenijo koža in beločnice, kar kaže na zastoj žolča in izzveni ob zdravljenju. Lahko se sočasno pojavi srbečica po koži.

Vzroki

Poznamo več tipov žolčnih kamnov. V osnovi gre za holesterolske ali pigmentne kamne. Za holesterolskimi kamni pogosteje obolevajo ženske in sicer do dvakrat pogosteje, saj le ti pojavljajo v povezavi s hormoni in nosečnostjo. Pigmenti kamni se med spoloma pojavljajo enako pogosto. V nosečnosti se kamni pojavijo pogosteje zaradi vpliva nosečniških hormonov, ki povzročajo zmanjšano gibanje in s tem praznjenje žolčnika. Hormonska kontracepcija in jemanje estrogenov v obdobju po menopavzi poveča izločanje holesterola v žolču, kar spodbuja nastanek kamnov. Dejavniki tveganja za nastanek žolčnih kamnov so debelost, sladkorna bolezen, bolezni terminalnega ileuma ali operacija zadnjega dela tankega črevesa. K nastanku kamnov pripomore tudi hujšanje oziroma vnos nizke količine kalorij s hrano. Pri četrtini oseb, ki pospešeno hujšajo, se v štirih mesecih razvijejo žolčni kamni.

Dieta

Kadar nenadno zbolimo in so težave povezane z žolčnikom ali žolčnimi potmi, je pomembno, da se držimo izjemno stroge diete. Ta na začetku temelji na postu, ki naj traja dva do tri dni. Ko se po nekaj dneh stanje izboljša, je potrebno paziti na uživanje lahkih jedi in predvsem kuhanih živil. V tej fazi pridejo v poštev juhe, kuhani ovseni kosmiči, pire krompir, pol posneto mleko, kuhane testenine ali druga hitro prebavljiva manj mastna živila. Pri kuhanju in pripravi jedi je potrebno uporabiti manj maščob, sladkorja in soli. Za pitje pridejo v poštev razredčeni sadni sokovi, čaj ali voda. Po zmanjšanju bolečin zaradi obolenja žolčnika, lahko v prehrano počasi uvedemo blažjo žolčno dieto. To je prehrana, ki vsebuje krompir, kuhano meso, do 3 žlice maščob dnevno. Potrebno se je izogibati kvašenim jedem ter težki hrani. Po približno enem tednu dni lahko oboleli preide na prehrano, ki dolgoročno poskrbi za preventivo pred ponovnimi obolenji žolčnega sistema. Prehrana mora biti uravnotežena, kar pomeni, da je dovolj pestra, vsebuje zadostno količino beljakovin, veliko zelenjave in sadja. Raje kot velik obrok na dan, se uživa več manjših obrokov, ki so lahko pogostejši kot sicer. Kljub vsem dobronamernim napotkom pa je potrebno upoštevati svoje telo in se tako izogniti vsaki hrani, ki morda sproži nelagodje.

Hrana, ki škoduje zaradi vpliva na delovanje žolčnega sistema

Mastno mesoMastno meso

Kamni začnejo v žolčniku nastajati, kadar je holesterola v žolču več, kot je topilna sposobnost žolčnih soli. To pomeni, da moramo v obdobju nastanka težav in tudi preventivno, v izogib ponovnemu pojavu težav, paziti na vnos manj mastnih živil. To velja predvsem za živalsko hrano, saj je v mesu, jajcih in drugih jedeh, ki vsebujejo živalske sestavine, še posebej veliko holesterola. Od mesa se takoj po bolezni ne priporoča nobene vrste, kasneje, ko težave izzvenijo, lahko na jedilnik dodamo pusto mesto, kot je na primer perutnina.

KalamariRibe

Glede na način priprave oziroma konzerviranja rib, le te povečini vsebujejo velike količine maščob. Še posebej to velja za ocvrte ribe ali konzerve, kjer so ribe shranjene v olju. Določene osebe lahko sicer dobro prenašajo nekatere vrste rib, pripravljenih brez maščob, vendar se je v obdobju bolečin in težav zaradi žolčnih kamnov, teh vseeno dobro izogibati nekaj časa.

KonzerveKonzervirana živila

Posebno opozorilo velja za konzervirano hrano, kjer je prisotnih veliko maščob. Prav tako se je potrebno izogibati vseh konzerv, ki vsebujejo večje količine škodljivih dodatkov za vzdrževanje dolgega roka uporabnosti živil. Aditivi lahko s svojim škodljivim vplivom na prebavo namreč povečajo verjetnost za ponovni nastanek obolenja žolčnika.

Kvašeno testoKvašeno testo

Ob težavah zaradi zastalega žolča se lahko pojavijo določene prebavne motnje, ki jih povečini spremlja občutek napihnjenosti. Zaradi že prisotnih motenj, si jih ne želimo še poslabšati, tako se moramo izogibati vsega, kar bi lahko pripomoglo k slabši prebavi. Kvas je ena izmed sestavin, ki se ji moramo izogniti v velikem krogu. Spodbuja namreč nastajanje plinov v črevesju, ki pritiskajo na vse strani in stiskajo ostale organe trebušne votline.

Alpsko mleko 1Polnomastno mleko

Ob bolezni, ki prizadenejo izločanje žolča, je potrebno zmanjšati vnos maščob. Kadar kupujemo mleko zato izberimo raje pol posneto vrsto mleka. Enako velja tudi za druge mlečne izdelke.

 

trdokuhana jajcaVeliko jajc

Jajca so bogat vir holesterola. Prekomerno uživanje le teh zato draži žolčnik in poslabša zdravstveno stanje, kadar imamo težave zaradi kamnov. Na teden užijmo le do pet jajc in ne več kot eno na dan.

suho sadjeSuho sadje

Suho sadje ima v primeru obolenj žolčnika in žolčevodov slab učinek na sam potek obolenja. Morda to zveni nekako proti intuiciji, vendar je razlaga povsem preprosta. Suho sadje ima namreč premalo vode glede na suho snov in zaradi tega tudi preveliko koncentracijo sadnih sladkorjev.

zaćimbeMočne začimbe

Močne začimbe lahko razdražijo črevesno steno in preprečujejo normalen potek prebave. Kadar imamo težave z izločanjem žolča se te še bolj izrazijo kot sicer. Ko težave izzvenijo tako ne pozabimo na kuhanje z blagimi začimbami in izogibanje močnim začimbam še vsaj en mesec po bolezni.

Hrana, ki pripomore k izboljšanju stanja ter varuje pred ponovitvijo bolezni

presna zelenjavaZelenjava

Dnevni vnos zelenjave je potrebno povečati, saj le ta vsebuje veliko vlaknin, ki pripomorejo k izboljšanju prebave.

 

sladko sadje pomaga pri gastritisuSadje

Uživajmo veliko sadja. Najbolj je priporočljivo zaužiti ekološko pridelana jabolka, saj imajo ta izjemno velik učinek na zniževanje holesterola v krvi. Prav tako so za zniževanje krvnega holesterola dobri citrusi.

Zdravo pecivoPecivo z manj maščob

Kot smo že omenili, se je potrebno pri dieti zaradi žolčnih kamnov izogibati predvsem maščobam. Nanje kaj radi pozabimo, ko je na mizi kak dišeč kos peciva. Peciva vsebujejo različno vsebnost maščob, največkrat veliko preveč za žolčnik, kadar je ta prizadet zaradi kamnov. Peciv, ki jih nismo spekli sami doma in ne vemo koliko maščob vsebujejo, se tako raje izogibajmo.

vlaknine proti krčnim žilamVlaknine

Visok vnos vlaknin zagotavlja in stimulira izločanje žolčnih soli ter prekomernih količin holesterola iz telesa. Živila, ki naj bi jih torej uživali v zadostni meri so na primer ovseni kosmiči, lanena semena ter jedi pripravljene iz polnozrnate moke.

Grenka živilaGrenka živila in žveplo

Grenčine, ki se skrivajo v endiviji ali radiču stimulirajo izločanje žolča. Prav tako je priporočljivo uživati živila, ki vsebujejo vezano žveplo, kot so česen, kalčki, zelje, čebula, brokoli, cvetača.

zdrava oljaZdrave maščobe*

V obdobju nastanka bolezni in še nekaj tednov po obolenju, se je potrebno vsem maščobam v prehrani izogibati v največji možni meri! Maščobam se seveda ni potrebno za zmeraj in v celoti izogniti. Po obdobju dveh do treh tednov lahko z upoštevanjem drugih navedenih prehranskih priporočil v svojo prehrano postopoma dodajamo zdrave maščobe. To so na primer hladno stiskano deviško olivno olje, laneno olje, oreščki, semena, avokado.

Druga priporočila

Za vzdrževanje normalne prebave je potrebno piti zadostne količine tekočin. Priporočajo se predvsem tekočine brez sladkorja, kot je nesladkan čaj ali voda. Če pozabimo piti čez dan, si pomagajmo s triki, kot je na primer ta, da zjutraj natočimo dva litra vode v steklenice ali vrč, ki jo moramo popiti čez dan. Kadar smo zdoma, si vedno natočimo vodo za na pot. Najbolje jo je shraniti v steklenicah, saj voda v plastenkah spremeni svoje lastnosti. Zeliščni čaji po nekaterih virih pripomorejo k izboljšanju jetrne funkcije. V ta namen se priporoča ingverjev čaj z limono, meta, zeleni čaj ali regrat.

 

Viri

▪ Košnik, M. et al. Interna medicina. Ljubljana. Littera picta. 2011.

▪ Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Foods. New York: Atria Books. 2005.

▪ Pokorn D. Prehrana bolnika. Murska Sobota: Pomurska založba, 1994:119 – 121.

▪ Programsko dietetski oddelek; Žolčna dieta. Ljubljana: Klinični center, Služba bolniške prehrane in dietoterapije, 2007.